Марко Поло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Марка на Македонска пошта по повод 750 години од раѓањето на Марко Поло, прикажан со неговиот брод и карта (ФДЦ 17/2004, 10 ноември 2004)

Марко Поло (Marco Emilio Polo) бил венецијански трговец и истражувач познат по своето патување (1271-1295) по Патот на свилата до Кина, каде се сретнал со монголскиот владетел Кублај Кан и останал во негова служба 17 години. По враќањето во Европа ја напишал книгата „Милион“ која имала огромно влијание на перцепцијата на светот и послужила како основа за истражувањата на Васко де Гама и Кристофер Колумбо.

Марко Поло бил роден на Корчула на 15 септември 1254, а умрел во Венеција на 8 јануари 1324 година.


Шаблон:Link FA