Економија на Филипините

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Економија на Филипини
ВалутаФилипински пезо (филипински: piso; ₱; код: PHP)
Фискална годинаКалендарска година
Трговски организацииАПЕК, АСЕАН, СТО, ЕАС, АФТА, АБР и други
Статистика
БДП
 • $367 милијарди (номинален], 2020.)[1]
 • $934 милијарди (ПКМ, 2020.)[1]
Пораст на БДП
 • 6.3% (2018) 6.0% (2019)[2]
 • −1.9% (2020f) 6.2% (2021f)[3]
БДП/жит.
 • $3,373 (номинален, 2020.)[1]
 • $8,574 (ПКМ, 2020.)[1]
БДП по сектор
 • земјоделство: 7,4%
 • индустрија: 34%
 • услуги: 58,6%
 • (2018)[4]
Инфлација2.4% (2020.)[1]
Сиромашно население
 • 16.6% под линијата на сиромаштија (2018)[5]
 • 26.0% помалку од $3.20 на ден (2015)[6]
Џиниев коефициентpositive decrease 42.7 medium (2018, ФОС)[7]
Работна сила
 • 45.9 милиони (јули 2020p)[8]
 • ~10 милиони Филипинци работат во странство[9]
 • 57.6% вработеност (2018)[10]
Labor
по занимање
 • услуги: 58,0%
 • земјоделство: 22,9%
 • индустрија: 19,1%
 • (2019.)[11]
Стапка на невработеност
 • positive decrease 10.0% (јули 2020p)[8]
 • positive decrease 22.4% невработеност кај младите (15 до 24 на возраст; јули 2020p)[8]
 • positive decrease 4.6 милиони неврботеност (јули 2020p)[8]
Водечки индустрииелектроника, производство на храна, бродоградба, хемикалии, текстил, облека, метали, рафинирање на нафта, риболов, челик, ориз[12]
Ранг според Индекс на леснотија 95-та (лесно, 2020)[13]
Надворешност
Извоз$97.8 милијарди (2018)[14]
Извозни добраполупроводник и електронски производи, машини и опрема, дрво, преработена храна и пијалак, облека, кокосово масло, бакарски концентрати, морска храна, банана/овошје[15]
Главни извозни партнери
Увоз$135 милијарди (2018)[14]
Увозни добраелектронски производи, минерални горива, машини и опрема за транспорт, железо и челик, текстилни ткаенини, житарици, хемикалии, пластика[15]
Главни увозни партнери
Странски директни инвестиции
 • $78.79 милијарди (31 декември 2017.)[9]
 • Во странство: $47.82 милијарди (31 декември 2017.)[9]
Бруто надворешен долгpositive decrease $72.36 милијарди (2017)[17]
Јавни финансии
Јавен долг37.6% од БДП (К2 2019)[18]
Приходи49.07 милијарди (2017.)[9]
Расходи$56.02 милијарди (2017 .)[9]
Економска помош$1.67 милијарди [19]
Кредитен рејтинг
Девизни резерви $100.49 милијарди (септември 2020) [25][26]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Филипините е 31-та најголема економија во светот според номиналниот БДП според Меѓународниот монетарен фонд (податоци од 2020 година) и 13-та по големина економија во Азија. Филипините се едни од пазарите во развој и 3-тиот најразвиен пазар во Југоисточна Азија според БДП (номинален) по Тајланд и Индонезија.

Филипините првенствено се сметаат за ново индустријализирана земја, која има економија во транзиција од една заснована на земјоделство во друга заснована повеќе врз услуги и производство. Од 2020 година, БДП според паритетот на куповната моќ се проценува на 934 милијарди американски долари.[27]

Примарниот извоз вклучува полупроводници и електронски производи, опрема за сообраќај, облека, производи од бакар, нафтени производи, кокосово масло и овошје. Главните трговски партнери на земјата се: Јапонија, Кина, САД, Сингапур, Јужна Кореја, Холандија, Хонгконг, Германија, Тајван и Тајланд. Филипините се именувани како една од економиите на Тигарските младенчиња заедно со Индонезија, Малезија, Виетнам и Тајланд . Во моментов е една од најбрзо растечките економии во Азија. Сепак, остануваат големи проблеми, главно, поврзани со ублажување на широките разлики во приходите и растот помеѓу различните региони на земјата и социоекономските класи, намалување на корупцијата и инвестирање во инфраструктурата неопходна за да се обезбеди иден раст.

Филипинската економија се предвидува да биде 5-та по големина во Азија и 16-та по големина во светот до 2050 година.[28]PricewaterhouseCoopers“ проценува дека економијата на земјата ќе биде од 12 до 14 најбогата економија во светот до 2060 година. Според извештаите на HSBC до 2050 година, Филипините ќе бидат помеѓу најсилните економии главно поради годишната поголема стапка на раст на БДП од 6,5% (втора, по Кина). Сепак, економската статистика сè уште може да варира во зависност од работата на владата секоја година, која постојано е зафатена од корупција.[29]

Предколонијална ера (900-ти 1565 година)[уреди | уреди извор]

Економската историја на Филипинските острови се следи уште во претколонијалните времиња. Земјата која тогаш била составена од различни кралства и таласократии го надгледувала големиот број трговци кои доаѓале на островите за трговија. Индиски, арапски, кинески и јапонски трговци биле пречекувани од овие кралства, кои главно биле сместени покрај бреговите на реките, приморските пристаништа и централните рамнини. Трговците тргувале за стоки како злато, ориз, и други производи. Системот за размена бил имплементиран во тоа време и претколонијалните луѓе уживале во животот исполнет со увезена стока што ја рефлектирало нивната мода и начин на живот.

Од 12 век, огромна индустрија фокусирана на производство и трговија на глинени садови, користена за складирање на чај и други расипливи делови, била формирана на северните делови од Филипини со јапонски трговци. Овие саксии биле познати како „Русон-цукури“ на јапонски јазик, и се сметале за најдобри садови за складирање што се користеле заради одржување на свежи листови од чај и оризово вино. Оттука, саксиите станале барани во североисточна Азија. Секоја печка на Филипините имала свој симбол за брендирање, обележан на дното со единствено бајбајинско писмо.

Луѓето исто така биле големи земјоделски работници, а островите, особено Лузон, имале големо изобилство ориз, птици, вино, како и голем број карабао, елен, дива свиња и кози. Покрај тоа, имало и големи количини памучна и обоена облека, восок, мед и палми од урми произведени од домородците. Претколонијалната држава Каболоан во Пангасинан често извезувала кожи од елен во Јапонија и Окинава. Нацијата на Ма-и произведувала пчелин восок, памук, вистински бисери, лековити ореви и јута во нивната трговија со Источна Азија. До почетокот на XVI век, двете најголеми sili на делтата на реката Пасиг, Манила и Тондо, воспоставиле заеднички монопол за трговија со кинески добра низ остатокот од филипинскиот архипелаг.[30]

Висајските Острови, од друга страна, изобилувале со ориз, риба, памук, свињи, птици, восок и мед. За Лејте се вели дека произведувала две култури ориз годишно, а Педро Чирино ги коментирал големите жетви на ориз и памук што биле доволни за да се хранат и облечат луѓето.

Во Минданао, бутанското население ископувло злато и произведувало накит. Султанатот Магинданао бил познат по одгледувањето и бербата на цимет. Султанатот Ланао имал рибарска индустрија покрај езерото Ланао, а Султанатот од Сулу имал операции за бисери.

Кралствата на античките Филипини биле активни во меѓународната трговија и тие го користеле океанот како природни автопати. Античките народи се занимавале со трговија со долг дострел со своите азиски соседи сè до запад до Малдиви и север до Јапонија.

Некои историчари дури предложиле дека тие исто така имале редовни контакти со други Австронезијци во Западна Микронезија затоа што тоа била единствената област во Океанија која поседувала оризови култури, туба (ферментиран сок од кокос) и традиција на џвакање на јаткасто овошје кога пристигнале првите Европејци таму. Необичната сличност на сложените тетоважи на телото меѓу Висајаните и оние на Борнео исто така докажале интересна врска помеѓу Борнео и античките Филипини. Летописот на Магелан, Антонио Пигафета, споменал дека трговци и амбасадори од сите околни области дошле да му оддадат почит на кралот на Себу заради трговија. Мигел Лопез де Легазпи исто така напишал како трговци од Лузон и Миндоро дошле во Себу за трговија и исто така споменал како кинеските трговци редовно доаѓале во Лузон за истата намена. Висајанските острови имале претходни средби со грчки трговци во 21 година од нашата ера.[31] Неговите луѓе уживале во широки трговски контакти со други култури. Индијанци, Јапонци, Арапи, Виетнамци, Камбоџани, Тајланѓани, Малејци и Индонезијци како трговци или имигранти.[32]

Освен трговските односи, домородците се занимавале и со аквакултура и риболов. Староседелците користиле саламбао, што е еден вид сплав што користи голема рибарска мрежа . Ноќниот риболов се остварувал со помош на свеќи направени од одреден вид смола За време на риболов, домородците користеле големи мрежи за да ги заштитат младите и да обезбедат идни добри улови.

Шпански период[уреди | уреди извор]

Нова Шпанија (1565–1815)[уреди | уреди извор]

Домородците биле робувани меѓу нив од други племиња како Лапу-Лапу, кои ги принудувале другите острови да плаќаат даноци. Пристигнувањето на Шпанците го отстранил овој систем. Мигел Лопез де Легазпи со Тлаксалтекс од Мексико ги освоил и обединил островите. Економијата на земјата се зголемила кога шпанската влада го основала трговскиот систем во Манила Галеон. Трговски бродови, доселеници [33] и воени засилувања [34] патувале еднаш или двапати годишно преку Тихиот Океан од пристаништето Акапулко во Мексико до Манила на Филипините. И двата града биле дел од тогашната Провинција Нова Шпанија .

Оваа трговија го направила градот Манила еден од најголемите глобални градови во светот, подобрувајќи го растот на филипинската економија во следните години. Трговијата исто така вовела прехранбени производи како пченка, домати, компири, чили пиперки, чоколадо и ананас од Мексико и Перу . Тутунот, прво припитомено во Латинска Америка, а потоа воведен на Филипините, станал важна готовина за Филипинците. Филипините, исто така, станале дистрибутивен центар на сребро ископано на Америка, кое било многу барано во Азија.[35] Во замена за ова сребро, Манила собирала индонезиски зачини, кинеска свила и индиски скапоцени камења за да бидат извезени во Мексико.[36]

Системот Манила Галеон функционирал до 1815 година, кога Мексико ја добил својата независност. Сепак, тоа не влијаело на економијата на островите.

На 10 март 1785 година, шпанскиот крал Карло III го потврдил основањето на Кралската Филипинска Компанија со 25-годишна повелба. Компанијата со седиште во Баскија добила монопол за увоз на кинеска и индиска стока на Филипините, како и испорака на стоката директно во Шпанија преку ' Ртот на Добрата Надеж .[37]

Шпанска Источна Индија (1815–98)[уреди | уреди извор]

Откако Шпанија го изгубила Мексико како територија, Нова Шпанија била распуштена, а територијата на Филипините и другите острови во Пацификот припаднале на Шпанска Источна Индија . Ова резултирало да Филипините бидат управувани директно од кралот на Шпанија и генералната капетанија на Филипините, додека островите Северни Маријански острови, Гуам, Микронезија и Палау биле управувани од Вистинската аудиенција во Манила и била дел од територијалното управување на Филипините .

Поради тоа, економијата на Филипините продолжила да расте уште повеќе. Земјоделството останало најголем придонесувач за економијата, бидејќи било најголем производител на кафе во Азија, како и голем производ на тутун .

Во Европа, индустриската револуција се проширила од Велика Британија за време на периодот познат како Викторијанско време . Индустријализацијата на Европа создала големи побарувања за суровини од колониите, носејќи со себе инвестиции и богатство, иако тоа било многу нерамномерно распределено. Генералниот гувернер Баско ги отворил Филипините за оваа трговија. Претходно, на Филипините се гледало како трговско место за меѓународна трговија, но во XIX век се развивала и како извор на суровини и како пазар за произведена стока. Економијата на Филипините рапидно се зголемила и нејзините локални индустрии се развиле за да ги задоволат зголемените барања на индустријализирана Европа. Мал проток на европски имигранти се случило со отворањето на Суецкиот Канал, кој го намалил времето за патување меѓу Европа и Филипините за половина. Новите идеи за владата и општеството, кои колонијалните власти ги сметале за опасни, брзо се најдоа на Филипините, особено преку масоните, кои заедно со другите ги ширеле идеалите на американската, француската и другите револуции, вклучително и шпанскиот либерализам.

Во 1834 година Кралската компанија на Филипините била укината и слободната трговската размена била официјално признаена. Со своето одлично пристаниште, Манила станала отворено пристаниште за азиските, европските и северноамериканските трговци. Европските трговци заедно со кинеските имигранти отвориле продавници за продажба на стоки од сите делови на светот. Ели Банко Еспањол Филипински де Изабел Втори (сега Банка на Филипинските Острови ) била првата банка отворена на Филипините во 1851 година.

Во 1873 година биле отворени дополнителни пристаништа за надворешна трговија, а до крајот на XIX век три култури - тутун, абака и шеќер - доминирале во извозот на Филипините.

Прва Филипинска Република (1899–1901)[уреди | уреди извор]

Економијата на Филипините за време на бунтот на Првата Филипинска Република останала иста во текот на нејзините први години, но била запрена поради избувнувањето на Филипинско-американската војна . Како и да е, за време на периодот на Првата република, проценетиот БДП по глава на жител за Филипините во 1900 година изнесувал 1.033,00 американски долари. Тоа ги направило Филипините второ најбогато место во цела Азија, малку помалку од Јапонија (1.135,00 американски долари) и далеку пред Кина (652,00 американски долари) или Индија (625,00 американски долари).[38]

Американски период (1901–40)[уреди | уреди извор]

Манила во 1900-тите

Резултатите од економијата под американците биле измешани. Почетна фаза на висок раст се случила во текот на 1910-тите, како резултат на закрепнувањето од војните со Шпанија и САД и инвестициите во земјоделството. Филипините најпрво ги надминале соседите. Стагнацијата кон крајот на 1920-тите и пошироко се одвивала бидејќи пристапот до американските пазари бил ограничен со протекционистички квоти и фискални ограничувања кои го попречувале секој понатамошен развој во земјоделството.[39]

Периодот на раст може да се припише на резултатите од програмата за модернизацијата на земјоделството, преземена во 1910–1920 година. Ова, за возврат, било сторено со цел да се надмине растечкиот недостиг во снабдувањето со ориз. Филипините како нето-извозник станала увозник на ориз како резултат на војните со Шпанците, а подоцна и со Американците и со пренамена на работна сила за извоз на земјоделски култури.[40]

30-тите години на минатиот век го означиле крајот на овој период на релативен просперитет. Законот за шеќер од 1934 година го ограничил извозот на шеќер од Филипини во САД со 921 000 тони годишно. Трошоците за јавна инфраструктура за земјоделство биле намалени бидејќи Законот ги одзел на Владата приходите од царина. Конопот од Манила сега се натпреварувалпротив новоизмислениот Најлон . Иако површината на земјиште што се обработува за земјоделство сè уште се зголемувало, стапката била намалена на 1% годишно.[41]

Податотека:Jones-Bridge-skyview-with-Post-Office-1930s.jpg
Во 1930-тите, Манила со поглед кон реката Пасиг и Централната пошта во Манила

Политиката со најшироки последици од овој период претставувала врската помеѓу пезосот и доларот. Ова се спроведило со закон до 1975 година. Обезбедувајќи монетарна стабилност за приливот на странски инвестиции, што довел до 40% од целиот капитал инвестиран во производствени и трговски претпријатија да биде во сопственост на странски субјекти до 1938 година. Од друга страна, оваа преценета вредност на пезосот ќе има негативно влијание врз надворешната трговија со остатокот од Азија. Економската политика што водела кон независност имала потреба од олабавување на трговските врски со САД. Со цел да се постигне меѓународно конкурентен курс, врската на долар во пезос требало да се прекине. Многу задоцнетиот потег кон вистински флуктуирачки курс довел до неконкурентен извоз, бидејќи таквата стратегија за замена на увозот останала сè додека значајната девалвација на валутата не ја отворила можноста за пренасочување кон извозот.[42]

БДП по глава на жител во 1990 [43][уреди | уреди извор]

1900 1913 1929 1938 1950 1970 1990
Бурма 647 635 НА 685 393 602 687
Индија 625 663 665 619 597 878 1316
Индонезија 745 917 1207 1136 916 1239 2525
Јапонија 1135 1334 1949 2356 1873 9448 18548
Филипини 1033 1418 1564 1497 1293 1766 2300
Јужна Кореја 850 948 1164 1649 876 2208 8977
Тајван 759 794 1107 1320 922 2692 10324
Тајланд 812 846 799 832 882 1596 4173

Годишна стапка на раст на БДП по глава на жител во 1990 [43][уреди | уреди извор]

1900–13 година 1913–29 година 1929–38 година 1938–50 година 1950–70 година 1970–90
Бурма 1.19 2.42 0,45 − 3,65 4.12 2.82
Индија 0,96 0,59 0,49 0,93 3,98 4,27
Индонезија 2.79 2.85 0,77 0,40 − 3.34 5,73
Јапонија 2.46 3,63 3.53 0,66 − 9.20 4.22
Филипини 2.44 0,61 .40,47 .21,23 2.40 1,32
Јужна Кореја 2,05 3.10 5,04 2,80 − 6,82 8,48
Тајван 1,83 3,69 4,56 .260,26 8,43 8.36
Тајланд 1,64 1.69 2.86 2.33 6.21 7.03

Втора светска војна (1941–45)[уреди | уреди извор]

Поради јапонската инвазија воспоставување на неофицијална Втора Филипинска Република, економскиот раст се намалил и се појавил недостиг од храна. Како приоритет на недостигот на храна, Хосе Лорел, назначениот претседател, основал агенција за дистрибуција на ориз, иако поголемиот дел од оризот бил конфискуван од јапонските војници. Манила била едно од многуте места во земјата кои пострадале од голем недостиг, главно поради тајфунот што ја погодило земјата во ноември 1943 година. Луѓето биле принудени да обработуваат приватни парцели кои произведувале коренови култури како Ipomoea aquatica. Јапонците, со цел да го зголемат производството на ориз во земјата, донеле ориз кој брзо созрева и кој за прв пат бил користен во Тајван. Се очекувало овој вид на ориз да ги направи Филипините независни во производството на оризот до 1943 година, но дождовите во текот на 1942 година го спречиле тоа.

Јапонски пари во Филипини 500 пезоси

Исто така, за време на Втората светска војна на Филипините, окупаторската јапонска влада издала валута во неколку апоени, позната како филипински пезос издаден од јапонската влада .

[44]

Трета Филипинска Република (1946–65)[уреди | уреди извор]

По воспоставувањето на Комонвелтот во 1945 година, земјата останала со уништен град, голема финансиска криза и недостиг на храна. Една година подоцна во 1946 година, Филипините ја добиле својата независност во Америка, создавајќи ја Третата филипинска Република .

Во обид да се решат масивните социо-економски проблеми од тој период, новоизбраниот претседател Мануел Роксас ја реорганизирал владата и предложил широко распространета законодавна програма. Меѓу преземените активности од почетната година на Трета Република биле: Основање на Финансиска корпорација за рехабилитација (која би се реорганизирала во 1958 година како Банка за развој на Филипини);[45] создавање на Одделение за надворешни работи и организација на странска служба преку Извршна наредба бр. 18; и ревизија на законите за оданочување за да се зголемат приходите на владата.[46]

Претседателот Роксас се придвижил да го зајакне суверенитетот предлагајќи Централна банка за Филипините да управува со филипинскиот банкарски систем [47], основана со Републичкиот закон бр. 265.

Претседателот Роксас водел кампања за амандманот за паритет на Уставот од 1935 година. Овој амандман, баран со филипинскиот закон за трговски односи,[48] им дал право на американските граѓани и индустрии да ги користат природните ресурси на земјата, а за возврат да добијат поддршка за рехабилитација од САД. Претседателот, со одобрение од Конгресот, го предложил овој потег на нацијата преку плебисцит.

Администрацијата на Роксас исто така била пионер во надворешната политика на Републиката. Потпретседателот Елпидио Квирино бил назначен за секретар за надворешни работи. Генералот Карлос П.Ромуло, како постојан претставник [49] на Филипините во Обединетите нации, помогнал во обликувањето на меѓународниот идентитет на земјата во ново воспоставената фаза за меѓународна дипломатија и односи. За време на администрацијата на Роксас, Филипините воспоставиле дипломатски врски со странски земји и се здобиле со членство во меѓународни субјекти, како што се Генералното собрание на Обединетите нации, Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО), Светската здравствена организација (СЗО), Меѓународна организација на трудот (МОТ) итн.

Кога претседателот Карлос П. Гарсија победил на изборите, неговата администрација ја промовирала политиката „Најпрвин на Филипинците“, чијашто фокусна точка била враќање на економската независност; национален напор на Филипинците да „добијат големо и доминантно учество во нивната економија“.[50] Администрацијата водела кампања за поддршка на граѓаните во покровителство на филипинските производи и услуги и спровела контроли на увозот и валутата поволни за филипинските индустрии.[51] Во врска со целта на владата за самостојно доставување била објавена „Програмата за штедење“, која претседателот Гарсија ја опишал во своето прво обраќање кон нацијата како „повеќе работа, повеќе штедливост, попродуктивни инвестиции и поголема ефикасност“, чијашто цел е да се мобилизираат националните заштеди.[52] Актот имал за цел да спречи корупција и да промовира искреност и доверба кај јавноста. Друго достигнување на администрацијата на Гарсија бил Договорот Болен-Серано од 1959 година, со кој се скратил мандатот на закуп на американските воени бази во земјата од претходните 99 на 25 години.[53]

Претседателот Диосдадо Макапагал, за време на своето инаугуративно обраќање на 30 декември 1961 година, ги истакнал одговорностите и целите што треба да се постигнат во „новата ера“, односно администрацијата на Макапагал. Тој ја повторил својата решеност за искоренување на корупцијата и ја уверил јавноста дека честа ќе преовладува во неговото претседателствување. Претседателот Макапагал, исто така, имал за цел самостојност и унапредување на благосостојбата на секој граѓанин, преку партнерство на владата и приватниот сектор и да ја ублажи сиромаштијата преку давање решенија за невработеноста.

Меѓу законите донесени за време на администрацијата на Макапагал биле: Републичкиот акт бр. 3844 или Кодексот за реформа на земјоделско земјиште (акт со кој се основала банка на имотите на Филипини);[54] Републички закон бр. 3466, со кој била основана Управата за итно вработување; Републички акт бр. 3518, со кој била основана основана филипинската банка за ветерани; Републички акт бр. 3470, со кој била основана Националната власт за развој на индустрии за колиби (NACIDA) за организирање; и Републички акт бр. 4156, со кој биле основани Филипинските национални железници (ПНР) за управување со националните пруги и трамваи. Администрацијата ги укинала девизните контроли како дел од програмата за деконтрола, во обид да промовира национална економска стабилност и раст.

Периодот на Маркос (1965–86)[уреди | уреди извор]

Претседателот Фердинанд Е. Маркос прогласил воена состојба среде растечките студентски движења и сè поголемиот број комунистички и социјалистички групи кои лобираат за реформи во нивните соодветни сектори. Левичарите одржувале митинзи за да ги изразат своите фрустрации пред владата, а овој немир кулминирал во периодот наречен Бура од првиот квартал, каде активисти упаднале во претседателската палата. Овој настан довел до четири лица мртви и многу повредени по силната размена на оган. Постоеле понатамошни немири и на 21 септември 1972 година, Маркос го објавил Прогласот бр. 1081, со што ефикасно вовел воена состојба на Филипините, декларација со која се суспендираат граѓанските права и се воведува воено владеење во земјата. [ <span title="The time period mentioned near this tag is ambiguous. (July 2012)">кога?</span> БДП-то на Филипините пораснало за време на воената состојба, за околу 8 години од 55 милиони на 193 милиони пезоси. Овој раст бил поттикнат од масовните заеми од комерцијалните банки, сочинувајќи околу 62% проценти од надворешниот долг.[55] Како земја во развој, Филипините за време на воената состојба биле едни од најголемите позајмувачи. Критичарите ги сметале овие агресивни потези како средство за легитимирање на воената состојба со наводно зголемување на шансите на земјата на глобалниот пазар. Голем дел од парите биле потрошени на подготвување пумпи за подобрување на инфраструктурата и промовирање на туризмот. Сепак, и покрај агресивната политика за позајмување и трошење, Филипините заостанале зад своите соседи од Југоисточна Азија во стапката на раст на БДП по глава на жител. Земјата, во периодот 1970–1980 година, забележала просек од само 5,73 проценти раст, додека нејзините соседи како Тајланд, Малезија, Сингапур и Индонезија оствариле просечен раст од 7,97 проценти. Ова заостанување, кое станало многу очигледно на крајот на режимот на Маркос, може да се припише на неуспесите во економскиот менаџмент што го донеле државните монополи, лошо управуваните девизни курсеви, неразумната монетарна политика и управувањето со долгови, сето тоа поткрепено со огромна корупција. Како што изјавил Емануел де Диос, „[…] главните карактеристики што ги разликуваат годините на Маркос од другите периоди од нашата историја е трендот кон концентрација на моќта во рацете на владата и употребата на владините функции за давање економски привилегии на некои мали фракции во приватниот сектор “.[55]

Постојат неколку примери за економско лошотоуправување во тоа време за нуклеарната централа Батаан (НЦБ) сместена во Моронг, Батаан. Започната во 70-тите години од минатиот век, нуклеарната централа требало да ја зацврсти конкурентноста на земјата преку обезбедување на достапна електрична енергија за гориво за индустријализација и создавање работни места во земјата. Далеку од ова, нуклеарната централа од 2,3 милијарди американски долари страдала од преголеми трошоци и инженерски и структурни проблеми што на крајот довеле до нејзино сопирање - без да произведе ниту еден ват електрична енергија.

Нееднаквоста во приходите пораснала за време на периодот на воената состојба, бидејќи најсиромашните 60 проценти од нацијата биле во можност да придонесат само со 22,5 проценти од приходите во 1980 година, што е помалку од 25,0 проценти во 1970 година. Во меѓувреме, најбогатите 10 проценти имале поголемо учество во приходот со 41,7 проценти во 1980 година, за разлика од 37,1 процент во 1970 година.[56] Овие трендови се совпаднале со обвинувањата за пријателство во администрацијата на Маркос, бидејќи администрацијата се соочувала со прашања за фаворизирање на одредени компании кои биле блиски до владејачкото семејство.

Според FIES (Анкета за семејни приходи и расходи) спроведена од 1965 до 1985 година, инциденцата на сиромаштија на Филипините се зголемила од 41 процент во 1965 година на 58,9 проценти во 1985 година. Ова може да се припише на пониските реални плати во земјоделството и помали реални плати за неквалификувани и квалификувани работници. Вистинските земјоделски плати паднале околу 25 проценти од нивото од 1962 година, додека реалните плати за неквалификуваните и квалификувани работници се намалиле за околу една третина од нивото од 1962 година. Забележано е дека повисокото учество на работната сила и повисоките приходи на богатите помогнале да се ублажи ударот на споменатите проблеми. ]

Периодот на Акино (1986–92)[уреди | уреди извор]

Администрацијата на Акино презела економија што помина низ општествено-политички катастрофи за време на револуцијата „Народна моќ“, каде што имало финансиски и стоковен колапс предизвикан од целокупниот цинизам на потрошувачите, резултат на пропагандата против пријателство то, социјалните економски немири, резултат на бројните глобални недостатоци, масовни протести, недостаток на транспарентност на владата, шпекулации на опозицијата и разни обиди за атентат и неуспешни пучеви. Во тој период, настанатиот долг на земјата во развој кој бил наталожен уште од времето на Маркос, започнал да ја осакатува земјата, што Филипините полека ги направило „латино-американски во источна Азија“, бидејќи започнале да ја доживуваат најлошата рецесија од повоената ера.

Повеќето непосредни напори на администрацијата на Акино биле насочени кон реформа на имиџот на земјата и отплата на сите долгови, вклучувајќи ги и оние што некои влади биле подготвени да ги отпишат, што е можно повеќе. Ова резултирало со кратење на буџетот и дополнително ја влошило состојбата на пониската класа, бидејќи работните места што им ги нуди владата сега исчезнале. Инфраструктурните проекти, вклучително и поправките, биле запрени, претворајќи ги бетонските патишта во асфалт. Приватизацијата на многу владини корпорации, повеќето угостителски комунални услуги, претставувал приоритет на администрацијата на Акино што довело до масовни отпуштања и инфлација. Администрацијата на Акино била упорна во своето верување дека проблемите што произлегле од отстранувањето на претходната администрација може да се решат со децентрализација на моќта.

Растот постепено започнал во следните неколку години од администрацијата, бидејќи политичката ситуација малку се стабилизираала. Со ова, пезосот станал поконкурентен, постепено се враќала довербата кај инвеститорите, се реализирале позитивни движења во однос на трговијата и постепено се зацврсгил регионалниот раст.

Период на Рамос (1992–98)[уреди | уреди извор]

Администрацијата на Рамос во основа била насочена кон „забрзувањето на темпото на либерализација и отвореност во земјата“.[57] Администрацијата била поборник за либерализација на капитална сметка, што ја направила земјата поотворена за надворешна трговија, инвестиции и односи. За време на мандатот на администрацијата била основана <i>Бангко Централ Пилипинас</i>, а Филипините се приклучиле на Светската трговска организација и други здруженија за слободна трговија како АПЕЦ . Исто така, се разгледувало намалувањето на долгот и како такво, издавањето на одредени државни обврзници наречени <i>Брејди Бондс</i> исто така се остварило во 1992 година. Клучните преговори со конфликтните сили во Минданао всушност станале поуспешни за време на администрацијата, со Хозе Алмонте како еден од клучните советници на администрацијата.

Додека Рамос го наследил Коразон Акино во 1992 година, филипинската економија веќе била оптоварена со голем буџетски дефицит. Ова во најголем дел било резултат на мерките за штедење наметнати со стандарден аранжман за кредитирање со Меѓународниот монетарен фонд и уништувањето предизвикано од природни катастрофи, како што е ерупцијата на планината Пинатубо, Рамос прибегнал кон институционални промени преку структурни реформи во политиката, од кои биле вклучени приватизација и дерегулација. Тој го санкционирал формирањето на Законодавно-извршниот советодавен совет за развој (ЛЕДАЦ), кој служел како форум за градење консензус, од страна на извршната власт и законодавната гранка, за важните предлог-закони за мерките за реформа на економската политика (4).

Секојдневниот режим на штета што ја мачела економијата се осврнала и преку донесување на политики кои ставаат загарантирани стапки. Економијата во текот на првата година од администрацијата на Рамос страдала од сериозен недостиг на електрична енергија од 8 до 12 часа. За да се реши овој проблем, законот за криза на електрична енергија бил донесен во закон заедно со законот „Изгради-управувај-пренесувај“. Во текот на овој период биле изградени дваесет електрани и, всушност, администрацијата била во можност да ги отстрани проблемите со недостаток на електрична енергија во декември 1993 година и го задржала економскиот раст за некое време.[58]

Економијата станала подготвена за долгорочен раст, кое било докажано преку одржливите и ветувачките стапки на раст од 1994 до 1997 година. Сепак, Азиската финансиска криза што започнала од Тајланд и Кореја започнала да влијае на Филипините. Ова ја поттикнало економијата на Филипините да прави континуирана девалвација и многу ризични потфати, што резултирало со негативна стапка на раст. Извонреден подвиг на администрацијата, сепак, било тоа што економијата од азиската криза излегла подобро од кој било која друга земја од соседите. Најважно во администрацијата било тоа што ги разјаснило важните принципи на реформите, кои вклучуваат економска либерализација, посилни институционални основи за развој, прераспределба и политички реформи.[59]

Можеби некои од најважните политики и успеси во администрацијата се либерализацијата на капиталната сметка и последователните обврски кон здруженијата за слободна трговија, како што се АПЕЦ, АФТА, ГАТТ и СТО. Либерализацијата и отворањето на капиталот кулминирало со целосна конвертибилност во 1992 година на пезосот.[60]

Период на Естрада (1998–2001)[уреди | уреди извор]

Иако администрацијата на Естрада морала да ги трпи континуираните шокови од Азиската криза, администрацијата се карактеризирала и со економско лошо управување. Администрацијата исто така имала „полноќни кабинети составени од„ пријатели за пиење “кои влијаат на одлуките на„ дневниот кабинет “.[61] Кронизам и други големи проблеми предизвикале промена на имиџот на земјата за економска стабилност кон полошо. И наместо да се случуваат прилагодувања, се случиле натамошно влошување на економијата. Целните приходи не беа постигнати, спроведувањето на политиките станало многу бавно, а фискалните прилагодувања не биле ефикасно конципирани и спроведени.

И покрај сите овие полемики, администрацијата сепак имала некои значајни и длабоки политики. Администрацијата претставува реприза на популациската политика, која вклучува помош на брачни парови за да ги постигнат своите цели за плодност, да ја намали несаканата плодност и да одговара на нивната неисполнета потреба за контрацепција. Администрацијата, исто така, се залагала за доделување на буџетски средства за планирање на семејството и контрацептивни средства, напор што на крајот бил запрен поради фактот што црквата го осудила [62] Администрацијата исто така била во можност да спроведе дел од својот целокупен план за намалување на сиромаштијата, кој вклучува испорака на социјални услуги, основни потреби и помош на сиромашните семејства. Администрацијата на Естрада, исто така, постигнала ограничен придонес кон Аграрната реформа, можеби поттикната од признанието дека аграрната реформа може да се справи и со сиромаштијата и нееднаквата контрола врз ресурсите. Во таа насока, администрацијата ја воспоставила програмата „Одржливи аграрни реформски заедници-техничка поддршка на аграрниот и руралниот развој“.[63] Што се однесува до регионалниот развој, администрацијата нема забележителни придонеси или напредок.

Период на Макапагал-Аројо (2001–10)[уреди | уреди извор]

Администрацијата на Аројо, од економска гледна точка, бил период на добри стапки на раст истовремено со САД, што можеби се должи на појавата на странските филипински работници (СФР) и надворешниот извор на деловни процеси (БПО). Појавата на странските филипински работници и деловни процеси ги подобрило придонесите на дознаките и инвестициите за растот на економијата. Во 2004 година, сепак, фискалниот дефицит пораснал со падот на наплатата на даноците, можеби поради немилосрдното широко распространето избегнување на данок и затајување данок . Администрацијата се залагала за донесување на ДДВ од 12% и Д-ДДВ за да се зголемат даночните приходи. Ова ја зголемило довербата во фискалната политика и повторно ја врати економијата на вистинскиот пат.

Наскоро потоа, политичката нестабилност ја погодило земјата и економијата одново со интензивирање на нападите на Абу Сајаф . Кризата за легитимност на администрацијата станала исто така жешко прашање и закана за авторитетот на администрацијата на Аројо. Покрај тоа, администрацијата на Аројо поминала низ многу обвиненија поради некои контроверзни зделки како што е зделката за широкопојасен интернет NBN-ZTE. Како и да е, заради поддршката од локалните лидери и мнозинството од Претставничкиот дом, политичката стабилност била обновена и заканите за администрацијата биле задушени. Кон крајот на администрацијата, високите стапки на инфлација за ориз и масло во 2008 година започнале да ја мачат земјата од ново, и ова доведе до друга фискална криза, која всушност дојде заедно со големата рецесија што ја имаа САД и остатокот од светот всушност доживува.

Важните политики на администрацијата на Аројо ја истакнале важноста на регионалниот развој, туризмот и странските инвестиции во земјата. Затоа, освен донесувањето и воспоставувањето на политиката ДДВ за решавање на влошениот фискален дефицит, администрацијата се залагала и за студии за регионален развој со цел да се решат одредени регионални прашања како што се разликите во регионалниот приход по глава на жител и ефектите од трговските заедници на руралниот раст.[64] Администрацијата, исто така, се залагала за инвестиции за подобрување на туризмот, особено во другите неистражени региони на кои им требаат и развојни допири. За понатамошно подобрување на туризмот, администрацијата ја започнала политиката што се однесува на економијата на празниците, што вклучува промена на деновите во кои би славеле одредени празници. Навистина, преку пристапот за Празнична економија, инвестициите и туризмот навистина се подобриле. Што се однесува до инвестициите, администрацијата на Аројо честопати посетувала други земји за да ги охрабри странските инвестиции за подобрување на филипинската економија и нејзиниот развој.

Администрација на Акино III (2010–16)[уреди | уреди извор]

Филипински раст на БДП 2000–2016 година

Филипините постојано напредуваат како една од новоиндустријализираните земји. Владата управува со странските долгови што паднале од 58% во 2008 година на 47% од вкупните државни позајмици. Според Извештајот за светското богатство во 2012 година, Филипините биле најбрзо растечката економија во светот во 2010 година со раст на БДП од 7,3% управувано од зголемениот деловен процес за аутсорсинг и странски дознаки.[65]

Земјата значително се спуштила на 3,6% во 2011 година откако владата ставила помал акцент на извозот, како и помалку трошела на инфраструктурата. Покрај тоа, нарушувањето на протокот на увоз на суровини како резултат на поплавите во Тајланд и цунамито во Јапонија влијаело на производствениот сектор во истата година. „Филипините дале повеќе од 125 милиони американски долари од крајот на 2011 година во базенот што го исплатил Меѓународниот монетарен фонд за да помогне во решавањето на финансиската криза со која се соочуваат економиите во Европа[66]

Економијата бележи постојан раст на реалниот БДП од најмалку 5% од 2012 година. Индексот на филипинската берза ја завршил 2012 година со 5.812,73 бода со раст од 32,95% во однос на финишот од 4.371,96 во 2011 година.[67]

Макроекономски трендови[уреди | уреди извор]

Историски раст на филипинската економија од 1961-2015 година

Филипинската економија расте стабилно со децении и Меѓународниот монетарен фонд во 2014 година ја проценила земјата како 39-та по големина економија во светот. Како и да е, нејзиниот раст е зад растот на многу од неговите азиски соседи, т.н. Азиски тигри, и земјата не е дел од групата 20 нации. Наместо тоа, таа е групирана во второ ниво за пазарите во развој или новоиндустријализираните земји. Во зависност од аналитичарот, ова второ ниво може да го носи името <i>Next Eleven</i> или <i>Tiger Cub Economy</i> .

Во годините 2012 и 2013 година, Филипините објавиле високи стапки на раст на БДП, достигнувајќи 6,8% во 2012 година и 7,2% во 2013 година,[68][69][70] највисоки стапки на раст на БДП во Азија за првите два квартала од 2013 година, проследено со Кина и Индонезија .[71]

Графикон на избрана статистика што ги покажува трендовите во бруто домашниот производ на Филипините со користење на податоци земени од Меѓународниот монетарен фонд .[72][73]

Година Раст на БДП БДП
во пезос милијарди
(тековни цени)
БДП
водолар милијарди

(тековни цени)
БДП по глава
на жител
(тековни цени)
БДП
во американски долари

(ПКМ)
БДП по глава
на жител во американски долар

(ПКМ)
Пезос vs. Долар

Девизен курс
2018 6.20%[74]  330.9  нагативен пораст50.00
2017 6.70%  313.6  нагативен пораст49.90
2016 6.90%  304.9  нагативен пораст46.90
2015[75] 5.80%  13,307.3  292.4  2,863  741.0  6,547  нагативен пораст45.50
2014 6.10%  12,645.3  284.8  2,844  642.8  6,924  нагативен пораст44.40
2013[76] 7.20%  11,546.1  272.2  2,792  454.3  4,660  нагативен пораст42.45
2012[77] 6.80%  10,564.9  250.2  2,611  419.6  4,380  positive decrease42.23
2011 3.60%  9,706.3  224.1  2,379  386.1  4,098  positive decrease43.31
2010 7.63%  9,003.5  199.6  2,155  365.3  3,945  positive decrease45.11
2009 1.15%  8,026.1  168.5  1,851  335.4  3,685  нагативен пораст47.64
2008 4.15%  7,720.9  173.6  1,919  329.0  3,636  positive decrease44.47
2007 7.12%  6,892.7  149.4  1,684  309.9  3,493  positive decrease46.15
2006 5.24%  6,271.2  122.2  1,405  283.5  3,255  positive decrease51.31
2005 4.78%  5,677.8  103.1  1,209  261.0  3,061  positive decrease55.09
2004 6.70%  5,120.4  91.4  1,093  242.7  2,905  нагативен пораст56.04
2003 4.97%  4,548.1  83.9  1,025  222.7  2,720  нагативен пораст54.20
2002 3.65%  4,198.3  81.4  1,014  207.8  2,591  нагативен пораст51.60
2001 2.89%  3,888.8  76.3  971  197.3  2,511  нагативен пораст50.99
2000 4.41%  3,580.7  81.0  1,053  187.5  2,437  нагативен пораст44.19
1999 3.08%  3,244.2  83.0  1,110  175.8  2,352  positive decrease39.09
1998 −0.58%  2,952.8  73.8  1,009  168.1  2,297  нагативен пораст40.02
1997 5.19%  2,688.7  92.8  1,297  167.1  2,336  нагативен пораст28.98
1996 5.85%  2,406.4  93.5  1,336  156.1  2,232  нагативен пораст26.22
1995 4.68%  2,111.7  83.7  1,224  144.8  2,118  positive decrease25.24
1994 4.39%  1,875.7  71.0  1,052  135.5  2,007  positive decrease26.42
1993 2.12%  1,633.6  60.2  914  127.1  1,929  нагативен пораст27.12
1992 0.34%  1,497.5  58.7  912  121.8  1,891  positive decrease25.51
1991 −0.58%  1,379.9  50.2  797  118.6  1,882  нагативен пораст27.48
1990 3.04%  1,190.5  48.9  796  115.2  1,873  нагативен пораст24.33
1989 6.21%  1,025.3  47.3  786  107.6  1,791  нагативен пораст21.70
1988 6.75%  885.5  42.0  715  97.6  1,663  нагативен пораст21.09
1987 4.31%  756.5  36.8  641  88.4  1,540  нагативен пораст20.57
1986 3.42%  674.6  33.1  591  82.4  1,471  нагативен пораст20.39
1985 −7.31%  633.6  34.1  623  77.9  1,426  нагативен пораст18.61
1984 −7.32%  581.1  34.8  652  81.6  1,530  нагативен пораст16.70
1983 1.88%  408.9  36.8  707  84.9  1,630  нагативен пораст11.11
1982 3.62%  351.4  41.1  810  80.1  1,578  нагативен пораст8.54
1981 3.42%  312.0  39.5  797  72.9  1,471  нагативен пораст7.90
1980 5.15%  270.1  35.9  744  64.4  1,334  нагативен пораст7.51
1979 5.60% 
1978 5.20% 
1977 5.60% 
1976 8.00% 
1975 6.40% 
1974 5.00% 
1973 9.20% 
1972 4.80% 
1971 4.90% 
1970 4.60% 

Состав по сектор[уреди | уреди извор]

Пазар за цвеќиња во Манила

Како новоиндустријализирана земја, Филипините сè уште се економија со голем земјоделски сектор; сепак, услугите започнале да доминираат во економијата. Голем дел од индустрискиот сектор се заснова на операции за обработка и склопување во производството на електроника и други високотехнолошки компоненти, обично од странски мултинационални корпорации.

Филипинците кои одат во странство на работа - познати како странски филипински работници се значителен придонесувач за економијата. Дознаките на странски филипински работници се заслужни и за неодамнешниот економски раст на Филипините, што резултира во надградба на статусот на инвестиции од агенциите за кредитен рејтинг, како што се групацијата „Фич“ и „ Стандард и Пурс“ .[78] Во 1994 година, на Филипините биле испратени дознаки од прекуокеански Филипинци во вредност од над 2 милијарди американски долари.[79] Во 2012 година, американските Филипински испратиле 43% од сите дознаки испратени на Филипини, во вкупен износ од 10,6 милијарди американски долари.[80]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Огромни насади со шеќерна трска во Баколод, Западни Висаја .

Земјоделството вработува 30% од филипинската работна сила заклучно со 2014 година.[81] Земјоделството претставува 11% од БДП на Филипините заклучно со 2014 година.[82] Видот на активност се движи од мало земјоделско производство и риболов до големи комерцијални потфати со значителен извозен фокус.

Филипините се најголем светски производител на кокос произведувајќи 19.500.000 тони во 2009 година. Производството на кокос на Филипините е генерално концентрирано во средни фарми.[83] Филипините се исто така втор најголем производител на ананас во светот, произведувајќи 2.730.000 метрички тони во 2018 година.[84]

Комплекс на пристаништа за риболов Генерал Сантос

Производството на ориз на Филипините е важно за снабдувањето со храна во земјата и економијата. Филипините се 8-ми по големина производител на ориз во светот, сочинувајќи 2,8% од глобалното производство на ориз.[85] Филипините исто така биле најголемиот увозник на ориз во светот во 2010 година.[86] Оризот е најважната култура на храна, главна храна во поголемиот дел од земјата. Интензивно се произведува во Лузон (особено Централен Лузон ), Западен Висаи, Јужен Минданао и Централен Минданао .

Филипините се еден од најголемите производители на шеќер во светот.[87] Најмалку 17 провинции сместени во осум региони на нацијата имаат култури од шеќерна трска, од кои регионот на островот Негрос претставува половина од вкупното производство на земјата. Почнувајќи од културната година 2012–2013 година, 29 мелници се оперативни поделени на следниов начин: 13 мелници во Негрос, 6 мелници во Лузон, 4 мелодии во Панај, 3 во Источен Висаи и 3 во Минданао.[88] Опсег од 360.000 до 390.000 хектари се посветени на производството на шеќерна трска. Најголемите области со шеќерна трска се наоѓаат во регионот на островот Негрос, што претставува 51% од засадените области со шеќерна трска. Ова е проследено со Минданао кој учествува со 20%; Лузон за 17%; Панај за 07% и Источните Висаја за 04%.[89]

Бродоградба и поправка[уреди | уреди извор]

Филипините се главен играч во глобалната бродоградба со бродоградилишта во Олонгапо, Цебу, Градот Сантос и Батангас .[90][91] Земјата станала четврта по големина по бродоградба во 2010 година.[92][93] Сувопроизведени товарни бродови сега се извезуваат во земјите каде што се наоѓаат операторите за испорака. Јужнокорејскиот Ханжин започнал со производство во Олонгапо во 2007 година од 20 брода нарачани од германски и грчки бродски оператори.[94] Бродоградилиштата во земјата сега градат бродови како превозници на големо, контејнери и големи патнички фериботи. Бродоградилиштето на генералот Сантос е главно за поправка и одржување на бродот.[95]

Опкружена е со вода, земјата има изобилство природни пристаништа во длабоко море, идеални за развој како места за производство, градежништво и поправки. Над сегашните бродоградилишта, се прошируваат две дополнителни бродоградилишта во провинцијата Мисамис Ориентал и Кагајан за поддршка на идните локатори. Има огромен базен со работна сила од 60.000 овластени заварувачи кои го сочинуваат најголемиот дел од работниците во бродоградба.

Во секторот за поправка на бродови, комплексот Навотас во Метро Манила се очекува да смести 96 пловни објекти за поправка.[96]

Автомобилство[уреди | уреди извор]

АБС користен во автомобилите Мерцедес-Бенц, БМВ и Волво се произведени на Филипини. Тојота,[97] Митсубиши, Нисан и Хонда се најистакнатите производители на автомобили кои произведуваат автомобили во земјата. Киа и Сузуки произведуваат мали автомобили во земјата. Изусу произведува и џипови во земјата. Хонда и Сузуки произведуваат мотори во земјата. Извештај за истражување на пазарот во Канада од 2003 година предвидувал дека понатамошните инвестиции во овој сектор се очекува да растат во следните години. Тојота продава најмногу возила во земјата.[98] Во 2011 година, кинеската компанија Chery Automobile изјавила дека ќе ја гради својата фабрика за составување во Лагуна, која ќе служи и извезува автомобили во други земји во регионот, ако месечната продажба достигне 1.000 единици.[99] Продажбата на автомобили на Филипините се искачила од 165.056 примероци во 2011 година на над 180.000 во 2012 година. Јапонскиот гигант за производство на автомобили „ Митсубиши моторс “ објавила дека ќе ги прошири своите активности на Филипините.[100]

Воздухопловство[уреди | уреди извор]

Воздухопловните производи на Филипините главно се наменети за извозниот пазар и вклучуваат производство на делови за авиони изградени од „Боинг“ и „ Ербас“ . Муг е најголемиот производител на воздухопловство со база во Багујо во регионот Кордилера. Компанијата произведува активатори на авиони во нивниот производствен капацитет.

Во 2011 година, вкупното извозно производство на воздушни производи на Филипините достигнало 3 милијарди американски долари.[101]

Електроника[уреди | уреди извор]

Фабрика на Texas Instruments во Багуио работи веќе 20 години и е најголем производител на чипови DSP во светот.[102] Фабриката „Тексашки инструменти“ во Багујо ги произведува сите чипови што се користат во мобилните телефони на „ Нокиа“ и 80% од чиповите што се користат во мобилните телефони „Ериксон“ во светот.[103] До 2005 година, лаптопите на Тошиба се произведуваа во Санта Роса, Лагуна . Во моментов фокусот на фабриката во Филипините е во производството на тврди дискови . Производителот на печатачи Lexmark има фабрика во Мактан во регионот на Себу.

Рударство[уреди | уреди извор]

Геотермална централа во Негрос Ориентал

Земјата е богата со минерални и геотермални енергетски ресурси. Во 2003 година, биле произведени 1931 мегавати електрична енергија од геотермалните извори (27% од вкупното производство на електрична енергија), само второ во САД,[104] Неодамнешното откритие на резерви на природен гас во нафтени полиња во близина на островот Палаван веќе се користи за производство на електрична енергија во три постројки на гас. Депозитите на филипинското злато, никел, бакар, паладиум и хромит се едни од најголемите во светот. Други важни минерали вклучуваат сребро, јаглен, гипс и сулфур. Постојат значителни наслаги од глина, варовник, мермер, силициум диоксид и фосфат.

Околу 60% од вкупното рударско производство го сочинуваат неметални минерали, што значително придонело за стабилен раст на производството во индустријата помеѓу 1993 и 1998 година, со раст на вредноста на производството од 58%. Во 1999 година, сепак, производството на минерали се намалило за 16% на 793 милиони американски долари. Извозот на минерали обично се забавува од 1996 година. Предводени од бакарни катоди, извозот на минерали од Филипините во 2000 година достигнало 650 милиони американски долари, едвај поголем од нивото од 1999 година. Ниските цени на металите, високите трошоци за производство, недостатокот на инвестиции во инфраструктурата и предизвикот на новиот закон за рударство придонеле за вкупниот пад на рударската индустрија. [ потребно е цитирање ] Индустријата повторно се вратила, почнувајќи од крајот на 2004 година, кога Врховниот суд ја потврдила уставноста на важниот закон со кој се дозволува странска сопственост на рударски компании на Филипини. [ потребно е цитирање ]

Туризам[уреди | уреди извор]

Боракај, една од најдобрите туристички одредишта во земјата

Туризмот е важен сектор за филипинската економија, со придонес од 7,8% во филипинскиот бруто домашен производ (БДП) во 2014 година.[105]

Туристичката индустрија вработувала 3,8 милиони Филипинци, или 10,2 проценти од националното вработување во 2011 година, според податоците собрани од Националниот одбор за статистика за координација. 7,4 милиони луѓе до 2016 година или околу 18,8 проценти од вкупна работна сила, придонеселе од 8 до 9 проценти во БДП на нацијата.[106]

Во 2014 година, туристичкиот сектор придонел 1,4 трилиони пезоси во економијата на земјата.[107]

Регионални сметки[уреди | уреди извор]

Според ПСА, Бруто регионалниот домашен производ ( БДП ) е БДП измерен на регионално ниво. Бројките подолу се за 2018 година: ] [ оригинално истражување?

Регион % од БРДП

(пезос)

% од БДП Земјоделство

(пезос)

% од БРДП Индустрија

(пезос)

% од БРДП Услуги

(пезос)

% од БРДП по глава на жител
Метро Манила 6,535 37.5 11 0.2 1,003 15.4 5,520 84.5 500,947
Кордиљера 304 1.7 26 8.6 151 49.6 127 41.8 161,888
Илокос 548 3.1 105 19.2 167 30.5 276 50.3 102,819
Кагајанска Долина 303 1.7 101 33.4 50 16.6 152 50.0 83,158
Централен Лузон 1,620 9.3 233 14.4 744 45.9 643 39.7 139,833
Калабарзон 2,571 14.8 136 5.3 1,496 58.2 939 36.5 172,310
Мимаропа 274 1.6 67 24.6 84 30.4 123 45.0 83,614
Бикол 374 2.1 80 21.4 93 24.8 201 53.8 58,600
Западни Висаи 739 4.2 149 20.2 181 24.5 408 55.3 92,043
Централни Висаи 1,157 6.6 73 6.3 407 35.2 677 58.5 148,067
Источни Висаи 355 2.0 56 15.9 139 39.6 159 44.8 73,996
Полуостров Замбоанга 342 2.0 67 19.6 112 32.6 164 47.8 86,368
Северен Минданао 692 4.0 156 22.6 229 33.2 306 44.3 140,224
Давао 817 4.7 121 14.8 289 35.3 407 49.9 155,657
Сокксксархен 473 2.7 121 25.6 156 32.9 196 41.4 97,034
Карага 194 1.1 37 19.2 52 26.6 105 54.2 67,228
Бангсаморо 129 0.7 76 58.9 7 5.1 46 36.0 32,220
Вкупно 17,426 100 1,618 9.3 5,358 30.7 10,450 60.0 163,475

Меѓународни споредби[уреди | уреди извор]

Организација Извештај Од Промена од претходната Рангирање
Институт Фрејзер Економска слобода на светот 2014 година ( 5) 51 од 144
Меѓународен монетарен фонд Бруто домашен производ (ПКМ) 2016 година ( 2) 29-тА [108]
Меѓународен монетарен фонд Бруто домашен производ (номинален) 2016 година ( 6) 33-ти [109]
Меѓународен монетарен фонд БДП по глава на жител (ПКМ) 2015 година ( 1) 118.[110]
Меѓународен монетарен фонд БДП по глава на жител (номинален) 2015 година ( 5) 123.[111]
Меѓународен монетарен фонд Девизни резерви 2016 година ( ) 26-ти [112]
Фондацијата Херитиџ / The Wall Street Journal Индекс на економска слобода 2016 година ( 13) 76 од 178 [113]
Светски фактбук Надворешен долг 2014 година (positive decrease 3) 57-ми [114]
Обединети нации Индекс на човечки развој 2014 година ( 1) 117 од 187 [115]
Светски економски форум Глобална конкурентност 2018–2019 година ( ) 56 од 148 [116]
Светски економски форум Глобален извештај за овозможување трговија 2014 година ( 8) 64 од 138 [117]
Светски економски форум Индекс на финансиски развој 2012 година ( 5) 49 од 60 [118]
Светска банка Леснотија на водење бизнис 2014 година ( 13) 95 од 183 [119]

Статистика[уреди | уреди извор]

Процент на население во 2007 година кое живее под прагот на сиромаштија, по провинција. Провинциите со потемни нијанси имаат повеќе луѓе кои живеат под прагот на сиромаштија.
Економски раст [120][121]
Година % БДП % БДП
1999 година 3.1 2.7
2000 година 4.4 7.7
2001 година 2.9 3.6
2002 година 3.6 4.1
2003 година 5,0 8.5
2004 година 6.7 7.1
2005 година 4.8 7.0
2006 година 5.2 5,0
2007 година 7.1 6.2
2008 година 4.2 5,0
2009 година 1.1 6.1
2010 г. 7.6 8.2
2011 година 3.7 2.6
2012 година [75] 6.8 6.5
2013 година 7.2 7.5
2014 година 6.1 5.8
2015 година 5.8 5.4
2016 година
2017 година [122] 6.7 6.5
* Пресметано по Цени 2000
** Извор: NEDA и NSCB
Филипински извоз во 2006 година
Графички приказ на извозот на производи на Филипини во 28 категории обележани во боја

Повеќето од следниве статистички податоци се добиени од Меѓународниот монетарен фонд - Филипини (заклучно со 2012 година; бројките се во американски долари, освен ако не е поинаку наведено).

 • БДП - паритет на куповната моќ: 751,770 милијарди американски долари (2015 година)
 • БДП - реална стапка на раст: 5,6% (Q2 2015)
 • Паритет на куповна моќ на БДП по глава на жител : 6.985.680 американски долари (2014 година)
 • Номинален БДП: 330,9 милијарди долари (2016 година)
 • БДП по глава на жител: 2.913,344 американски долари (2014) [123]
 • БДП - состав по сектор:
  земјоделство: 10,3%
  индустрија: 30,9%
  услуги: 58,8% (проценка на 2015 година) ) [15]
 • Население под прагот на сиромаштија: помалку од 1,25 американски долари / 10,41% (2009)
  помалку од $ 2 / 25,2% (2012 година),[124] 26,3% (2009 година), 32,9% (проценка на 2006 година) )
 • Приходите или потрошувачката на домаќинствата според процентот на учество:
  најниски 10%: 2,9%
  највисоки 10%: 30,5% (проценка на 2012 година) )
 • Стапка на инфлација (потрошувачки цени): 1,4% (проценка на 2015 година), 4,1% (проценка на 2014 година), 5,3% (проценка на 2011 година), 3,5% (септември 2010 година) [125]
 • Работна сила: 41,37 милиони (проценка на 2015 година) )
 • Работна сила по професија:
  земјоделство 29%
  индустрија 16%
  услуги 55% (проценка на 2015 година) )
 • Стапка на невработеност: 6,3% (проценка на 2015 година), 6,8% (проценка на 2014 година) 7,5% (април 2013 година),[126] 6,9% (април 2012 година), 7,2% (април 2011 година) [127]
 • Буџет:
  приходи: 34,58 милијарди долари (2013 година),[128] 46,64 милијарди долари (проценка на 2015 година) )
  расходи: 44,29 милијарди долари (2013 година), 47,76 милијарди долари (проценка на 2015 година) )
 • Девизни резерви: 85,761 милијарди американски долари (јануари 2013 година) [129]
 • Индустрии: составување електроника, бродоградба, облека, обувки, фармацевтски производи, хемикалии, производи од дрво, преработка на храна, рафинирање на нафта, риболов
 • Стапка на раст на индустриското производство: 6% (проценка на 2015 година) )
 • Електрична енергија - производство: 75,27 милијарди kWh (проценка на 2013 година) )
 • Електрична енергија - потрошувачка: 75,27 милијарди kWh (проценка на 2013 година) )
 • Електрична енергија - извоз: 0 kWh (2013)
 • Електрична енергија - увоз: 0 kWh (2013)
 • Земјоделство - производи: шеќерна трска, кокос, ориз, пченка, банани, касави, ананас, манго ; свинско месо, јајца, говедско месо ; риба
Пристаништето во Манила е примарно пристаниште за стоки што влегуваат во земјата.
 • Извоз: 58,65 милијарди долари (проценка на јануари – септември 2015 година) 62,1 милијарди долари (2014 година) 53,98 милијарди долари (2013 година) [130] 54,17 милијарди долари (проценка на 2011 година); 69,46 милијарди долари (проценка на 2010 година) ) [15]
 • Извоз - стока: полупроводници и електронски производи, опрема за транспорт, облека, производи од бакар, нафтени производи, кокосово масло, овошје
 • Извоз - партнери: Јапонија 21%, САД 15%, Кина 11%, Хонгконг 10,6%, Сингапур 6,2%, Германија 4,5%, Јужна Кореја 4,3% (2015)
 • Увоз: 66,69 милијарди долари (2015 година), 65,4 милијарди долари (2014 година), 61,831 милијарди долари (2013 година), 68,84 милијарди долари (проценка на 2011 година) )
 • Увоз - стоки: електронски производи, минерални горива, машини и опрема за транспорт, железо и челик, текстилни ткаенини, житарици, хемикалии, пластика
 • Увоз - партнери: Кина 16,2%, САД 10,8%, Јапонија 9,6%, Сингапур 7%, Јужна Кореја 6,5%, Тајланд 6,4%, Малезија 4,7, Индонезија 4,4% (2015)
 • Долг - надворешен: 75,61 милијарди долари (проценка на 30.09.2015 година) )
 • Валута: 1 филипински пезос (₱) = 100 центавоси
 • Девизни курсеви: Филипински пезоси (PHP) по американски долар - 50,4 (проценка на 2017 година), 47,493 (проценка на 2016 година), 47,493 (проценка на 2015 година), 45,503 (проценка на 2014 година), 44,395 (проценка на 2013 година), 42,43 (просечна 2012 година), 43,31 (просечен 2011 година), 45,11 (просек од 2010 година), 47,637 (просек од 2009 година), 44,475 (просек од 2008 година), 46,148 просек (2007 година), 51,314 (просек од 2006 година), 55,085 (просек од 2005 година) [131]

Буџет на Владата[уреди | уреди извор]

Буџетот на националната влада за 2016 година ги утврдила следниве алокации на буџетот:[132]

Алокација на буџетот Милјарди пезоси</br> (Php)
Милјарди американски долари</br> (УСД)
%
Одделение за образование 435,9 9.54 14.52
Одделение за јавни работи и автопати 394,5 8.64 13.14
Одделение за национална одбрана 172.7 3,78 5,75
Сектор за внатрешни работи и локална самоуправа 154,5 3.38 5.14
Одделение за здравство 128.4 2.81 4.28
Одделение за социјална помош и развој 104.2 2.28 3.47
Одделение за земјоделство 93,4 2,05 3.11
Одделение за финансии 55.3 1.21 1,84
Одделение за транспорт и врски 49.3 1,08 1,64
Одделение за животна средина и природни ресурси 25,8 0,56 0,85
Одделение за наука и технологија 18,6 0,41 0,62

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2020“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на October 19, 2020.
 2. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на April 21, 2020. Посетено на April 21, 2020.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 3. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 74. Посетено на June 10, 2020.
 4. „Key Indicators“. DTI. Посетено на August 26, 2018.
 5. „Poverty headcount ratio at national poverty lines (% of population)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на November 3, 2019.
 6. „Poverty headcount ratio at $3.20 a day (2011 PPP) (% of population)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на November 3, 2019.
 7. „Annual Family Income is Estimated at PhP 313 Thousand, on Average, In 2018“. psa.gov.ph. Philippine Statistics Authority. Посетено на December 13, 2019.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 „Employment Situation in July 2020“. psa.gov.ph. September 3, 2020. Посетено на October 25, 2020.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 „EAST ASIA/SOUTHEAST ASIA :: PHILIPPINES“. CIA.gov. Central Intelligence Agency. Посетено на April 27, 2019.
 10. „Employment to population ratio, 15+, total (%) (national estimate) – Philippines“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на September 29, 2019.
 11. „Philippine Statistics Authority“. Посетено на December 20, 2019.
 12. „Manufacturing“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на April 14, 2016. Посетено на April 8, 2016.
 13. „Philippines climbs to 95th spot in World Bank's 'Doing Business' rankings“. Philstar. Посетено на November 3, 2019.
 14. 14,0 14,1 https://oec.world/en/profile/country/phl
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 CIA World Factbook, Philippines, Retrieved May 15, 2009.
 16. Daniel Workman (March 27, 2019). „Philippines Top Trading Partners“.
 17. „PH foreign debt falls to $72.36B in Q3 – BSP – The Manila Times Online“. December 18, 2017. Архивирано од изворникот на December 28, 2017. Посетено на December 27, 2017.
 18. „Debt-to-GDP ratio slides to 41.7% in Q3 — DOF“. Архивирано од изворникот на November 22, 2017. Посетено на November 20, 2017.
 19. „NEDA: Foreign aid releases slightly increased in 2011 | Inquirer Business“. Business.inquirer.net. March 5, 2012. Посетено на October 12, 2012.
 20. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Архивирано од изворникот на September 3, 2014. Посетено на May 8, 2014.
 21. „S&P raises Philippine credit outlook“. Philippine Star Business. April 28, 2018.
 22. „Rating Action: Moody's upgrades Philippines to Baa2, outlook stable“. Moody's Investors Service. December 11, 2014. Посетено на December 12, 2014.
 23. „Fitch Revises Philippines' Outlook to Positive; Affirms at 'BBB'. Fitch Ratings, Inc. Fitch Ratings – Hong Kong. Посетено на February 11, 2020.
 24. „Fitch Revises the Philippines' Outlook to Positive; Affirms at 'BBB'. Bloomberg. Bloomberg. December 11, 2017. Посетено на December 11, 2017.
 25. „GROSS INTERNATIONAL RESERVES“. bsp.gov.ph/statistics/sdds/table12.htm.
 26. „MSN NEWS“.
 27. „Report for Selected Countries and Subjects“. imf.org.
 28. Martin, Will. „RANKED: These will be the 32 most powerful economies in the world by 2050“. Business Insider. Посетено на February 8, 2020.
 29. „PHL economy projected as 16th biggest by 2050 – HSBC“. BusinessWorld.
 30. Dery, Luis Camara (2001). A History of the Inarticulate. Quezon City: New Day Publishers. ISBN 978-971-10-1069-0.
 31. Felix Regalado and Quentin B. Franco, History of Panay (Iloilo City, Central Philippines University: 1973) ed., Eliza B. Grimo, p. 78.
 32. Cebu, a Port City in Prehistoric and in Present Times. Accessed September 5, 2008.
 33. "Forced Migration in the Spanish Pacific World" By Eva Maria Mehl, page 235.
 34. Letter from Fajardo to Felipe III From Manila, August 15 1620.(From the Spanish Archives of the Indies) ("The infantry does not amount to two hundred men, in three companies. If these men were that number, and Spaniards, it would not be so bad; but, although I have not seen them, because they have not yet arrived here, I am told that they are, as at other times, for the most part boys, mestizos, and mulattoes, with some Indians (Native Americans). There is no little cause for regret in the great sums that reënforcements of such men waste for, and cost, your Majesty. I cannot see what betterment there will be until your Majesty shall provide it, since I do not think, that more can be done in Nueva Spaña, although the viceroy must be endeavoring to do so, as he is ordered.")
 35. 1996. “Silk for Silver: Manila-Macao Trade in the 17th Century.” Philippine Studies 44, 1:52–68.
 36. Chuan, Hang-sheng. 2001. “The Chinese Silk Trade with Spanish-America from the Late Ming Period to the Mid-Ch’ing Period.” In Studia Asiatica Essays in Asian Studies in Felicitation to the Seventy-fifth Anniversary of Professor Ch’en Shouyi, ed. Laurence G. Thompson, 99–117. San Francisco: Chinese Materials Center.
 37. Eang, Cheong Weng (1970). „Changing the Rules of the Game (The India-Manila Trade: 1785–1809)1“. Journal of Southeast Asian Studies (англиски). 1 (2): 1–19. doi:10.1017/S002246340002021X. ISSN 1474-0680.
 38. NationMaster (2010). „GDP per capita in 1900 by country. Definition, graph and map“. Посетено на December 12, 2010.
 39. Hooley, Richard, 2005. "American economic policy in the Philippines, 1902–1940: Exploring a dark age in colonial statistics," Journal of Asian Economics, Elsevier, vol. 16(3), page 465, June.
 40. Hooley, Richard, 2005. "American economic policy in the Philippines, 1902–1940: Exploring a dark age in colonial statistics," Journal of Asian Economics, Elsevier, vol. 16(3), page 467, June.
 41. Hooley, Richard, 2005. "American economic policy in the Philippines, 1902–1940: Exploring a dark age in colonial statistics," Journal of Asian Economics, Elsevier, vol. 16(3), page 475, June.
 42. Hooley, Richard, 2005. "American economic policy in the Philippines, 1902–1940: Exploring a dark age in colonial statistics," Journal of Asian Economics, Elsevier, vol. 16(3), page 479, June.
 43. 43,0 43,1 Hooley, Richard, 2005. "American economic policy in the Philippines, 1902–1940: Exploring a dark age in colonial statistics," Journal of Asian Economics, Elsevier, vol. 16(3), page 477, June.
 44. Hartendorp, A. (1958) History of Industry and Trade of the Philippines, Manila: American Chamber of Commerce on the Philippines, Inc.
 45. History of the Development Bank of the Philippines, About DBP accessed on July 2, 2015
 46. Blue Book of the First Year of the Republic, Manila: Bureau of Printing, 1947, p. 27
 47. "Creating a Central Bank for the Philippines", Bangko Sentral ng Pilipinas website, accessed on July 2, 2015
 48. Leclerc, Grégoire and Hall, Charles A. S., Making World Development Work: Scientific Alternatives to Neoclassical Economic Theory, (New Mexico: University of New Mexico Press, 2007)
 49. Castro, Pacifico A., Diplomatic Agenda of the Philippine Presidents, Foreign Service Institute, Manila, 1985, p. 1.
 50. Carlos P. Garcia, "Third State of the Nation Address," January 25, 1960, Official Gazette, January 25, 1960, accessed on July 2, 2015,
 51. Abinales, Patricio N., Amoroso, Donna J., State and Society in the Philippines. Maryland: Rowman & Little Publishers, Inc., 2005. p. 182,
 52. McFerson, Hazel M. Mixed Blessing: The Impact of the American Colonial Experience on Politics and Society in the Philippines. Connecticut: Greenwood Press, 2002., p. 227,
 53. Cooley, Alexander, Base Politics: Dramatic Change and the U.S. Military Overseas, NY: Cornell University Press, 2008, p. 68,
 54. "History: Milestones in Corporate Existence", Landbank web site, accessed on July 2, 2015,
 55. 55,0 55,1 De Dios, Emmanuel (1984). An Analysis of the Philippine Economic Crisis. Diliman, Q.C.: University of the Philippines Press.
 56. De Dios, Emmanuel (1984). An Analysis of the Philippine Economic Crisis. Diliman, Q.C.: University of the Philippines Press.
 57. Balisacan and Hill, The Philippine Economy, p. 106
 58. Canlas, p. 4–5
 59. Balisacan and Hill, The Philippine Economy, p. 57–59
 60. Balisacan and Hill, The Philippine Economy, p. 21
 61. Balisacan and Hill, The Philippine Economy, p. 19
 62. Balisacan and Hill, The Philippine Economy, p. 299
 63. Villegas, p. 646–647
 64. Balisacan and Hill, The Dynamics, p. 378
 65. „Philippines, 6th fastest growing in the world: wealth report“. Rappler. August 21, 2012. Архивирано од изворникот на 2019-04-02. Посетено на August 21, 2012.
 66. „Philippines contributed $125M to IMF as of end-'11“. Philippine Daily Inquirer. February 22, 2012. Посетено на February 22, 2012.
 67. „Philippines: Economic growth“. TheGlobalEconomy.com. 2017. Посетено на November 29, 2017.
 68. „Philippine Economy Grew by 7.2 percent in 2013“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на March 12, 2014. Посетено на March 12, 2014.
 69. „Philippine economy grows a stunning 7.8%“. Asia News Network. Архивирано од изворникот на December 4, 2013. Посетено на June 6, 2013.
 70. „2012 PH GDP growth revised to 6.8 pct“. ABS-CBN News. Посетено на June 10, 2013.
 71. „Philippines is fastest growing Asian country for first quarter of 2013“. Inquirer News. Посетено на June 10, 2013.
 72. International Monetary Fund. (April 2012). World Economic Outlook Data, By Country – Philippines: [selected annual data for 1980–2017]. Retrieved 2012-06-23 from the World Economic Outlook Database.
 73. International Monetary Fund. (April 2010). „World Economic Outlook (WEO) Database April 2010 – Report for Selected Countries and Subjects – Philippines and United States“.
 74. Rivas, Ralf. „Economic growth inches up to 6.1% in Q4, but misses 2018 target“. Rappler.
 75. 75,0 75,1 „National Statistical Coordination Board“. Philippine Statistics Authority. Архивирано од изворникот на November 13, 2012.
 76. „Report for Selected Countries and Subjects“. Посетено на March 3, 2015.
 77. „Report for Selected Countries and Subjects“. Imf.org. April 16, 2013. Посетено на April 19, 2013.
 78. King del Rosario. „MBA Buzz: More Funds in the Philippines“. Архивирано од изворникот на April 7, 2014. Посетено на June 11, 2013.
 79. Kevin Starr (June 22, 2011). Coast of Dreams. Knopf Doubleday Publishing Group. стр. 159. ISBN 978-0-307-79526-7.
 80. Drew Desilver (November 13, 2013). „More than 3.4M Americans trace their ancestry to the Philippines“. Fact Tank. Pew Research Center. Посетено на December 19, 2014.
 81. „Employment in agriculture (% of total employment)“. Посетено на March 3, 2015.
 82. „Agriculture, value added (% of GDP)“. Посетено на March 3, 2015.
 83. Hayami, Yūjirō; Quisumbing, Maria Agnes R.; Adriano, Lourdes S. (1990). Toward an alternative land reform paradigm: a Philippine perspective. Ateneo de Manila University Press. стр. 108. ISBN 978-971-11-3096-1. Посетено на November 15, 2011.
 84. „World pineapple production by Country“. Посетено на September 27, 2020.
 85. Faostat
 86. „Factbox – Top 10 rice exporting, importing countries“. Reuters. January 28, 2011. Архивирано од изворникот на 2014-10-15. Посетено на March 30, 2011.
 87. „ESS Website ESS : Statistics home“. Посетено на March 3, 2015.
 88. „Historical Statistics“. Посетено на March 3, 2015.
 89. Master Plan For the Philippine Sugar Industry. Sugar Master Plan Foundation, Inc. 2010. стр. 7.
 90. „Philippines Shipbuilding Hub In Asia-Pacific“. Yahoo News Philippines. December 4, 2012. Посетено на March 3, 2015.
 91. „Business - Cebu shipbuilder to deliver PHs largest vessel - INQUIRER.net“. Архивирано од изворникот на August 6, 2014. Посетено на March 3, 2015.
 92. „Crossworld Marine“. crossworldmarine.com.
 93. John Pike. „Philippine Shipbuilding Industry“. Посетено на March 3, 2015.
 94. „New era as shipbuilding production begins in the Philippines“. Архивирано од изворникот на 2007-05-09. Посетено на March 3, 2015.
 95. William Poole. „Big ambitions for Philippines shipbuilding“. Архивирано од изворникот на April 2, 2015. Посетено на March 3, 2015.
 96. „Filipino firm invests P259M for shipyard in Navotas“. Архивирано од изворникот на December 16, 2012. Посетено на January 12, 2013.
 97. „Toyota defends assembly of small cars in the Philippines – Manila Bulletin“.
 98. Oslowski, Justin. (March 25, 2003). „Automotive Production in the Philippines“. Industry Canada. Архивирано од изворникот на December 8, 2007. Посетено на December 11, 2007.
 99. Garcia-Yap, Aileen. „Laguna car plant seen to boost Chery's sales“. newsinfo.inquirer.net.
 100. „Mitsubishi expands in the Philippines“. Investvine.com. February 21, 2013. Посетено на February 21, 2013.
 101. „Relocating Firms To Double Exports Of Aerospace Components To $6B“. ph.news.yahoo.com.
 102. „The positive outlook to the Philippines“. philnews.com. Посетено на December 11, 2007.
 103. „Texas Instruments in Baguio retrenches 392 employees – Equipment\cn-c114 ĄŞ C114 – China Communication Network“. Cn-c114.net. Архивирано од изворникот на July 6, 2010. Посетено на October 12, 2012.
 104. Tester, JK; Anderson, Bj; Batchelor, As; Blackwell, Dd; DiPippo, R; Drake, Em; Garnish, J; Livesay, B; Moore, Mc (Apr 2007). „Geothermal Energy Systems“. Philosophical Transactions of the Royal Society A. 365 (1853): 1057–94. doi:10.1098/rsta.2006.1964. PMID 17272236. Архивирано од изворникот на March 9, 2005. Посетено на December 11, 2007. (from internet archive)
 105. „Tourism Contributes 7.8 gdp“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на November 22, 2015. Посетено на September 27, 2013.
 106. Calderon, Justin (March 5, 2013). „Philippine tourism to create 3.6m jobs“. Inside Investor. Посетено на May 23, 2013.
 107. „WTTC: Tourism contributed P1.4T to economy“.
 108. Список на земји според БДП (ПКМ)
 109. Список на земјите по БДП (номинален)
 110. Список на земјите по БДП (ПКМ) по глава на жител
 111. List of countries by GDP (nominal) per capita
 112. List of countries by foreign-exchange reserves
 113. „Index Data 2016“. heritage.org.
 114. External Debt List of countries by external debt
 115. Human Development Index 2014 List of countries by Human Development Index
 116. „The Global Competitiveness Report 2018“. Посетено на October 17, 2018.
 117. „Phl moves up in WEF Enabling Trade Index“. philstar.com. Посетено на March 3, 2015.
 118. „The Financial Development Index 2012 rankings: Comparison with 2011“ (PDF). World Economic Forum. Посетено на September 15, 2014.
 119. „Ease of Doing Business Report“. Doingbusiness.org. Архивирано од изворникот на 2013-10-06. Посетено на September 28, 2013.
 120. National Economic and Development Authority (NEDA), Republic of the Philippines. „National Income Accounts (NIA) – GNP/GDP Matrices“. Архивирано од изворникот на August 20, 2010. Посетено на September 24, 2010.
 121. Agcaoili, Lawrence. (November 26, 2010). GDP growth slows to 6.5% in 3rd quarter. The Philippine Star.
 122. „Philippine Statistics Authority | Republic of the Philippines“. psa.gov.ph (англиски). Посетено на March 25, 2018.
 123. [1], International Monetary Fund.
 124. „Philippine Statistics Authority“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на November 13, 2012.
 125. National Statistics Office, Republic of the Philippines. (October 5, 2010). „Consumer Price Index September 2010“. Архивирано од изворникот на February 23, 2010. Посетено на September 30, 2010.
 126. „Philippine Statistics Authority“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на August 21, 2003.
 127. „April 2011 Labor Force Survey (LFS)“. Census.gov.ph. Архивирано од изворникот на June 24, 2011. Посетено на September 4, 2011.
 128. „Philippine Statistics Authority“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на December 12, 2012.
 129. „End-September forex reserves climb to $81.9-B“. InterAksyon.com. October 5, 2012. Архивирано од изворникот на October 5, 2012. Посетено на October 12, 2012.
 130. „Philippine Statistics Authority“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на December 12, 2012.
 131. „Philippine Statistics Authority“. National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот на November 13, 2012.
 132. „P3-T 'continuity' 2016 budget submitted to House“. Архивирано од изворникот на July 29, 2015. Посетено на August 4, 2015..

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]