Прејди на содржината

Економија на Авганистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Авганистан
Свежо и суво авганистанско овошје изложено на мал земјоделски саем
Валутаавган (AFN)
Фискална година21 декември – 20 декември
Трговски организацииСТО, ШОС (набљудувач), ЈАРС и ОЕС
Статистика
БДП
 • $18.734 милијарда (номинална), 2019)[1]
 • $76.486 милијарда (ПКМ, 2019)[1]
Пораст на БДП
 • 1.8% (2018) 2.9% (2019e)
 • −5.5% (2020f) 1.0% (2021ф)[2]
БДП/жит.
 • $513 (номинална, 2019)[1]
 • $2,095 (ПКМ, 2019)[1]
БДП по сектор
Инфлација4.5% (2020)[1]
Сиромашно население
Работна сила
 • 14,450,224 (2019)[6]
 • 42.0% employment rate (2017)[7]
Labor
по занимање
Стапка на невработеностнагативен пораст 23.9% (2017 est.)[3]
Водечки индустриимало производство на текстил, сапун, мебел, чевли, ѓубриво, облека, храна, безалкохолен пијалак, минерална вода, цемент; рачно плетени теписи; природен гас, јаглен, бакар
Ранг според Индекс на леснотија 173-та (под просек, 2020)[8]
Надворешност
Извоз
 • $784 милиони (2017)[3]
 • note: not including illicit exports or reexports
Извозни добраовошје, орев, авганистански килими, волна, памук, скапоцен камен, и медицински билки[9]
Главни извозни партнери
Увоз $7.616 милијарди (2017)[3]
Увозни добрамашини и други капитални добра, храна, текстил и нафта производи
Главни увозни партнери
Бруто надворешен долг$2.84 милиони (FY/)[3]
Јавни финансии
Јавен долгpositive decrease 7% од БДП (2017)[3]
Приходи2.276 милиони (2017)[3]
Расходи5.328 милиони (2017)[3]
Девизни резерви$7.8 милиони (2019)[10]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Авганистан постојано бележи подобрување во последната деценија и истото се должи пораади враќањето на голем број од богатите иселеници, модернизација на нацијата во земјоделскиот сектор, како и воспоставување на повеќе трговски патишта со соседните земји и земјите во регионот.[11] Милјарди долари меѓународна помош, кои доаѓаат од иселениците и странски инвеститори, го забележале ова зголемување во време кога постои поголема политичка сигурност откако НАТО се вклучил во реконструкцијата на Авганистан .[12] БДП на нацијата се протега на околу 70 милијарди американски долари со курс од 20 милијарди долари (2017 година), а БДП по глава на жител е околу 2.000 американски долари.[3] Увезува стока во вредност од над 6 милијарди долари, но извезува само скоро една милијарда долари, главно овошје и ореви .[13]

И покрај тоа што има над 1 трилион долари докажани неискористени наоѓалишта на минерали, Авганистан останува една од најмалку развиените земји во светот. Неговата стапка на невработеност е над 23% [3] и околу половина од неговото население живее под прагот на сиромаштијата .[14][15] Многу од невработените мажи се приклучуваат на милитантни групи финансирани од странство или во светот на криминалот, особено како шверцери. Авганистанската влада долго време барала странски инвестиции со цел да се подобри економијата на Авганистан.

Економска историја[уреди | уреди извор]

Во раниот современ период под власта на кралевите Абдур Рахман Кан (1880–1901) и Хабибулах Кан (1901–1919), голем дел од авганистанската трговија била централно контролирана од авганистанската влада. Авганистанските монарси биле желни да развијат раст на власта и воената способност на земјата и затоа се обиделе да соберат пари со наметнување државни монополи за продажба на стоки и високи даноци. Ова го забавило долгорочниот развој на Авганистан во тој период. Западните технологии и методите на производство полека биле воведени за време на овие епохи по команда на авганистанскиот владетел, но генерално само според логистичките барања на растечката армија. Акцентот бил ставен на производството на оружје и друг воен материјал. Овој процес бил во рацете на мал број западни експерти поканети во Кабул од авганистанските кралеви.[16] Инаку, не било можно за тој период надворешни лица, особено западни, да формираат големи претпријатија во Авганистан.[17]

Првиот истакнат план за развој на економијата на Авганистан во современо време бил проектот Орган на долината Хелменд од 1952 година, направен по примерот на Органот на долината Тенеси во Соединетите Американски Држави, кој се очекувало да биде од примарна економска важност.[18] Глен Фостер, американски изведувач кој работел во Авганистан во 1950-тите, го изјавил следното за авганистанскиот народ::

Нивната исхрана можеби не е обилна, но вие не го гледате гладот што го имате во некои земји и ретко се гледаат питачи. И покрај тоа што има многу маси, земјата се чини дека е во состојба да ги исхрани сите.[16]


Авганистан започнал да се соочува со сериозни економски тешкотии во текот на 1970-тите кога соседен Пакистан, под водство на Зулфикар Али Буто, започнал да ги затвора граничните премини Пакистан-Авганистан. Овој потег резултирал во зголемување на политичките и економските врски на Авганистан со својот северен сосед, моќниот Советски Сојуз од тоа време. Советската инвазија во 1979 година и следната граѓанска војна уништила голем дел од ограничената инфраструктура на земјата и ги нарушило нормалните модели на економска активност. На крајот, Авганистан преминал од традиционална економија во централно планирана економија до 2002 година, кога била заменета со економија на слободен пазар .[19] Бруто домашниот производ значително опаднал од 80-тите години на минатиот век, поради нарушување на трговијата и транспортот, како и загуба на работна сила и капитал. Продолжувањето на внатрешните судири сериозно ги попречувало домашните напори за обнова на нацијата или обезбедување начини за помош од меѓународната заедница.

Според Меѓународниот монетарен фонд, авганистанската економија пораснала 20% во фискалната година што завршила во март 2004 година, откако во претходните 12 месеци се проширила 30%. Растот се припишувал на меѓународната помош и порадикрајот на сушите . Околу 100 милијарди долари помош влегле во нацијата од 2002 до 2017 година. БДП од 4 милијарди долари во фискалната 2003 година бил пресметан од ММФ на 6,1 милијарди долари, откако биле додадени и приходи од производи од опиум . Средната плата на дипломираните студенти била 0,56 американски долари по час во 2010 година.

Земјоделство и сточарство[уреди | уреди извор]

Земјоделски пазар во Кабул, во 2009 година
Работници кои преработуваат калинки , по кои Авганистан е познат во Азија
Авганистанско грозје

Во Авганистан во моментов се произведуваат приближно 1,5 милиони тони свежо овошје годишно, што може значително да се зголеми.[20] Познато е по производство на некои од најдобрите овошја, особено калинки и грозје, како и слатки дињи и црница . Други плодови широко и историски одгледувани се кајсии, јаболка, смокви, праски и цреши .[13][21][22][23] Градењето и користењето оранжерии е брзо растечка индустрија во земјата.

Северозападните авганистански провинции се познати по одгледување на ф'стаци .[24][25][26][27] Во последниве години, земјоделците во јужните провинции исто така започнале со одгледување на ф'стаци.[28] Провинциите на истокот од земјата се познати по борови ореви .[29] Северните и централните провинции се познати и по бадемите и оревите .[30] Провинцијата Бамјан во централен Авганистан е позната по одгледување супериорен квалитет на компири, а во просек произведува 140.000 до 170.000 тони.[31] Провинцијата Нангархар е позната по портокали, маслинки, кикирики и урми .[32][33][34][35] Одгледувањето на овие плодови сега се шири и во другите провинции на југот на земјата.[36]

Производството на пченица и житни култури е традиционален столб на земјоделството во Авганистан. Националното производство на пченица во 2015 година било 5 милиони тони.[37] Авганистан е пред самодоволност во производството на жито. Потребни се дополнителни 1 милион тони пченица за да станат самостојни, што се предвидува да се постигне во 2020 година.[38] Вкупното земјоделско производство понекогаш опаѓа поради сушите.

Добитокот во Авганистан главно вклучува говеда, овци и кози .[39] Градењето и користењето модерни фарми за живина е исто така брзо растечка индустрија.[40] Достапноста на земјиштето погодно за пасење традиционално го прави сточарството важен дел од економијата. Постојат два главни вида на сточарство: седентарен начин, практикуван од фармери кои одгледуваат и животни и култури; и номадски, практикувани од сточари на животни познати како Кочис . Природните пасишта зафаќаат околу 30,000 км2, но се преградени. Северните региони околу Мазар-и-Шариф и Мајмана биле домови за околу шест милиони овци каракули кон крајот на 90-тите години на минатиот век. Повеќето стада се преселуваат на висорамнините во текот на летото на пасишта на северот.

Обработливата земја во Авганистан е околу 8 милиони хектари. Производството на пченица изнесува околу 5 милиони тони,[37] расадници држат 119.000 хектари земја, а производството на грозје е на 615.000 тони. Производството на бадеми скокнало на 56 000 тони, а памукот на 45 000 тони.[41] Во 2019 година било објавено дека околу 10.000 хектари земја во Авганистан се користи за одгледување шафран .[42]

Според извештајот на Светска банка објавен во април 2019 година, економијата на Авганистан страдала од последиците од тешката суша што влијаело на земјоделското производство во 2018 година. Додека производството на пченица се намалило за 24%, производството на млеко се намалило за 30%.[43]

Риболов[уреди | уреди извор]

Земјата има сè поголем број на акумулации, реки и потоци, што ја прави соодветна клима за одгледување риби . Риболов се одвива во езерата и реките, особено во провинцијата Нангархар и во реката Хелменд во јужен Авганистан.[44] Рибите сочинуваат помал дел од авганистанската исхрана денес затоа што рибарите не се во можност да произведат доволно риби за да бидат во чекор со барањата на клиентите. Повеќето риби и морски плодови се увезуваат од соседните Пакистан, Иран и Обединетите Арапски Емирати . Постојат стотици фарми за риби низ целата земја и најголемата е во Карга, која ги снабдува рибните јајца на другите рибни фарми. Исто така, започна и одгледување риби во браната Салма .[45]

Шумарство[уреди | уреди извор]

Сечач на дрво во Асадабад, провинција Кунар

Според извештајот од 2010 година, само околу 2,1% (или 1.350.000 ха ) од Авганистан е пошумен.[46] Неговата граѓа е исцрпена многу, а од средината на 1980-тите, само околу 3% од површината на земјата била пошумена, главно на исток. Значителни дрвја се уништени од пустошот на војната кон крајот на 20 век. Експлоатацијата е отежната од несигурноста и пристапните патишта. Покрај тоа, распределбата на шумата е нееднаква, а најголем дел од преостанатата шума се наоѓа само во регионите Кунар, Нуристан и Пактија на исток од земјата. Во последните години се преземени некои чекори за садење дрвја во урбаните области низ Авганистан.[47][48] Дури и талибанските лидери неодамна повикале на засадување повеќе дрвја.[49][50]

Природните шуми во Авганистан се главно од два вида: густи шуми од дабови дрвја, ореви и многу други видови ореви кои растат на југоисток и на северните и североисточните падини на опсезите Сулајман ; и ретко распоредени кратки дрвја и грмушки на сите други падини на Хинду Куш . Густите шуми на југоисток покриваат само 2,7% од земјата. Производството во 2003 година било 3.148.000 кубни метри, а 44% се користело за гориво .

Уништувањето на шумите за создавање земјоделско земјиште, сеча, шумски пожари, растителни болести и штетници од инсекти се причини за намалување на покриеноста на шумите. Нелегалното сечење и расчистување од шверцерите на дрва го влошиле овој деструктивен процес. Во моментов постои забрана за сечење нова граѓа во Авганистан. Пред 2001 година и под власт на Талибанците, било дозволено масивно уништување на шумите и Авганистанците префрлиле големи количини трупци во центрите за складирање заради заработка, каде дрвата се обработувале.

Трговија и индустрија[уреди | уреди извор]

Мапа на патот Лапис Лазули
Официјални лица од Авганистан, Грузија, Турција, Азербејџан и Туркменистан го потпишале договорот за патот Лапис Лазули во 2016 година, со кој се создал нов трговски пат од Авганистан до Кавказ и Турција
Влезното пристаниште кај Шир Кан Бандар во покраиnata Кундуз, во близина на границата со Таџикистан

Трговијата на Авганистан со други земји стабилно се зголемува со воспоставување на повеќе меѓународни патишта за превоз на стоки.[51] Едem од овие трговски патишта е коридорот Лапис Лазули, кој го поврзува Авганистан со Туркменистан и на крајот завршува некаде во Европа.[11] Други вакви трговски патишта го поврзуваат Авганистан со соседните Иран, Пакистан, Таџикистан и Узбекистан . Земјата, исто така, има директна трговија со Индија преку воздушен коридор .

Договорот за транзит меѓу Авганистан и Пакистан (АПТТА) им овозможува на авганистанските и пакистанските товарни камиони да транзитираат стока во рамките на двете нации. Овој ревидиран договор спонзориран од САД, АПТТА, исто така им овозможува на авганистанските камиони да транспортираат извоз во Индија преку Пакистан до Вагах .[52][53] Главните пристаништа се Шир Кан Бандар, Хајратон, Ислам Кала, Товрагонди, Токхам итн. Многу авганистански трговци ги користат пакистанските пристаништа Карачи и Порт Касим .[54]

Трговијата со стоки шверцувана во Пакистан некогаш претставувала главен извор на приход за Авганистан. Голем дел од стоките што биле прошверцувани во Пакистан првично влегле во Авганистан од Пакистан, каде што спаѓале во Договорот за транзит за трговија меѓу Авганистан и Пакистан од 1965 година . Ова им дозволувало на стоките наменети за Авганистан да транзитираат преку пакистанските пристаништа без давачки . Еднаш во Авганистан, стоката честопати била шверцувана назад во Пакистан преку порозната граница што ја делат двете земји, често со помош на корумпирани службеници. Дополнително, предметите декларирани како обврзани за Авганистан честопати предвремено се растоварувале од камиони и шверцувале на пакистанските пазари без да плаќаат потребна такса.[52][53] Ова резултирало во создавање на просперитетен црн пазар, а голем дел од нелегалното тргување се одвивало на отворено, како што било вообичаено во раздвижениот пазар Кархано во Пешавар, кој бил нашироко сметан како пазар на шверцери.[55]

Авганистанските рачно плетени килими се едни од најпопуларните производи за извоз. Другите производи вклучуваат рачно изработени антички реплики, како и кожа и крзна. Авганистан е трет најголем извозник на кашмир .[56]

Авганистан е опремен со богатство на природни ресурси, вклучувајќи големи депозити на природен гас, нафта, јаглен, мермер, злато, бакар, хромит, талк, барити, сулфур, олово, цинк, железна руда, сол, скапоцени и полускапоцени камења, и многу елементи од ретка земја . Во 2006 година, геолошки институт во САД процени дека Авганистан има дури 36 трилиони кубни стапки природен гас, 3,6 милијарди барели (570 × 106 м3) резерви на нафта и кондензат.[57] Според проценката од 2007 година, Авганистан има значителни количини неоткриени минерални суровини не-горива. Геолозите откриле и индикации за изобилство на наслаги од обоени камења и скапоцени камења, вклучувајќи смарагд, рубин, сафир, гранат, лапис, кунзит, шпинел, турмалин и перидот .[58]

Камиони на патот во Авганистан
Пропорционална застапеност на авганистанскиот извоз, 2009 година

Во 2010 година, официјални претставници на американскиот Пентагон заедно со американски геолози откриле откривање на скоро 1 трилион долари неискористени наоѓалишта на минерали во Авганистан.[59][60] Во меморандумот од Пентагон се вели дека Авганистан може да стане „Саудиска Арабија на литиум “.[61] Некои веруваат дека неискористените минерали вредат и до три трилиони долари.[62][63][64]

Друга проценка на геолошкиот институт во САД од септември 2011 година покажал дека карбанатитите Ханашин во провинцијата Хелменд во земјата имаат околу 1 милион метрички тони елементи на ретка земја . Регина Дубеј, вршител на должноста директор на Одделот за одбрана, Работна група за деловни активности и операции за стабилност (ТФБСО), изјавила дека „ова е само уште еден доказ дека минералниот сектор во Авганистан има светла иднина“.

Авганистан потпишал договор за бакар со Кина (Металуршка Корпорација Кина) во 2008 година, што е за голем проект што вклучува инвестиција од 2,8 милијарди долари од Кина и годишен приход од авганистанската влада од околу 400 милиони американски долари. Рудникот за бакар Аиак во земјата, кој се наоѓа во провинцијата Логар, е еден од најголемите во светот и се очекува да обезбеди работни места за 20.000 Авганистанци. Се проценува дека има бакар најмалку 11 милиони тони или 33 милијарди американски долари бакар.

На 5 октомври 2018 година во Вашингтон, авганистанските власти потпишале 30-годишен договор со инвестиции група Центар и неговиот оперативен компанија, Авганистанските злато и минерали копродукции, да се истражуваат и да развијат операција на бакарна руда во округот Балкхаб во Сар-е Пол провинција и да истражуваат и развиваат операција за експлоатација на злато во провинцијата Бадакшан . Договорот за бакар вклучува инвестиција од 56 милиони долари, а договорот за злато, од 22 милиони долари.[65]

Експертите сметаат дека производството на бакар може да започне во рок од две до три години, а на железната руда за пет до седум години заклучно со 2010 година. Другото неодамна објавено богатство на земјата е рудникот за железна руда Хаџигак, сместен на 130 милји западно од Кабул и се верува дека има околу 1,8 до 2 милијарди метрички тони минерал што се користи за производство на челик. AFISCO, индиски конзорциум од седум компании, предводен од Steel Authority of India Limited (SAIL) и канадската компанија Kilo Goldmines Ltd се очекува заеднички да инвестираат 14,6 милијарди долари во развој на рудникот за железо Хаџигак.[66] Земјата има неколку рудници за јаглен, но треба да се модернизира.[67]

Важен ресурс на Авганистан во минатото бил природниот гас, кој првпат бил искористен во 1967 година. Во текот на осумдесеттите години, продажбата на бензин претставувала 300 милиони долари годишно од приходите од извоз (56% од вкупниот износ). 90% од овој извоз отишол во Советскиот Сојуз за. Сепак, за време на повлекувањето на советските трупи во 1989 година, полињата со природен гас во Авганистан биле ограничени за да се спречи саботажа од страна на муџахедините . Производството на гас се намалило од високи 8,2 милиони кубни метри (2.9 × 108 cu ft) на ден во 80-тите години на минимално ниво од околу 600 000 кубни метри (2.2 × 107 cu ft) во 2001 година. По формирањето на администрацијата на Карзаи, производството на природен гас повторно било обновено.[68]

Се зголемува бројот на Авганистанци вклучени во бизнисот со дизел-гориво, бензин, авионско гориво и ТНГ .[69] Во декември 2011 година, Авганистан потпишал договор за истражување нафта со China National Petroleum Corporation (CNPC) за развој на три нафтени полиња долж реката Аму Дарја. Државата ќе ги има своите први рафинерии за нафта во следните три години, по што ќе добие многу малку од профитот од продажбата на нафта и природен гас.[70] CNPC започнал со производство на авганистанска нафта кон крајот на октомври 2012 година, со извлекување на 1,5 милиони барели нафта годишно.

Економски развој и закрепнување[уреди | уреди извор]

Од лево надесно: индискиот премиер Нарендра Моди, иранскиот претседател Хасан Рухани и авганистанскиот претседател Ашраф Гани, за време на потпишувањето на договорот за транзит на пристаништето Чабахар во мај 2016 година

Авганистан започнал со скромна програма за економски развој во 30-тите години на минатиот век. Владата основала банки; вовела хартиени пари; основал универзитет; проширени основни, средни и технички училишта; и испратила студенти во странство за образование. Во 1952 година ја основала управата на долината Хелменд за управување со економскиот развој на долините Хелменд и Аргхандаб преку наводнување и развој на земјиштето, шема што останува еден од најважните капитални ресурси на земјата.[71]

Во 1956 година, владата го објавила првиот во долгата серија амбициозни планови за развој.[16] До крајот на 1970-тите, овие постигнале единствено мешани резултати како резултат на недостатоци во процесот на планирање, како и несоодветно финансирање и недостиг на квалификувани менаџери и техничари потребни за имплементација.

Авганистанска банка

Авганистан банка служи како централна банка на нацијата. „Авганистански авган“ (AFN) е национална валута, која има девизен курс од скоро 70 авгани за 1 американски долар . Постојат повеќе од 16 различни банки кои работат во земјата, вклучувајќи ги Авганистанската Меѓународната банка, Кабулската банка, Азизи банка, Паштани банка, Стандардна чартерд банка и Прва микро финансии банка . Паричните средства сè уште се користат за повеќето трансакции. Новиот закон за приватни инвестиции предвидуваат три до седум години даночни празници на подобни компании и четиригодишно ослободување од извозните тарифи и давачки. Според извештајот на ООН во 2007 година, Авганистан има добиено над 3,3 милијарди долари од својата иселеничка заедница во 2006 година. Официјални претставници на ООН запознаени со ова прашање рекле дека дознаките за Авганистан можеле да бидат повеќе доколку банкарските регулативи се попогодни.[12] Дополнително, подобрувањето на опкружувањето кое овозможува деловни активности резултирало во повеќе од 1,5 милијарди американски долари во телекомуникациски инвестиции и создало повеќе од 100.000 работни места од 2003 година.[72]

Авганистан е член на Светската трговска организација, СААРЦ, ЕКО, ОИЦ и има статус на набудувач во СЦО . Се обидува да го заврши таканаречениот трговски проект „ Нов пат на свилата “, чија цел е поврзување на Јужна Азија со Средна Азија и Блискиот Исток. На овој начин Авганистан ќе може да собира големи давачки од трговијата што минува низ земјата, вклучително и од гасоводот Транс-Авганистан . Министерот за надворешни работи Залмаи Расул изјавил дека „целта е да се постигне авганистанска економија чиј раст се заснова на трговија, приватни претпријатија и инвестиции“. Експертите сметаат дека ова ќе направи револуција во економијата на регионот.

Трговски кварт во населбата Хаир Кана во Кабул

Како дел од обидот за модернизација на градот и зајакнување на економијата, голем број нови висококатници се во фаза на изградба од разни развивачи. Некои од националните развојни проекти го вклучуваат Нов Кабул покрај главниот град,[73] Аино Мена во Кандахар и градот Гази Аманулах Кан источно од Џалалабад.[74] Слични развојни проекти се наоѓаат и во Херат на запад, Мазар-е-Шариф на север и во други градови.[75]

Како конкурент на компанијата Кока-Кола, за компанијата Пепси-Кола се вели дека се етаблира во Авганистан.[76] Ова не само што ги промовира странските инвестиции, туку ја прави земјата помалку зависна од увозот од соседните земји и помага да се обезбеди можност за вработување на многу Авганистанци. Watan Group е компанија со седиште во Авганистан која обезбедува телекомуникациски, логистички и безбедносни услуги.

Во февруари 2019 година било објавено дека Светска банка доделила 235 милиони долари на владата на Авганистан за развој и раст на земјата. Вршителот на должноста министер за финансии Хумајон Кајуми изјавил дека од вкупно доделениот износ, 75 милиони долари ќе ги финансираат „проектот за управување со човечки ресурси во Авганистан (Управување со човечки ресурси) и институционални реформи (ТАГИР), што ќе ги зајакне капацитетите на избраните ресорни министерства. Грантот исто така вклучува 25 милиони американски долари од ИДА (Меѓународна асоцијација за развој) и 50 милиони американски долари од АРТФ (фонд за доверба за реконструкција во Авганистан) “.[77]

Растот на БДП во Авганистан паднал на 1,8% во 2018 година во споредба со 2,9% во 2017 година, делумно поради сушата. Потоа се опоравил на 2,5% во 2019 година и се предвидува да се искачи на 3,0% во 2020 година.[78][79]

Туризам[уреди | уреди извор]

Туризмот во Авганистан бил на својот врв во 1977 година. Многу туристи од целиот свет дошле да го посетат Авганистан, вклучително и од далеку од Европа и Северна Америка . Сето тоа завршило со почетокот на Саурската револуција во април 1978 година . Сепак, повторно постепено се зголемува и покрај несигурноста. Секоја година околу 20 000 странски туристи го посетуваат Авганистан.[80] Туристите треба да избегнуваат области каде вооружени криминалци дејствуваат во име на талибанците.[81]

Земјата има четири меѓународни аеродроми, вклучувајќи ги меѓународниот аеродром Хамид Карзаи, меѓународниот аеродром Мазар-е Шариф, меѓународниот аеродром Кандахар и меѓународниот аеродром Херат . Исто така, има неколку помали аеродроми низ целата земја. Градот Кабул има многу гостински куќи и хотели, вклучувајќи ги хотелот Серена, хотелот Интер-континентал Кабул и хотелот Сафи Лендмарк . Куќи за гости и хотели може да се најдат и во другите градови, вклучително и во Бамјан.

Национален парк Бенд-е Амир во провинцијата Бамјан
Цитаделата Херат во Херат

Следуваат неколку забележителни места во Авганистан што туристите сметаат дека вреди да се посетат:

 • Бамјан
  • Национален парк Бенд-е Амир во провинцијата Бамјан
  • Место на Будите од Бамјан
 • Кабул
  • Арг (претседателска палата)
  • Чихил Сутун
  • Палатата Дарул Аман
  • Бабурски градини
  • Пагман
 • Кандахар
  • Аино Мина (обезбедува побезбедни хотели и туристички водичи)
  • Светилиште на наметката
  • Светилиштето на Баба Вали
  • Мавзолејот на Мирваис Хотак
 • Херат
 • Мазар-и-Шариф

Национални сметки[уреди | уреди извор]

Поголемиот дел од следниве информации се преземени или прилагодени од Светскиот фактбук

Година [82] 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
БДП во $
(ПКМ во милијарди)
18,76 20,81 21,52 24,84 26,97 31,39 33,24 40,39 44,33 48,18 55,92 60.05 62,78 64,29 66,65 69,55
БДП по глава на жител во $
(ПКМ)
845 900 896 999 1.052 1.191 1.230 1.458 1.561 1.655 1.875 1.966 2.007 2.009 1.923 1.957
Раст на БДП
(реално)
. . . 8.7 % 0,7 % 11,8 % 5.4 % 13.3 % 3.9 % 20,6 % 8.6 % 6.5 % 14.0 % 5,7 % 2.7 % 1.3 % 2.4 % 2.5 %
Државен долг
(Процент на БДП)
346% 271% 245% 206% 23 % 20 % 19 % 16 % 8 % 8 % 7 % 7 % 9 % 9 % 8 % 7 %

БДП: паритет на куповната моќ 69,45 милијарди долари, со курс на 20,24 милијарди долари (проценка за 2017 година)

БДП - реална стапка на раст :

БДП - по глава на жител : паритет на куповната моќ - 2.000 УСД (2016)

БДП - состав по сектор :

 • земјоделство : 23%
 • индустрија : 21,1%
 • услуги : 55,9%

белешка: податоците исклучуваат производство на опиум

Население под прагот на сиромаштија :

 • 54,5% (2017)

Приходите или потрошувачката на домаќинствата според процентот на учество :

 • најниски 10% : 3,8%
 • највисоки 10% : 24% (2008)

Стапка на инфлација (потрошувачки цени) : 5% (2017 година)</br> споредба на земјата со светот: 171

Работна сила : 8.478 милиони (2017)</br> споредба на земјата со светот: 61

Работна сила - по професија : земјоделство 44,3%, индустрија 18,1%, услуги 37,6% (2017)

Стапка на невработеност : 23,9% (2017)</br> споредба на земјата со светот: 194

Буџет :

 • приходи : 2,276 милијарди (2017)
 • расходи : 5,328 милијарди

Индустрии : мало производство на текстил, сапун, мебел, обувки, ѓубриво, облека, прехранбени производи, безалкохолни пијалоци, минерална вода, цемент ; рачно плетени теписи ; природен гас, јаглен, бакар

Електрична енергија - производство : 1,211 милијарди kWh (проценка на 2016 година)</br> споредба на земјата со светот: 146

Електрична енергија - производство по извор :

 • фосилно гориво : 45% од вкупниот инсталиран капацитет (2016)
 • хидро : 52% од вкупниот инсталиран капацитет (2017)
 • јадрено : 0% од вкупниот инсталиран капацитет (2017)
 • друго : 4% од вкупниот инсталиран капацитет (2017)

Електрична енергија - потрошувачка : 5,526 милијарди kWh (проценка на 2016 година)</br> споредба на земјата со светот: 119

Електрична енергија - извоз : 0 kWh (проценка на 2016 година) )

Електрична енергија - увоз : 4,4 милијарди kWh (проценка на 2016 година) )

Производство на нафта: 1,950 barrels per day (310 m3/d) (2012)</br> споредба на земјата со светот: 210

Потрошувачка на нафта: 35,000 barrels per day (5,600 m3/d) (2016)</br> споредба на земјата со светот: 117

Нафта - докажани резерви: 1,600,000,000 barrels (250,000,000 m3) (2006) [57]

Природен гас - производство: 164,2 милиони м³ (2017)

Природен гас - потрошувачка: 164,2 милиони м³ (2017)

Природен гас - докажани резерви: 49,55 милијарди м³ (2018)

Земјоделство - производи : пченица, овошје, ореви, волна, овчо месо, овча кожа, јагниња, афион

Извоз : 784 милиони УСД (2017)</br> споредба на земјата со светот: 171

Извоз - стоки : овошје и ореви, рачно плетени теписи, волна, памук, кожи и ламби, скапоцени и полускапоцени камења и медицински билки

Извоз - партнери : Индија 56,5%, Пакистан 29,6% (2017)

Увоз : 7,616 милијарди долари (2017 година)

Увоз - стоки : машини и други капитални добра, храна, текстил, нафтени производи

Увоз - партнери : Кина 21%, Иран 20,5%, Пакистан 11,8%, Казахстан 11%, Узбекистан 6,8%, Малезија 5,3% (2017)

Долг - надворешен : вкупно 2,84 милијарди долари (2011 година) [84]

 • Русија - 987 милиони долари
 • Азиска банка за развој - 596 милиони долари
 • Светска банка - 435 милиони долари
 • Меѓународен монетарен фонд - 114 милиони долари
 • Германија - 18 милиони долари
 • Саудиски фонд за развој - 47 милиони долари
 • Исламска банка за развој - 11 милиони долари
 • Бугарија - 51 милион долари
 • Фонд за развој на Кувајт - 22 милиони долари
 • Иран - 10 милиони долари
 • Опек - 1,8 милиони долари

Биланс на тековната сметка: - 743,9 милиони УСД (2011 година)</br> споредба на земјата со светот: 132

Валута : авганистански (AFN)

Девизни курсеви : Авганистанци (AFN) по американски долар - 68,3 = 1 долар

 • 57,25 (2013)
 • 46,45 (2010)

Фискална година : 21 декември - 20 декември

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Пристап на Авганистан во Светската трговска организација
 • Енергија во Авганистан

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 3 November 2019.
 2. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 98. Посетено на 24 June 2020.
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 „Afghanistan“. The World Factbook. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2018-04-29. Посетено на 9 December 2019.
 4. „Poverty headcount ratio at national poverty lines (% of population)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 11 February 2019.
 5. „Poverty headcount ratio at $1.90 a day (2011 PPP) (% of population) - Afghanistan“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 3 November 2019.
 6. „Labor force, total - Afghanistan“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 3 November 2019.
 7. „Employment to population ratio, 15+, total (%) (national estimate)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 30 August 2019.
 8. „Ease of Doing Business in Afghanistan“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-01-25.
 9. 9,0 9,1 „Afghanistan“. The Observatory of Economic Complexity. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 5 May 2018.
 10. „Central Bank Reports Increase In Foreign Exchange Reserves“. TOLOnews. 30 March 2019. Архивирано од изворникот на 30 March 2019. Посетено на 2019-03-31.
 11. 11,0 11,1 Javed Hamim Kakar, уред. (December 29, 2018). „Afghanistan's commercial goods arrived in Turkey through Lapis Lazuli route“. Pajhwok Afghan News. Архивирано од изворникот на 2019-03-27. Посетено на 2020-10-09.
 12. 12,0 12,1 „Afghanistan receives $3.3b remittances from expats“. Pajhwok Afghan News (PAN). October 19, 2007. Архивирано од изворникот на February 3, 2020. Посетено на 2012-11-23.
 13. 13,0 13,1 „Afghanistan Exports To Increase By $1 Billion This Year“. Bakhtar News Agency. April 11, 2018. Архивирано од изворникот на 2019-04-11. Посетено на 2019-04-11.
 14. „Afghanistan Unemployment rate - data, chart“. TheGlobalEconomy.com (англиски). Посетено на 2019-09-21.
 15. World Bank Data: Afghanistan. Retrieved 2013-8-14.
 16. 16,0 16,1 16,2 „Helmand's Golden Age“. BBC News. Архивирано од изворникот на 7 August 2014. Посетено на 2020-10-09.
 17. Asian Affairs Journal, Making Money in Afghanistan: The First Western Entrepreneurs 1880-1919, Vol 3, 2012.
 18. Report on Development of Helmand Valley, Afghanistan, 1956, Tudor Engineering Company
 19. http://www.unodc.org/pdf/publications/afg_opium_economy_www.pdf Архивирано на 31 мај 2020 г..
 20. „Afghanistan Produces 1.5 Million Tons Of Fresh Fruit A Year“. TOLOnews. 12 February 2018. Посетено на 2019-03-31.
 21. „Afghan Exports Attract Investors At Dubai Exhibition“. TOLOnews. 26 February 2018. Архивирано од изворникот на 22 April 2019. Посетено на 2019-04-22.
 22. „Cherry production in Afghanistan“. www.actahort.org. 2019. Архивирано од изворникот на 2019-04-11. Посетено на 2019-04-11.
 23. „Afghanistan: Peaches and nectarines, production quantity (tons)“. www.factfish.com. 2017. Архивирано од изворникот на 2019-03-19. Посетено на 2019-03-30.
 24. Pistachio Groves Change Lives of Farmers in Afghanistan. February 20, 2019. https://www.youtube.com/watch?v=rGsPbp6b3a4. Retrieved 2019-03-30. 
 25. Herat Pistachios products grown. April 25, 2017. https://www.youtube.com/watch?v=bcRBViVQRus. Retrieved 2019-03-30. 
 26. Taliban makes millions of dollars from pistachio gardens in Badghis. September 6, 2018. https://www.youtube.com/watch?v=j4NKIflQx_0. Retrieved 2019-03-30. 
 27. „Bumper pistachio crops this year in Samangan“. Pajhwok Afghan News (PAN). August 7, 2010. Архивирано од изворникот на March 6, 2014. Посетено на 2012-05-15.
 28. Pistachio orchards in Kandahar. July 3, 2018. https://www.youtube.com/watch?v=7prNiFGjMmU. Retrieved 2019-03-30. 
 29. „Ghani Inaugurates 'Biggest' Smelting Plant In Kabul“. TOLOnews. 28 March 2019. Архивирано од изворникот на 30 March 2019. Посетено на 2019-03-30.
 30. „Afghanistan: Walnuts, production quantity (tons)“. www.factfish.com. 2017. Архивирано од изворникот на 2019-04-10. Посетено на 2019-03-30.
 31. „Bamyan farmers eyeing bumper potato yield“. July 30, 2012. Архивирано од изворникот на March 6, 2014. Посетено на 2012-11-23.
 32. „Canal garden to produce 6 tons of dates this year“. Pajhwok Afghan News. August 23, 2020. Посетено на 2020-10-09.
 33. Nangarhar Canal Project Enjoys Bumper Orange Season. December 23, 2017. https://www.youtube.com/watch?v=KLjz9Ffb4QI. Retrieved 2019-03-30. 
 34. Olive Production Nangarhar. October 8, 2018. https://www.youtube.com/watch?v=tH0sWHa4_mU. Retrieved 2019-03-30. 
 35. „Severed Trees in Orchards Mirror Afghan History“. The New York Times. July 10, 2010. Посетено на 2019-04-10.
 36. „Helmand date trees produce 'significant' yield after grafting“. Pajhwok Afghan News. July 15, 2018. Архивирано од изворникот на 2018-09-18. Посетено на 2019-04-10.
 37. 37,0 37,1 „AFGHANISTAN: 2015/2016 Wheat Production above Average but Down from Last Year“. U.S. Department of Agriculture. July 17, 2015. Архивирано од изворникот на April 15, 2019. Посетено на 2019-04-16..
 38. „Self-sufficiency in wheat production“. Afghanistan Times. December 27, 2015. Посетено на 2019-04-16.
 39. ښاري انځور خپرونه کندهار ملي راډیو ټلوېزیون. Kandahar Mili Television. February 8, 2019. https://www.youtube.com/watch?v=bDbyb57xdrM. Retrieved 2019-03-30. 
 40. Poultry Value Chain in Afghanistan. Comprehensive Agriculture and Rural Development-Facility (CARD-F). November 11, 2018. https://www.youtube.com/watch?v=QuyB7bODAmg. Retrieved 2019-03-30. 
 41. „Water & energy sector in critical situation“. Pajhwok Afghan News. April 3, 2012. Посетено на 2012-05-15.
 42. 'Illegal' Saffron Imports Affect Afghan Products Market“. TOLOnews. April 21, 2019. Архивирано од изворникот на April 20, 2019. Посетено на 2019-04-21.
 43. „Afghan Economy Suffers From Drought And Uncertainty – World Bank“. Посетено на 24 April 2019.
 44. „Livestock and Fish Farming Bring Self-Sufficiency to Rural Afghans“. The World Bank. October 28, 2018. Посетено на 2019-04-16.
 45. Ghanizada, уред. (October 29, 2016). „Afghanistan launches fish farming in mega $300m Salma Dam built by India“. www.khaama.com. Посетено на 2017-05-16.
 46. „Afghanistan Forest Information and Data“. Mongabay. 2010. Посетено на 2020-10-09.
 47. „Nangarhar kicks off spring tree plantation drive“. Pajhwok Afghan News. February 4, 2019. Посетено на 2020-10-09.
 48. „Changing the Afghan landscape, one tree at a time“. United Nations Environment Programme. May 4, 2018. Архивирано од изворникот на April 21, 2019. Посетено на 2019-04-21.
 49. „Taliban leader urges Afghans to plant more trees“. BBC News. February 26, 2017. Посетено на 2019-04-21.
 50. „Taliban Leaders Wants Afghans to Plant More Trees“. Voice of America. February 26, 2017. Посетено на 2019-04-21.
 51. Pajhwok Afghan News, Afghan-US trade up by 34pc in eight months, November 14, 2007.
 52. 52,0 52,1 Siddiqui, Abdul Qadir (November 29, 2010). „Afghan-Pakistan chamber of commerce set up“. Pajhwok Afghan News. Архивирано од изворникот на 2011-07-27. Посетено на 2010-12-10.
 53. 53,0 53,1 Siddiqui, Abdul Qadir (December 5, 2010). „Pakistan to resolve Afghan traders' problems“. Pajhwok Afghan News. Архивирано од изворникот на 2011-07-27. Посетено на 2010-12-10.
 54. „Gwadar port offers new opportunity for Afghan economy“. January 28, 2020. Архивирано од изворникот на February 2, 2020. Посетено на February 2, 2020.
 55. „Peshawar Smuggling Boom“. Institute for War and Peace Reporting. 21 February 2005. Архивирано од изворникот на 5 November 2016. Посетено на 6 March 2016.
 56. Cashmere Fibres Afghan. USAID. May 25, 2017. https://www.youtube.com/watch?v=pETjQ2lmtx0. Retrieved 2019-03-30. 
 57. 57,0 57,1 Eurasianet.org - Eurasia Insight, Afghanistan's Energy Future and its Potential Implications
 58. „Afghanistan has huge mineral resources: survey“. Pajhwok Afghan News (PAN). November 14, 2007. Архивирано од изворникот на 2015-09-03. Посетено на 2012-11-23.
 59. U.S. Identifies Vast Riches of Minerals in Afghanistan, The New York Times by James Risen. June 13, 2010.
 60. „Turning Afghan minerals into wealth could take years; US“. Pajhwok.com. 2010-06-15. Архивирано од изворникот на 2013-12-04. Посетено на 2012-05-15.
 61. „Afghanistan: The Saudi Arabia of Lithium?“. News.discovery.com. 2010-06-14. Архивирано од изворникот на 2012-05-07. Посетено на 2012-05-15.
 62. „Afghanistan says its untapped mineral wealth is at least $3 trillion _ triple US estimate“. Chicagotribune.com. Архивирано од изворникот на 2010-06-21. Посетено на 2012-05-15.
 63. „Afghanistan is suddenly wealthy: US finds $1 trillion in mineral deposits“. Ksdk.com. 2010-06-14. Посетено на 2012-05-15.
 64. Sengupta, Kim (2010-06-15). „Afghanistan's resources could make it the richest mining region on earth“. Independent.co.uk. Посетено на 2012-05-15.
 65. Mackenzie, James; Qadir Sediqi, Abdul (2018-10-07). „Afghanistan signs major mining deals in development push“. reuters.com. Reuters. Посетено на 30 June 2020.
 66. Abdul Qadir Siddiqui, уред. (March 31, 2012). „Indian, Canadian firms to invest $ 14.6b in Hajigak iron mine“. Pajhwok Afghan News. Посетено на 2012-03-31.
 67. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-07-15. Посетено на 2012-08-05., McClatchy News, Factory, coal mine show connections matter most in Afghan business, November 10, 2010
 68. „Gas well inaugurated in Shiberghan“. Pajhwok Afghan News (PAN). November 8, 2010. Архивирано од изворникот на January 19, 2011. Посетено на 2011-02-09.
 69. „Azizi Hotak General Trading Group“. Архивирано од изворникот на 2008-04-13. Посетено на 2008-04-05.
 70. Associated Press – Wed, Dec 28, 2011 (2011-12-28). „Afghanistan, China sign first oil contract“. News.yahoo.com. Архивирано од изворникот на 2012-01-15. Посетено на 2012-05-15.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 71. Haack, Barry (1998). „Remote sensing change detection of irrigated agriculture in Afghanistan“. Geocarto International. 13 (2): 65–75. doi:10.1080/10106049809354643.
 72. „Economic Growth“. USAID. Архивирано од изворникот на 29 September 2013. Посетено на 25 September 2011.
 73. „Kabul New City Faces Continued Resistance“. TOLOnews. 28 August 2013. Архивирано од изворникот на 31 March 2019. Посетено на 2019-03-31.
 74. „Ghazi Amanullah Khan City“. najeebzarab.af. 2009. Архивирано од изворникот на 2013-04-29. Посетено на 2011-08-15.
 75. A Humane Afghan City? by Ann Marlowe in Forbes September 2, 2009.
 76. „Coming Soon To Afghanistan: Pepsi Products“. TOLOnews. 23 April 2016. Архивирано од изворникот на 31 March 2019. Посетено на 2019-03-31.
 77. „World Bank offers Afghanistan 235 mln USD for supporting development“. Xinhua. Архивирано од изворникот на 2019-02-07. Посетено на 7 February 2019.
 78. „IMF, Islamic Republic of Afghanistan : Staff Report for the 2019 Article IV Consultation and the Sixth Review under the Extended Credit Facility Arrangement-Press Release; Staff Report; and Statement by the Executive Director for Islamic Republic of Afghanistan“. International Monetary Fund. Посетено на 27 March 2020.
 79. „Global Economic Prospects, January 2020 : Slow Growth, Policy Challenges“ (PDF). openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 130. Посетено на 27 March 2020.
 80. Navid Ahmad Barakzai, уред. (September 27, 2016). „20,000 foreign tourists visit Afghanistan annually“. Pajhwok Afghan News (PAN). Посетено на 2017-05-15.
 81. „Afghanistan Travel Advisory“. U.S. Dept. of State. Посетено на 2020-10-09. Do not travel to Afghanistan due to COVID-19, crime, terrorism, civil unrest, kidnapping, and armed conflict.
 82. „Report for Selected Countries and Subjects“. www.imf.org (англиски). Посетено на 2018-08-25.
 83. Based on the IMF data. If no data was available for a country from IMF, data from the World Bank is used.
 84. „Afghanistan Owes More Than $2bn, Finance Ministry Says“. Tolo News. October 24, 2011. Архивирано од изворникот на April 23, 2012. Посетено на November 16, 2011. The Afghan Ministry of Finance said Afghanistan owes about $2.3 billion to various countries and international organisations.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]