Киргиски сом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Киргиски сом
Кыргыз сом (киргиски)
Киргизский сом (руски)
1 Kyrgyz som (1999/2000)100 Kyrgyz som (1994)
ISO 4217
КодKGS
Составници
Подединица
 1/100тијин
Множинаsom
 тијинтијин
Банкноти20, 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 сома
 Ретки1, 10, 50 тијини, 1, 5, 10 сома
Монети
 Чести1, 3, 5, 10 сома
 Ретки1, 10, 50 тијини
Демографија
Корисник/циКиргистан Киргистан
Издавач
Централна банкаНационална банка на Киргиската Република
 Мреж. местоwww.nbkr.kg
Вредност
Инфлација6.4%
 ИзворThe World Factbook, 2006 est.

Сом (киргиски и руски: сом) — валута во Киргистан. Кратенката за валутата е КГС. Еден сом е составен од 100 тијини. Сомот бил воведен на 10 мај 1993, со што била заменета советската рублја. Во моментот кога бил воведен сомот, 200 рублји биле еднакви на еден сом.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

За време на Советскиот Сојуз, Киргизите, Казаците и Узбеците ја нарекувале рублјата како „сом“ и тоа име било испишано на банкнотите. Зборот „сом“ значи „чисто“ на казашки, киргиски, ујгурски и узбечки. Тоа се однесува на фразата „чисто злато“.

Монети[уреди | уреди извор]

Во оптек се следните монети: 1, 3, 5, 10 сома и 1, 10, 50 тијина.

Банкноти[уреди | уреди извор]

1993[уреди | уреди извор]

прва серија
слика вредност димензии главна боја датум повлекување
аверс реверс
1 тијин
90×70
red
10 мај 1993
1 јануари 2008 [1]
10 тијина
зелена
50 тијина
сина
1 сом
140×70
црвена
5 сома
зелена
20 сома
сина

1994[уреди | уреди извор]

втора серија
слика вредност димензии гл. боја опис датум повлекување
аверс реверс аверс реверс
1 сом
135х65
кафеава, жолта.
Абдилас Малдибаев Кобуз, килкијак, Филхармониски оркестар во Бишкек
1994
1 јануари 2008 [2]
5 сома
сина, жолта
Бубусара Бејшеналиева Киргиска национална опера
10 сома
зелена, жолта
Касим Тинистанов Планини во Киргистан
20 сома
црвена, портокалова, кафеава
Тоголок Молдо Мавзолеј Манас
50 сома
црвено-кафеава, лилава
Курманџан Датка архитектура во Узген од 11-12 век
100 сома
сива, кафеава, маслинеста
Токтогул Сатулганов Брана Токтогул
1995

1997[уреди | уреди извор]

трета серија
слика вредност димензии гл. боја опис датум
аверс реверс аверс реверс заштитна марка печатење датум повлекување
1 сом 120 × 60 mm зелена, портокалова Абдилас Малдибаев комуз, килкијака, Филхармониски оркестар во Бишкек портрет 1999 7 февруари 2000 1 јануари 2010 [3]
5 сома 135 × 65 mm темносина Бубусара Бејшеналиева Киргиска национална опера 1997 17 декември 1997
10 сом темнозелена Касим Тинистанов Планини во Киргистан
20 сома црвеникава Тоголок Молдо Мавзолеј Манас портрет 2002 15 август 2002 во оптек
50 сома 145 × 70 mm црвена, виолетова Курманџан Датка Архитектура во Узген од 11-12 век
100 сома 150 × 72 mm зелена, виолетова Токтогул Сатилганов Хан Тенгри
200 сома 155 × 74 mm жолта Аликул Османов езеро Исик-ќол 2000
2004
28 август 2000
2 август 2004
500 сома 160 × 76 mm виолетова Сајакбај Каралаев Сајакбај Каралаев и слики од Манас 2000
2005
28 август 2000
1 ноември 2005
1000 сома 165 × 78 mm сива, зелена Јусуф Баласагуни Пл. Сулајман 2000 28 август 2000

2009[уреди | уреди извор]

четврта серија
слика вредност димензии гл. боја опис датум
аверс реверз аверс реверс заш. марка печатење датум
20 сома 120 × 50 mm црвена Тоголок Молдо Таш Рабат Тоголок Молдо 1 јули 2009
50 сома 126 × 61 mm портокалова Курманџан Датка минаре и мавзолеј Алај Царица 1 јули 2009
100 сома 132 × 63 mm сина Токтогул Сатилганов Брана Токтогул Тотогул Сатилганов 1 јули 2009
200 сома 138 × 66 mm жолта Аликул Османов езеро Исик-ќол Аликул Османов 1 декември 2010 2010
500 сома 144 × 69 mm виолетова Сајакбак Каралаев Мавзолеј Манас Сајакбај Каралаев 1 декември 2010 2010
1000 сома 150 × 71 mm сива, зелена Јусуф Баласагуни Пл. Сулајман Јусуф Баласагуни 1 декември 2010 2010
5000 сома 168 × 80 mm (не е прецизно) зелена Сујменкул Чокморов Плоштад Ала-То Сујменкул Чокморов 2 март 2009

Курсна листа[уреди | уреди извор]

Тековен девизен курс на KGS
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD CNY RUB

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]