Шмуел Јозеф Агнон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шмуел Јозеф Агнон (17 јули 1888 - 17 февруари 1970, Ерусалим)

Шмуел Јозеф Агнон (17 јули 1888 - 17 февруари 1970, Ерусалим) — израелски писател, добитник на Нобелова награда за литература во 1966 година, за исклучително раскажувачка уметност на еврејскиот народ.

Агон (лево), добивање на Нобелова награда за литература, 1966 година

Животопис[уреди | уреди извор]

Јозеф уште како учесник го изушувал Талмудот-основниот религиозноетнички и правен зборник на јудаизмот. Посебно се интересирал и се запознавал со древните, средновековните и современите дела на хебрејската книежвност. Уште во рана младост, на 15 години објавувал стихотворби на јидиш и иврит јазикот. Подоцна работел во редакцијата на еден еврејски весник во Лвов и во други еврејски установи.

Творештво[уреди | уреди извор]