Одржлива енергија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Одржлива енергија е енергија која се консумира во мали стапки, во споредба со понудата и се управува колатерал ефекти, особено еколошки ефекти. Уште една заедничка дефиниција за одржливата енергија е енергетски систем кој им служи на потребите на сегашноста без да ја загрози можностите на идните генерации да ги задоволат нивните потреби за енергија. Не сите обновливи извори на енергија е одржлив. Додека обновливите извори на енергија се дефинирани како извори на енергија кои се природно се дополнува на човековата временска скала, одржливиот (често се нарекува 'чисти') енергија не треба да се доведува во системот во кој е усвоена точката да биде во можност да се грижат за идните потреби.Организацискиот принцип за одржливост е одржлив развој, кој ги опфаќа четирите меѓусебно поврзани области: екологија, економија, политика и култура .[1]Науката за одржливост е проучување на одржливиот развој и науката за животната средина.[2]

Технологии за промоција на одржлива енергија, вклучувајќи обновливи извори, како што се хидроелектрична енергија, сончевата енергија, ветерна енергија, бран енергија, геотермална енергија, биоенергија, дизел моќ, како и технологии дизајнирани за подобрување на енергетската ефикасност. Трошоците се намалиле неизмерно низ годините и продолжувале да паѓаат. Сè повеќе, ефективните владини политики ја поддржуваат довербата на инвеститорите и овие пазари се прошируваат. Значителен напредок е постигнат во транзицијата на енергија од фосилни горива до еколошки одржливи системи, до степен кога многу студии поддржуваат 100% обновлива енергија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. James, Paul; Magee, Liam; Scerri, Andy; Steger, Manfred B. (2015). Urban Sustainability in Theory and Practice:. London: Routledge. https://www.academia.edu/9294719/Urban_Sustainability_in_Theory_and_Practice_Circles_of_Sustainability_2015_. 
  2. Lynn R. Kahle, Eda Gurel-Atay, Eds (2014). Communicating Sustainability for the Green Economy. New York: M.E. Sharpe. ISBN 978-0-7656-3680-5.