Боксит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боксит во споредба со паричка.

Бокситалуминиумска руда која претежно состои од алуминиум хидроксид. Исто така содржи силициум диоксид, оксиди и хидроксиди на железо. Најчести се црвените бои, ситно-гранулирани. Во најголеми количини, се случува на местото на оксидација на алумосиликатни ѕидови во топлите региони. Се употребува и во металургијата, како и за производство на материјали за отпорни на оган и за брзо поставување на цементи. Модификацијата на бокситот е подоцнежна.[1][2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Рударството на боксит е најраспространето во Австралија - нејзиното учество во светското производство во 1995 година било дури 39%. Најголемите депозити, со висока концентрација на алуминиум оксид (до 60%), се направени во регионот Веипа, кој лежи на заливот Карпентери и е помал во регионот на Перт.

Над 30% од светското производство на боксит се наоѓа во Латинска Америка, особено во Јамајка (9.9%) и Бразил (8%), како и во Венецуела, Суринам и Гвајана. Во Африка, најголемиот производител на боксит е Гвинеја (12% од светското производство).

Уделот на други земји е помал од 20%, меѓу нив Кина, Индија, Русија, Казахстан. Во Европа, повеќето боксити се наоѓаат во Грција (1.7%) и во Унгарија (1%).

Светско производство[уреди | уреди извор]

Светско производство и резерви[3]
држава рудно производство резерви резервни основи
2010 2011 (проц.)
 Гвинеја 17,400 18,000 7,400,000 8,600,000
 Австралија 68,400 67,000 6,200,000 7,900,000
 Виетнам 80 80 2,100,000 5,400,000
 Јамајка 8,540 10,200 2,000,000 2,500,000
 Бразил 28,100 31,000 3,600,000 2,500,000
 Гвајана 1,760 2,000 850,000 900,000
 Индија 18,000 20,000 900,000 1,400,000
 Кина 44,000 46,000 830,000 2,300,000
 Грција 2,100 2,100 600,000 650,000
 Иран 500[4]
 Суринам 4,000 5,000 580,000 600,000
 Сиера Леоне 1,090 1,700 180,000 ?
 Казахстан 5,310 5,400 160,000 450,000
 Венецуела 2,500 4,500 320,000 350,000
 Русија 5,480 5,800 200,000 250,000
 САД 30[4] N/A 20,000 40,000
Other countries 2,630 2,600 3,300,000 3,800,000
вкупно (приближно) 209,000 220,000 29,000,000 38,000,000

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Geological Survey Professional Paper page b20[мртва врска]
  2. The Clay Minerals Society Glossary for Clay Science Project Архивирано на 16 април 2016 г.
  3. „Bauxite and Alumina“ (PDF). U.S. Geological Survey (Mineral Commodity Summaries). January 2012. стр. 27. Посетено на August 1, 2012.
  4. 4,0 4,1 „World mineral statistics | MineralsUK“. Bgs.ac.uk. Посетено на 2013-10-25.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Bárdossy, G. (1982): Karst Bauxites: Bauxite deposits on carbonate rocks. Elsevier Sci. Publ. 441 p.
  • Bárdossy, G. and Aleva, G.J.J. (1990): Lateritic Bauxites. Developments in Economic Geology 27, Elsevier Sci. Publ. 624 p. ISBN 0-444-98811-4
  • Grant, C.; Lalor, G. and Vutchkov, M. (2005) Comparison of bauxites from Jamaica, the Dominican Republic and Suriname. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry p. 385–388 Vol.266, No.3
  • Hanilçi, N. (2013). Geological and geochemical evolution of the Bolkardaği bauxite deposits, Karaman, Turkey: Transformation from shale to bauxite. Journal of Geochemical Exploration

Надворешни врски[уреди | уреди извор]