Економија на Киргистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Киргистан
Ош пазар во Бишкек
Валутакиргиски сом (KGS)
Фискална годинаКалендарска година
Трговски организацииСТО, ЗНД, ЕАЕУ, ЕКО, ШОС, ЦИСФТА
Статистика
БДП
 • $8.3 милијарди (номинално, 2019.)[1]
 • $26 милијарди (ПКМ, 2019 est.)[2]
Пораст на БДП
 • 3.8% (2018) 4.5% (2019e)
 • −4.0% (2020f) 5.6% (2021f)[3]
БДП/жит.
 • $1,293 (номионален, 2019.)[1]
 • $4,056 (ПКМ, 2019.)[1]
БДП по сектор
Инфлација10.6% (2020 est.)[2]
Сиромашно население
 • positive decrease 22.4% под линија на сиромаштија (2018)[5]
 • нагативен пораст 19.1% помалку од $3.20 на ден (2020Ф)[6]
Џиниев коефициентнагативен пораст 27.7 low (2018, Светска Банка)[7]
Работна сила
 • 2,635,977 (2020)[8]
 • 56.1% вработеност (2018)[9]
Работна сила
по занимање
 • Земјоделство: 48%
 • Индустрија: 12,5%
 • Услуги: 39,5%
 • (2005.)[4]
Стапка на невработеност
 • positive decrease 6.2% (2018)[10]
 • positive decrease 14.2% навработеност кај младите (2018)[11]
Водечки индустриимала машини, текстил, преработка на храна, цемент, обувки, граѓа, фрижидери, мебел, електрични мотори, злато, ретки метали
Ранг според Индекс на леснотија 80-та (лесно, 2020)[12]
Надворешност
Извоз $1.84 милијарди (2017.)[4]
Извозни добра
Главни извозни партнери
Увоз $4.187 милијарди (2017.)[4]
Увозни добра
Главни увозни партнери
Странски директни инвестиции
 • $6.003 милиони (31 декември 2017.)[4]
 • Abroad: $709.3 милиони (31 декември 2017.)[4]
Бруто надворешен долгpositive decrease $8.164 милиони (31 декември 2017.)[4]
Јавни финансии
Јавен долгнагативен пораст 56% од БДП (2017.)[4]
Приходи2.169 милијарди (2017.)[4]
Расходи2.409 милијарди (2017.)[4]
Економска помош$50 милиони од САД (2001)
Девизни резерви $2.177 милијарди (31 декември 2017.)[4]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Киргистан е во голема мера зависна од земјоделскиот сектор. Памукот, тутунот, волната и месото се главни земјоделски производи, иако единствено тутун и памук се извезуваат во која било количина. Според Хели Консултантс, економијата на Киргистан во голема мера се потпира на силата на индустрискиот извоз, со изобилство резерви на злато, жива и ураниум.[14] Економијата, исто така, многу се потпира на дознаките од странските работници. По независноста, Киргистан бил прогресивен во спроведувањето на реформите на пазарот, како што се подобрен регулаторен систем и реформа на земјиштето . Во 1998 година, Киргистан станала првата земја на Заедницата на независни држави (ЗНД), која била прифатена во Светската трговска организација. во текот на тој период бил продаден голем дел од акциите на владата во претпријатијата. Економските перформанси на Киргистан биле попречени од раширената корупција, ниските странски инвестиции и општата регионална нестабилност. И покрај политичката корупција и регионалната нестабилност, Киргистан е рангиран на 70-то место (заклучно со 2019 година) според индексот на леснотијата за водење бизнис .

Финансии[уреди | уреди извор]

Во октомври 2012 година, меѓународните резерви и ликвидноста на девизи на Киргистанската Народната Банка достигнале 1,96 милијарди американски долари, од кои 8,6% биле во злато. Во 2012 година, за диверзификација на активата на Киргистан, кошницата со валути е проширена со помош на кинескиот јуан и сингапурскиот долар. Во 2012 година требало да се потрошат 1 милијарда соми за набавка на злато. Пропорцијата на злато во меѓународните резерви веќе пораснало на 8,6%. Народната банка планира да го зголеми на 12-15% во иднина.[15]

Индустрии[уреди | уреди извор]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Наводнувани полиња во долината Чу

Земјоделството останува витален дел од економијата на Киргистан и прибежиште за работниците раселени од индустријата. Егзистенцијалното земјоделство се зголемило во раните 2000-ти. По наглите намалувања на почетокот на 90-тите, до раните 2000-ти земјоделското производство се приближило до нивото од 1991 година. Производството на <a href="./%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%BE" rel="mw:WikiLink" data-linkid="undefined" data-cx="{&amp;quot;userAdded&amp;quot;:true,&amp;quot;adapted&amp;quot;:true}">жито</a> во пониските долини и пасењето добиток на планинските пасишта зазема најголемо учество во земјоделската работна сила. Земјоделците се префрлаат на жито и се оддалечуваат од памукот и тутунот. Други важни производи се млечни производи, сено, добиточна храна, компири, зеленчук и шеќерна репка . Земјоделското производство доаѓа од приватни парцели за домаќинства (55 проценти од вкупниот број), приватни фарми (40 проценти) и државните фарми (5 проценти). Понатамошното ширење на секторот зависи од банкарските реформи за зголемување на инвестициите и од реформите на пазарот за рационализирање на распределбата на влезовите. Земјишната реформа, контроверзно прашање во Киргистан, се одвива многу бавно од првичното законодавство во 1998 година.[16] Инфраструктурата за наводнување е во лоша состојба. Земјоделството придонесува околу една третина од БДП и повеќе од една третина од вработеноста.

Киргистан во 2018 година произвел:

Покрај помалото производство на други земјоделски производи се издвојува и кајсија (25 илјади тони).[17]

Шумарство[уреди | уреди извор]

Само 4 проценти од Киргистан е класифициран како пошумен. Целата таа област е во државна сопственост и ниту една не е класифицирана како достапна за снабдување со дрво. Главен комерцијален производ на шумите се оревите.[16]

Риболов[уреди | уреди извор]

Локално произведена исушена риба може да се купи покрај патот во Баликчи

Киргистан нема значајна рибарска индустрија. Во 2002 година, аквакултурата придонела за 66% од вкупното производство на земјата од 142 метрички тони риба, но во 2003 година индустријата за аквакултура пропаднала, произведувајќи само 12 од вкупните 26 метрички тони во земјата.[16]

Рударство и минерали[уреди | уреди извор]

Во постсоветската ера, рударството е сè поважна економска активност. Рудникот за злато „Кумтор“, отворен во 1997 година, е едно од најголемите наоѓалишта на злато во светот. Планирани се нови рудници за злато во Јерој и Талди-Булак, а големо откритие за злато било објавено кон крајот на 2006 година во Тохтонисај. Државата ги поседува сите рудници, од кои многумина работат како заеднички вложувања со странски компании. Ураниум и антимон, важни излезни минерали од советската ера, веќе не се произведуваат во значителни количини. Иако меѓу 1992 и 2003 година, производството на јаглен се намалило од околу 2,4 милиони тони на 411 000 тони, владата планира да ја зголеми експлоатацијата на значителните преостанати наоѓалишта на Киргистан (проценета на 2,5 милијарди тони) со цел да се намали зависноста од странски извори на енергија. Посебна цел на оваа политика е наоѓалиштето Кара-Кече во северен Киргистан, чиешто годишно производство се проценува помеѓу 500.000 и 1 милион тони. Малото домашно производство на нафта и природен гас не ги исполнува националните потреби.[16]

Индустрија и производство[уреди | уреди извор]

Во постсоветската ера, киргистанските индустрии претрпеле нагло намалување на продуктивноста затоа што снабдувањето со суровини и горива било нарушено, а советските пазари исчезнале. Секторот не се опоравил значително од тоа намалување; ако не се смета производството на злато, во 2005 година индустријата придонела само за 14 проценти од бруто домашниот производ (БДП). Инвестициите и преструктуирањето останале на ниско ниво, а индустријата за електрична енергија (традиционално важен дел од придонесот на индустријата кон БДП) стагнирала во последните неколку години. Владината поддршка се оддалечува од машинската индустрија, која претставувала голем придонесувач за советската економија, кон облеката и текстилот. Преработката на храна до 2004 година сочинувале од 10 до 15 проценти од индустриското производство сè додека не наиде на пад во 2004 година. Во последниве години, индустријата за стакло ги надминала онаа напроизводство на облека и текстил во добиените инвестиции и како придонесувач за БДП. Во раните 2000-ти, градежната индустрија расте стабилно поради големите инфраструктурни проекти како што се автопатите и новите рудници на злато. Меѓутоа, изградбата на станови заостанува поради ниските инвестиции.[16]

Енергија[уреди | уреди извор]

Повеќе од 90% од произведената електрична енергија е хидроелектрична и земјата може да произведе многу повеќе ваква чиста енергија и да извезува во соседите и регионот. И покрај тоа што Киргистан има изобилство хидро-ресурси, досега е развиен само помалку од десет проценти од неговиот потенцијал. Има ограничени наслаги на фосилни горива и најголемиот дел од увозот на природен гас доаѓа од Узбекистан, со кој Киргистан имал серија несовршени договори за размена. Потрошувачката на енергија по глава на жител е голема со оглед на просечниот приход, а владата нема сеопфатен план за намалување на побарувачката. До 45 проценти од произведената електрична енергија, особено во зимско време, се пренасочува нелегално или протекува од дистрибутивниот систем. Хидроцентралите генерираат околу 92,5 проценти од домашно потрошената електрична енергија, а три комерцијални термоелектрични централи се во функција. Поради своето богато снабдување со хидроелектрична енергија, Киргистан испраќа електрична енергија во Казахстан и Узбекистан за возврат на фосилни горива. Нова хидроцентрала на реката Нарин кај Камбар-Ата ќе снабдува електрична енергија со делови од Кина и Русија, подобрувајќи ја извозната состојба на Киргистан и домашното снабдување со енергија. Фабриката завршила во август 2010 година. Застарената инфраструктура и лошото управување го прават Киргистан зависен од странската енергија во зима кога нивото на водата е ниско. Во раните 2000-ти, Киргистан искористувал само околу 10% од потенцијалот за хидроелектрична енергија. Во 2001 година, Киргистан имал околу 70 000 километри далекуводи, опслужени од околу 500 трафостаници. Киргистан ќе биде член на Азискиот енергетски клуб на Шангајската организација за соработка, што Русија го предложил во 2006 година за да ги обедини производителите на нафта, гас и електрична енергија, потрошувачите и транзитните земји во регионот на Средна Азија во блок што е самодоволен во енергија. Други членки би биле Кина, Казахстан, Таџикистан и Узбекистан.[16]

Киргистан е партнер на енергетската програма ЕУ ИНОГЕТ, која има четири клучни теми: зајакнување на енергетската безбедност, приближување на енергетските пазари на земјите-членки врз основа на принципите на внатрешниот пазар на енергија на ЕУ, поддршка на одржлив развој на енергијата и привлекување инвестиции за енергетски проекти на заеднички и регионален интерес.[18]

Произведениот битуменски јаглен во јужнокорејски стил наречен „ Јонтан (йонтан) добива популарност во енергетската индустриска сцена во Киргистан.[19][20]

Услуги[уреди | уреди извор]

Базен во одморалиштето Исик-Ата

Значителниот постсоветски раст во услужниот сектор главно се припишува на изгледот на малите приватни претпријатија. Централна банка е Националната банка на Република Киргистан, која номинално е независна, но ја следи владината политика. Иако банкарскиот систем бил реформиран неколку пати од 1991 година, тој не игра значајна улога во инвестициите. Високите каматни стапки го обесхрабриле задолжувањето. Берза се отворила во 1995 година, но нејзината главна функција е трговија со државни хартии од вредност. Поради економските реформи на режимот Акаев, многу мали трговски и угостителски претпријатија се отвориле во постсоветската ера. Иако планините и езерата на Киргистан се привлечно туристичко одредиште, туристичката индустрија расте многу бавно затоа што има добиено малку инвестиции. На почетокот на 2000-тите, просечно годишно посетувале околу 450.000 туристи, главно од земјите на поранешниот Советски Сојуз.[16]

Надворешна трговија[уреди | уреди извор]

Извоз на Киргистан во 2006 година
Автомобилите на трговците паркирани меѓу низата контејнери за испорака се претвориле во продавници во чаршијата Дордој

Главниот извоз на Киргистан, кој оди претежно во другите земји од ЗНД, се обоени метали и минерали, волнени производи и други земјоделски производи, електрична енергија и одредени инженерски производи. За возврат, Републиката се потпира на другите поранешни советски држави за нафта и природен гас, црни метали, хемикалии, повеќето машини, производи од дрво и хартија, некои јадења и повеќето градежни материјали. Во 1999 година, Киргистан извел во САД стока во вредност од вкупно 11,2 милиони долари, а увозот од САД изнесувал 54,2 милиони долари. Во 2017 година, се проценува дека извозот на Киргистан вреди 1,84 милијарди долари, додека нивниот увоз се проценува на 4,187 милијарди долари. Најголемиот извоз на Киргистан вклучува злато, памук, волна, облека, месо, жива, ураниум, електрична енергија, машини и обувки. Голем увоз вклучува нафта и гас, машини и опрема, хемикалии и прехранбени производи.[21]

Посебно е важно повторно извезување на производи за широка потрошувачка произведени во Кина во Казахстан и Русија, со центар на чаршијата Дордој во Бишкек и во Узбекистан, со центар на чаршијата Кара-Су, во регионот Ош ; според некои економисти е една од двете најголеми економски активности на земјата.

Владата на Киргистан ги намалила трошоците, ставила крај на повеќето субвенции за цени и вовела данок на додадена вредност . Генерално, владата се чини посветена на трансферот на економски систем на слободен пазар преку стабилизирање на економијата и спроведување на реформи, што ќе го поттикне долгорочниот раст. Овие реформи довеле до пристапување на Киргистан во СТО на 20 декември 1998 година.

Инвестиции[уреди | уреди извор]

Пазар на добиток во Кизил-arар, регионот Јалал-Абад

Берзанската капитализација на котираните компании во Киргистан била проценета на 42 милиони американски долари во 2005 година од Светска банка .

Оданочување[уреди | уреди извор]

Даночниот режим во Република Киргистан го спроведува Државната даночна служба. Собраните даноци достигнале 18,1% од БДП во 2012 година.[22]

Макро-економски тренд[уреди | уреди извор]

Следува графикон на трендот на бруто домашниот производ на Киргистан по пазарни цени проценет од Меѓународниот монетарен фонд и „Еконстатс“ со бројки во милиони киргиски соми.[23]

Година Бруто домашен производ Размена на американски долар
1995 16.146 10,80 соми
2000 65.358 47,77 соми
2005 100.116 41.01 соми
2010 219 000 47.00 соми
2012 320 000 47,50 соми

За споредба на паритетот на куповната моќ, меѓународниот долар се разменува само со 9,40 соми.

Тековниот БДП по жител на Киргистан се намалил за 54% во 90-тите години на минатиот век.[24] Средните плати биле 0,85 долари по час во 2009 година и поради оваа стапка постои и недоволно вработување, во споредба со делотворната плата на пазарот. Во првата половина на 2012 година, киргистанската економија се намалила за 5,8%. Овој пад во голема мера се должел на падот на производството на злато во рудникот Кумтор .[25]

Буџетскиот дефицит во средината на 2012 година изнесувал 23 милијарди соми и претставувал 7% од БДП, додека целта била да се намали на 6%.[26]

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1992-2017 година.[27]

Година 1992 година 1995 година 2000 година 2005 година 2006 година 2007 година 2008 година 2009 година 2010 г. 2011 година 2012 година 2013 година 2014 година 2015 година 2016 година 2017 година
ПКМ на БДП
(тековни меѓународни долари)
8.07 милијарди 6,20 милијарди 8,12 милијарди 10,98 милијарди 11,67 милијарди 13.00 милијарди 14.26 Бр. 14,78 милијарди 14,89 милијарди 16,10 милијарди 16,39 милијарди 18,47 милијарди 19,56 милијарди 20,54 милијарди 21,60 милијарди 22,97 милијарди
БДП по глава на жител ЈПП

(тековни меѓународни долари)

1.822 1.237 1.649 2.115 2.223 2.458 2.666 2.728 2.719 2.901 2.894 3.198 година 3.318 3.411 3.517 3.677
Раст на БДП
(реално)
. . . .45.4 % 5.4 % 2.6 % 3.1 % 8.5 % 7.6 % 2.9 % 0,5 − % 6.0 % .10.1 % 10,9 % 4.0 % 3.9 % 3.8 % 4,5 %
Инфлација
(во проценти)
. . . 42.1 % 19,7 % 4.3 % 5.6 % 10.2 % 24.5 % 6.8 % 8.0 % 16,6 % 2.8 % 6.6 % 7.5 % 6.5 % 0,4 % 3.2 %
Државен долг
(Процент на БДП)
. . . . . . 122 % 86 % 73 % 57 % 48 % 58 % 60 % 49 % 49 % 46 % 52 % 65 % 58 % 59 %

Други статистички податоци[уреди | уреди извор]

Приходите или потрошувачката на домаќинствата според процентот на учество:

 • најниски 10%: 3,9%
 • највисоки 10%: 23,3% (2001)

Распределба на семејниот приход - Џиниев коефициент : 27,3 (2017) [28]

Земјоделство - производи: тутун, памук, компир, зеленчук, грозје, овошје и бобинки; овци, кози, говеда, волна, млечни производи [29]

Стапка на раст на индустриското производство: 6% (проценка на 2000 г.) )

Електрична енергија

 • производство: 11.720 GWh (2002)
 • потрошувачка: 10.210 GWh (2002)
 • извоз: 1.062 GWh (2002)
 • увоз: 375 GWh (2002)

Електрична енергија - производство по извор:

 • фосилно гориво: 7,6%
 • хидро: 92,4%
 • друго: 0% (2001)
 • јадрено: 0%

Нафта:

 • производство: 2,000 barrels per day (320 m3/d) (проценка на 2001 година )
 • потрошувачка: 20,000 barrels per day (3,200 m3/d) (проценка на 2001 година )
 • извоз: НА
 • увоз: НА

Природен гас:

 • производство: 16 милиони м³ (проценка на 2001 година) )
 • потрошувачка: 2,016 милијарди м³ (проценка на 2001 година) )
 • извоз: 0 м³ (проценка на 2001 година) )
 • увоз: 2 милијарди м³ (проценка на 2001 година) )

Биланс на тековната сметка: -87,92 милиони американски долари (проценка на 2004 година) )

Извоз - стоки: памук, волна, месо, тутун; злато, жива, ураниум, природен гас, хидроенергија; машини; чевли

Увоз - стоки: нафта и гас, машини и опрема, хемикалии, прехранбени производи

Резерви на девизи и злато: 498,7 милиони американски долари (проценка на 2004 г.)

Девизни курсеви: соми по американски долар - 41,731 (2004), 43,66484 (2003), 46,9371 (2002), 48,378 (2001), 47,7038 (2000), 69,85 (2020)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 15 November 2019.
 2. 2,0 2,1 „World Economic Outlook Database, April 2020“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 16 June 2020.
 3. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 80. Посетено на 10 June 2020.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 „The World Factbook“. CIA.gov. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 24 March 2019.
 5. „Poverty headcount ratio at national poverty lines (% of population) - Kyrgyz Republic“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 20 March 2020.
 6. „Europe Central Asia Economic Update, Spring 2020 : Fighting COVID-19“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 57, 58. Посетено на 9 April 2020.
 7. „GINI index (World Bank estimate)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 20 March 2020.
 8. „Labor force, total - Kyrgyz Republic“. data.worldbank.org. World Bank & ILO. Посетено на 26 September 2020.
 9. „Employment to population ratio, 15+, total (%) (national estimate)“. data.worldbank.org. World Bank & ILO. Посетено на 26 September 2020.
 10. „Unemployment rate“. stat.kg. National Statistical Committee of Kyrgyz Republic. Посетено на 8 December 2019.
 11. „Unemployment, youth total (% of total labor force ages 15-24) (national estimate) - Kyrgyz Republic“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 3 February 2020.
 12. „Ease of Doing Business in Kyrgyz Republic“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-11-29.
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 „Kyrgyzistan - WTO Statistics Database“. World Trade Organization. Посетено на 24 March 2019.[мртва врска]
 14. „Kyrgyzstan Company Registration“. Healy Consultants. Посетено на 9 September 2013.
 15. „International Reserves of Kyrgyzstan National Bank Reached $1.96 bln“. The Gazette of Central Asia. Satrapia. 20 October 2012.
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 16,6 Kyrgyzstan country profile. Library of Congress Federal Research Division (January 2007). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
 17. Kyrgyzstan production in 2018, by FAO
 18. „INOGATE website“. Архивирано од изворникот на 2019-11-18. Посетено на 2020-11-12.
 19. Byeon (변), I-cheol (이철) (2011-08-05). '한국 연탄'으로 '한류' 지핀다. Nocut News. Посетено на 2011-08-21.
 20. В зданиях бюджетных учреждений Ленинского района будут установлены современные отопительные котлы. Zamandash Press. 2010-12-01. Архивирано од изворникот на 2012-03-22. Посетено на 2011-08-21.
 21. „Central Asia:: Kyrgyzstan“. CIA: World Fact Book. October 9, 2020. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 20 October 2020.
 22. Barreto, Ruben; Sinha, Rajib (2014-12-22). „Implementing a Tax Administration System in the Kyrgyz Republic“ (англиски). Rochester, NY. SSRN 2574031. Наводот journal бара |journal= (help)
 23. [1]
 24. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-05-04. Посетено на 2020-11-12.
 25. „Kyrgyz Economy Shrank by 5.8% in the First Half of 2012“. The Gazette of Central Asia. Satrapia. 24 July 2012. Посетено на 9 August 2012.
 26. „400 Projects to Be Postponed in Kyrgyzstan Due to Lack of Financing“. The Gazette of Central Asia. Satrapia. 4 October 2012.
 27. „Report for Selected Countries and Subjects“ (англиски). Посетено на 2018-09-09.
 28. World Bank (1988-01-01). „GINI Index for the Kyrgyz Republic“. FRED, Federal Reserve Bank of St. Louis. Посетено на 2019-09-21.
 29. „Kazakhstan: Kyrgyzstan hopes to expand exports of dairy products to Southern Kazakhstan“. Архивирано од изворникот на 2014-05-02. Посетено на 2020-11-12.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]