Економија на Катар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Катар
Doha skyline in the morning (12544910974).jpg
Доха, финансиски центар на Катар
ВалутаКатарски ријал (QAR, QR)
Трговски организацииСТО
Статистика
БДП
 • $191.849 милијарди (номинално, 2019.)[1]
 • $365.835 billion (ПКМ, 2019.)[1]
Пораст на БДП
 • 1.5% (2018) 1.4% (2019e)
 • 0.4% (2020f) 1.5% (2021f)[2]
БДП/жит.
 • $69,688 (номинално, 2019.)[1]
 • $132,886 (ПКМ, 2019.)[1]
БДП по сектор
 • земјоделство: 0,2%
 • индустрија: 50,3%
 • услуги: 49,5%
 • (2017.)
Инфлација
 • 2.2% (2020.)[1]
 • нагативен пораст 3.8% (2019f.) [3]
Сиромашно население0%[4]
Работна сила 2,129,330 (2019)[5]
Стапка на невработеност 0.6% (2017.)
Водечки индустрии
Ранг според Индекс на леснотија 77-ма (лесно, 2020)[6]
Надворешност
Извоз $86.51 милијарди (2018.)
Извозни добраТечен природен гас, Нафта Производи, Ѓубриво и Челик
Главни извозни партнери
Увоз $26.69 милијарди (2017.)
Увозни добраМашини и опрема за транспорт, Храна, Хемикалии
Главни увозни партнери
Бруто надворешен долг$168 милијарди (31 декември 2017.)[9]
Јавни финансии
Јавен долгнагативен пораст 56.8% од БДП (2017.)
Приходи$95.35 милијарди (2018.)
Расходи$55.81 милијарди (2018.)
Кредитен рејтинг
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари
Карта за извозот на Катар
Карта на која се прикажани минералните суровини на Катар.

Економијата на Катар — една од најбогатите во светот заснована врз БДП по глава на жител, рангирана меѓу петто и седмо на светските рангирања според податоците за 2015 и 2016 година, собрани од Светска банка, Обединетите нации и ММФ .[12][13] Економијата на земјата пораснала и покрај санкциите од соседите, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати .

Нафтата и природниот гас се камен-темелници на економијата на Катар и сочинуваат повеќе од 70% од вкупниот приход на владата, повеќе од 60% од бруто домашниот производ и приближно 85% од заработката од извоз . Катар има трет најголем докажан резерват природен гас во светот и е втор по големина извозник на природен гас .

Енергетски сектор[уреди | уреди извор]

Пред појавата на индустријата заснована на бензин, Катар била сиромашна земја. Истражувањето на нафтените и гасните полиња започнале во 1939 година.[14][15] Во 1973 година, производството и приходите на нафта драматично се зголемиле, издигнувајќи го Катар од редовите на најсиромашните земји во светот и му обезбедило да стекне еден од највисоките приходи по глава на жител во светот.

Економијата на Катар доживеала пад од 1982 до 1989 година. Квотите на ОПЕК (Организација на земји извознички на нафта) за производство на сурова нафта, пониската цена на нафтата и генерално неперспективните изгледи на меѓународните пазари ја намалиле заработката на нафтата. За возврат, плановите за трошење на владата на Катар морале да се намалат за да се поклопат со пониските приходи. Како резултат на рецесивната локална деловна клима биле предизвикани многу фирми да отпуштаат иселеници. Со закрепнувањето на економијата во 90-тите години на минатиот век, населението во иселеништво, особено од Египет и Јужна Азија, повторно пораснало.

Производството на нафта нема долго да остане на врвните нивоа од 500.000 барели (80.000 м2) на ден, бидејќи се предвидува дека нафтените полиња ќе бидат главно исцрпени до 2023 година. Сепак, големи резерви на природен гас се наоѓаат во близина на североисточниот брег на Катар. Овие оф-шор гасни полиња, исто така, можат да содржат значителни резерви на нафта и кондензат. На пример, државата во сопственост на <i>Катар Петролеум</i> пронашла две крајбрежни нафтени полиња во 1960-тите. Во тоа време производството било прескапо. Сепак, технолошкиот развој довел до производство повеќе од 30 години подоцна.

Гасниот кондензат може да се рафинира во вообичаени нафтени производи во специјализирани рафинерии. Трошоците се малку поголеми, но денес е нормално и компаниите да користат гасен кондензат. Нафтеното производство во странство во 2008 година за блоковите PS-2 и PS-3 било околу 31,1 милиони барели (84.995 b / d). Објекти за заеднички вложувања (ПС-1, АЛК, К & А): Комбинираното производство на нафта од овие три капацитети за производство на заеднички вложувања во 2008 година изнесувало 57,4 милиони барели (156.873 барели на ден).[16] Како и со полињата за гас, има повеќе блокови во странство што треба да се истражат и може да го зголемат производството на нафта. Значи, врвот од 500.000 барели на ден и исцрпувањето во 2023 година би се одложило. Со повисоки цени на нафтата се очекува продолжување на морските истражувања на нафта и / или полиња на природен гас. Производството на нафта во јуни 2016 година се чинело дека е околу 670 000 барели дневно, помалку од производството во февруари 2016 година од 692 000 барели на ден.

Докажаните резерви на гас на Катар се трети по големина во светот, надминувајќи 7000 км³ (250 трилиони кубни стапки). Економијата била зајакната во 1991 година преку завршување на проектот вреден 1,5 милијарди американски долари, наречен Фаза I за развој на гас во Северно поле. Во 1996 година, проектот „Катаргас“ започнал со извоз на течен природен гас (ЛНГ) во Јапонија . Понатамошните фази на развој на гас во Северно поле чинат милијарди долари се во различни фази на планирање и развој.

Тешките индустриски проекти на Катар, сите со седиште во Ум Саид, вклучуваат рафинерија со капацитет од 50.000 барели (8.000 м2) на ден, фабрика за ѓубриво за уреа и амонијак, фабрика за челик и фабрика за петрохемиски производи. Сите овие индустрии користат гас за гориво. Повеќето се заеднички вложувања помеѓу европски и јапонски фирми и државната Катар петролеум (QGPC). САД се најголемиот снабдувач на опрема за нафтената и гасната индустрија во Катар, а американските компании играат голема улога во развојот на гасот во Северно поле. Катар спроведува енергична програма на „ <i>Катаризација</i> “, според која сите заеднички вложувања и владините оддели се обидуваат да ги преселат катарските државјани на позиции со поголема власт Расте бројот на странски образовани Катарци, вклучително и многу образовани во САД, кои се враќаат дома за да заземат клучни позиции, кои порано биле окупирани од иселеници. Со цел да се контролира приливот на работници во иселеност, Катар ја засилил администрацијата на своите програми за странска работна сила во текот на изминатите неколку години. Безбедноста е главната основа за строгите правила и прописи за влез во Катар и имиграција.

Индустрија[уреди | уреди извор]

Владата смета дека индустријата е составен дел од нејзиниот план за диверзификација на економијата и максимизирање на нејзините огромни резерви на природен гас, кои служат како примарна храна за секторот. Соодветно на тоа, внимателното планирање влегло во индустрискиот развој. Со поглед кон извозот, развојот е групиран околу пристаништата во индустрискиот град Рас Лафан и индустриската област Месаид, кои се клучни енергетски центри. Резултатот забележал значителен раст со текот на годините. <i>Индустри Катар</i> (IQ), производител на петрохемиски производи, ѓубрива и челик, е регионална централа, над која само по големина е корпорацијата Саудиска основна индустрија (САБИЦ), најголемиот производител на хемикалии на Блискиот Исток. Во 2007 година, производствениот сектор го дала третиот најголем придонес кон БДП кај ненафтените и гасните сектори, што е еквивалентно на околу 7,5% од БДП. Индустријата во Катар е регулирана од Министерството за бизнис и трговија .[17]

Снабдувањето со петрохемикалии и ѓубрива сочинува голем дел од индустриската база, заедно со челик и други градежни материјали, преку „Катар челик“ и „Катарска компанија за примарен материјал“ (QPMC). Навистина, во текот на изминатите неколку години, побарувачката за градежни материјали доживеала голем наплив, бидејќи развојниот бум го зафатил регионот на Персискиот Залив . Но, глобалната финансиска криза ставила значителна побарувачка во регионот, бидејќи кредитните линии на проектот пресушуваат и расположението на инвеститорите останува претпазливо. Кризата всушност влијаела на целиот индустриски сектор - IQ забележа пад на неговата нето добивка во четвртиот квартал од 2008 година повеќе од 90% во однос на истиот период претходната година. Но, во релативна смисла, секторот поминал подобро од повеќето други и IQ сепак успеал да постигне годишна добивка од 2 милијарди долари. Голем дел од профитот од минатите години биле канализирани во капитални инвестиции, што треба да му помогне на секторот да ја надмине „бурата“. IQ, на пример, турка неколку големи проекти за проширување, во вредност од скоро 6 милијарди долари. Катар се очекува да биде една од најбрзо растечките економии во 2009 година - надевајќи се дека ќе биде доволно за да се задржи индустрискиот сектор во нагорна линија.

Финансиски сектор[уреди | уреди извор]

Катарскиот банкарски сектор успеал да избега од директното влијание на глобалниот пад на сиромаштијата, но не бил целосно неповреден од неговите последователни потреси. Генерално, тоа било најдобро остварување на пазарите на Советот за соработка во Заливот во последниот квартал на 2008 година и повеќето банки оствариле значителен профит за 2008 година. Но, секторот се соочува и со прашања на ликвидност, опаѓање на довербата на клиентите и присилна неподготвеност да се дадат заеми. Во обид да се зајакнат позициите на банките, Катарската управа за инвестиции (QIA) на почетокот на 2009 година објавила дека е подготвена да земе 10-20% од акциите во сите заинтересирани локални банки, иако тие подоцна биле намалени на 5% удел и дополнителни 5% на крајот на 2009 година.

Катарската влада исто така објавила во март 2009 година дека планира да го купи портфолиото за инвестиции на банките во надеж дека тоа ќе ги охрабри да продолжат со заемите. Внимателното секторско чувство е исто така засилено со ограничувањата на заемот на Централната банка на Катар (ЦБК), кои бараат сооднос заем-депозит од 90%. Со оглед на високото ниво на интеграција помеѓу економијата на Катар и регионот на Персискиот Залив, како и поширокиот свет, забавувањето на деловната и банкарската активност се чинела неизбежна. Како и да е, банкарскиот сектор на Катар напредувал релативно добро, со оглед на доживеаниот судир во другите земји, а упатените се уверени дека активноста ќе се врати на претходното брзо темпо, бидејќи довербата полека се обновува низ целиот свет.

Меѓународниот монетарен фонд во пролетната проценка од 2019 година изјавил дека Катар „успешно ги апсорбира шоковите“ на блокадата наметната во 2017 година и паднатите цени на нафтата од 2014 до 2016 година. <i>S&P Global</i> ги означила изгледите на Катар на негативни во 2017 година, но ги променила во стабилни во 2019 година.[18]

Во август 2019 година, Централната банка на Катар изјавила дека економскиот раст на земјата ќе забележи раст во следните две години, во услови на очекувања за стабилни цени на нафтата и континуиран силен извоз. БДП се очекува да порасне со просечна стапка од 2,8% помеѓу 2018 и 2020 година, со суфицит на буџетот да падне на 4,35 милијарди ријали во 2019 година, од суфицит од 15,1 милијарди ријал во 2018 година.[19]

Исламски финансии[уреди | уреди извор]

Исламскиот сектор за финансии уживал зголемена активност во 2008 година и се очекувало да продолжи да прераснува во 2009 година, бидејќи пософистицираните финансиски инструменти предизвикуваат интерес за инвеститорите. Покрај исламските банки, како што се Катарската исламска банка (QIB), Катарската меѓународна исламска банка (QIIB) и новодојдениот Масраф ел-Рајан, конвенционалните банки исто така влегуваат во серијалот во согласност со шеријатот и очекуваат исламската подружница да ја сметаат за виртуелна неопходност со цел да се одржи пазарната позиција. Исламските банки моментално го земаат најголемиот дел од деловната согласност со шеријатот, иако конвенционалните банки работат напорно за да земат поголем удел на пазарната активност. И исламските банки и исламските подружници направиле неверојатно добро во првите три квартали од 2008 година, при што вкупната активност на финансирањето се зголемило за 70,6% во споредба со истиот период од претходната година. Глобалната финансиска криза сепак го забавила овој раст. Лошите пазарни услови придонеле за значително забавување на активностите на исламската врска, во 2008 година низ целиот Персиски Залив. Но, други сегменти, како што е исламското осигурување или тактаул, не забележал сличен пад. Генерално, остануваат предизвици за понатамошен раст, вклучително и недостаток на квалификуван персонал за да се задоволи зголемената побарувачка за банкарски услуги во согласност со шеријатот.

Пазар на капитал[уреди | уреди извор]

Берзанската капитализација на котираните компании во Катар била проценета на 95.487 милиони американски долари во 2007 година од Светска банка .[20] Како што се приближувал крајот на 2008 година, ниту еден пазар на капитал низ целиот свет, вклучително и Катар, не биле поштедени на ефектите од последиците. Помеѓу декември 2006 година и јули 2008 година, индексот ДСМ пораснал за околу 117% пред глобалната финансиска криза да ги избрише повеќето од овие придобивки. Во првите неколку месеци од 2009 година, ДСМ изгубила околу 40% од својата вредност. Во обид да ги спречи натамошните загуби, владата во февруари 2009 година објавила дека ќе се вклучи во откуп на акции на проблематични банки што изнесуваат околу 10% од пазарната капитализација. Овој потег го подобрил оптимизмот на инвеститорите и со надеж дека ќе спречи понатамошен пад на пазарот. Предлогот за создавање единствен унифициран регулатор уште во 2010 година за надзор над сите банкарски и финансиски услуги се смета за уште еден ветувачки развој што ќе го трансформира финансискиот сектор на подобро.

Туризам[уреди | уреди извор]

Pearl-Qatar

Според амбициозниот петгодишен план за развој на Катарската управа за туризам и изложби (QTEA), владата имала за цел да го зголеми бројот на посетители од 964,000 до 2007 година на 1,5 милиони до 2010 година. Средствата потребни за исполнување на оваа цел биле присутни во доволни количини; во 2008 година државата одвоила околу 17 милијарди долари за развој на туризмот до 2014 година, од кои повеќето биле наменети за хотели, изложбен простор и инфраструктура. Со цел да се следи со зголемениот број посетители, владата поставила цел да го зголеми капацитетот на хотелот за 400% до 2012 година. Покрај финансиската поддршка, владата работела и на олеснување на деловните регулативи во обид да се зголеми активноста на приватниот сектор. Главен аспект на плановите за проширување е Меѓународниот аеродром Хамад, кој има капацитет да се справи со 24 милиони патници по завршувањето на првата фаза во 2012 година.

Другите туристички сегменти кои добиваат посебен фокус вклучуваат културен туризам на задниот дел од големото публицитетно отворање на Музејот на исламска уметност во Доха и спортскиот туризам, првично поттикнат од Азиските игри, на кои Катар бил домаќин во 2006 година . Владата се чини дека е посветена на долгорочните планови за експанзија, но сепак предизвиците остануваат, вклучително и делотворен маркетинг на меѓународната заедница, како и влијанието на финансиската криза врз глобалниот апетит за туризам.

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Автопат Q3 (од Доха до Духан )

Со брзо проширување на населението и значителен економски раст во текот на изминатата деценија, сигурна и обемна сообраќајна мрежа станува сè попотребна во рамките на Катар. Досега Владата, примарниот развивач на транспортот, добро се снашла во однос на следењето на побарувачката за нови опции за превоз. Во 2008 година, Управата за јавни работи (Ашгал), едно од телата што го надгледува развојот на инфраструктурата, претрпела голема реорганизација со цел да се насочат и модернизираат надлежните органи во рамките на подготовките за големи проширувања на проектите во сите сегменти во блиска иднина. Ашгал работи во тандем со Управата за урбанистичко планирање и развој (УПДА), телото што го дизајнирал главниот план за транспорт, воспоставено во март 2006 година и трае до 2025 година.

Сцена во пристаништето ел-Хор . Рибарството е помал сектор во Катар, а производството е скоро исклучиво за домашна потрошувачка.

Бидејќи возењето е примарен начин на сообраќај во Катар, патната мрежа е главниот фокус. Означувањата на проектот во овој сегмент ги вклучуваат автопатот Доха со повеќе милијарди долари и патеката Катар Бахреин, што ќе ги поврзе Катар со Бахреин и Саудиска Арабија и се смета за пресвртница во регионалната меѓусебна поврзаност. Опциите за масовно транзитирање, како метро во Доха, лесен железнички систем и пообемни автобуски мрежи, исто така се во фаза на развој за да се олесни метежот на патиштата. Покрај тоа, железничкиот систем е значително проширен и на крајот може да претставува составен дел од мрежата ширум ГЦЦ што ги поврзува сите арапски држави од Персискиот Залив . Аеродромот, исто така, ги проширува капацитетите за да биде во чекор со растечкиот број на посетители. Меѓународниот аеродром Нова Доха е еден од најголемите проекти во Катар денес и ќе може да се пофали со капацитет од 50 милиони патници, според податоци од 2015 година. Конечно, пристанишната инфраструктура се смета за составен дел од економскиот развој на Катар бидејќи се фокусира на индустрискиот извоз. Пристаништето кај Месаид се шири. Иако финансиската криза може да претставува предизвик за развојот на инфраструктурата, откако ќе бидат завршени сите проекти, Катар ќе има една од најнапредните и најмодерни транспортни инфраструктури во регионот.

Макро-економски тренд[уреди | уреди извор]

Катар денес е најбогата земја во светот, по лице.[21] Тековниот БДП по глава на жител регистрира светски рекорден врв од 1,156% во 70-тите години.[22] Ова станало брзо неодржливо и сегашниот БДП на Катар по глава на жител се намалил за 53% во 80-тите години. Но, зголемувањето на глобалната побарувачка на нафта помогнала на сегашниот БДП по глава на жител да се прошири 94% во 90-тите. Диверзификацијата е сè уште долгорочно прашање за оваа премногу изложена економија.

Оваа табела е на бруто домашниот производ на Катар по пазарни цени, проценети од Меѓународниот монетарен фонд со бројки во милиони катарски риали.[23]

Година Бруто домашен производ Размена на американски долар Индекс на инфлација

(2000 = 100)
Приход по глава на жител

(како % од $)

1980 28.631 3,65 катарски риали 53 266.18
1985 22.829 3,63 катарски риали 64 104,42
1990 26.792 3,64 катарски риали 77 67,85
1995 29.622 3,63 катарски риали 85 55,75
2000 64.646 3,63 катарски риали 100 86.03
2005 137.784 3,64 катарски риали 115 127.05

Само за споредби на паритетот на куповната моќ, американскиот долар се разменува со 3,67 катарски риали. Средните плати изнесувале 59,99 американски долари по час во 2009 година.

Во февруари 2012 година, Меѓународната банка на Катар објавила дека БДП пораснал за 19,9% во 2011 година, но проценила дека растот на 2012 година ќе забави на 9,8% [24]

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1980–2017 година. Инфлацијата под 2% е зелена.[25]

Година БДП

(во милјарди. $ (ПКМ))
БДП по глава на жител

(во $ (ПКМ))
Раст на БДП

(реално)
Инфлација

(во процент)
Државен долг

(во % на БДП)
1980 17.63 72,061 −1.0 % нагативен пораст6.8 % n/a
1981 18.5 69,897 −3.9 % нагативен пораст8.5 % n/a
1982 18.1 63,271 −8.2 % нагативен пораст5.7 % n/a
1983 17.8 58,114 −5.3 % нагативен пораст2.7 % n/a
1984 21.3 65,435 16.0 % 1.1 % n/a
1985 19.2 55,602 −13.0 % 1.1 % n/a
1986 20.3 56,008 3.7 % 1.9 % n/a
1987 21.0 55,604 0.9 % нагативен пораст4.5 % n/a
1988 22.7 57,909 4.7 % нагативен пораст4.5 % n/a
1989 24.9 60,973 5.3 % нагативен пораст4.8 % n/a
1990 22.0 46,184 −14.6 % нагативен пораст3.3 % 10.7 %
1991 22.4 46,095 −1.7 % нагативен пораст3.0 % нагативен пораст17.6 %
1992 25.5 52,008 11.3 % нагативен пораст4.4 % positive decrease16.6 %
1993 25.7 52,284 −1.3 % positive decrease−0.9 % нагативен пораст37.5 %
1994 26.6 53,814 1.4 % 1.5 % нагативен пораст44.2 %
1995 27.9 55,576 2.4 % нагативен пораст3.0 % positive decrease42.3 %
1996 29.6 57,761 4.4 % нагативен пораст7.0 % нагативен пораст49.5 %
1997 39.1 73,926 30.0 % нагативен пораст2.7 % positive decrease48.0 %
1998 44.0 79,960 11.2 % 2.8 % нагативен пораст63.4 %
1999 46.6 81,438 4.3 % нагативен пораст2.2 % нагативен пораст74.4 %
2000 51.5 86,713 8.0 % 1.6 % positive decrease52.5 %
2001 54.7 89,419 4.0 % 1.6 % нагативен пораст59.1 %
2002 59.5 94,540 2.5 % 0.2 % positive decrease47.6 %
2003 63.0 95,393 3.7 % нагативен пораст2.2 % positive decrease39.0 %
2004 77.2 107,098 19.2 % нагативен пораст6.8 % positive decrease29.0 %
2005 85.6 104,243 7.5 % нагативен пораст8.9 % positive decrease19.2 %
2006 111.3 115,048 26.2 % нагативен пораст11.8 % positive decrease13.4 %
2007 134.8 117,000 18.0 % нагативен пораст13.7 % positive decrease8.9 %
2008 161.8 104,116 17.7 % нагативен пораст15.1 % нагативен пораст11.1 %
2009 182.5 111,364 12.0 % positive decrease−4.9 % нагативен пораст32.4 %
2010 218.2 127,226 18.1 % positive decrease−2.4 % positive decrease29.1 %
2011 252.5 145,724 13.4 % 2.0 % нагативен пораст33.5 %
2012 269.2 146,872 4.9 % 1.8 % positive decrease32.1 %
2013 285.6 142,543 4.4 % нагативен пораст3.2 % positive decrease30.9 %
2014 302.3 136,409 4.0 % нагативен пораст3.4 % positive decrease24.9 %
2015 316.4 129,805 3.6 % 1.8 % нагативен пораст34.9 %
2016 327.6 125,159 2.2 % нагативен пораст2.7 % нагативен пораст46.5 %
2017 340.6 124,529 2.1 % 0.4 % нагативен пораст54.0 %

Според Меѓународниот монетарен фонд, економските перформанси на Катар се подобрија во 2018 година и покрај економското ембарго . Растот на БДП се очекува да се зголеми на 2,6% во 2019 година од 2,2% во 2018 година.[26]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 16 November 2019.
 2. „Middle East and North Africa Economic Update, April 2020 : How Transparency Can Help the Middle East and North Africa“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 10. Посетено на 10 April 2020.
 3. „Qatar: Economic Update - April 2019“ (PDF). World Bank. Посетено на 6 July 2019.
 4. „Qatar Poverty and wealth, Information about Poverty and wealth in Qatar“. Посетено на 3 March 2015.
 5. „Labor force, total - Qatar“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 23 January 2020.
 6. „Ease of Doing Business in Qatar“. Doingbusiness.org. Посетено на 24 November 2017.
 7. „Export Partners of Qatar“. CIA World Factbook. 2017. Архивирано од изворникот на 2020-10-16. Посетено на 6 July 2019.
 8. „Import Partners of Qatar“. CIA World Factbook. 2015. Архивирано од изворникот на 2016-08-06. Посетено на 5 August 2016.
 9. „The World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2018-12-24. Посетено на 9 March 2018.
 10. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Посетено на 26 May 2011.
 11. 11,0 11,1 Rogers, Simon; Sedghi, Ami (15 April 2011). „How Fitch, Moody's and S&P rate each country's credit rating“. The Guardian. Посетено на 28 May 2011.
 12. „GDP per capita (current US$) | Data“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 2017-09-13.
 13. „Report for Selected Countries and Subjects“. www.imf.org (англиски). Посетено на 2017-09-13.
 14. The Qatar Oil Discoveries, Rasoul Sorkhabi, Ph.D., in GEO ExPro Magazine, Vol. 7, No. 1 - 2010“.
 15. „Qatar tourist information guide“. Посетено на 14 February 2012.
 16. „Oil and Gas Details“. www.qp.com.qa.
 17. „وزير التجارة و الصناعة“. مكتب الاتصال الحكومي (арапски). Посетено на 2020-05-21.
 18. „How Qatar's cows show the growing resistance to a Saudi-led boycott“. Посетено на 21 July 2019.
 19. „Qatar says economic growth to accelerate in 2019-2020“. Посетено на 15 August 2019.
 20. „Data - Finance“. 5 December 2006. Архивирано од изворникот на 5 December 2006.
 21. „The World's Richest and Poorest Countries“. Global Finance Magazine. Посетено на 3 March 2015.
 22. „What We Do“. Архивирано од изворникот на 31 January 2008. Посетено на 3 March 2015.
 23. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 11 June 2010. Посетено на 11 June 2015.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 24. Nuqudy.com: "Qatar to register 9.8% economic growth in 2012"قطر تسجل 9.8% نموا اقتصاديا في 2012 Архивирано на 24 септември 2018 г.
 25. „Report for Selected Countries and Subjects“. www.imf.org (англиски). Посетено на 2018-09-11.
 26. „Qatar's Economy Booming Under Embargo, GDP Growth Expected at 2.5-3% - Gov't Financial Body“. Sputnik. Посетено на 6 June 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]