Сено

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сенокос

Сено – косена и сушена трева[1], која се користи како животинска храна. Количината на влага се смалува со сушењето од приближно три четвртини во зелената трева на приближно една петина во сеното. Сеното обично се прави од осатка, луцерка и детелина. Тревата обично се коси на нива или на ливада додека е уште зелена, а потоа се суши. Сеното се компресира во правоаголни бали и се врзува со жица или јаже, а често се складира и во облик на стогови. Сеното претставува основна зимска храна за говедата и коњите.

Најдобри услови за производство на сено се во доволно влажни долини и полиња со умерена континентална и атлантско-приморска клима, потоа во планински котлини и шумски полјани...

Косењето се врши рачно со помош на коса или со машини (механички косилки и балирки), а потоа се собира рачно со вили или машински.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Сено“ — Дигитален речник на македонскиот јазик

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]