Дрвна индустрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дрвна индустрија или индустрија на граѓа  е - обично приватно - економски сектор кој се занимава со шумарството, сечење на дрва и производство на шумски производи, дрвена граѓа односно дрво за градежништво, основна шума и дрвени производи (на пример, мебел) и секундарни производи како дрво целулоза за целулоза и хартиена индустрија. Некои од најголемите производители исто така се меѓу најголемите шумски сопственици.

Дрвната индустрија игра доминантна улога во денешната дрвна економија.

Разлика[уреди | уреди извор]

Во потесна смисла на условите, шумите, шумарството и индустријата за дрво и дрвена граѓа укажуваат на различни сектори, во индустријализацијата, интернационализираниот свет, при што постои тенденција кон огромни интегрирани бизниси кои го опфаќаат целиот спектар од шумарство и шумарството во приватна основноа и средна шума или плантажа преку процесот на сеча во дрво преработката и трговија и транспортот (на пример рафтинг на дрва, шумска железница, влезна патека. Преработката и производите се разликуваат особено во однос на разликата помеѓу мекодрво и тврдодрво.[1][2][3][4][5] Додека мекото дрво првенствено оди во производство на огревно гориво, целулоза и хартија, тврдото дрво воглавно се користи главно за изработка на мебел, подови и др. Двата вида можат да бидат од корист за градење на (станбени) (дрвени колиби, дрвени кабини, дрвена конструкција).


Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://hardwoodind.com/hardwood-lumber/
  2. http://www.international.gc.ca/controls-controles/softwood-bois_oeuvre/index.aspx?lang=eng
  3. http://sustainabledevelopmentinstitute.org/wp-content/uploads/2013/05/Bowe-Marketing-Tools-and-Industry-Trends.pdf
  4. http://www.softwoodlumber.org/
  5. Production strategies in the Swedish softwood sawmilling industry. „Forest Policy and Economics“ том  3: 189–197. doi:10.1016/S1389-9341(01)00063-6. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389934101000636.