Економија на Бахреин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Бахреин[1]
ВалутаБахреински динар (BHD)
Фискална годинаКалендарска година
Трговски организацииГЦЦ
Статистика
БДП
 • $38.184 милијарди (номинално, 2019)[2]
 • $76.951 милијарди (ПКМ, 2019)[2]
Пораст на БДП
 • 1.8% (2018) 1.8% (2019e)
 • −2.5% (2020f) 3.0% (2021f)[3]
БДП/жит.
 • $25,273 (номинално, 2019.)[2]
 • $50,931 (ПКМ, 2019.)[2]
БДП по сектор
Инфлација2.800% (2020)[2]
Сиромашно населениеN/A[5]
Работна сила
 • 977,302 (2019)[6]
 • 70.9% стапка на вработеност (2015)[7]
 • 44% од населението во возрасната група од 15-64 години не е национално[4]
Работна сила
по занимање
 • земјоделство: 1%
 • индустрија: 32%
 • услуги: 67%
 • (2004)[4]
Стапка на невработеност
 • positive decrease 3.6% (2017.)[4]
 • официјална проценка; реалната стапка е поголема[4]
Водечки индустрииПреработка и рафинирање на нафта, Алуминиум Топење, железо, Пелетизација, ѓубрива, Исламско и офшор Банкарство, осигурување, поправка на бродови, туризам
Ранг според Индекс на леснотија 43-та (многу лесно, 2020)[8]
Надворешност
Извоз$15.38 милијарди (2017)
Извозни добраНафта и нафтени производи, Алуминиум, Текстил
Главни извозни партнери ОАР 19.6%
 Саудиска Арабија 11.7%
 САД 10.8%
 Оман 8.1%
 Кина 6.5%
 Катар 5.7%
 Јапонија 4.2% (2017 est.)[9]
Увоз$16.08 милијарди (2017)
Увозни добраСурова нафта, Машини, Хемикалии
Главни увозни партнери Кина 8.8%
 ОАР 7.2%
 САД 7.1%
 Австралија 5.8%
 Јапонија 4.8% (2017.)[10]
Бруто надворешен долг$52.15 милијарди (2017)
Јавни финансии
Јавен долгнагативен пораст 88.5% од БДП (2017.)
Приходи$5.854 милијарди (2017)
Расходи$9.407 милијарди (2017)
Кредитен рејтинг
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Бахреин е во голема мера зависна од нафта и гас. Бахреинската валута е втора највисоко ценета валутна единица во светот.[12] Од крајот на 20 век, Бахреин инвестирал многу во банкарскиот и туристичкиот сектор.[13] Главниот град на земјата, Манама е дом на многу големи финансиски структури. Финансиската индустрија во Бахреин е многу успешна. Во 2008 година, Бахреин бил прогласен за најбрзо растечки финансиски центар на светот според индексот на глобалните финансиски центри на градот Лондон.[14][15] Секторот за банкарство и финансиски услуги во Бахреин, особено исламското банкарство, имаат корист од регионалниот бум поттикнат од побарувачката за нафта.[16] Производството на нафта е најизвезуваниот производ во Бахреин, сочинувајќи 60% од приходите за извоз, 70% од државните приходи и 11% од БДП.[17] Алуминиумот е втор најизвозен производ, проследен со финансии и градежни материјали.

Според индексот на економска слобода во 2020 година, Бахреин има четврта слободна економија во регионот на Блискиот Исток и Северна Африка и е 63-та слободна економија во светот.[18] Алтернативен индекс, објавен од Институтот Фрејзер, го става Бахреин на 70-то место.[19] Бахреин е признат од Светска банка како економија со високи приходи .[20]

Преглед на економијата[уреди | уреди извор]

Нафтата и природниот гас играат доминантна улога во економијата на Бахреин. И покрај напорите за диверзификација на економијата, според Светската книга на факти на ЦИА: нафтата сè уште опфаќа 85% од приходите на буџетот во Бахреин, што значи дека во текот на последните неколку години пониските светски цени на енергијата создале значителен буџетски дефицит - околу 10% од БДП само во 2017 година.[21] Бахреин е исто така релативно сиромашен кога ќе се спореди со соседите, богати со нафта во Персискиот Залив ; неговото масло „практично пресуши“  и земјата зависи од меѓународното банкарство и туризмот.[13] Стапката на невработеност во Бахреин е меѓу највисоките во регионот.[22] Екстремна сиромаштија не постои во Бахреин каде просечниот дневен приход е US$12,8, сепак 11 проценти од граѓаните страдале од релативна сиромаштија .

Бахреин има многу големи финансиски институции и е познат како деловен главен град на Заливот. Со своите високо развиени комуникациски и транспортни капацитети, Бахреин е дом на бројни мултинационални фирми со деловна активност во Персискиот Залив. Голем дел од извозот се состои од нафтени производи направени од увезена сурова нафта . Бахреин исто така има значително производство на алуминиум. Изградбата продолжува на неколку големи индустриски проекти. Невработеноста, особено кај младите, и исцрпувањето на нафтата и на подземните водни ресурси се големи долгорочни економски проблеми.

Биланс на плаќање[уреди | уреди извор]

Бахреин има биланс на тековна сметка, карактеризиран со вишоци во трговијата со стоки и меѓународни услуги и голем дефицит во еднострани трансфери од страна на големата работна сила во иселениците на земјата, испраќајќи дома дел од својата заработка.

Во 2003 и 2004 година, билансот на плаќања се подобрил како резултат на зголемувањето на цените на нафтата и зголемените приходи од секторот услуги. Како резултат на тоа, билансот на тековната сметка регистрирал суфицит од 219 милиони американски долари во 2003 година и суфицит од 442 милиони американски долари во 2004 година, во споредба со дефицит од 35 милиони американски долари во 2002 година. Бруто меѓународните резерви на Бахреин значително се зголемиле во 2004 година на 1,6 милијарди американски долари , за разлика од 1,4 милијарди американски долари во претходните три години (2001-2003).

Диверзификација[уреди | уреди извор]

Графички приказ на извозот на производи во Бахреин во 28 категории со кодирање на боја заклучно со 2010 година.

Иако Тековниот БДП по глава на жител се Архивирано на 4 мај 2012 г. намалил за 2,4% во 1980-тите, тој се вратил со раст од 36% во 1990-тите како резултат на успешните иницијативи за диверзификација. Итноста на Бахреин во прифаќањето на економската либерализација се должи на неговата потреба да ја диверзифицира економијата далеку од ограничените резерви на нафта. За разлика од соседите во Персискиот Залив, Бахреин има мало богатство со нафта и економијата се проширила во банкарство, тешка индустрија, трговија на мало и туризам . Кралството е главниот банкарски центар за Персискиот Залив и центар за исламските финансии, кој е привлечен од силната регулаторна рамка за индустријата. Според Проценката на стабилноста на финансискиот систем на Меѓународниот монетарен фонд на финансиското регулаторно опкружување на Бахреин, објавено на 6 март 2006 година:

 • Финансискиот систем ужива силни перформанси под поволни околности и веројатно ќе остане голем придонесувач за целокупниот раст. Главниот ризик произлегува од потенцијалното прегревање во економиите во регионот, но системот треба да биде отпорен на можни шокови.
 • Регулативите се модерни и сеопфатни, а надзорот е генерално ефикасен, особено во доминантниот банкарски сектор. Супервизорскиот капацитет треба да се прошири во согласност со новите регулативи и да се следи растот и зголемената софистицираност на финансиските институции.
 • Понатамошното ширење на исламскиот сектор, развојот на финансирање на станови и продлабочување на пазарите на хартии од вредност се важни за идниот раст на финансискиот систем. Банкарскиот и осигурителниот сектор на крајот ќе претрпат консолидација. [1]

Во 2005 година, Бахреин го потпишал Договорот за слободна трговија САД - Бахреин, со што станала првата држава во Персискиот Залив што потпишала ваков билатерален договор за трговија со Соединетите Американски Држави . Во тек е масивна програма за приватизација за продажба на клучните државни средства: комуналните услуги, банките, финансиските услуги и телекомуникациите започнале да стануваат под контрола на приватниот сектор.

Како резултат на тоа, економијата е добро позиционирана да ги искористи дополнителните приходи остварени во регионот благодарение на одржливите високи цени на нафтата од 2002 година. Во јануари 2006 година, Економската и социјална комисија на Обединетите нации за Западна Азија го навела Бахреин како најбрзо растечка економија[мртва врска]  во арапскиот свет.

Помеѓу 1981 и 1993 година, трошоците на Владата на Бахреин се зголемиле за 64%. Во исто време, приходите на владата продолжиле да бидат во голема мера зависни од нафтената индустрија и се зголемиле за само 4%. Бахреин на моменти доби значителна буџетска поддршка и грантови за проекти од Саудиска Арабија, Кувајт и Обединетите Арапски Емирати .

Владата ги искористила своите скромни приходи од нафта за да изгради напредна инфраструктура во сообраќајот и телекомуникациите. Бахреин е регионален финансиски и деловен центар. Туризмот, особено од регионот, е уште еден значаен извор на приход.

Бахреин има корист од нафтениот бум од 2001 година, со економски раст од 5,5%. Успеала да привлече инвестиции од другите држави во Персискиот Залив делумно затоа што ги искористил приходите од 1970-тите и раните 80-ти за да инвестира во развој на инфраструктурата и други проекти за подобрување на животниот стандард; здравството, образованието, домувањето, струјата, водата и патиштата добија внимание.

Успехот на вложувањата како Гран При на Бахреин го кренал меѓународниот профил на Кралството и во комбинација со бумот во исламското банкарство ги охрабрило големите авиокомпании да ги обноват услугите кон земјата, при што Луфтханза на 14 март 2006 година објавил дека ќе закаже три лета една недела до Мухарак од Франкфурт .

Како дел од своите напори за изградба на модерна економија, Бахреин иницирал серија реформи во трудот под раководство на министерот за труд Маџид Ал Алави со цел да го усогласи пазарот на трудот со меѓународните стандарди. Бахреин има намера да ги прошири своите високотехнолошки индустрии, да инвестира во истражување и развој и да ја зајакне својата конкурентска моќ во рамките на глобалната економија. Во 2006 година било објавено дека Бахреинскиот научен и технолошки парк, иницијатива на Кувајт за финансии во Бахреин, ќе биде одраз на овој напор за создавање разновидна економија, обезбедување висококвалитетни работни места за месното население и меѓународната работна сила, обезбедувајќи место за иновативно размислување што ќе има директни придобивки за островската нација.

Во 2009 година било објавено дека Владата на Бахреин ќе развива земјиште во соседството на меѓународната патека во Бахреин . Проектот со кој управува @ Bahrain е мешавина од објекти, вклучувајќи изложбен и конгресен објект, избор на хотелски сместувања кои се движат од среден пазар до луксуз, повеќенаменска затворена арена, автомобилски клуб и инженерски објект, малопродажни објекти и установи за одмор, центар за технолошки техники (технологија во интеракција со забава), истражувачки институт, технолошки парк и фокус на образование и обука. @Bahrain е дел од групацијата на компании Мумталакат и ќе посвети повеќе од 1 милион квадратни метри деловен, забавен и образовен простор со вредност поголема од 2 милијарди американски долари (850 милиони лева), што го прави еден од најголемите инвестициски проекти што треба да се преземат место во Бахреин во изминатите пет години.[23]

Макро-економски тренд[уреди | уреди извор]

Следува графикон на трендот на бруто домашниот производ на Бахреин по пазарни цени во проценет од Меѓународниот монетарен фонд со бројки во милиони динари на Бахреин.

Година Бруто домашен производ Размена на американски долар Индекс на инфлација (2000 = 100)
1980 1.158 0,37 бахреински динар 79
1985 1.375 0,37 бахреински динар 97
1990 1.703 0,37 бахреински динар 94
1995 2.199 година 0,37 бахреински динар 100
2000 2.996 0,37 бахреински динар 100
2005 4.859 0,37 бахреински динар 104

За споредби на паритетот на куповната моќ, американскиот долар се разменува само со 0,30 бахреински динари. Средните плати биле 19,81 американски долари на час во 2009 година.

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1980–2017 година.[24]

Година 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
БДП во $
(ПКМ)
7,49 мил. 9,66 мил. 12,39 мил. 17,33 мил. 23,68 мил. 34,20 мил. 37,53 мил. 41,73 мил. 45,20 мил. 46,70 мил. 49,32 мил. 51,34 мил. 54,24 мил. 58,10 мил. 61,71 мил. 64,17 мил. 67.08 мил. 70,43 мил.
БДП по глава на жител во $
(ПКМ)
17.583 22.987 25.398 31.011 37.133 38.482 39.081 40.151 40.852 39.633 39.953 42.963 44.862 46.359 46.946 46.827 47.115 48.504
Раст на БДП
(реално)
7.5 % .0,9 % 3.5 % 1.9 % 7.0 % 6.8 % 6.5 % 8.3 % 6.2 % 2.5 % 4.3 % 2.0 % 3.7 % 5.4 % 4.4 % 2.9 % 3.2 % 3.2 %
Инфлација
(во проценти)
3.8 % .42,4 % 1.3 % 3.1 % .0,7 % 2.6 % 2.0 % 3.3 % 3.5 % 2.8 % 2.0 % .40,4 % 2.8 % 3.3 % 2.7 % 1.8 % 2.8 % 1.4 %
Државен долг
(Бр. БДП)
. . . . . . 8 % 14 % 26 % 24 % 20 % 16 % 13 % 21 % 30 % 33 % 36 % 44 % 44 % 66 % 81 % 90 %

Инвестиции[уреди | уреди извор]

Берзанската капитализација на котираните компании во Бахреин била проценета на 21 176 милиони американски долари во 2008 година од Светска банка . [2] Бахреин е генерално земја која е отворена за создавање на единствена економија која рапидно расте и е отворена за сите да создадат деловни можности.

Индустрија на јаглеводороди[уреди | уреди извор]

Нафтата и природниот гас се единствените значајни природни ресурси во Бахреин. Поради ограничените резерви, Бахреин работел на диверзификација на својата економија во текот на изминатата деценија. Бахреин го стабилизирал производството на нафта на околу 40.000 барели (6.400 м2) на ден, а резервите се очекува да траат од 10 до 15 години. Рафинеријата на компанијата „ Бахреин Петролеум “ е изградена во 1935 година, има капацитет од околу 250.000 барели (40.000 м2) на ден и била прва во Персискиот Залив. Откако во 1980 година продала 60% од рафинеријата на државната национална компанија за нафта во Бахреин, американската компанија „ Калтекс“ сега поседува 40%. Саудиска Арабија обезбедува најголем дел од суровата нафта за рафинерија преку гасовод. Бахреин, исто така, добива голем дел од нето-производството и приходите од морското поле на Саудиска Арабија, Абу Саафа.

Националната компанија за гас во Бахреин работи со постројка за втечнување на гас што користи гасоводни цевки директно од нафтените полиња во Бахреин. Резервите на гас треба да траат околу 50 години со сегашните стапки на потрошувачка. Компанијата за петрохемиски индустрии Галф (ГПИЦ) е заедничко вложување на петрохемиските индустрии на Кувајт, корпорацијата за основна индустрија и Владата на Бахреин. Фабриката, завршена во 1985 година, произведува амонијак, метанол и уреа за извоз.

Другите индустрии во Бахреин го вклучуваат Алуминиум Бахреин, кој работи со топилница за алуминиум - најголемата во светот со годишно производство од околу 1.500.000 метрички тони - и сродни фабрики, како што се компанијата за алуминиумско истиснување и компанијата за производство на алуминиум на заливот (ГАРМКО) [3] Другите погони вклучуваат фабрика за пелетизација на железна руда на Арапската компанија за железо и челик (4 милиони тони годишно) и место за изградба и бродоградба.

Развојот на Бахреин како голем финансиски центар е најнапред најавуваниот аспект на неговите напори за диверзификација. Меѓународните финансиски институции работат во Бахреин, и во странство и на копно, без пречки. Во 2001 година, Централната банка на Бахреин издала 15 нови лиценци. Повеќе од 100 офшор банкарски единици и претставништва се наоѓаат во Бахреин, како и 65 американски фирми. Меѓународниот аеродром во Бахреин е еден од најфреквентните во Персискиот Залив, опслужува 22 превозници. Современо, зафатено пристаниште нуди директни и чести товарни врски со САД, Европа и Далечниот Исток. Меѓународно признаени компании во Бахреин се„ Инвесткорп“, фирма за ризичен капитал, заслужна за вртење на богатството на „ Гучи“ .

Оданочување[уреди | уреди извор]

Законите за оданочување и увоз важат подеднакво за бахреинските и странските компании, а странските инвеститори мора да ги почитуваат истите барања и законодавство како и локалните фирми.

Компаниите за нафта и гас се оданочуваат 46 проценти од приходите добиени од продажба на јаглеводороди и деривативни производи.

Нема личен данок на доход во Бахреин.

Работодавачите и работниците мора да плаќаат придонеси за социјално осигурување како што следува:</br> (1) за старост, инвалидност и заштита на преживеани: за вработените во Бахреин, работодавците плаќаат 10% од платата плус постојани надоместоци, работниците плаќаат 5% плус постојани надоместоци; за вработените кои не се во Бахреин, работодавците плаќаат 3% од платата плус постојани надоместоци (тогаш имаат право само на надоместоци за повреда при вработување).</br> (2) за осигурување од невработеност: од 1 јуни 2007 година, сите плати подлежат на данок од 2%, платен подеднакво од страна на работодавачот и работникот, што се применува и на државјани и на недржавјани и се дополнува со придонес на владата од 1% .

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „The World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 29 October 2019.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 3 November 2019.
 3. „Middle East and North Africa Economic Update, April 2020 : How Transparency Can Help the Middle East and North Africa“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 10. Посетено на 10 April 2020.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 „MIDDLE EAST :: BAHRAIN“. CIA.gov. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 21 February 2020.
 5. „The World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 3 March 2015.
 6. „Labor force, total - Bahrain“. data.worldbank.org. World Bank & ILO. Посетено на 21 February 2020.
 7. „Employment to population ratio, 15+, total (%) (national estimate) - Bahrain“. data.worldbank.org. World Bank & ILO. Посетено на 21 February 2020.
 8. „Ease of Doing Business in Bahrain“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-11-24.
 9. „Export Partners of Bahrain“. CIA World Factbook. 2016. Архивирано од изворникот на 2016-10-02. Посетено на 2018-03-09.
 10. „Import Partners of Bahrain“. CIA World Factbook. 2016. Архивирано од изворникот на 2016-08-06. Посетено на 2018-03-09.
 11. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Посетено на 26 May 2011.
 12. „10 Most Expensive Currency In The World - Latest News Online, News, Fresh News, Online News“. Архивирано од изворникот на 25 February 2015. Посетено на 3 March 2015.
 13. 13,0 13,1 „Bahrain's economy praised for diversity and sustainability“. Bahrain Economic Development Board. Архивирано од изворникот на December 28, 2010. Посетено на 24 June 2012.
 14. Hedge Funds Review 18 March 2008
 15. Gulf Daily News 18 March 2008
 16. „Bahrain calling – Banking & Finance“. ArabianBusiness.com. 25 April 2008. Посетено на 27 June 2010.
 17. „CIA World Factbook, "Bahrain". Cia.gov. Архивирано од изворникот на 29 December 2010. Посетено на 25 January 2011.
 18. „Bahrain Economy: Population, GDP, Inflation, Business, Trade, FDI, Corruption“. www.heritage.org (англиски). Посетено на 2020-09-18.
 19. Gwartney, James; Lawson, Robert; Hall, Joshua; Murphy, Ryan; Berggren, Niclas; McMahon, Fred; Nilsson, Therese (2020). „Economic Freedom of the World Annual Report“ (PDF). fraserinstitute.org.
 20. „Bahrain | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2020-09-18.
 21. „Middle East :: Bahrain — The World Factbook - Central Intelligence Agency“. www.cia.gov. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 2019-09-23.
 22. Elizabeth Broomhall (7 July 2011). "Bahrain and Oman have highest Gulf unemployment rates". Arabian Business. Retrieved 9 July 2012.
 23. „Gulf Daily News » Business News » Jobs 'for generations to come'. Посетено на 3 March 2015.
 24. „Report for Selected Countries and Subjects“ (англиски). Посетено на 2018-08-27.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]