Економија на Сингапур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Сингапур
ВалутаСингапурски долар (SGD/S$)
Фискална година1 април – 31 март
Трговски организацииСТО, АПЕК, CPTPP, IOR-ARC, АСЕАН и други
Статистика
БДП
 • $337.451 милијарди (номинален, 2020.)[1]
 • $551.628 милијарди (ПКМ, 2020)[2]
Пораст на БДП
 • 3.4% (2018) 0.7% (2019)
 • −3.5% (2020e) 3.0% (2021e)[2]
БДП/жит.
 • $59,164 (номинален, 2020.)[1]
 • $96,715 (ПКМ, 2020.)[1]
БДП по сектор
Инфлација−0.2% (2020.)[2]
Сиромашно населениеN/A
Џиниев коефициент 45.9 medium (2017)[3][б 1]
Работна сила
по занимање
Стапка на невработеност
 • нагативен пораст 2.5% (2020.)[2]
 • positive decrease 2.1% (2018.)[4]
Водечки индустрии
Ранг според Индекс на леснотија 2-ра (многу лесно, 2020)[5]
Надворешност
ИзвозUS$329.7 милијарди (2016)[6]
Извозни добра
Главни извозни партнери
УвозUS$282.9 милијарди (2016)[6]
Увозни добра
Главни увозни партнери
Странски директни инвестиции
 • $1.285 трилиони (31 декември 2017 est.)[3]
 • Странство: $841.4 милијарди (31 декември 2017 est.)[3]
Бруто надворешен долгнагативен пораст $566.1 милијарди (31 декември 2017.)[3]
Јавни финансии
Јавен долгнагативен пораст 111.1% од БДП (2017.)[3][б 2]
ПриходиS$69.45 милијарди (2017.)[7]
РасходиS$75.07 милијарди (2017.)[7]
Економска помошNone
Кредитен рејтинг
Девизни резерви $279.9 милијарди (31 декември 2017.)[3]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Сингапур е високо развиена економија на слободен пазар.[10][11] Економијата на Сингапур е рангирана како најотворена во светот,[12] 3-та најмалку корумпирана,[13] најделовна,[14] со ниски даночни стапки (14,2% од бруто домашниот производ (БДП)) [15] и земјата го има третиот највисок БДП по глава на жител во светот во однос на паритетот на куповната моќ (ПКМ). Седиштето на АПЕК е во Сингапур.

Државните претпријатија играат значителна улога во економијата на Сингапур. Суверениот фонд за богатство „ Темасек холдингс“ има мнозински удел во неколку најголеми компании во нацијата, како што се „ Сингапур ерлајнс“, „ СингТел“, „ СТ инженеринг“ и „ Медијакорп“. Сингапурската економија е голем финансиер за одлив на директни странски инвестиции (СДИ) во светот. Сингапур исто така има корист од внатрешниот проток на директни странски инвестиции од глобалните инвеститори и институции заради својата привлечна клима за инвестиции и стабилното политичко опкружување.[16]

Извозот, особено во електрониката, хемикалиите и услугите, вклучувајќи ја и позицијата на Сингапур како регионален центар за управување со богатството [17][18][19] го обезбедуваат главниот извор на приход за економијата, што овозможува да купува природни ресурси и суровини кои недостасуваат во земјата. Покрај тоа, водата во Сингапур е оскудна [20] затоа се дефинира како скапоцен ресурс.

Сингапур има ограничено обработливо земјиште, што значи дека Сингапур треба да се потпре на агротехнолошкиот парк за земјоделско производство и потрошувачка.[21][22] Човечките ресурси се друго витално прашање за здравјето на сингапурската економија.[23] Економијата на Сингапур е рангирана на 2-то место во генералниот пласман на Научна американска биотехнологија во 2014 година,[24] според Биополис .

За Сингапур, би можело да се каже дека се потпира на проширен концепт на трговска посредничка трговија со набавка на сурова стока и рафинирање на истата за реекспорт, како на пример во индустријата за изработка и рафинирање на нафта. Сингапур, исто така, има стратешко пристаниште што го прави поконкурентен од многу од неговите соседи во извршувањето на ваквите активности на претпријатието. Односот на трговијата со Сингапур кон БДП е меѓу највисоките во светот, во просек околу 400% во текот на 2008-11 година [16] Пристаништето во Сингапур е второ најпрометно во светот според товар на товар.

За да се зачува меѓународната позиција и понатамошниот економски просперитет во 21 век, Сингапур презел мерки за промовирање на иновации, охрабрување на претприемништво и преквалификација на својата работна сила.[25] Министерството за работна сила (Сингапур) (ММ) е првенствено одговорно за поставување, прилагодување и спроведување на правилата за имиграција на странски работници. Во Сингапур има приближно 243 000 странски домашни работници (ФДВ).[26]

Економска статистика[уреди | уреди извор]

Економска статистика: 2014 до 2018 година

Извори:[27][28][29][30][31][32][33][34][35]
Година БДП

номинален

(мил.)

БДП

номинален

по глава

БДП реален

(мил.)

Номинален
БДП

(мил.)

БНД

номинален

по глава

Странски

резерви

(мил.)

Просечен

девизен курс

(1US$ во S$)

2014 S$398.987 S$72,937 S$411.540 S$385,070 S$70,400 S$340.438 S$1.2671
2015 S$423.444 S$76,502 S$423.444 S$394.551 S$71,283 S$350.991 S$1.3748
2016 S$439.412 S$78,364 S$435.988 S$408.820 S$72,909 S$356.254 S$1.3815
2017 S$467.306 S$83,265 S$452.119 S$434.806 S$77,474 S$373.994 S$1.3807
2018 S$491.174 S$87,108 S$466.313 S$457.983 S$81,222 S$392.096 S$1.3491
Економска статистика: 1970 до 2010
Извори:[36][37][38][39][40][41][42][43]
Година БДП
номинален

(мил.)
БДП
номинален
по глава на жител
БНП
номинален

(мил.)
БНП
номинален
по глава на жител
Девизни
резерви

(мил.)
Просечен
девизен курс
(1US$ to S$)
1970 US$1.919
S$5.876
US$925
S$2,832
US$1.937
S$5.932
US$934
S$2,860
US$1.750 N/A
1975 US$5.789
S$13.728
US$2,559
S$6,067
US$5.841
S$13.851
US$2,582
S$6,122
US$3.007 N/A
1980 US$12.078
S$25.863
US$5,004
S$10,714
US$11.899
S$24.536
US$4,747
S$10,165
US$6.571 N/A
1985 US$18.555
S$40.823
US$6,782
S$14,921
US$19.220
S$41.161
US$6,838
S$15,045
US$12.860 S$2.1213
1990 US$38.899
S$70.507
US$12,766
S$23,139
US$36.675
S$69.798
US$12,638
S$22,907
US$27.789 S$1.8125
1995 US$87.891
S$124.575
US$24,937
S$35,346
US$83.220
S$125.475
US$25,117
S$35,601
US$68.819 S$1.4174
2000 US$95.835
S$165.217
US$23,794
S$41,018
US$95.330
S$164.205
US$23,648
S$40,767
US$80.169 S$1.7239
2005 US$127.417
S$212.074
US$29,866
S$49,715
US$121.000
S$198.050
US$27,891
S$46,428
US$116.172 S$1.6646
2010 US$236.420
S$322.361
US$46,569
S$63,498
US$227.377
S$235,076
US$46,305
S$63,137
US$225.754 S$1.3635
 • S$- сингапурски долар
 • US$ - американски долар
 • мил. - милијарди

Економска историја[уреди | уреди извор]

Британска колонизација[уреди | уреди извор]

Економијата на Сингапур имала најголем придонес со поставувањето на колонијализмот и неговите финансиски и трговски центри.

Во 1819 година, Сер Стемфорд Рафлс, поручник-гувернер на Бенкулен (1818-1824), основал пристаниште на јужниот врв на Малајскиот Полуостров. Колонизацијата обезбедила основа за капитализмот во регионот. Колонизацијата довела до тоа да Сингапур биде „второто најбогато место во Азија по Јапонија“.[44] Голем дел од богатството акумулирано во регионот требало да биде акредитирано во него, како домаќин на едно од најголемите пристаништа[45].

Веќе во 1826 година Сингапур се сметал за главен град на населбите на теснецот, кои биле територии со кои управувала Британска источноиндиска компанија.

Експанзија на трговијата[уреди | уреди извор]

Новата патна рута донела за нови економски можности.

На 17 ноември 1869 година се отворил Суецкиот Канал, поврзувајќи го Средоземното Море со Црвеното Море. Ова овозможило зголемување на брзината на времето на патување, што резултирало со пораст на обемот на трговијата. Нацијата забележала раст од 32 милиони американски долари само една година по неговото отворање.[46]

Во 1879 година обемот на трговијата достигнал 105 милиони долари .[47]

Независност[уреди | уреди извор]

Во 1950 година регионот забележал социјални немири, што резултирало колонијалните сили да одлучат да се откажат од некои одлуки. Со поттик на расните немири, колонијалните сили се обиделе да ја зајакнат и да воспостават власт. Со најголемиот дел од немирите кои произлегле поради високата невработеност, локалната самоуправа била насочена да го реши ова прашање.[44] Одбор за економски развој било официјалното име на организацијата дизајнирана за создавање работни места.

Во 1955 година било основано локално законодавно собрание на Сингапур со 25 од избраните 35 члена.[48]

Во 1965 година, по независноста од Малезија, Сингапур се соочил со мал домашен пазар и високо ниво на невработеност и сиромаштија. 70 проценти од домаќинствата во Сингапур живееле во лошо пренатрупани услови, а една третина од нејзините луѓе живееле во сиромашните квартови. Невработеноста во просек изнесувала 14 проценти, БДП по глава на жител изнесувал 516 американски долари, а половина од населението било неписмено.

Бум и промена на индустријализацијата[уреди | уреди извор]

Структурните промени започнале да ја движат економијата во подобри правци.

Во периодот 1965–1973, годишниот раст на реалниот БДП изнесувал 12,7%.[49]

Во периодот 1973–1979 година, нафтените кризи ја подигнале владината свест за економските проблеми. Ја поставиле владата да создаде нов форум за економски промени. Владата го истакнала фокусот во технологијата и образованието кое се очекувало да бидат голем бран на економска добивка.[50] Земјата во текот на овој период успеала да ја минимизира инфлацијата и да им обезбеди на работниците соодветна машинерија за одржување на растот.

Сингапурската влада го основала Одборот за економски развој за да предводи инвестициски поттик и да го направи Сингапур привлечно одредиште за странски инвестиции.[51] Приливот на директни странски инвестиции значително се зголемил во текот на следните децении, а до 2001 година странските компании сочинувале 75% од произведениот производ и 85% од произведениот извоз. Во меѓувреме, стапките на заштеди и инвестиции во Сингапур се зголемиле на највисоките нивоа во светот, додека потрошувачката на домаќинствата и учеството на платите во БДП падналемеѓу најниските.[52][53][54]

Раст во услужниот сектор[уреди | уреди извор]

Со намалените стапки на раст, земјата повторно требало да ја диверзифицира својата економија

Како резултат на ова вложување на инвестиции, акциите на капиталот во Сингапур се зголемиле 33 пати до 1992 година и постигнале десеткратно зголемување на односот капитал-труд.[55] Животниот стандард постојано се зголемувал, со повеќе семејства кои се префрлиле од статус со пониски примања кон безбедност со среден приход со зголемени приходи на домаќинствата.

Во 1987 година, Ли Куан-Јју тврдел дека (врз основа на критериумот за сопственост на домот) 80% од Сингапурците веќе можат да се сметаат за припадници на средната класа. Под водство на Ли, Сингапур постигнал ниска инфлација и невработеност. Сепак, за разлика од економските политики на Грција и остатокот од Европа, Сингапур следел политика на индивидуализирање на мрежата за социјална безбедност. Ова довело до повисока стапка на заштеда од просечната и многу одржлива економија на долг рок. Без оптоварувачка социјална држава или нејзината веројатност, Сингапур развил самостојна и квалификувана работна сила добро обучена за глобалната економија.[56]

Во текот на 90-тите години на минатиот век се појавиле ефикасни фирми за производство во Југоисточна Азија, а земјата имала мала работна сила и ограничувања на земјиштето. Фридрих забележал дека ќе биде многу тешко тогашниот удел од 25% да се прошири, кога станува збор за производствените фирми.[57] И покрај борбите во производствениот сектор, Сингапур напредувал во глобалното финансирање, трговијата и бил индустриски центар за меѓународна трговија.[58]

Економската стратегија на Сингапур произвела реален раст во просек од 8,0% од 1960 до 1999 година. Од независноста во 1965 година, БДП на Сингапур има просечно зголемување од 9,5%.[59] Во 1999 година, во времето на Го Чок Тонг, премиерот на Сингапур, земјата доживеала регионални финансиска криза, но со стапка на раст од 5,4%, следена од 9,9% за 2000 година. Сепак, економското забавување во САД, Јапонија и ЕвропскатаУнија, како и светскиот пад на електрониката, го намалиле проценетиот економски раст во 2001 година на негативни 2,0%.

Економијата се проширила за 2,2% следната година и 1,1% во 2003 година кога Сингапур бил под влијание на епидемијата на САРС . Последователно на тоа, се случил голем пресврт во 2004 година што му овозможило значително закрепнување и 8,3% раст, иако реалниот раст паднал за повеќе од половина година со само 2,5%. Во 2005 година, економскиот раст изнесувал 6,4%; и во 2006 година, 7,9%.

Очигледно било дека Сингапур исто така ќе се бори како резултат на глобалната финансиска криза со оглед на неговиот статус на центар на финансиски услуги. Некои коментатори на пазарот се сомневале во способноста на економијата да се справи со ефектите од кризата. На пример, Кит Веи Ценг сметал дека Сингапур ќе ја доживее „најтешката рецесија во историјата на Сингапур“. Излегува дека за поранешен научник во владата, тој не можел да погреши повеќе. На крајот, економијата пораснала во 2009 година за 3,1% и во 2010 година нацијата забележа 15,2% стапка на раст.[59][60]

Заклучно со 8 јуни 2013 година, стапката на невработеност во Сингапур е околу 1,9%, а економијата на земјата има намалена стапка на раст, со стапка од 1,8% - во споредба со 14,8% во 2010 година.

Во 2015 и 2016 година се забележало пад на нацијата бидејќи растот на БДП се намалил на само 2 проценти. И покрај намалувањето на растот, нацијата сè уште нема објавено негативни стапки на раст кои се позитивен знак. Невработеноста и инфлацијата исто така се намалиле.[59]

Почнувајќи од 2017 година, БДП на Сингапур изнесува 323,907 милијарди долари.[61]

Се очекува Сингапур да доживее економско забавување во 2019 година, при што растот на БДП да забави на 1,9% од 3,1% во 2018 година, поради зголемувањето на тарифите од САД и Кина .[62]

Ковид-19[уреди | уреди извор]

Среде пандемијата КОВИД-19, на 26 март 2020 година, Министерството за трговија и индустрија во Сингапур соопштило дека верува дека економијата ќе се намали од 1 до 4% во 2020 година. Ова се случило откако економијата се намалила за околу 2,2% во првиот квартал на 2020 година од истиот квартал во 2019 година.[63] На 26 мај, МТИ соопштило дека го ревидира намалувањето на очекувањата за сингапурската економија во 2020 година да се намали за 4% до 7%.[64] Економистите дале различни резултати за кривата на намалување. На пример, Веи Кит, поранешен владин научник, дури кон крајот на март 2020 година, изјавил дека сè уште очекува дека економијата ќе се прошири во 2020 година. Само еден месец подоцна, тој бил принуден да направи голем пресврт и ја ревидирал прогнозата на -8,5%.[65] Како одговор на економскиот притисок, Мудис го намалил сингапурскиот банкарски сектор од „стабилна“ перспектива на „негативна“ перспектива.[66] Економистот Чуа Хак Бин, предвидел дека пандемијата ќе ја чини земјата најмалку 10 илијарди долари.[67] Со заклучувањето наметнато на странските работници, постоела загриженост дека може да има одложувања во градежните работи до шест месеци.[68] Вишиот државен министер за трговија и индустрија Чи Хонг Тат објавил дека околу 3.800 компании се затворени во април 2020 година, само малку повеќе од 3.700 пријавени во просек за истиот месец во изминатите 5 години, иако предупредил дека тоа најверојатно ќе се зголеми во наредните месеци. И покрај ова единствено мало зголемување на затворени компании, бројот на компании што започнале се намалил за околу една третина од просечниот април од 2015 година.[69]

Државно претпријатие и инвестиции[уреди | уреди извор]

Сингапурските државни претпријатија како процент од БДП

Јавниот сектор се користи и како инвеститор и како катализатор за економски развој и иновации. Владата на Сингапур има два суверени фонда за богатство, „ Темасек холдингс“ и „ ГИЦ приватен лимитид“, кои се користат за управување со резервите на земјата.[70] Првично, улогата на државата била повеќе насочена кон управување со индустриите за економски развој, но во последните децении целите на суверените фондови на Сингапур се префрлиле на комерцијална основа.[71]

Корпорациите поврзани со владата играат значителна улога во домашната економија на Сингапур. Заклучно со ноември 2011 година, шестте најдобри учествувале со околу 17 проценти во вкупната капитализација на Сингапурската берза (SGX). Овие целосно и делумно државни претпријатија работат на комерцијална основа и немаат никаква конкурентска предност во однос на приватните претпријатија. Сопственоста на државата е истакната во стратешките сектори на економијата, вклучувајќи телекомуникации, медиуми, јавен превоз, одбрана, пристаниште, операции на аеродроми, како и банкарство, бродски услуги, авиокомпанија, инфраструктура и недвижнини.[71]

Од 2014 година, Темасек поседува средства од 69 милијарди американски долари во Сингапур, што претставува 7% од вкупната капитализација на компаниите наведени во Сингапур.[72] Во 2017 година, ГСК го сменил седиштето на Азија во Сингапур.[73]

Сектори[уреди | уреди извор]

За да ја задржи својата конкурентска позиција и покрај зголемувањето на платите, владата се обидува да промовира активности со поголема додадена вредност во секторите за производство и услуги. Исто така, ги отворила или е во фаза на отворањена финансиски услуги, телекомуникации и производство на електрична енергија и малопродажба до странски даватели на услуги и поголема конкуренција. Владата, исто така, се обидела да преземе некои мерки, вклучувајќи мерки за ограничување на платите и ослободување на неискористените згради, во обид да ги контролира зголемувањето на комерцијалните закупнини со цел да се намалат трошоците за деловно работење во Сингапур, кога во 2006 година закупила канцеларијата во централната деловна област. [ потребно е цитирање ]

Банкарство[уреди | уреди извор]

Сингапур се смета за глобален финансиски центар, со банки во Сингапур кои нудат услуги од светска класа на банкарски сметки. Во индексот на глобалните финансиски центри во 2020 година, Сингапур бил рангиран како шести најконкурентен финансиски центар во светот (заедно со градови како Њујорк, Лондон, Шангај, Токио, Хонгконг, Пекинг, Сан Франциско, Шенжен и Цирих во топ 10), и четврти по конкуренција во Азија (по Шангај, Токио и Хонгконг ).[74] Тука спаѓаат повеќе валути, банкарство преку интернет, телефонско банкарство, проверувачки сметки, штедни сметки, дебитни и кредитни картички, депозити со фиксен рок и услуги за управување со богатство.[75] Според Хјуман рајтс воч, поради својата улога како финансиски центар за регионот, Сингапур постојано бил критикуван за наводно вдомување на банкарски сметки кои содржат лошо стекнати придобивки на корумпирани лидери и нивни соработници, вклучително и милијарди долари од државата Бурма, како и приходи од гас скриени од националните сметки.[76] Сингапур привлекол средства што претходно биле во швајцарски банки од повеќе причини, вклучувајќи нови даноци наметнати на швајцарски сметки и слабеење на тајноста на швајцарската банка Кредит Свис, втора по големина швајцарска банка, преселувајќи го седиштето во Сингапур во 2005 година.  [ потребно е цитирање ]

Биотехнологија[уреди | уреди извор]

Сингапур агресивно ја промовира и развива својата индустрија за биотехнологија . Инвестирани се стотици милиони долари во секторот за изградба на инфраструктура, финансирање на истражување и развој и регрутирање на врвни меѓународни научници во Сингапур. Водечките производители на лекови, како што се GlaxoSmithKline (GSK), Pfizer и Merck & Co., формирале свои погони во Сингапур. Во 2006 година GlaxoSmithKline инвестирала уште 300 милиони сингапурски долари за изградба на друга фабрика за производство на детски вакцини, што е нејзин прв објект во Азија.[77] Фармацевтските производи сега сочинуваат повеќе од 8% од производственото производство во земјата.[78]

Енергија и инфраструктура[уреди | уреди извор]

Сингапур е центар за цени и водечки центар за трговија со нафта во Азија. Нафтената индустрија сочинува 5 проценти од БДП на Сингапур, со тоа што Сингапур е еден од првите три центри за рафинирање на извозот во светот. Во 2007 година земјата извела 68,1 милиони тони нафта. Нафтената индустрија довела до промоција на хемиската индустрија, како и производство на опрема за нафта и гас.[79] Сингапур поседува 70 проценти од светскиот пазар и за самостојна опрема за дупчење и за претворање на единици за истоварување на складирање на пловечко производство. Има 20 проценти од светскиот пазар за поправка на бродови, а во 2008 година морската и офшор индустријата вработувале скоро 70.000 работници.[80]

Недвижен имот[уреди | уреди извор]

Владата на Сингапур поседува 90% од земјата, како и станови во кои живеат 80% од населението.[81]

Туризам[уреди | уреди извор]

Туризмот игра важна улога во економијата на Сингапур. Сингапур е рангиран меѓу најпосетуваните градови во светот.

Трговија, инвестиции и помош[уреди | уреди извор]

Сингапурски извоз во 2006 година

Вкупната трговија на Сингапур во 2014 година изнесувала 982 милијарди сингапурски долари. И покрај малата големина, Сингапур во моментов е петнаесетти по големина трговски партнер на САД.[82] Во 2014 година, увозот на Сингапур изнесувал 464 милијарди долари, а извозот вкупно 519 милијарди долари. Малезија била главен извор на увоз на Сингапур, како и најголем извозен пазар, апсорбирајќи 18% од извозот на Сингапур, а САД на второ место. Сепак, вреди да се напомене дека имало напори од некои добавувачи на зеленчук од Малезија да се обидат и да прошверцуваат храна доколку не ги исполнуваат стандардите за безбедност на храната.[83]

Малезија е најголемиот трговски партнер на Сингапур, со билатерална трговија во вкупна вредност од околу 91 милијарда американски долари во 2012 година, што претставува над петтина од вкупната трговија во рамките на АСЕАН. Трговската размена на Сингапур со најголемите трговски партнери како Малезија, Кина, Индонезија и Јужна Кореја се зголемила во 2012 година, додека трговијата со ЕУ, Соединетите држави, Хонгконг и Јапонија се намалила во 2012 година. Од 2009 година, вредноста на извозот го надминува увозот за трговија на Сингапур со Кина. За споредба, вредноста на увозот го надминува извозот за трговија на Сингапур со САД од 2006 година.[84][85]

Ре-извозот учествувал со 43% во вкупната продажба на Сингапур во други земји во 2000 година. Главниот извоз на Сингапур е електронски компоненти, рафинирано масло, злато, компјутери и спакувани лекови. Главниот увоз на Сингапур е електронски компоненти, рафинирана нафта, сурова нафта, злато и компјутери.

Трговијата во Сингапур има корист од обемната мрежа на трговски договори што ги донел Сингапур. Според консултантите на Хели, Сингапур има пристап до слободна трговија до целата мрежа на АСЕАН, со увозна давачка намалена кога се работи со Индонезија, Малезија, Филипини, Тајланд, Брунеи, Бурма, Камбоџа, Лаос и Виетнам.

Сингапурскиот одбор за економски развој (СОЕР) продолжува да привлекува инвестициски фондови од големи размери за земјата и покрај релативно високата цена на работењето во градот. САД води во странски инвестиции, сочинувајќи 40% од новите обврски кон производствениот сектор во 2000 година. Од 1999 година, кумулативните инвестиции за производство и услуги од страна на американски компании во Сингапур достигнале приближно 20 милијарди американски долари (вкупна актива). Најголемиот дел од инвестициите во САД се во производство на електроника, рафинирање и складирање на нафта и хемиската индустрија. Повеќе од 1.500 американски фирми работат во Сингапур.

Сингапурската влада во голема мера без корупција, квалификуваната работна сила и напредната и ефикасна инфраструктура привлекла инвестиции од над 3.000 мултинационални корпорации (МНК) од САД, Јапонија и Европа. Странски фирми се наоѓаат во скоро сите сектори на економијата. МНК сочинуваат повеќе од две третини од производственото и продажбата преку директен извоз, иако во одредени сектори на услуги и понатаму доминираат корпорациите поврзани со владата.

Владата исто така ги охрабрила фирмите да инвестираат надвор од Сингапур, при што вкупните директни инвестиции на земјата во странство достигнале 39 милијарди долари до крајот на 1998 година. Народна Република Кина била врвно одредиште, сочинувајќи 14% од вкупните инвестиции во странство, следени од Малезија (10%), Хонгконг (9%), Индонезија (8%) и САД (4%). Брзо растечката економија на Индија, особено секторот за висока технологија, станува сè поголем извор на странски инвестиции за Сингапур. САД не обезбедуваат билатерална помош за Сингапур, но САД се чини дека сакаат да ја подобрат билатералната трговија и го потпишале Договорот за слободна трговија САД-Сингапур. Данокот на претпријатие во Сингапур е 17 проценти.[86]

Година Вкупна трговија Извоз Увоз % на размена
2000 $273 $135 $138 21%
2001       −9.4%
2002 $432     1.5%
2003 $516 $237 $279 9.6%
2004 $629 $293 $336 21.9%
2005 $716 $333 $383 14%
2006 $810 $379 $431 13.2%
2014 $983 $464 $519 21.3% промена од 2006 до 2014

Сите бројки се во милијарди сингапурски долари.

Договори за меѓународна трговија[уреди | уреди извор]

Економија Договор Кратенка Заклучен Потпишан Ефикасност Законски текст
Австралија Сеопфатно стратешко партнерство CSP 6 мај 2016 година [87] 2015 година
Нов Зеланд Договор меѓу Нов Зеланд и Сингапур за поблиско економско партнерство ANZSCEP 18 август 2000 година 14 ноември 2000 година 1 јануари 2001 година [1]
Европска асоцијација за слободна трговија Договор меѓу државите на ЕФТА и Сингапур EFTA-Singapore FTA 11 април 2002 година 26 јуни 2002 година 1 јануари 2003 година [2]
Јапонија Договор за економско партнерство Јапонија – Сингапур ЈСЕПА Октомври 2001 година 13 јануари [3]
САД Договор за слободна трговија на САД и Сингапур СССФТА 19 ноември 2002 6 мај 2003 година 1 јануари 2004 [4]
Јордан Договор за слободна трговија на Сингапур во Јордан SJFTA 29 април 2004 година 16 мај 2004 година [5]
Брунеј Договор за стратешко економско партнерство за транс-пацифик Транс-тихоокеански СЕП Август 2005 година 1 јануари 2006 година [6]
Чиле 18 јули 2005 година
Нов Зеланд 18 јули 2005 година
Индија Индија<span typeof="mw:Entity" id="mwA64"> </span>- Сингапурски договор за сеопфатна економска соработка Индија-Сингапур ЦЕЦА Ноември 2004 година 29 јуни 2005 година 1 август 2005 година [7]
Кореја Договор за слободна трговија Кореја-Сингапур КСФТА 28 ноември 2004 година 4 август 2005 година Крај на 2005 година [8]
Перу Договор за слободна трговија Перу-Сингапур PesFTA Септември 2007 година 29 мај 2008 година Почетокот на 2009 година
Шри Ланка Договор за слободна трговија Шри Ланка-Сингапур Шри Ланка-Сингапур слободна трговија 2016 година 23 јануари 2018 година Средина на 2018 година

Сингапурска работна сила[уреди | уреди извор]

Во 2000 година, Сингапур поседувал работна сила од околу 2,2 милиони. Со ограничен пристап до природните ресурси, Сингапур бил принуден да инвестира во својот народ. Земјата има најголемо владеење на говорители на англиски јазик во Азија, што ја прави привлечно место за мултинационалните корпорации. Сингапур поминал долг пат од местото кое некогаш стоело запуштено. Во 70-тите години на минатиот век според Тилак Абејсинге2,4 проценти од работната сила биле носители на дипломи“ До 1990 година, бројот се искачил на само 6,3%. Во 2013 година, бројот на работна сила што дипломирала се искачила на 31%. Директивата на нациите за работни места со висока квалификација на работна сила, го промовирала растот и образованието во регионот.[88] Националниот конгрес на синдикатот (НТУЦ), единствената синдикална федерација што има симбиотски однос со владејачката партија, сочинува скоро 99% од вкупната организирана работна сила. Владината политика и про-активност наместо работното законодавство ги контролира општите работнички и синдикални работи.

Законот за вработување нуди мала заштита на работниците со бела јака поради прагот на приходот. Индустрискиот арбитражен суд се справува со спорови за управување со трудот што не можат да се решат неформално преку Министерството за работна сила. Владата на Сингапур ја истакнала важноста на соработката меѓу синдикатите, управата и владата (трипартизам ), како и раното решавање на споровите. Во последните 15 години имало само еден штрајк.

Сингапур ужива буквално целосно вработување подолг временски период. Во услови на економски пад, стапката на невработеност се искачила на 4,0% до крајот на 2001 година, од 2,4% на почетокот на годината. Оттогаш невработеноста е намалена и заклучно со 2012 година стапката на невработеност изнесува 1,9%.[89]

Додека владата на Сингапур зазема став против шемите за минимална плата и надоместок за невработеност, во 2007 година владата вовела шема за додаток на работниот однос (СИС) за дополнување на платите на ниско квалификуваните работници.[90] Со цел да се поддржат работодавците при вработување постари работници во Сингапур, Специјалниот кредит за вработување (ДИК) бил воведен во 2011 година. Првпат бил подобрена во 2012 година за да им се обезбеди поддршка на работодавците за вработување на постари работници во Сингапур и лица со попреченост (инвалидни лица). Тоа им помогнало на работодавачите да се справат со трошоците поврзани со зголемувањето на стапките на придонеси на Централниот фонд (ЦПФ) за постарите работници. Петгодишната шема на ДИК била продолжена на дополнителни 3 години, до 2019 година за да ги охрабри работодавците доброволно да вработуваат постари работници на возраст од 65 години и повеќе.[91]

Сингапурската влада испробала низа програми за зголемување на заостанатата продуктивност и зајакнување на стапките на учество во работната сила на жените и постарите работници. Сепак, недостигот на работна сила опстојува во услужниот сектор и во многу ниско квалификувани позиции во градежништвото и електронската индустрија. Странските работници помагаат да се надополни овој недостаток. Во 2000 година, во Сингапур имало околу 600 000 странски работници, што претставува 27% од вкупната работна сила. Како резултат, платите се релативно потиснати или не растат за сите работници. За да има некои контроли, владата наметнува данок на странски работник што го плаќаат работодавците за работници од ниска класа, како домашна помош и градежни работници.[92] Во 2012 година, Министерството за трговија и индустрија (МТИ) објавло дека Сингапур треба да продолжи да ја прилагодува баждарењето на приливот на странци, бидејќи земјата продолжува да се соочува со стареење на населението и намалување на работната сила. Сингапурскиот парламент ги прифатил препораките од неговиот Комитет за економски стратегии (ЕСС) за оптимален сооднос на нивото на имиграција и странска работна сила и за високи и ниско квалификувани работници.[93] Владата признава дека сегашната вкупна странска работна сила треба да ја надополнува локалната резидентна работна сила и да не го заменува Сингапурскиот основен концепт и им помага на компаниите во голема мерка бидејќи тие ја зголемуваат продуктивноста преку преструктуирање на бизнисот и доквалификација на работната сила; зголемување на стапката на учество на работната сила во жителите.[94][95]

Сиромаштија и економска нееднаквост[уреди | уреди извор]

Сингапур е една од најбогатите земји во светот по глава на жител, но неговиот Џиниев коефициент е висок во споредба со развиените земји. Статистичките податоци за нееднаквоста на приходите ги објавува Сингапурскиот оддел за статистика.[96]

Во октомври 2018 година, Оксфам го рангирал Сингапур на 149 од 157 во својата Заложба за намалување на индексот на нееднаквост 2018, ставајќи го меѓу последните десет земји во индексот, кој ги рангира земјите засновани на напорите за намалување на економската нееднаквост.[97] Во својот извештај, Оксфам го обвинил Сингапур за практики што охрабруваат „штетни даночни практики“, немање универзална минимална плата и лоши перформанси за работничките права.[98] Владата одговорила на извештајот со тврдење дека е поважно да се разгледаат „реалните исходи“ како што се високата сопственост, здравството, образованието и вработувањето, наместо јавната потрошувачка или даночните стапки, исто така велејќи дека извештајот „претпоставува дека високото оданочување и високите јавни трошоци ја одразуваат посветеноста во борбата против нееднаквоста“.

Владата обезбедува социјална поддршка преку различни шеми за социјална помош. Министерството за социјален и семеен развој ја спроведува ComCare, програма што обезбедува поддршка на приходите за домаќинства со ниски примања преку разни шеми за помош од краткорочен до среден рок, долгорочна помош, поддршка на децата и итни финансиски потреби.[99] Советите за развој на заедницата исто така водат различни шеми за локална помош во рамките на нивните области.[100] Министерството за работна сила спроведува сребрена шема за поддршка која обезбедува дополнителна финансиска поддршка за стари лица со ниски примања без семејна поддршка.[101] Во меѓувреме, Министерството за здравство, исто така, управува со MediFund за да им помогне на семејствата кои имаат потешкотии во плаќањето сметки за медицината.[102] Покрај тоа, Националниот совет на социјални услуги координира опсег од 450 невладини доброволни организации за социјална помош за да обезбедат социјални услуги, притоа собирајќи средства [103]

Денес, групите со ниски и средни примања добиваат 2,5 пати повеќе од јавните субвенции пред десет години.[104]

Јавни финансии[уреди | уреди извор]

Државните трошоци во Сингапур се зголемиле од почетокот на глобалната финансиска криза, од околу 15% од БДП во 2008 година на 17% во 2012 година. Вкупните трошоци на владата како процент од БДП се рангираат меѓу најниските на меѓународно ниво и овозможуваат конкурентен даночен режим.[105][106] Според неговиот устав, од Сингапур се бара да одржува избалансиран буџет за секој мандат на владата. Државниот долг на Сингапур се издава за инвестициони цели, а не за финансирање на расходите.[107][108][109]

Персоналните даноци на доход во Сингапур се движат од 0% до 22% за приходи над $320,000.[110] Во Сингапур нема капитална добивка или данок на наследство.[111][112] Стапката на данок на добивка во Сингапур е 17% со исклучоци и стимулации за помалите бизниси. Сингапур има едностепен систем за данок на добивка, што значи дека нема двојно оданочување за акционерите.[113]

Сингапур вовел данок на добра и услуги (ГСТ) со почетна стапка од 3% на 1 април 1994 година, зголемувајќи ги приходите на владата за 1,6 милијарди и воспоставување државни финансии.[114] Даночниот ГСТ бил зголемен на 4% во 2003 година, на 5% во 2004 година и на 7% во 2007 година.[115]

Владата на Сингапур управува со две инвестициски компании ГИЦ Приватен лимитид и Темасек холдингс, кои управуваат со резервите на Сингапур. Двете работат како комерцијални инвестициски холдинг независно од владата на Сингапур, но премиерот Ли Сjен Лунг и неговата сопруга Хо Шинг служат како претседател и извршен директор на овие корпорации, соодветно.[116][117][118] Додека ГИЦ инвестира во странство, Темасек држи 31% од своето портфолио во Сингапур, држејќи мнозински удел во неколку од најголемите компании во нацијата, како што се Сингапур ерлајнс, СингТел, СТ Инженеринг и Медијакорп .[72] Од 2014 година, Темасек поседува средства од 69 милијарди американски долари, што претставува 7% од вкупната капитализација на компаниите наведени во Сингапур.

Во април 2013 година, земјата била призната  како сè попопуларен даночен рај за богатите поради ниската даночна стапка на личен доход, целосно ослободување од данок на доход што се генерира надвор од Сингапур и 69 договори за двојно оданочување [75] што може да ги минимизира данокот на задржан и данокот на капитална добивка . Австралискиот малопродавач Брет Блунди, со проценето лично богатство во вредност од 835 милиони австралиски долари и ко-основачот на на Фејсбук, Едуардо Саверин, се два примери на богати поединци кои се населиле во Сингапур (Блунди во 2013 година и Саверин во 2012 година). Покрај тоа, австралиската рударска магнатка Џина Рајнхарт поседува имот во Сингапур [119] и американскиот инвеститор Џим Роџерс се преселил во Сингапур во 2007 година - Роџерс го идентификувал 21-от век како ера во која Азија ќе доминира и посакува неговите две ќерки да научат мандарински како клучен исход од преместувањето.[120][121] Познатите кинески телевизиски лица како Џет Ли и Гонг Ли исто така зеле натурализирано државјанство на Сингапур.[122][123]

Монетарна политика[уреди | уреди извор]

Монетарната управа на Сингапур (МАНС) е централна банка на Сингапур и регулаторно тело за финансии. Управува со разни статути кои се однесуваат на парите, банкарството, осигурувањето, хартиите од вредност и финансискиот сектор воопшто, како и издавањето на валути. Дадени се овластувања на МАН да дејствува како банкар и финансиски агент на Владата. Исто така, му е доверено да ја промовира монетарната стабилност и кредитната политика и размената што придонесува за раст на економијата.

За разлика од многу други централни банки како што се Системот на федерални резерви, Европската централна банка или Банката на Англија, МАН не го регулира монетарниот систем преку каматни стапки за да влијае на ликвидноста во системот. Наместо тоа, избира да го стори тоа преку девизниот механизам, што го прави од 1981 година. Притоа управува со сингапурскиот долар наспроти голем број валути што не ги откриваат јавно. Ова го спроведува преку интервенирање на пазарот, како и други операции на пазарот на пари.[124][125] МАС го разгледува својот став за политиката поретко од повеќето централни банки, во циклус што трае околу секои 6 месеци.[126] Во некои околности, како на пример за време на пандемијата COVID-19, МАС може да го смени датумот на својот состанок двапати годишно.[127]

Одлуки за политика
Датум Промени
22 февруари 2001 година постепена скромна стапка на благодарност на опсегот на SGD NEER.[128]
10 април 2001 година постепено скромна стапка на благодарност на опсегот на SGD NEER.[129]
12 јули 2001 година нула проценти стапка на благодарност на опсегот SGD NEER.[130]
10 октомври 2001 година нула проценти стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; ширина проширена.[131]
2 јануари 2002 година нула проценти стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; ширина стеснета.[132]
14 октомври 2016 година нула проценти стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; нема промена на ширината и нивото на кое е центрирано.[133]
13 април 2017 година нула проценти стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; нема промена на ширината и нивото на кое е центрирано.[134]
13 октомври 2017 година нула проценти стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; нема промена на ширината и нивото на кое е центрирано.[135]
13 април 2018 година малку зголемена стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; нема промена на ширината и нивото на кое е центрирано.[136]
12 октомври 2018 година малку зголемена стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; нема промена на ширината и нивото на кое е центрирано.[137]
12 април 2019 година непроменета стапка на благодарност на опсегот SGD NEER; нема промена на ширината и нивото на кое е центрирано.[138]
14 октомври 2019 година мала намалена стапката на благодарност, без промена во ширината.[139]
30 март 2020 година нула проценти на годишно ниво, апрецијација, почнувајќи од преовладувачкото ниво, без промена на ширината.[140]
14 октомври 2020 година Нема промена во девизната политика од одлуката во март.[141] Ова го очекувале сите економисти, иако тимот од Сингапур, наместо да биде сигурен во нивниот повик, ги заштити своите обложувалници.[142]

Политика на имот[уреди | уреди извор]

Со цел да се намалат шпекулациите за имот, владата вовела дополнителна давачка за имот на купувачи (АБСД) почнувајќи од декември 2011 година. Потоа била подигната во јануари 2013 година, а потоа повторно во јули 2018 година. Во моментов за граѓаните на Сингапур што го купуваат својот прв имот, нема АБСД. За нивниот втор имот, тие плаќаат до 15% данок. За странците, стапката на АБСД е 20%, без оглед дали е таа прва сопственост. А за субјектите е 25%.[143][144][145]

Спојувања и преземања[уреди | уреди извор]

Досега во Сингапур се спроведени 16.156 зделки за спојувања и преземања, кои се акумулираа на вкупна вредност од 850. милијарди американски долари. Од 1985 година има постојан нагорен тренд, нарушен само во 2002 и 2009 година.[146] Најактивна година во однос на бројот (926) и вредноста била 2017 година, така што во моментов има историски највисоко ниво. Општо, влезните и излезните зделки во Сингапур се скоро подеднакво распределени.

Следува список на топ 10 зделки со учество на Сингапур во влез или излез:

 Дата на објавување Име на стекнувач Стекнувач на средната индустрија Акционерска нација Име на целта Целна средна индустрија Целна нацијата Вредност на трансакцијата (милион долари)
02/01/2008 Shining Prospect Pte Ltd Други финансии Сингапур Рио Тинто ПЛЦ Метали и рударство Обединето Кралство 14,284,17
07/09/2015 Бензински комплекс ПТЕ ДОО Нафта и гас Сингапур Есар Оил Рибар Нафта и гас Индија 12.907,25
07/14/2017 Неста Инвестмент Холдингс ДОО Други финансии Кина Global Logistic Properties Ltd Нестанбени Сингапур 11.553,58
10/10/2016 QHG Shares Pte Ltd Други финансии Сингапур Роснефт Оил Ко Нафта и гас Руска Банка на федерални резерви 10.776,55
12/10/2007 Влада на Сингапурски Инвестиции Алтернативни финансиски инвестиции Сингапур УБС АГ Банки Швајцарија 9.760,42
03/26/2001 Сингапурски телекомуникации Безжичен Сингапур Кабел и безжичен Optus Lt Телекомуникациски услуги Австралија 8,491,12
12/01/2014 Инвеститор Група Други финансии Сингапур IndCor Properties Inc REITs САД 8.100,00
03/30/2007 Инвеститор Група Други финансии Сингапур Алинта ДОО Нафта и гас Австралија 7.500,98
09/13/2012 TCC Assets Ltd. Други финансии British Virgin Fraser & Neave Ltd. Храна и пијалаци Сингапур 6.896,48
01/15/2008 Влада на Сингапурски Инвестиции Алтернативни финансиски инвестиции Сингапур Citigroup Inc Банки САД 6.880,00

Факти и бројки[уреди | уреди извор]

Процент на економски раст: 1,7% (2016 година) [147]

Стапка на раст на индустриското производство: 1% (проценка од 2016 година) )

Електрична енергија - производство по извор:

 • фосилно гориво: 95,3%
 • хидро: 0%
 • јадрено: 0%
 • друго: 3,9% (проценка од 2014 година)

Електрична енергија - потрошувачка: 47,5 TWh (2016)

Електрична енергија - извоз: 0 kWh (2007)

Електрична енергија - увоз: 0 kWh (2007)

Земјоделството - производи: гума, овошје, зеленчук; живина, јајца, риби, орхидеи, украсни риби

Валута: 1 сингапурски долар (S $ или SGD ) = 100 центи

Девизни курсеви: [148]

Година Сингапурски долари за 1 УСД
1981 година 2.0530
1985 година 2.1213
1990 година 1,7275
1995 година 1.4148
2000 година 1.7361
2005 година 1.6738
2011 година 1.2573
2012 година 1.2498
2013 година 1.2513
2014 година 1.2671 година
2015 година 1.3748
2016 година 1.379

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Пред даноци и социјални трансфери.
 2. Јавниот долг на Сингапур во најголем дел се состои од Сингапурски државни хартии од вредност (СГС) издадени за помош на Централниот фонд за обезбедување (ЦПФ), кој управува со пензискиот фонд со дефиниран придонес на Сингапур; специјалните изданија на SGS ги чува CPF и не можат да се тргуваат; Владата не се задолжува за да ги финансира трошоците за дефицит од 1980-тите; Сингапур нема надворешен јавен долг.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „World Economic Outlook Database, October 2020“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 18 October 2020.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „World Economic Outlook Database, April 2020“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 15 April 2020.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 „The World Factbook“. CIA.gov. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот 12 April 2019. Посетено на 6 April 2019.
 4. „Summary Table: Unemployment“. Ministry of Manpower (Singapore). Архивирано од изворникот 30 May 2019. Посетено на 30 May 2019.
 5. „Ease of Doing Business in Singapore“. Doingbusiness.org. Архивирано од изворникот 19 November 2011. Посетено на 2017-11-24.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 „Singapore – WTO Statistics Database“. World Trade Organization. Архивирано од изворникот на 4 October 2017. Посетено на 1 March 2017.
 7. 7,0 7,1 „Operating Revenue and Total Expenditure as at 2017 estimate“ (PDF). Singapore Budget 2017. 20 February 2017. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 February 2017. Посетено на 23 February 2017.
 8. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Архивирано од изворникот 28 September 2011. Посетено на 26 May 2011.
 9. 9,0 9,1 9,2 Rogers, Simon; Sedghi, Ami (15 April 2011). „How Fitch, Moody's and S&P rate each country's credit rating“. The Guardian. Архивирано од изворникот 1 August 2013. Посетено на 28 May 2011.
 10. Central Intelligence Agency (6 August 2012). „The World Factbook“. cia.gov. Архивирано од изворникот на 28 December 2010. Посетено на 13 August 2012.
 11. Ministry of Trade and Industry Singapore. „Free Market System“. mti.gov.sg. Архивирано од изворникот на 7 October 2015. Посетено на 11 December 2018.
 12. World Economic Forum. „Global Enabling Trade Report“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 29 July 2012.
 13. „Corruption Perceptions Index 2018 Executive Summary p. 8“ (PDF). transparency.org. Transparency International. Архивирано од изворникот (PDF) на 21 April 2019. Посетено на 27 April 2019.
 14. „World Bank Doing Business Report 2012“. World Bank. Архивирано од изворникот на 24 May 2013. Посетено на 27 May 2013.
 15. „Country Rankings“. 2013 Index of Economic Freedom. The Heritage Foundation. 2013. Архивирано од изворникот на 20 July 2009. Посетено на 18 April 2013.
 16. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 21 October 2012. Посетено на 2013-06-01.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 17. Aun Long, Jek; Danny Tan (June 2010). „The growth of the private wealth management industry in Singapore and Hong Kong“ (PDF). Capital Markets Law Journal. 6 (1): 104–126. doi:10.1093/cmlj/kmq022. Архивирано од изворникот (PDF) на 11 February 2015. Посетено на 18 April 2013.
 18. Neil Chatterjee; John O'Donnell (14 November 2008). „Wealth management prospers in Singapore“. The New York Times. Архивирано од изворникот на 15 December 2014. Посетено на 18 April 2013.
 19. „Wealth Management“. UBS. 3 April 2013. Архивирано од изворникот на 11 May 2013. Посетено на 18 April 2013.
 20. Jorn Madslien (6 May 2008). „Singapore water makes global waves“. BBC News. Архивирано од изворникот на 28 September 2013. Посетено на 18 April 2013.
 21. Shim Kim Fah (1990). „Part IV Country Papers (Contd.)“. FAO Corporate Document Repository. Agriculture and Consumer Protection. Архивирано од изворникот на 5 June 2013. Посетено на 18 April 2013.
 22. „Agrotechnology Parks“. Agri-Food & Veterinary Authority of Singapore. Government of Singapore. 14 November 2012. Архивирано од изворникот на 22 January 2013. Посетено на 18 April 2013.
 23. Brenda S.A. Yeoh; Weiqiang Lin (April 2012). „Rapid Growth in Singapore's Immigrant Population Brings Policy Challenges“. Migration Policy Institute. Migration Policy Institute. Архивирано од изворникот на 12 May 2013. Посетено на 18 April 2013.
 24. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 13 July 2014. Посетено на 2015-03-25.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 25. „Singapore Ranked Best for Business“. InvestAsian. InvestAsian. 2015. Архивирано од изворникот на 23 June 2015. Посетено на 27 May 2015.
 26. „Foreign workforce numbers“. Ministry of Manpower Singapore. Архивирано од изворникот на 9 January 2018. Посетено на 25 December 2017.
 27. „Gross Domestic Product Per Capita (S$)“. Department of Statistics, Singapore. Архивирано од изворникот на 7 August 2015. Посетено на 18 September 2015.
 28. „GDP per capita (current LCU) | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2019-09-01.
 29. „Singapore Department Of Statistics | SingStat Table Builder – Gross Domestic Product In Chained (2015) Dollars, By Industry (SSIC 2015), Annual“. www.tablebuilder.singstat.gov.sg. Архивирано од изворникот на 2020-07-31. Посетено на 2019-09-01.
 30. „Singapore Department Of Statistics | SingStat Table Builder – Exchange Rates (Average For The Year), Annual“. Singapore Department Of Statistics. Архивирано од изворникот на 2021-01-08. Посетено на 2 September 2019.
 31. „Real Gross Domestic Product (S$), Gross National Income (S$), GNI Per Capita (S$)“ (PDF). Department of Statistics Singapore. Архивирано од изворникот (PDF) на 1 July 2015. Посетено на 18 September 2015.
 32. „Singapore Department Of Statistics | SingStat Table Builder – Gross Domestic Product At Current Prices, By Industry (SSIC 2015), Annual“. www.tablebuilder.singstat.gov.sg. Архивирано од изворникот на 2021-01-08. Посетено на 2019-09-02.
 33. „Official Foreign Reserves“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2019-09-01.
 34. „Per Capita GNI And Per Capita GDP At Current Prices, Annual“. Data.gov.sg (англиски). Посетено на 2019-09-01.
 35. „Singapore Department Of Statistics | SingStat Table Builder – Output, Saving & Investment At Current Prices, Annual“. www.tablebuilder.singstat.gov.sg. Архивирано од изворникот на 2021-01-09. Посетено на 2019-09-01.
 36. „Gross Domestic Product (US$)“. World Bank. Архивирано од изворникот 5 September 2015. Посетено на 20 September 2015.
 37. „Gross Domestic Product (S$)“. Department of Statistics, Singapore. Архивирано од изворникот на 13 ноември 2015. Посетено на 20 септември 2015.
 38. „GDP Per Capita (S$ & US$)“. Department of Statistics, Singapore. Архивирано од изворникот на 7 август 2015. Посетено на 20 септември 2015.
 39. „Gross National Income (US$)“. World Bank. Архивирано од изворникот 5 September 2015. Посетено на 20 September 2015.
 40. „Gross National Income (S$)“. Department of Statistics, Singapore. Архивирано од изворникот на 13 ноември 2015. Посетено на 20 септември 2015.
 41. „Gross National Income Per Capita (S$ & US$)“. Department of Statistics, Singapore. Архивирано од изворникот на 13 ноември 2015. Посетено на 20 септември 2015.
 42. „Foreign Reserves“. Monetary Authority Of Singapore. Архивирано од изворникот 23 September 2015. Посетено на 20 September 2015.
 43. „Exchange Rates“. Department of Statistics, Singapore. Архивирано од изворникот на 27 септември 2015. Посетено на 20 септември 2015.
 44. 44,0 44,1 Lim, Linda Y. C. (August 2015). „Fifty Years of Development in the Singapore Economy: An Introductory Review“. The Singapore Economic Review. 60 (3): 1502002. doi:10.1142/S0217590815020026. ISSN 0217-5908.
 45. „Singapore profile“. 2018-05-10. Архивирано од изворникот на 7 April 2019. Посетено на 2019-03-17.
 46. „Opening of the Suez Canal – Singapore History“. eresources.nlb.gov.sg. Архивирано од изворникот на 17 October 2018. Посетено на 2019-03-17.
 47. Huang, Flora and Yeung, Horace. Institutions and Economic Growth in Asia: The Case of Mainland China, Hong Kong, Singapore and Malaysia, Routledge, 2018.
 48. Chung, Ong Chit (1975). „The 1959 Singapore General Election“. Journal of Southeast Asian Studies. 6 (1): 61–86. doi:10.1017/S0022463400017112. ISSN 0022-4634. JSTOR 20070113.
 49. Hays, Jeffrey. „ECONOMIC HISTORY OF SINGAPORE | Facts and Details“. factsanddetails.com. Архивирано од изворникот на 2 October 2018. Посетено на 2019-03-18.
 50. „Brief History of Singapore, Singapore Growth & Economy • About Singapore“. www.singaporeexpats.com. Архивирано од изворникот на 10 April 2019. Посетено на 2019-03-10.
 51. „Columbia Center on Sustainable Investment“ (PDF). Посетено на 4 March 2015.[мртва врска][мртва врска]
 52. Sugimoto, Ichiro (2011). Economic Growth of Singapore in the Twentieth Century. стр. 299. ISBN 978-9814317917.
 53. „The familiar pattern of Chinese consumption growth“. Архивирано од изворникот на 3 December 2013. Посетено на 4 March 2015.
 54. „Wage share of GDP has risen over the decades: Minister for Trade and Industry“. Архивирано од изворникот на 17 February 2015. Посетено на 4 March 2015.
 55. Bercuson, Kenneth (1995). Singapore: a Case Study in Rapid Development. стр. 5. ISBN 978-1557754639.
 56. Driven by Growth: Political Change in the Asia-Pacific Region edited by James W. Morley
 57. Wu, Friedrich (October 1991). „The ASEAN Economies in the 1990s and Singapore's Regional Role“. California Management Review. 34 (1): 103–114. doi:10.2307/41166686. ISSN 0008-1256. JSTOR 41166686.
 58. „How Singapore Became One Of The Richest Places On Earth“. NPR.org. Архивирано од изворникот на 3 December 2018. Посетено на 2019-03-10.
 59. 59,0 59,1 59,2 Chen, Xiaoping; Shao, Yuchen (2017-09-11). „Trade policies for a small open economy: The case of Singapore“. The World Economy. doi:10.1111/twec.12555. ISSN 0378-5920.
 60. Subler, Jason (2009-01-02). „Factories slash output, jobs around world“. Reuters (англиски). Посетено на 2020-09-20.
 61. „GDP (current US$) | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2019-05-02.
 62. „Singapore to see sharpest slowdown in South-east Asia this year with 1.9% GDP growth: Report“. The Straits Times. Архивирано од изворникот на 5 June 2019. Посетено на 4 June 2019.
 63. Lee, Yen Nee (2020-03-26). „Singapore expects its economy to shrink in 2020 due to the coronavirus pandemic“. CNBC (англиски). Посетено на 2020-03-26.
 64. hermesauto (26 May 2020). „S'pore heads for deeper recession: 2020 growth forecast cut to between −7 and −4% on Covid-19 impact“. The Straits Times (англиски). Посетено на 26 May 2020.
 65. hermes (2020-04-23). „Citi: Singapore economy set to shrink by 8.5% this year“. The Straits Times (англиски). Посетено на 2020-09-15.
 66. „Moody's cuts outlook for Singapore banks on COVID-19 fallout“. CNA (англиски). Архивирано од изворникот на 4 April 2020. Посетено на 2 April 2020.
 67. Vishnoi, Abhishek. „Singapore Partial Lockdown to Cost Economy S$10 Billion“. www.bloomberg.com. Посетено на 9 April 2020.
 68. „COVID-19: Construction projects could be delayed months, as contractors fear manpower crunch when clearing backlog“. CNA (англиски). Архивирано од изворникот на 26 April 2020. Посетено на 26 April 2020.
 69. „About 3,800 companies closed down in April; expect uptick in coming months: Chee Hong Tat“. CNA (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-11-24. Посетено на 6 June 2020.
 70. „What comprises the reserves and who manages them?“. Singapore Ministry of Finance. Архивирано од изворникот на 14 July 2014. Посетено на 22 April 2014.
 71. 71,0 71,1 Bureau of Economic and Business Affairs (June 2012). „2012 Investment Climate Statement – Singapore“. United States Department of State. Посетено на 10 March 2014.
 72. 72,0 72,1 „Portfolio Highlights“. Temasek Holdings. Архивирано од изворникот на 9 May 2015.
 73. „Pharma giant GSK's regional HQ in Singapore“. The Straits Times (англиски). 2017-10-30. Посетено на 2020-07-11.
 74. „The Global Financial Centres Index 28“ (PDF). Long Finance. September 2020. Посетено на 4 October 2020.
 75. 75,0 75,1 „Singapore Company Registration and Formation“. Healy Consultants. Архивирано од изворникот на 28 July 2013. Посетено на 19 August 2013.
 76. „World Report“ (PDF). Human Rights Watch. 2011. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 October 2012. Посетено на 18 April 2013.
 77. „GlaxoSmithKline Vaccine Manufacturing Facility, Tuas, Singapore“. pharmaceutical-technology.com. SPG Media Limited. 2012. Архивирано од изворникот на 13 May 2013. Посетено на 18 April 2013.
 78. „Economic Survey of Singapore“ (PDF). www.mti.gov.sg. Singapore Ministry of Trade and Industry. 2012. Архивирано од изворникот (PDF) на 26 February 2015. Посетено на 31 July 2019.
 79. „Facts and Figures“. Singapore Government. 11 November 2010. Архивирано од изворникот на 4 November 2011. Посетено на 13 July 2011.
 80. „Facts and Figures“. Singapore Government. 13 October 2009. Архивирано од изворникот на 18 April 2012. Посетено на 13 July 2011.
 81. Bruenig, Matt. „How Capitalist Is Singapore Really?“. Архивирано од изворникот на 29 April 2019. Посетено на 31 July 2019.
 82. „Top Trading Partners – Total Trade, Exports, Imports“. United States Census Bureau. United States Census Bureau. 12 July 2011. Архивирано од изворникот на 25 May 2013. Посетено на 18 April 2013.
 83. „A peek at the illicit trade in smuggled vegetables in Singapore“. CNA (англиски). Посетено на 2020-03-24.
 84. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 19 October 2014. Посетено на 2014-10-26.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 85. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 21 October 2014. Посетено на 2014-10-13.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 86. „Corporate Taxation in Singapore“. ASEAN Business News. 2018-08-15. Архивирано од изворникот на 7 April 2019. Посетено на 2019-02-24.
 87. Leong, John. „Singapore, Australia conclude discussions on Comprehensive Strategic Partnership“. Channel NewsAsia. Архивирано од изворникот на 31 October 2016. Посетено на 31 October 2016.
 88. Abeysinghe, Tilak (2015-12-28), „Lessons of Singapore's Development for Other Developing Economies“, Singapore's Economic Development, WORLD SCIENTIFIC, стр. 35–49, doi:10.1142/9789814723473_0003, ISBN 9789814723459
 89. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 22 January 2013. Посетено на 20 January 2013.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 90. „Workfare“. Ministry of Manpower. Government of Singapore. 18 March 2013. Архивирано од изворникот на 1 April 2013. Посетено на 18 April 2013.
 91. „Special Employment Credit (SEC) Guide“. singaporeaccounting.com. Архивирано од изворникот на 8 September 2016. Посетено на 31 August 2016.
 92. „Aesperon – 2015 Changes To Foreign Worker Levies“. Aesperon – BCA CoreTrade & Levy Benefits. Архивирано од изворникот на 11 August 2015. Посетено на 1 May 2015.
 93. „Singapore Economic Development Board – Investing Business in Singapore“. Архивирано од изворникот на 19 January 2018. Посетено на 4 March 2015.
 94. „Home“. Архивирано од изворникот на 11 March 2015. Посетено на 4 March 2015.
 95. „WDA“. Архивирано од изворникот на 2 March 2015. Посетено на 4 March 2015.
 96. „Household Income – Latest Data“. singstat.gov.sg. Singapore Department of Statistics. Архивирано од изворникот на 15 October 2018. Посетено на 15 October 2018.
 97. „Singapore in bottom 10 of Oxfam index on efforts to tackle inequality“. Channel NewsAsia. 9 October 2018. Архивирано од изворникот на 15 October 2018. Посетено на 15 October 2018.
 98. „Singapore in bottom 10 of countries tackling inequality: Oxfam index“. AsiaOne. 9 October 2018. Архивирано од изворникот на 12 October 2018. Посетено на 13 October 2018.
 99. „ComCare“. msf.gov.sg. Ministry of Social and Family Development. Архивирано од изворникот на 15 October 2018. Посетено на 15 October 2018.
 100. „Getting help“. cdc.org.sg. People's Association. Архивирано од изворникот на 15 October 2018. Посетено на 15 October 2018.
 101. „Silver Support Scheme“. mom.gov.sg. Ministry of Manpower. Архивирано од изворникот на 15 October 2018. Посетено на 15 October 2018.
 102. „MediFund“. moh.gov.sg. Ministry of Health. Архивирано од изворникот на 24 May 2019. Посетено на 15 October 2018.
 103. „Our Organisation“. ncss.gov.sg. National Council of Social Service. Архивирано од изворникот на 15 October 2018. Посетено на 15 October 2018.
 104. Rodan, Garry (2016-03-23). „Capitalism, Inequality and Ideology in Singapore: New Challenges for the Ruling Party“. Asian Studies Review. 40 (2): 211–230. doi:10.1080/10357823.2016.1155536. ISSN 1035-7823.
 105. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2 February 2011. Посетено на 21 February 2013.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 106. „Singapore“. 2013 Index of Economic Freedom. The Heritage Foundation. 2013. Архивирано од изворникот на 27 April 2013. Посетено на 18 April 2013.
 107. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 4 March 2016. Посетено на 16 June 2015.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 108. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 12 May 2014. Посетено на 2015-06-16.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 109. „Singapore Economy 2012 – A Brief Introduction – GuideMeSingapore.com“. guidemesingapore.com. Архивирано од изворникот на 16 October 2015. Посетено на 15 September 2015.
 110. „Income Tax Rates“. Inland Revenue Authority of Singapore. Архивирано од изворникот на 25 June 2018. Посетено на 25 June 2018.
 111. „Individuals (For locals)“. Inland Revenue Authority of Singapore. Inland Revenue Authority of Singapore. 10 April 2013. Архивирано од изворникот на 9 April 2013. Посетено на 18 April 2013.
 112. „Singapore Personal Income Tax Guide“. Guide Me Singapore. Janus Corporate Solutions Pte Ltd. 2008–2013. Архивирано од изворникот на 28 September 2013. Посетено на 18 April 2013.
 113. „Singapore Corporate Tax Guide“. Guide Me Singapore. Janus Corporate Solutions Pte Ltd. 2008–2013. Архивирано од изворникот на 22 May 2013. Посетено на 18 April 2013.
 114. „FY 1996 Budget, Revenue And Tax Changes“. Ministry of Finance. Архивирано од изворникот на 2 October 2006. Посетено на 1 May 2006.
 115. „GST rate to rise to 7% from 1 July“. Channel NewsAsia. Singapore. 15 February 2007. Архивирано од изворникот на 26 May 2012. Посетено на 22 April 2010.
 116. „What is the relationship between GIC and the Government?“. Government of Singapore Investment Corporation. Архивирано од изворникот на 20 October 2012.
 117. „Is Temasek a statutory board or a government agency?“. Temasek Holdings. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 21 November 2012.
 118. „Govt's role relating to Temasek Holdings, GIC clarified“. Channel NewsAsia. Архивирано од изворникот на 2 April 2015. Посетено на 4 March 2015.
 119. Andrew Heathcote (15 April 2013). „Tax havens: Brett Blundy latest to join the Singapore set“. Business Review Weekly. Digital Media. Архивирано од изворникот на 14 April 2013. Посетено на 18 April 2013.
 120. Lauren Lyster (5 February 2013). „Jim Rogers: 4200% Investing Returns Are Still Possible“. Yahoo! Finance. Yahoo!, Inc. Архивирано од изворникот на 13 May 2013. Посетено на 22 April 2013.
 121. Vincent Fernando, CFA (20 August 2010). „Jim Rogers: If You Want Your Family To Be Silly Rich In The Future, Then Leave America And Move To Asia Now“. Business Insider. Business Insider, Inc. Архивирано од изворникот на 6 July 2013. Посетено на 22 April 2013.
 122. Jet Li
 123. Gong Li
 124. „Singapore's Exchange Rate-Based Monetary Policy“. Monetary Authority of Singapore. Monetary Authority of Singapore. 2013. Архивирано од изворникот на 19 April 2013. Посетено на 18 April 2013.
 125. „Singapore's Unique Monetary Policy“. IMF eLibrary (англиски). Посетено на 2020-04-10.
 126. „Singapore's Exchange Rate-based Monetary Policy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 30 July 2020.
 127. „MAS brings forward monetary policy statement, firming easing bets“. CNA (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-03-24. Посетено на 2020-04-06.
 128. „MAS Monetary Policy Statement – February 2001“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 129. „MAS Reaffirms Monetary Policy – April 2001“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 130. „MAS Monetary Policy Statement – July 2001“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 131. „MAS Press Statement on Monetary Policy – October 2001“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 132. „MAS Monetary Policy Statement – January 2002“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 133. „MAS Monetary Policy Statement – October 2016“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 134. „MAS Monetary Policy Statement – April 2017“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 135. „MAS Monetary Policy Statement – October 2017“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 136. „MAS Monetary Policy Statement – April 2018“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 137. „MAS Monetary Policy Statement – October 2018“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 138. „MAS Monetary Policy Statement – April 2019“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 139. „MAS Monetary Policy Statement – October 2019“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 140. „MAS Monetary Policy Statement – April 2020“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 141. „MAS Monetary Policy Statement – October 2020“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 142. Leow, Annabeth (2020-08-25). „MAS expected to stand pat on Singapore dollar despite inflation slide“. The Business Times (англиски). Посетено на 2020-10-16.
 143. „IRAS | Additional Buyer's Stamp Duty (ABSD)“. www.iras.gov.sg. Посетено на 2020-04-10.
 144. „Loan Tenure and Loan-to-Value Limits“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-04-10.
 145. „Raising Additional Buyer's Stamp Duty Rates and Tightening Loan-to-Value Limits to Promote a Stable and Sustainable Property Market“. www.mas.gov.sg (англиски). Посетено на 2020-04-10.
 146. „M&A Statistics – Worldwide, Regions, Industries & Countries“. Institute for Mergers, Acquisitions and Alliances (IMAA). Архивирано од изворникот на 15 March 2018. Посетено на 2018-02-23.
 147. „The World Factbook — Central Intelligence Agency“. www.cia.gov. Архивирано од изворникот на 28 December 2010. Посетено на 2017-03-07.
 148. „Exchange Rate (S$/US$)“. Department Of Statistics Singapore. 2015. Архивирано од изворникот на 27 September 2015. Посетено на 15 September 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]