Економија на Државата Палестина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Држава Палестина
Податотека:PMA Future Building.jpg
Палестинска монетарна управа
Валутаизраелски шикел (ILS; ₪) :[1]
Фискална годинаКалендарска година
Трговски организацииОИС, Група 77
Статистика
БДП$10 милијарди (2012.)
Пораст на БДП
 • 1.2% (2017) 0.9% (2018)
 • −2.5% (2019e) 2.1% (2020ф)[2]
БДП/жит.
 • $1924 (Западен Брег)
 • $876 (Газа)[3]
БДП по сектор
 • земјоделство: 5,5%
 • индустрија: 23,4%
 • услуги: 71,1%
 • (2014)[4]
Инфлација2.7% (јуни 2013)[5]
Сиромашно население25.8% (2011.)[6]
Работна сила
 • 1,316,023 (2019)[7]
 • 32.0% вработеност (2018)[8]
Работна сила
по занимање
 • Земјоделство: 12%
 • Индустрија: 23%
 • Услуги: 65%
 • (2008.)
Стапка на невработеност27.5% (К1 2013)[9]
Водечки индустрииЦемент, вадење на камен, текстил, сапун, резби од маслиново дрво, сувенири од бисер, преработка на храна
Ранг според Индекс на леснотија 117-та (средно, 2020)[10]
Надворешност
Извоз$720 милиони (2011)[11]
Извозни добраМаслинки, овошје, зеленчук, варовник, цитрус, цвеќиња, текстил
Увоз$4.2 милијарди (2011)[11]
Увозни добраХрана, стоки за широка потрошувачка, градежни материјали
Јавни финансии
Јавен долг$4.2 милијарди (јуни 2013)[12]
Приходи$2.2 милијарди (2012 est.)
Расходи$3.54 милијарди (2012)[13]
Девизни резерви$464 милиони (март 2016)[14][15] (163-ти)
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Државата Палестина се однесува на економската активност на Државата Палестина.

Историја[уреди | уреди извор]

БДП по глава на жител на палестинските територии се зголемил за 7% годишно од 1968 до 1980 година, но забавил во текот на 80-тите години на минатиот век. Помеѓу 1970 и 1991 година, очекуваниот животен век се зголемил од 56 на 66 години, смртноста кај новороденчињата на 1.000 паднал од 95 на 42, домаќинствата со електрична енергија пораснале од 30 на 85%, домаќинствата со безбедна вода пораснале од 15 на 90%, домаќинствата со фрижидер пораснале од 11% на 85%, а домаќинствата со машина за перење се искачиле од 23% во 1980 година на 61% во 1991 година.[16]

Економските услови на Западниот Брег и Појасот Газа, каде што економската активност била регулирана со Парискиот економски протокол од април 1994 година помеѓу Израел и палестинските власти, се влошиле во раните 90-ти. Реалниот БДП по глава на жител за Западниот Брег и Појасот Газа се намалил за 36,1% помеѓу 1992 и 1996 година, како резултат на комбинираниот ефект на пад на вкупните приходи и силниот раст на населението. Падот на економската активност се должело на израелската политика за затворање како одговор на терористичките напади во Израел, кои ги нарушиле претходно воспоставените односи на пазарот на трудот и стоките. Најсериозен ефект била појавата на хронична невработеност. Просечните стапки на невработеност во 80-тите години на минатиот век биле генерално под 5%; додека до средината на 90-тите се искачиле на над 20%. По 1997 година, израелската употреба на сеопфатно затворање се намалило и биле спроведени нови политики. Во октомври 1999 година, Израел дозволил отворање на безбеден премин помеѓу Западниот Брег и Појасот Газа во согласност со Времената спогодба од 1995 година. Овие промени во спроведувањето на економската активност поттикнале умерено економско закрепнување во 1998–99.

Како резултат на израелската блокада, 85% од фабриките биле затворени или работеле со помалку од 20% капацитет. Се проценува дека израелските бизниси губиле 2 милиони долари на ден од затворањето, додека Газа губилала приближно 1 милион долари на ден.[17] Светската банка го проценила номиналниот БДП на териториите во износ од 4.007.000 американски долари и на Израел на 161.822.000 американски долари. Овие бројки по глава на жител се соодветно 1.036 американски долари и 22.563 американски долари годишно.

За 30 години, Израел дозволил илјадници Палестинци да влегуваат во земјата секој ден за да работат во градежништво, земјоделство и други работни места. Во овој период, палестинската економија била значително поголема од мнозинството арапски држави.[18] До средината на 90-тите години, до 150 000 луѓе - околу една петтина од палестинската работна сила - влегувала во Израел секој ден. Откако Палестинците извршиле бран самоубиствени бомбашки напади, идејата за одвојување од Палестинците се вкоренила во Израел. Израел постепено ги заменил повеќето Палестинци со мигранти од Тајланд, Романија и од други места.[19]

Во 2005 година, Министерството за финансии на ПНА ја навела израелската бариера на Западниот брег, чија изградба започнала во втората половина на 2002 година, како една од причините за депресивната палестинска економска активност.[20] Реалниот раст на БДП на Западниот Брег значително опаднала во 2000, 2001 и 2002 година и се зголемила скромно во 2003 и 2004 година.[21] Светската банка го припишува скромниот економски раст од 2003 година на „намалено ниво на насилство, помалку полициски час и повеќе предвидливи (иако сè уште интензивни) затворања, како и прилагодување од палестинскиот бизнис кон контурите на ограничената економија на Западниот брег“. Според „сценариото за исклучување“, Банката предвиде реална стапка на раст од 0,2% in во 2006 година и 0,6 − во 2007 година.[22]

Во екот на едностраното одвојување на Израел од Газа, постоело недостиг на леб и основни залихи поради затворање на граничниот премин ал Ментар / Карни во Израел. Понудата на Израел да отвори други премини била одбиена од палестинскиот орган управуван од Хамас.[23]

По законодавните избори во јануари 2006 година, решително освоени од Хамас, Квартетот за Блискиот Исток (освен Русија) ги скратил сите средства на палестинските власти предводени од премиерот Исмаил Ханија (Хамас). Палестинската Самоуправа (ПС) постогнала месечен готовински дефицит од 60 до 70 милиони долари откако добил 50 милиони - 55 милиони долари месечно од Израел даноци и царински давачки собрани од израелските службеници на границите. По изборите, палестинската берза паднала околу 20%, а ПС го исцрпил својот капацитет за позајмување кај локалните банки.[24] Израел престанал да пренесува 55 милиони американски долари даночни сметки до ПС. Овие средства претставувалеедна третина од буџетот на ПС и ги исплаќале платите на 160.000 палестински државни службеници (меѓу нив 60.000 безбедносни и полициски службеници). САД и Европската Унија ја запреле директната помош за ПС, додека САД вовеле и финансиска блокада врз банките на ПС, спречувајќи трансфер на дел од средствата на Арапската Лига (на пр. Саудиска Арабија и Катар ).[25] Во мај 2006 година, стотици Палестинци демонстрирале во Газа и на Западниот Брег барајќи исплата на нивните плати. Тензијата меѓу Хамас и Фатах се зголемила како резултат на ова „економско стискање“ врз ПС.[26]

Во 2009 година, израелската војска го отстранила својот контролен пункт на влезот на Џенин во серија намалувања на безбедносните мерки.[27] Во септември 2012 година, активистите на ЕУ изјавиле дека палестинската економија „изгубила пристап до 40% од Западниот брег, 82% од нејзините подземни води и повеќе од две третини од пасените земјишта” поради окупацијата и изградбата на населбите.[28]

Првиот планиран палестински град со име Раваби е во изградба северно од Рамала, со помош на средства од Катар.[29] Во 2013 година, комерцијалната трговија меѓу Израел и палестинските територии била проценета на 20 милијарди американски долари годишно.[30]

Според под-регион[уреди | уреди извор]

Западен Брег[уреди | уреди извор]

Во 2007 година, економијата на Западен Брег постепено започнала да се подобрува. Економскиот раст достигнал околу 4-5%, а невработеноста опаднала за околу 3%. Израелските бројки посочуваат дека платите на Западен Брег пораснале повеќе од 20% во 2008 година, а трговијата пораснала околу 35%. Туризмот во Витлеем се зголемил на околу двапати повеќе од претходните нивоа, а туризмот се зголемил за 50% во Ерихон.[31] Очекуваниот животен век е 73,4, ставајќи ги териториите на 77-то место во светот, во споредба со очекуваниот животен век од 72,5 во Јордан, 71,8 во Турција и 80,7 во Израел .[32] Продажбата на автомобили во 2008 година била двојно поголема од 2007 година.[33] Извештајот на Меѓународниот монетарен фонд за Западен Брег предвидувал стапка на раст од 7% за 2009 година.

Центарот за мали претпријатија во Витлеем бил отворен на почетокот на 2008 година. Финансиран од Германија, центарот помогнал во промовирање на компјутерска писменост и вештини за маркетинг.[31]

Поглед на Витлеем

Во 2009 година, продолжиле напорите за градење на палестинските локални институции и влади од темел. Голем дел од оваа работа ја завршиле Тони Блер и американскиот генерал Кит Дејтон. Некои аналитичари сметале дека ова е посуштински начин за поставување основа за одржливи институции и за локален мир.[34] Во август 2009 година, бил воведен најсовремен мрежно-заснован систем за следење на стоки што влегуваат и излегуваат од областа од страна на палестинските територии, во партнерство со Конференцијата на Обединетите нации за трговија и развој.[35]

Во 2009 година започнал економски „бум“ со раст кој достигнал 8 проценти, повисок отколку во Израел или Западот. Меѓутоа, со инфлација од околу 9,9% истата година, реалниот економски раст е всушност негативен, со оглед на тоа што куповната моќ е намалена. Туризмот во Витлеем, кој двојно се зголемил на 1 милион во 2008 година, се зголемил на скоро 1,5 милиони во 2009 година. Увозот на нови автомобили се зголемил за 44 проценти. Отворени нови трговски центри во Џенин и Наблус. Како резултат на Палестинската инвестициска конференција, палестинските програмери планираат да го изградат првиот модерен палестински град Раваби.[36]

Во 2010 година, градот Рамала бил опишан како центар на економската активност благодарение на подобрената безбедност во градот, успешната битка против корупцијата и големата потрошувачка база.[37]

Во 2011 година, палестинскиот министер за планирање изјавил дека растот на БДП се очекува да достигне 9%, искачувајќи се на 10% во 2012 година и на 12% во 2013 година.[38]

Источен Ерусалим[уреди | уреди извор]

Источен Ерусалим некогаш бил деловен и трговски центар на Западен Брег. Сепак, од појавата на израелските контролни пунктови и бариерата за раздвојување што започнале пред повеќе од една деценија, тој станал изолиран од својата клиентска база што довело до сериозен економски пад.[39] Според Хана Синиора од Палестинско-американската стопанска комора, пресвртницата била 1993 година. Тој наведува дека оттогаш Источен Ерусалим станал затворен град преку изолација од остатокот на Западен Брег предизвикувајќи загуба од 50% од бизнисот помеѓу 1993 и 2001 година.[40]

Според извештајот на Здружението за граѓански права во Израел од 2012 година и интервјуата направени од „Форвард“, падот на економијата во Источен Ерусалим довело до невидени нивоа на сиромаштија, при што 80% од палестинското население живее под линијата на сиромаштија. Главната причина се смета за политичките и физичките бариери што го одделуваат од остатокот на Западен Брег. Извештајот на АЦРИ го припишува проблемот на „„ кумулативните ефекти од анексијата, занемарувањето, кршењето на правата и завршувањето на бариерата за одвојување “.[39] Друг фактор што придонесува за економскиот пад е состојбата со домувањето. Израелската влада ја олеснила обемната градба за израелските населби со доселеници, но строго го ограничила развојот и градењето на палестинското население.

Појасот Газа[уреди | уреди извор]

Град Газа

Според „Светска книга на факти“ на ЦИА, политиката на затворање на Израел, која била продолжена кога администрацијата на Хамас дошла на власт во 2007 година, билс одговорна за висок степен на сиромаштија и невработеност и значителен пад на приватниот сектор, кој во голема мера се потпираат на извозните пазари. Израел го обвинил Хамас за преземање активности што довеле до политика на затворање. Голем дел од населението е зависно од хуманитарна помош, пред се од агенциите на ООН.[41]

Олеснувањето на израелската политика на затворање во 2010 година резултирало со подобрување на некои економски индикатори, но редовниот извоз од Појасот Газа сè уште бил забранет.[41] Според израелските одбранбени сили, економијата се подобрила во 2011 година, со пад на невработеноста и пораст на БДП. Отворени биле нови трговски центри, се развивале локалната индустрија и економскиот подем довел до изградба на хотели и пораст на увозот на автомобили. Развојот од широк обем е овозможен со непречено движење на стоки кон Газа преку преминот Керем Шалом и тунелите помеѓу Појасот Газа и Египет. Тековната стапка на камиони што влегуваат во Газа преку Керем Шалом е 250 камиони на ден. Оваа бројка флуктуира во зависност од нивото на мешање на стоката што се влегува во Газа од Египет преку тунели. Зголемувањето на градежната активност довела до недостиг на градежни работници. За да го надополнат дефицитот, младите се испраќаат да ја учат трговијата во Турција.[42]

Валута[уреди | уреди извор]

Од средината на 1980-тите, примарни валути што се корисстат на Западниот Брег се новиот израелски шекел и јорданскиот динар.[43] Шекелот се користи за повеќето трансакции, особено за малопродажба, додека динарот се користи повеќе за трансакции со заштеди и трајни добра.[1] Американскиот долар понекогаш се користи и за заштеда и за набавка на странска стока. Доларот го користат огромното мнозинство на трансакции надгледувани од Палестинската монетарна управа (палестинска Централна банка ), кои претставуваат само дел од сите трансакции спроведени во Палестина или од Палестинци.[44]

Шекелот е главната валута во Газа.[45][46] Под египетска власт (1948–1956), Газа главно ја користела египетската фунта.[47][48] Кога Израел го окупирал појасот Газа за време на Суецската криза во 1956 година, воената администрација ја направила израелската фунта (претходникот на шекелот) единствена легална валута во Газа со указ од 3 декември и спровела поволен курс за отстранување на сите египетски фунти од циркулација. Како резултат на тоа, шекелот станал доминантна валута во Газа, ситуација што била зајакната со израелската окупација на Газа по Шестдневната војна.[49]

Бидејќи палестинската монетарна управа не издава сопствена валута, таа не е во состојба да води независна и делотворна монетарна политика. Во исто време, употребата на две валути ги зголемува трошоците поврзани со флуктуирачкиот курс.

Од Договорот во Осло во 1993 година, периодично се појавуваат предлози за Државата Палестина да ја издаде повторно палестинската фунта, валута според британскиот мандат пред 1947 година.[43][44] Палестинските власти (ПС) започнале да размислуваат за замена на шикелот и динарот со палестинска фунта во 2010 година, како дел од поширокиот притисок на премиерот Салам Фајад да ја направи Палестина одржлива независна држава. ПС и Палестинската монетарна управа се откажале од идејата за независна палестинска фунта во 2011 година.

Оданочување[уреди | уреди извор]

Даночувањето на палестинските територии е комплексен систем што може да вклучува исплата на палестинските власти (ПС) и / или Израел. Во 2005 година ПС собирала приближно 34 милиони американски долари месечно од даноци и други давачки, додека Израел собрал околу 75 милиони американски долари месечно во тарифи за странски увоз и даноци на додадена вредност (ДДВ) на израелски стоки и услуги и во просек задржал околу 15 милиони американски долари за плаќање сметки за вода и струја на Палестинците, додека другите 60 милиони долари ги проследила до ПС.[50] Израелските собрани средства за околу две третини од авто-генерираните приходи на ПС,[51] Ројтерс ги приоценил на $ 100 милиони во декември 2012 година [52] Од палестинските законодавни избори во 2006 година и формирањето на владата на Хамас во ПС, Израел редовно ги задржувал даноците што и ги должи на ПС.[53][54]

Вработување[уреди | уреди извор]

Според Советот за европски палестински односи, земјоделскиот сектор формално вработува 13,4% од населението и неформално вработува 90% од населението.[55] Во текот на изминатите 10 години, стапките на невработеност во Палестина се зголемиле и земјоделскиот сектор станал најсиромашниот сектор во Палестина. Стапките на невработеност достигнале врв во 2008 година со 41% во Газа.[56]

Работа во Израел[уреди | уреди извор]

Големата невработеност во палестинската економија довела до околу 100.000 Палестинци да работат во Израел. До март 2014 година биле издадени околу 45.000 дозволи за работа во Израел со уште 25.000 издадени за работа во населбите на Западниот Брег. Се проценува дека 35.000 Палестинци работат преку нелегални канали и без дозвола. Неодамна  квотата за дозволи е зголемена и минималната возраст за добивање на една е намалена од 26 на 24 години. Сектори во кои се вработени Палестинци вклучуваат градежништво, производство, трговија и земјоделство.[57]

Заклучно со 2013 година, просечните дневни плати во Израел и населените места се скоро 2,2 пати повисоки отколку во приватниот сектор на Западниот Брег и над 4 пати повеќе од оние во Газа. Палестинската минимална месечна плата е ₪ 1450, речиси една третина од израелската минимална плата од ₪ 4.300. На Западниот Брег, израелските закони за работни односи делумно се применуваат преку воени донесувања, а пресудата на Врховниот суд на Израел од 2007 година го применува законот за работата што се прави во израелските населби. Сепак, имало инциденти каде израелски работодавци не ги исполниле своите законски обврски кон вработените одбивајќи да обезбедат плата или да го сокријат бројот на работни часови за да ги избегнат законите за работни односи, како што се минимална плата или социјална помош.[57][58]

Во 2014 година, напис објавен на ел-Хајат ел-Џадида, официјален дневен весник на Палестинските власти, го пофалил израелскиот третман на палестинските работници. Со додавање на поволности како што се превоз, медицина и пензии, Палестинците бргу ги напуштаат своите палестински места и работат за Израелците, секогаш кога ќе имаат можност да го сторат тоа. Безбедносните правила се применуваат строго од страна на израелскиот работнички синдикат, а физичките прегледи ги прават лекарите. ПС ги донела законите за работни односи, но не спроведува правила за минимална плата, годишен одмор, боледување или дополнителна исплата за дополнително работно време.[59][60][61]

Водоснабдување и санитарни услови[уреди | уреди извор]

Водоснабдувањето и канализацијата на палестинските територии се одликуваат со голем недостиг на вода и се под големо влијание на израелската окупација. Водните ресурси на Палестина се целосно контролирани од Израел и поделбата на подземните води е предмет на одредбите од Договорот од Осло II.

Општо, квалитетот на водата е значително полош во појасот Газа во споредба со Западниот Брег. Околу една третина до половина од испорачаната вода на палестинските територии е изгубена во дистрибутивната мрежа. Трајната блокада на појасот Газа и војната во Газа предизвикале сериозни штети на инфраструктурата во појасот Газа.[62][63] Што се однесува до отпадните води, постојните пречистителни станици немаат капацитет да ги третираат произведените отпадни води, предизвикувајќи сериозно загадување на водата.[64] Развојот на секторот многу зависи од надворешното финансирање.[65]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Земјоделството е столб во економијата. Производството на земјоделски добра ги поддржува потребите за живот на населението и ја подгрева извозната економија на Палестина. Според Советот за европски палестински односи, земјоделскиот сектор формално вработува 13,4% од населението и неформално вработува 90% од населението.[55] Се обработуваат околу 183.000 хектари земја на палестинските територии, од кои околу половина се користат за производство на маслинки.[66] Маслиновите производители заработуваат повеќе приход од извоз од која било друга земјоделска култура.

Во текот на последната деценија, стапките на невработеност во Палестина се зголемиле и земјоделскиот сектор станал најсиромашниот сектор во Палестина.

Земјоделството во Палестина страда од бројни проблеми, блокади до извоз на производи и увоз на неопходни инпути, широко распространета конфискација на земјиште за природни резервати, како и употреба на војска и доселеници, конфискација и уништување на бунари и физички бариери во рамките на Западниот Брег.[67] Бидејќи коренот на судирот е со земјиштето, споровите меѓу Израел и Палестина се добро манифестирани во земјоделството на Палестина.

Занаети[уреди | уреди извор]

Широк спектар на занаети, од кои најмногу се практикуваат од страна на Арапите во Палестина, продолжуваат да се произведуваат и денес исто како и пред стотици години. Занаетчиството во Палестина вклучува, меѓу другото, везење, грнчарија, правење сапун, правење стакло, ткаење и резби од маслиново дрво и седеф.[68][69] Некои палестински градови на Западниот Брег, особено Витлеем, Хеврон и Наблус се здобиле со слава по специјализирање во производството на одредена ракотворба, со продажба и извоз на такви предмети што претставуваат клучен дел од економијата на секој град.

Каменоделство[уреди | уреди извор]

Каменоделството е традиционален извор на приход за палестинската економија. Годишното просечно производство по работник во индустријата за камења е повисоко отколку во кој било друг сектор. На Западниот Брег има 650 места за производство на камен, од кои 138 се во Бејт Фаџар. Материјалот за вадење на камен се сече на богат опсег на розови, песочни, златни и бели тули и плочки познати како Ерусалимски камен.[70]

Комуникации[уреди | уреди извор]

Светската банка проценила во 2016 година дека рестриктивните мерки што ги поставил Израел врз телекомуникациските оператори на Западниот Брег, имаат значително негативно влијание врз развојот на палестинските телекомуникациски мрежи, што одржува загуби во опсег од 1 милијарда долари. Овие рестриктивни мерки вклучуваат одбивање да работат на 60% од Западниот Брег под израелска воена администрација (област Ц), ограничувања на увозот на технологија за ИКТ компании, со барање од палестинските оператори пристап до меѓународни врски преку компанија со израелска регистрација, обезбедување мобилен широкопојасен интернет, неуспех да се воспостави независен регулатор за секторот на териториите и израелски оператори кои немаат соодветни овластувања кои продолжуваат да работат на палестинскиот пазар.[71]

Висока технологија[уреди | уреди извор]

Во текот на 2000-тите, се појавил високотехнолошки сектор на палестинските територии, поддржан од неговата близина со Израел, а до 2013 година, 4.500 Палестинци работеле во ИТ-секторот, специјализирани за софтвер за надворешни извори (вклучително и надворешна работа од израелски компании), развој на телекомуникации и опрема за производство.[72] Палестинскиот ИТ сектор пораснал од 0,8% од БДП во 2008 година на 5% во 2010 година. Индустријата забележила раст од 64% на странскиот бизнис од 2009 година. Поголемиот дел од палестинските ИТ компании се наоѓаат во градот Рамала северно од Ерусалим.[73][74]

Во мај 2018 година, Светска банка објавила голем извештај за палестинскиот технолошки сектор под наслов „Технички стартап екосистем на Западниот брег и Газа“.[75] Според извештајот, заклучно со почетокот на 2017 година, на палестинските територии имало активни 241 технолошки старт-ап, што создало вкупно 1.247 работни места. Во извештајот се евидентирани и 51 активен инвеститор во палестински технолошки компании. Меѓу наведените главни фирми, се наоѓаат Sadara Ventures, Ibtikar Fund и Oasis500. Фирми со ризичен капитал објавиле дека до 2017 година инвестирале нешто помалку од 150 милиони американски долари во над 40 палестински технолошки компании. Во извештајот се евидентирани и 20 почетни програми за забрзување, од кои 19 се на Западниот Брег, и една во Појасот Газа.

Туризам[уреди | уреди извор]

Во 2010 година, 4,6 милиони луѓе ги посетиле палестинските територии, наспроти 2,6 милиони во 2009 година. Од таа бројка, 2,2 милиони биле странски туристи, додека 2,7 милиони биле домашни.[76] Овој број на меѓународни посети е во заблуда, бидејќи повеќето туристи доаѓаат само на неколку часа или како дел од нивното дневно патување. Во последниот квартал на 2012 година над 150.000 гости престојувале во хотелите на Западниот Брег; 40% биле европски, а 9% биле од САД и Канада.[77] Големите водичи за патувања неодамна напишале дека „Западниот брег не е најлесното место на кое може да се патува, но трудот е богато награден“.[78]

Палестинските власти и израелските туристички министерства направиле обид да работат заедно на туризам на палестинските територии преку Мешовит комитет[79]. Неодамнешната соработка за споделување пристап до странски туристи не се покажала како успешна во Палестина од многу причини во врска со окупацијата. Израел го контролира движењето на туристите на Западниот Брег. Странскиот туризам во моментов е ограничен на Источен Ерусалим и на Западниот брег, по затворањето на преминот Рафах сместен помеѓу Египет и Појасот Газа, контролиран од Хамас, на неодредено време во август 2013 година. Во суштина нема туристички проток кон Газа од 2005 година, поради тековната блокада на Израел преку копно, воздух и море.

Во 2013 година министерката за туризам на палестинските власти Рула Мааја изјавила дека нејзината влада има за цел да ги охрабри меѓународните посети на Палестина, но окупацијата е главниот фактор што го спречува туристичкиот сектор да стане главен извор на приход за Палестинците.[80] Нема визни услови наметнати на странски државјани, освен оние наметнати од визната политика на Израел. Пристапот до Ерусалим и Западен Брег е контролирана од Владата на Израел и пристапот до Газа е контролирана од Хамас Влезот на окупираните палестински територии бара само важечки меѓународен пасош, но влезот во Израел може да биде одбиен за Палестинците или арапските посетители

Странска помош[уреди | уреди извор]

Во 2008 година, економиите на Западниот Брег и Газа биле во голема мера зависна од странската помош која изнесувала 1,8 милијарди. Приближно 30% од БДП или 487 американски долари по Палестинец годишно доаѓаат од помош. Странската помош обезбедува основни услуги за скоро половина од палестинскиот народ и им дозволува на палестинските власти да работат и да плаќаат околу 140.000 вработени.

Во 2010 година, арапските држави ја намалиле финансиската помош за палестинските власти. Според палестинското Министерство за финансии, ПС добила 583,5 милиони долари буџетска поддршка до август 2010 година, од кои само 22 проценти биле од арапски држави. Остатокот бил од меѓународни дарители, вклучително и Европската Унија и САД. Салах Рафат, член на Извршниот комитет на ПЛО, ги повикал арапските земји да ги почитуваат своите финансиски ветувања.[81]

Во април 2011 година, Салам Фајад се состанал со западните дарители во Брисел и побарал помош од 5 милијарди долари.[38]

Како дел од обидот на американската влада да создаде мировен договор меѓу Израелците и Палестинците, американскиот државен секретар Џон Кери претставил план вреден 4 милијарди американски долари, кој ќе помогне во растот на палестинската економија за 50 проценти и да донесе „невидено богатство во регионот“. Планот бил координиран заедно со поранешниот премиер на Велика Британија, Тони Блер. Сепак, следниот ден откако Кери ја објавил својата иницијатива, палестинските власти го отфрлиле договорот велејќи дека тој нема да „направи политички компромиси за финансиски придобивки“.[82] Економскиот советник на палестинските власти, Мохамад Мустафа, ијавил дека „приоритетите на ПС не се економски, туку се политички рамки за создавање на палестинска држава заснована на линиите од 1967 година, со главен град Источен Ерусалим, што исто така ги обезбедува правата на бегалците и политички компромис“.

Според Џонатан Кук, израелскиот економист Шир Хевер проценил (2016 година) дека минимум 78% од странската хуманитарна помош за Палестина завршува во израелската каса. Тој ја повлекува импликацијата дека странските дарители со тоа ја финансираат окупацијата на Израел.[83] За возврат Палестинците добиваат еквивалентна количина на храна, стоки и услуги од Израел што се користи за подобрување на животниот стандард на Палестинците.

Трговија[уреди | уреди извор]

Заедничката економска соработка помеѓу Израелците и палестинските претставници доживела раст во изминатите години. Почнувајќи од 2008 година, <i>Cisco Systems</i> започнал заеднички напор да го започне зачетокот на палестинскиот ИТ сектор со холистички пристап кон екосистемот, опфаќајќи ризичен капитал, приватен капитал, градење на капацитети и директно доставување до палестински компании. Компанијата инвестирала 15 милиони долари за таа цел и привлекла други големи меѓународни инвеститори и дарители, вклучувајќи ги „Мајкрософт“, „ХП“ и „Гугл“. Палестинскиот ИТ сектор оттогаш пораснал од 0,8% од БДП во 2008 година на 5% во 2010 година.

Маслинки на мирот е заеднички израелско-палестински деловен потфат за продажба на маслиново масло. Преку овој проект, Израелците и Палестинците спровеле заедничко планирање.[84] Маслото се продава под брендот „Маслинки на мирот“.[85]

Во октомври 2009 година започнал нов проект за промовирање на туризам и патувања меѓу двете области. Во Џенин се иницирани нови деловни напори и туристички атракции.[86] Двата региона планираат заедничка индустриска зона што ќе ја премости границата. Палестинците би произведувале локално изработени ракотворби и би ги продавале преку Гилбоа во други региони во светот. Друг можен проект е заеднички центар за јазици, каде што Израелците и Палестинците меѓусебно ќе учат арапски и хебрејски, како и аспекти на нивното културно наследство.[87]

Од 2010 година, израелските високотехнолошки компании започнале да вработуваат палестински инженери. До денес, повеќето од нив се вработени во странство, но Меланокс, фирма за компјутерски хардвер, планира да ангажира 15-20 палестински инженери како редовни вработени.[88]

Во 2011 година билатералната трговија меѓу Израел и подрачјата под раководство на Палестинците достигнала 4,3 милијарди долари, а извозот на Израел во ПС изнесувал 3,5 милијарди американски долари, а извозот на Палестин во Израел 816 милиони американски долари. Според Надер Тамими, претседател на Здружението на традиционални индустрии во ПС, постојат редовни интеракции меѓу палестински и израелски стопанственци.[89]

На конференцијата организирана од Факултетот за бизнис и менаџмент на Универзитетот Бен-Гурион во Негев во 2012 година, израелски и палестински трговски експерти се состанале за да разговараат за начините за промовирање на прекугранични деловни интеракции.[89]

Во 2013 година, комерцијалната трговија меѓу Израел и Палестинските власти се проценила на 20 милијарди американски долари годишно.[30] Континуирано зголемувањето на трансакциите довело до создавање на заедничката палестинска и израелска иницијатива, Центар за арбитража во Ерусалим (ЗАЦ). Центарот ќе се специјализира како независна институција која ќе се фокусира на деловна арбитража меѓу Израелците и Палестинците.[90]

Палестинскаста економија била сериозно погодена во однос на јавните финансии, според извештајот на Светска банка во 2019 година. Вршителот на должноста директор на Светска банка за Западен брег и Газа, Ана Бјерде, изјавила: „Економијата, која во 2018 година не забележа реален раст, сега се соочува со тежок фискален шок поради застојот во врска со трансферите на приходите“. Во извештајот се вели: „Наспроти позадината на намалувањето на протокот на помош, неодамнешниот судир произлезе од едностраното одземање на Израел на 138 милиони американски долари од приходите за расчистување на ПС во 2019 година за да се надоместат проценетите исплати на палестинските маченици и семејствата на затворениците“.[91]

Судир[уреди | уреди извор]

Поврзано: Земјоделство во Палестина

Во 2006 година, единството на палестинската економија било загрозено кога израелските врски со Западниот Брег биле прекинати. Следната војна во периодот 2008-2009 година ја уништила целата економска инфраструктура во Газа, оставајќи ја палестинската економија без никакви преостанати активности и долг од 1,4 милијарди долари.[92] Договорот од Осло во 1993 година имал за цел да го спречи ова, но не бил во можност да спречи палестинската економија да не флуктуира. Во моментов, палестинската економија живее од странска помош и приходи од царина меѓу Израел и Палестина. Сепак, израелските ограничувања ја расцепкале палестинската економија и предизвикале зголемување на невработеноста. До 2008 година, 71% од населението во Појасот Газа било невработено. Успехот на увозот и извозот во Палестина бил под влијание на ограничувањата на границата и постојаната израелска контрола на Западниот Брег и Газа, што исто така ги ослабело индустрискиот и земјоделскиот сектор.[93] Со цел палестинската економија да биде просперитетна, ограничувањата на палестинската земја мора да се отстранат.[67] На Западниот Брег, израелските ограничувања предизвикале палестинската економија да изгуби 3,4 милијарди долари (35% од годишниот БДП), според „Гардијан“ и извештајот за Светска банка.[94]

Невработеност во Газа и на Западниот брег [56]
Година 2000 година 2001 година 2002 година 2003 година 2004 година 2005 година 2006 година 2007 година 2008 година
Процент 12,5% 21% 32% 26% 27,5% 24,5% 23% 21,5% 26,5%

Индикатори за развој[уреди | уреди извор]

Упис на училиште, основно (%) бруто: 94% во 2012 година [95]

Емисија на СО2 (метрички тони по глава на жител: 0,6 во 2010 година [95]

Стапка на сиромаштија: 25,8% во 2011 година [95]

Подобрен извор на вода рурално: 82% во 2012 година [95]

Очекуваното траење на животот при раѓање вкупно години: 73 во 2012 година [95]

БДП по глава на жител (тековни УСД): 2.810 УСД во 2012 година [95]

Население: 4.169.509 во 2013 година [95]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Cobham, David (2004-09-15). „Alternative currency arrangements for a new Palestinian state“. Во David Cobham; Nu'man Kanafani (уред.). The Economics of Palestine: Economic Policy and Institutional Reform for a Viable Palestine State (PDF). London: Routledge. ISBN 9780415327619. Посетено на 2018-08-22.
 2. „Middle East and North Africa Economic Update, April 2020 : How Transparency Can Help the Middle East and North Africa“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 10. Посетено на 10 April 2020.
 3. „Tracking Economic Growth in the West Bank and Gaza since 2007“. Washington Institute. Посетено на 12 June 2014.
 4. „UN data on State of Palestine“. Архивирано од изворникот на 2017-06-06. Посетено на 2020-11-22.
 5. „Palestinian Consumer Price Index, June 2013“.
 6. „Palestinian Central Bureau of Statistics (PCBS) On the Eve of the International Population Day 11/07/2012“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 6 May 2014.
 7. „Labor force, total - West Bank and Gaza“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 5 November 2019.
 8. „Employment to population ratio, 15+, total (%) (national estimate) - West Bank and Gaza“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 5 November 2019.
 9. „Unemployment Rate Hits 27.5% in First Quarter of 2013“. Архивирано од изворникот на 19 June 2013.
 10. „Ease of Doing Business in West Bank and Gaza“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-01-23.
 11. 11,0 11,1 „PCBS: On the 65th Anniversary of the Palestinian Nakba“.
 12. „New Palestinian Government Holds Its First Meeting“. Архивирано од изворникот на 10 June 2015.
 13. „Abbas Approves 2012 Budget – Wafa.ps“. Архивирано од изворникот на 6 May 2014.
 14. "Time Series Data on International Reserves and Foreign Currency Liquidity. Official Reserve Assets" (PDF). Посетено на 31 October 2019.
 15. „International Reserves and Foreign Currency Liquidity - WEST BANK AND GAZA“. Imf.org. Посетено на 31 October 2019.
 16. „World Bank Report“ (PDF). стр. 15. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-06-06. Посетено на 12 June 2014.
 17. „Isolation of Gaza Chokes Off Trade“. The New York Times. 19 September 2007. Посетено на 12 June 2014.
 18. Karsh, Efraim. "It’s Not the Economy, Stupid." Begin-Sadat Center for Strategic Studies. 4 June 2018.
 19. „/ In depth – Tel Aviv exchange aiming for a bigger league“. Ft.com. 18 December 2007. Архивирано од изворникот на 11 May 2009. Посетено на 27 March 2011.
 20. „Press Release“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-02-19. Посетено на 12 June 2014.
 21. „Israel: Battling the Bombers“. Strategypage.com. Посетено на 12 June 2014.
 22. „West Bank and Gaza Update, World Bank Group, November 2005“ (PDF). Посетено на 12 June 2014.
 23. Cambanis, Thanassis (5 June 2006). „Palestinian goods begin steady flow into Israel“. The Boston Globe.
 24. Erlanger, Steven (14 February 2006). „U.S. and Israelis Are Said to Talk of Hamas Ouster“. The New York Times. Посетено на 12 June 2014.
 25. „Le Quartet cherche une solution à la banqueroute palestinienne“. Le Monde (француски). 9 May 2006. Посетено на 12 June 2014.
 26. „Three die in Fatah-Hamas clashes“. BBC News. 8 May 2006. Посетено на 12 June 2014.
 27. „Signs of hope emerge in the West Bank“. The New York Times. Посетено на 12 June 2014.
 28. Sydow, Christoph (30 October 2012). „Activists Seek Ban on Trade with Israeli Settlers“. Spiegel. Посетено на 12 June 2014.
 29. Rory McCarthy (8 September 2009). „New Palestinian city to be built“. Посетено на 12 June 2014.
 30. 30,0 30,1 Hadar Kane, Calcalist (28 March 2013). „Israeli-Palestinian business arbitration center established“. Посетено на 12 June 2014.
 31. 31,0 31,1 Isabel Kershner and Ethan Bronner (24 December 2008). „Palestinians Work to Jolt West Bank Back to Life“. The New York Times. Посетено на 12 June 2014.
 32. „United Nations World Population Prospects: 2006 revision – Table A.17 for 2005–2010“ (PDF). Посетено на 12 June 2014.
 33. Critical on this: Adam Hanieh: Class and State in the West Bank. Neoliberalism under Occupation. In: Adam Hanieh, Lineages ef Revolt. Issues of Contemporary Capitalism in the Middle East, Haymerked Books, 2013.
 34. Building Palestine from the bottom up, by Shlomo Avineri, Welt Online, 5/18/09.
 35. „Palestinian economy set to benefit from new online customs system - Business Intelligence Middle East - bi-me.com - News, analysis, reports“. Архивирано од изворникот на 7 July 2011. Посетено на 4 March 2015.
 36. „Construction begins on Rawabi, the first Palestinian planned city“. AMEinfo.com. 5 January 2010. Архивирано од изворникот на 9 February 2013. Посетено на 12 June 2014.
 37. KHALED ABU TOAMEH (20 August 2010). „Magazine | Features“. Jpost.com. Посетено на 12 June 2014.
 38. 38,0 38,1 „Fayyad seeks $5 billion to develop new Palestinian state infrastructure“. Haaretz.com. 14 April 2011. Посетено на 4 March 2015.
 39. 39,0 39,1 Lynfield, Ben (13 July 2012). „East Jerusalem Suffers Economic Tailspin“. Forward. Посетено на 12 June 2014.
 40. Siniora, Hanna (2001). „The Declining Economy of East Jerusalem“. The Palestine-Israel Journal. 8 (1).
 41. 41,0 41,1 „Gaza Strip“. CIA World Fact Book. Central Intelligence Agency (US). Архивирано од изворникот на 2014-06-08. Посетено на 12 June 2014.
 42. „Egypt's holy war against Sinai jihadists leaves many questions unanswered“. Haaretz.com. 4 September 2012. Посетено на 4 March 2015.
 43. 43,0 43,1 Zacharia, Janine (2010-05-31). „Palestinian officials think about replacing Israeli shekel with Palestine pound“. The Washington Post. ISSN 0190-8286. Посетено на 2018-08-22.
 44. 44,0 44,1 Lauria, Joe (2014-08-09). „Getting Money in Gaza: An Interview With Palestine's Central Banker“. Huffington Post. Посетено на 2018-08-22.
 45. „Palestinian Territories > Gaza Strip > Currency“. Lonely Planet. Посетено на 22 August 2018.
 46. „استبدال العملات التالفة وإدخال الفكة و15 مليون دولار لغزة“. سوا: وكالة انباء فلسطينية مستقدمة. 25 June 2018. Посетено на 22 August 2018.
 47. Filiu, Jean-Pierre (2014-08-14). Gaza: A History. Oxford University Press. стр. 123. ISBN 9780190201913. Посетено на 22 August 2018.
 48. „حلقات الحصار تشتدّ.. أزمة السيولة النقدية تُطيح باقتصاد غزة“. الخليج اونلين. 31 May 2018. Посетено на 22 August 2018.
 49. Abu Amer, Ahmad (2 July 2018). „Israel tightens financial noose on Gaza“. Al-Monitor. Посетено на 22 August 2018.
 50. Pan, Esther (21 April 2006), Backgrounder: the Shrinking PA Budget, Council on Foreign Relations, Архивирано од изворникот на 10 September 2010
 51. Sherwood, Harriet (30 November 2011). „Israel unfreezes Palestinian Authority tax millions“. The Guardian.
 52. Williams, Dan (12 December 2012). „Israel to withhold Palestinian funds until March“. Reuters. Архивирано од изворникот на 2012-12-13. Посетено на 12 December 2012.
 53. Entous, Adam (4 June 2008), Israel withholds Palestinian tax money amid EU row, Reuters
 54. Macintyre, Donald (7 June 2008), „Israel cuts off Palestinian tax funds as relations hit new low“, The Independent
 55. 55,0 55,1 „Agriculture in Palestine: a post-Oslo Analysis“ (PDF). 2012. Архивирано од изворникот (PDF) на 4 September 2015. Посетено на 24 April 2014.
 56. 56,0 56,1 „Poverty and the Labor Market: A Sheer Lack of Jobs?“. Coping with Conflict: Poverty and Inclusion in the West Bank and Gaza (PDF). стр. 37–61. Посетено на 28 April 2014.
 57. 57,0 57,1 „The situation of workers of the occupied Arab territories“ (PDF). International Labour Office. Посетено на 25 February 2015.
 58. „Press Release on the Results of the Labour Force Survey (October - December, 2014)“. Palestinian Central Bureau of Statistics. 12 February 2015.
 59. „Official PA daily lauds Israel's treatment of Palestinian workers“. Palestinian Media Watch. 23 September 2014.
 60. „Palestinian workers treated better in Israel“. i24news. 24 September 2014. Архивирано од изворникот на 23 December 2014.
 61. „архивска копија“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-02-25. Посетено на 2020-11-22.
 62. United Nations (3 September 2009). „Gaza water crisis prompts UN call for immediate opening of crossings“. Архивирано од изворникот на 8 June 2010. Посетено на 25 November 2009.
 63. „Gaza Strip Water and Sanitation Situation“. Worldbank. 2009. Архивирано од изворникот на 22 February 2018.
 64. Fatta, D. (2005). „Urban Wastewater Treatment and Reclamation for Agricultural Irrigation: The situation in Morocco and Palestine“. The Environmentalist. 24 (4): 227–236. doi:10.1007/s10669-005-0998-x.
 65. Assaf, Karen (2004). „Water as a human right: The understanding of water in Palestine“ (PDF). Boell.de. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 September 2015.
 66. The State of Palestine National Export Strategy: Olive Oil (PDF). ITC and Paltrade. 2014. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-04-05. Посетено на 2020-11-22.
 67. 67,0 67,1 „Palestinians lose billions to Israeli land bans, says World Bank report“. The National. 8 October 2013. Архивирано од изворникот на 2017-06-28. Посетено на 13 April 2014.
 68. Jacobs et al., 1998, p. 72.
 69. Ghada Karmi, 2005, p. 18.
 70. The Christian Science Monitor. „Palestinians' stones cut both ways“. The Christian Science Monitor. Посетено на 4 March 2015.
 71. 'Lifting Restrictions and Promoting Better Regulation to Unleash the Potential of the Digital Economy in Palestine,' World Bank 31 March 2016.
 72. Peace Through Profits? Inside The Secret Tech Ventures That Are Reshaping The Israeli-Arab-Palestinian World, Forbes, 12 August 2013
 73. Palestinian tech startups offer hope to struggling economy, Phoebe Greenwood, The Guardian, Tuesday 31 July 2012
 74. West Bank’s Emerging Silicon Valley Evades Issues of Borders, 29 July 2012, The New York Times
 75. „Tech startup ecosystem in West Bank and Gaza : findings and recommendations“ (PDF). www.worldbank.org. 1 May 2018. стр. 9. Посетено на 23 July 2018.
 76. M'aan (26 September 2011). „PCBS: Marked increase in West Bank tourism in 2010“. M'aan. Архивирано од изворникот на 18 June 2013. Посетено на 10 October 2012.
 77. „Europeans Dominate Visitor Arrivals to Palestine in 2012“. travel-impact-newswire.com. Посетено на 22 April 2018.
 78. Israel and the Palestinian Territories. p254. Lonely Planet Publications. 2012
 79. Enz, Cathy A. (2009). Hospitality Strategic Management: Concepts and Cases (2. изд.). John Wiley and Sons. стр. 273. ISBN 0-470-08359-X.
 80. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 27 November 2013. Посетено на 2013-09-16.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 81. Reuters (19 August 2010). „Palestinian Authority Faces Cash Crunch as Arab States Cut Aid“. Посетено на 22 April 2018.
 82. „Hamas to Abbas: 'Abducting soldiers is at the heart of our culture' - The Times of Israel“. The Times of Israel. Посетено на 4 March 2015.
 83. Jonathan Cook, 'How Most Aid to the Palestinians Ends up in Israel’s Coffers,'. CounterPunch, 8 March 2016.
 84. "Israel-Palestinian cooperation a decision that makes sense from the economic point of view", Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) a political foundations in germany for Mideast dialogue and cooperation, 26 October 2008.
 85. New joint Israeli-Palestinian olive oil brand launched, Ynet news, Published: 03.20.07.
 86. RON FRIEDMAN (9 October 2009). „Jenin now open to Arab-Israeli and foreign tourists“. jpost.com. Посетено на 12 June 2014.
 87. RON FRIEDMAN (15 October 2009). „Mutually assured prosperity“. jpost.com. Архивирано од изворникот на 2011-09-16. Посетено на 12 June 2014.
 88. Tali Heruti-Sover (7 November 2010). „High-tech company aims to be first Israeli firm to hire Palestinian engineers“. Архивирано од изворникот на 2010-11-10. Посетено на 12 June 2014.
 89. 89,0 89,1 Arieh O’Sullivan (30 May 2012). „Israel Increasing Imports From Palestinian Areas: Conference aimed at fostering better business ties“. Архивирано од изворникот на 11 June 2014. Посетено на 12 June 2014.
 90. „Israeli Palestinian business center“. Архивирано од изворникот на 2 July 2013. Посетено на 12 June 2014.
 91. „World Bank: Palestinian economy on the verge of collapsing“. Middle East Monitor. Посетено на 18 April 2019.
 92. Davis, Rochelle (2013). Palestine and the Palestinians in the 21st century. Indianapolis: Indiana University Press.
 93. „Palestinian Economic Recovery Plan Takes Shape“. The National. Agence France-Presse. 12 July 2013. Архивирано од изворникот на 2017-06-28. Посетено на 14 April 2014.
 94. Chalabi, Mona (14 October 2013). „How Does Palestine's Economy Work?“. The Guardian. Посетено на 30 April 2014.
 95. 95,0 95,1 95,2 95,3 95,4 95,5 95,6 „Development indicators“. The World Bank. Посетено на 8 December 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]