Екстремна сиромаштија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црвена = Број на луѓе кои живеат во екстремна сиромаштија - од 1820 година. Зелена = население без сиромаштија; Црвена = население со сиромаштија.[1]
Вкупно население кое живее во екстремна сиромаштија, според светскиот регион од 1987 до 2013 година[2]
Бројот на луѓе кои живеат со помалку од 1,90, 3,20, 5,50 и 10 долари на глобално ниво

Екстремна сиромаштија, длабока сиромаштија, огромна сиромаштија, апсолутна сиромаштија — најтешкиот вид сиромаштија, дефинирана од Обединетите нации (ООН) како „состојба која се одликува со сериозно лишување од основните човечки потреби, вклучувајќи храна, безбедно пиење вода, санитарни потреби, здравје, засолниште, образование и информации. Екстремната сиромаштија зависи не само од приходите, туку и од пристапот до услугите“ (извештај на ООН на Светскиот самит за социјален развој од 1995 година)[3]. Историски, други дефиниции биле предложени во рамките на Обединети нации.

Во 2018 година, екстремната сиромаштија била дефинирана односно се однесувала на луѓето чии приходи се под 1,90 американски долари на ден[4] (цени во 2011 година, еквивалентни на 2,16 американски долари во 2019 година), утврдени од Светска банка. Во октомври 2015 година, Светска банка ја ажурирала меѓународната линија на сиромаштија, глобален апсолутен минимум, на 1,90 американски долари на ден. Ова е еквивалентно на 1,00 американски долари на ден во 1996, па оттука и широко користениот израз „живее со помалку од еден долар на ден[5]. Огромното мнозинство од оние кои се во крајна сиромаштија живеат во Јужна Азија и Потсахарска Африка. Почнувајќи од 2018 година, се проценува дека земјата со најмногу луѓе кои живеат во екстремна сиромаштија е Нигерија, со 86 милиони.[6][7][8].

Во минатото, огромното мнозинство од светската популација живеело во услови на екстремна сиромаштија[9][10]. Процентот на глобалното население кое живее во апсолутна сиромаштија паднал од над 80% во 1800 на 20% до 2015 година[11]. Според проценките на Обединетите нации, во 2015 година приближно 734 милиони луѓе или 10% останале под тие услови[12]. Бројот претходно бил измерен на 1,9 милијарди во 1990 година и 1,2 милијарди во 2008 година. И покрај значителниот број на лица кои сè уште се под меѓународната граница на сиромаштија, овие бројки претставуваат значителен напредок за меѓународната заедница, бидејќи тие одразуваат намалување за повеќе од милијарди луѓе за над 15 години[12].

Во истражувањето на јавното мислење ширум светот, анкетираните луѓе имаат тенденција да погрешно мислат дека екстремната сиромаштија не е намалена[13][14].

Намалувањето на екстремната сиромаштија и гладот била првата милениумска развојна цел (ЦДР1), утврдена од Обединетите нации во 2000 година. Поточно, целта била да се намали стапката на екстремна сиромаштија за половина до 2015 година, цел што била исполнета пет години пред зададениот рок. Во целите на одржлив развој, целта е да се стави крај на екстремната сиромаштија во сите нејзини форми насекаде. Со оваа декларација, меѓународната заедница, вклучително и ООН и Светска банка ја усвоиле целта за ставање крај на екстремната сиромаштија до 2030 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Roser, Max; Ortiz-Ospina, Esteban (25 May 2013). „Global Extreme Poverty“. Our World in Data. Посетено на 5 March 2020.
 2. „Total population living in extreme poverty, by world region“. Our World in Data. Посетено на 7 March 2020.
 3. United Nations. "Report of the World Summit for Social Development", 6–12 March 1995. (archived from the original on July 4, 2019)
 4. „Principles and Practice in Measuring Global Poverty“. The World Bank. 13 January 2016. Посетено на 17 June 2019.
 5. „Overview“. World Bank (англиски). Посетено на 2019-12-17.
 6. Laurence Chandy and Homi Kharas (2014), What Do New Price Data Mean for the Goal of Ending Extreme Poverty?, Brookings Institution, Washington, DC. Article was reviewed in The Financial Times: Shawn Donnan (9 May 2014), World Bank eyes biggest global poverty line increase in decades
 7. „India no longer home to the largest number of poor: Study“. Time of India. 27 June 2018. Посетено на 21 July 2018.
 8. „The start of a new poverty narrative“. 19 June 2018. Посетено на 21 July 2018.
 9. „About the book“. Economics & Poverty. 1 December 2015. Посетено на 10 March 2019.
 10. Zanden, Jan Luiten van; Baten, Joerg; Foldvari, Peter; Leeuwen, Bas van (July 2011). „The Changing Shape of Global Inequality – exploring a new dataset“. Наводот journal бара |journal= (help)
 11. Beauchamp, Zach (14 December 2014). „The world's victory over extreme poverty, in one chart“. Vox. Посетено на 17 June 2019.
 12. 12,0 12,1 „PovcalNet“. iresearch.worldbank.org. Посетено на 10 March 2019.
 13. Human Progress, "What 19 in 20 Americans Don't Know About World Poverty," 30 April 2018
 14. Rosling, Hans; Rönnlund, Anna Rosling; Rosling, Ola (3 April 2018). Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think (англиски). Flatiron Books. стр. 7. ISBN 9781250123817.