Каматна стапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Kаматна стапка е износот на камата што се должи по период, како дел од износот позајмен, депониран или позајмен (наречен главен износ). Вкупната камата на износот кој е позајмен или позајмен зависи од главната сума, каматната стапка, фреквенцијата на мешање и должината на времето за кое се позајмил, депонирал или позајмил.

Тоа се дефинира како дел од износот кој е позајмен од страна на давателот како камата на заемопримачот, нормално изразена како годишен процент.[1] Стапката е банка или друг давател на давателот да ги позајми парите, или стапката на која банката им ги плаќа своите штедачи за чување пари на сметка.[2]

Годишна каматна е стапка во текот на период од една година. Други каматните стапки се применуваат во текот на различни периоди, како еден месец или ден, но тие се обично рентабилни

Наводи[уреди | уреди извор]