Хидротермални извори

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бели чадачи кои испуштаат течност богата со бариум, калциум, силициум и јаглерод диоксид

Хидротермални извори — пукнатина на морското дно од која се испушта геотермално загреана вода. Хидротермалните отвори најчесто се наоѓаат во близина на вулкански активни места, области каде тектонските плочи се раздвојуваат во центрите за ширење, океанските басени и жариштата.[1] Хидротермалните наоѓалишта се карпи и наоѓалишта на минерална руда настанати со дејство на хидротермални отвори.

Хидротермалните отвори постојат затоа што Земјата е и геолошки активна и има големи количества вода на нејзината површина и во нејзината кора. Под морето, хидротермалните отвори може да формираат одлики наречени црн или бел чад. Во однос на поголемиот дел од длабокото море, областите околу подморските хидротермални отвори се биолошки попродуктивни, честопати домаќини на сложени заедници поттикнати од хемикалиите растворени во течностите. Хемосинтетичките бактерии и археите ја формираат основата на синџирот на исхрана, поддржувајќи различни организми, вклучително и џиновски цевчести црви, школки, и ракчиња. Се смета дека постојат активни хидротермални отвори на Јупитеровата месечина Европа и сатурновата месечина Енкелад,[2][3] и се шпекулира дека античките хидротермални отвори некогаш постоеле на Марс.[1][4]

Физички својства[уреди | уреди извор]

Во овој фазен дијаграм, зелената линија со точки го илустрира аномалното однесување на водата. Зелената линија со точки ја означува точката на топење, а сината линија точка на вриење, покажувајќи како тие варираат со притисокот; цврстата зелена линија го покажува типичното однесување на точката на топење за други супстанции.

Хидротермалните отвори во длабокиот океан обично се формираат долж средноокеанските сртови, како што се Источниот Пацифистички гребен и Средноатлантичкиот гребен. Тоа се локации каде што две тектонски плочи се разминуваат и се формира нова кора.

Водата што се испушта од хидротермалните отвори на морското дно се состои претежно од морска вода вовлечена во хидротермалниот систем блиску до вулканската градба преку раседи и порозни седименти или вулкански слоеви, плус малку магматска вода ослободена од магмата што расте.[1] Во копнените хидротермални системи, поголемиот дел од водата што циркулира во системите на фумароло и гејзер е метеорска вода плус подземна вода која се навлекла во термалниот систем од површината, но исто така обично содржи дел од метаморфна вода, магматска вода. Пропорцијата на секоја варира од место до место.

За разлика од приближно 2 °C (36 °F) температура на амбиенталната вода на овие длабочини, водата излегува од овие отвори на температури кои се движат од 60 °C (140 °F) [5] до дури 464 °C (867 °F).[6][7] Поради високиот хидростатички притисок на овие длабочини, водата може да постои или во течна форма или како суперкритична течност на такви температури. Критичната точка на (чиста) вода е 375 °C (707 °F) при притисок од 218  атмосфери.

Експериментални резултати за границата пареа-течност во критичниот регион од 380 до 415 °C

Меѓутоа, внесувањето соленост во течноста ја подига критичната точка на повисоки температури и притисоци. Критичната точка на морската вода (3,2 wt. % NaCl) е 407 °C (765 °F) и 298,5 барови,[8] што одговара на длабочина од ~ 2,960 метри под нивото на морето. Според тоа, ако хидротермална течност со соленост од 3,2 wt. % за NaCl над 407 °C (765 °F) и 298,5 барови, тоа е суперкритично. Понатаму, се покажало дека соленоста на течностите многу варира поради раздвојувањето на фазата во кората.[9] Критична точка за течности со помала соленост е во услови на пониска температура и притисок од онаа за морската вода, но повисока од онаа за чиста вода. На пример, течност за извор со 2,24 wt. % NaCl соленоста има критична точка 400 °C (752 °F) и 280,5 барови. Така, водата што излегува од најжешките делови на некои хидротермални отвори може да биде суперкритична течност, која поседува физички својства помеѓу оние на гасот и оние на течноста.[6][7]

Примери за суперкритично проветрување се наоѓаат на неколку локации. Сестрински Врв,4°48′S 12°22′W / 4.800° ЈГШ; 12.367° ЗГД / -4.800; -12.367, длабочина 2,966 метри) отвора течности од типот на пареа, разделени во фаза со ниска соленост. Утврдено е дека одржливото проветрување не е суперкритично. Било откриено дека блиската локација, Желкови јами, испушта течност со ниска соленост на 407 °C (765 °F), што е над критичната точка на течноста при таа соленост. Местото во Кајманското корито по име Бибе, кое е најдлабоко познато хидротермално место во светот со околу 5,000 метри под нивото на морето, покажало одржливо суперкритично проветрување на 401 °C (754 °F) и 2,3 wt% NaCl.[10]

Иако суперкритични услови се забележани на неколку места, сè уште не е познато какво значење има, доколку има, суперкритичното проветрување во однос на хидротермалната циркулација, формирањето на минерални наоѓалишта, геохемиските текови или биолошката активност.

Почетните фази започнуваат со таложење на минералниот анхидрит. Сулфидите на бакар, железо и цинк потоа се таложат во празнините на оџакот, што го прави помалку порозен со текот на времето. Израстоци од редот на 30 сантиметри дневно се евидентирани.[11] Истражувањето од април 2007 година на отворите за длабоко море во близина на брегот на Фиџи покажало дека тие отвори се значаен извор на растворено железо.[12]

Црн и бел дим[уреди | уреди извор]

Дијаграм на биогеохемиски циклус на отворот за длабоко море
Звучна снимка

Некои хидротермални отвори формираат приближно цилиндрични структури на оџаци. Тие се формираат од минерали кои се растворени во течноста. Кога презагреаната вода ќе дојде во контакт со морската вода што е речиси замрзната, минералите се таложат за да формираат честички кои ја зголемуваат висината на оџаците. Некои од овие структури на оџаци можат да достигнат висина од 60 м.[13] Пример за таков висок отвор бил „Гозила“, структура на длабокото морско дно во Тихиот Океан во близина на Орегон, која се искачил на 40 метри пред да падне во 1996 година.[14]

Црниот дим првпат бил откриен во 1979 година на Источнопацифистичкиот гребен на 21° северна географска ширина

Црн дим или отвор за длабоко море е тип на хидротермален извор за проветрување што се наоѓа на морското дно, обично во батијалната зона (со најголема честота во длабочините од 2500 m до 3000 m), но исто така и во помали длабочини, како и подлабоко во абисалната зона.[1] Тие се појавуваат како црни структури слични на оџаци кои испуштаат облак од црн материјал. Тие обично испуштаат честички со високи нивоа на минерали или сулфиди кои содржат сулфур. Црниот дим се формира на полиња широки стотици метри кога прегреана вода од под Земјината кора доаѓа низ дното на океанот (водата може да достигне температури над 400 °C).[1] Оваа вода е богата со растворени минерали од кората, особено со сулфиди. Кога ќе дојде во контакт со студената океанска вода, многу минерали се таложат, формирајќи црна структура слична на оџак околу секој отвор. Депонираните метални сулфиди со текот на времето можат да станат масивни наслаги на сулфидна руда Некои од нив, на делот на Азорските Острови на Средноатлантскиот Гребен се исклучително богати со метал, како што е Виножито со 24.000 μM концентрации на железо.[15]

Црниот дим за првпат бил откриен во 1979 година на Источнопацифистичкиот Гребен од страна на научниците од Институтот за океанографија Скрипс за време на проектот RISE.[16] Тие биле забележани со помош на возилото за длабоко потопување ALVIN од океанографската институција Вудс Хол. Денес, познато е дека тие постојат во Атлантскиот и Тихиот Океан, на просечна длабочина од 2100 г. метри. Најсеверните такви чадаци се кластер од пет наречени замок Локи [17] откриен во 2008 година од страна на научниците од Универзитетот во Берген на 73° северно, на Средноатлантскиот гребен помеѓу Гренланд и Норвешка. Тие се од интерес бидејќи се наоѓаат во постабилна област на Земјината кора, каде што тектонските сили се помали и, следствено, полињата на хидротермалните отвори се поретки.[18] Најдлабоките познати црни чадаци во светот се наоѓаат во Кајманското корито, 5.000 m (3.1 милји) под површината на океанот.[19]

Белите чадаци испуштаат минерали со посветла нијанса, како што се оние што содржат бариум, калциум и силициум. Овие отвори, исто така, имаат тенденција да имаат столбови со пониска температура веројатно затоа што тие се генерално оддалечени од нивниот извор на топлина.[1]

Црно-белите чадаци може да коегзистираат во истото хидротермално поле, но тие генерално претставуваат проксимални (блиски) и дистални (оддалечени) отвори до главната зона на нагорен проток, соодветно. Сепак, белите најмногу одговараат на фазите на опаѓање на таквите хидротермални полиња, бидејќи магматските извори на топлина стануваат постепено пооддалечени од изворот (поради кристализација на магмата) и хидротермалните течности стануваат доминирани од морска вода наместо магматска вода. Минерализирачките течности од овој тип на отвори се богати со калциум и тие формираат доминантно богати со сулфати (т.е. барит и анхидрит) и карбонатни наслаги.[1]

Биологија[уреди | уреди извор]

Животот традиционално се смета дека е поттикнат од енергијата од сонцето, но организмите на длабоко море немаат пристап до сончева светлина, така што биолошките заедници околу хидротермалните отвори мора да зависат од хранливите материи кои се наоѓаат во правливите хемиски наслаги и хидротермалните течности во кои живеат. Претходно, бенталските океанографи претпоставувале дека организмите за проветрување се зависни од морскиот снег, како што се организмите на длабоко море. Ова би ги оставило зависни од животот на растенијата, а со тоа и од сонцето. Некои хидротермални организми навистина го консумираат овој „дожд“, но само со таков систем, формите на живот би биле ретки. Меѓутоа, во споредба со околното морско дно, хидротермалните зони имаат густина на организми од 10.000 до 100.000 пати поголема.

Хидротермалните отвори се препознаваат како тип на екосистеми засновани на хемосинтетика (CBE) каде примарната продуктивност е поттикната од хемиски соединенија како извори на енергија наместо светлина ( хемоавтотрофија).[20] Заедниците се способни да одржат такви огромни количини на живот бидејќи организмите таму зависат од хемосинтетичките бактерии за храна. Водата од хидротермалниот отвор е богата со растворени минерали и поддржува голема популација на хемоавтотрофни бактерии. Овие бактерии користат сулфурни соединенија, особено сулфурводород, хемикалија високо токсична за повеќето познати организми, за производство на органски материјал преку процесот на хемосинтеза.

Биолошки заедници[уреди | уреди извор]

Така формираниот екосистем се потпира на континуираното постоење на хидротермалното поле како примарен извор на енергија, кој се разликува од повеќето површински животи на Земјата, кои се засноваат на сончевата енергија. Сепак, иако често се вели дека овие заедници постојат независно од сонцето, некои од организмите се всушност зависни од кислородот произведен од фотосинтетичките организми, додека други се анаеробни.

Густа фауна ( Kiwa anomurans и Vulcanolepas)
Џиновски цевчести црви (Riftia pachyptila)

Хемосинтетичките бактерии прераснуваат во густа подлога која привлекува други организми, како што се водоземци и копеподи, кои директно ги пасат бактериите. Поголемите организми, како што се полжавите, ракчињата, раковите, цевчестите црви, рибите (особено јагулата, офидијформите и Symphurus thermophilus) и октоподите (особено Vulcanoctopus hydrothermalis), го формираат примарниот синџир на исхрана и врската пред потрошувачите. Главните семејства на организми пронајдени околу отворите на морското дно се прстенести црви, полжави и ракови, со големи школки и.т.н.

<i>Siboglinidae</i>, кои може да пораснат до над 2 метри високи кај најголемите видови, честопати формираат важен дел од заедницата околу хидротермалниот извор. Тие немаат уста или дигестивен тракт, и како паразитски црви, ги апсорбираат хранливите материи произведени од бактериите во нивните ткива. Околу 285 милијарди бактерии се пронајдени кај цевчестите црви. Тие имаат црвени пердуви кои содржат хемоглобин. Хемоглобинот се комбинира со сулфурводород и го пренесува на бактериите кои живеат во црвот. За возврат, бактериите го хранат црвот со јаглеродни соединенија. Два од видовите кои живеат во хидротермалниот извор се Tevnia jerichonana и Riftia pachyptila. Една откриена заедница, наречена „Градот на јагулите“, се состои претежно од јагулата Dysommina rugosa. Иако јагулите не се невообичаени, безрбетниците обично доминираат во хидротермалните отвори. Градот на јагулите се наоѓа во близина на вулканскиот конус Ваилулу, Американска Самоа.[21]

Во 1993 година, веќе било познато дека повеќе од 100 видови гастроподи се појавуваат во хидротермалните отвори.[22] Над 300 нови видови се откриени на хидротермалните отвори,[23] многу од нив „сестрински видови“ на другите пронајдени во географски одвоени области. Предложено е дека пред северноамериканската плоча да го надвладее сртот на Средноокеанскиот гребен, постоел единствен биогеографски пропустлив регион во источниот Пацифик.[24] Последователната бариера за патување ја започнала еволутивната дивергенција на видовите на различни локации. Примерите на конвергентна еволуција видени помеѓу различни хидротермални отвори се сметаат за главна поддршка за теоријата на природна селекција и на еволуцијата како целина.

Иако животот е многу редок на овие длабочини, црните чадаци се центри на цели екосистеми. Сончевата светлина не постои, па многу организми, како што се археите и екстремофилите, ја претвораат топлината, метанот и сулфурните соединенија обезбедени од црните чадаци во енергија преку процес наречен хемосинтеза. Покомплексните форми на живот, како што се школките и цевчестите црви, се хранат со овие организми. Организмите во основата на синџирот на исхрана исто така депонираат минерали во основата на црниот дим, со што го завршуваат животниот циклус.

Вид на фототрофична бактерија е пронајден како живее во близина на црн дим во близина на брегот на Мексико на длабочина од 2,500 метри. Ниту една сончева светлина не продира толку далеку во водите. Наместо тоа, бактериите, дел од семејството Зелени сулфурни бактерии, го користат слабиот сјај за фотосинтеза. Ова е првиот организам откриен во природата кој исклучиво користи светлина различна од сончевата светлина за фотосинтеза.[25]

Во соседството на црните чадаци постојано се откриваат нови и необични видови. Помпејскиот црв Alvinella pompejana, кој е способен да издржи температури до 80 °C (176 °F), бил пронајден во 1980-тите и лушпестиот гастропод Chrysomallon squamiferum во 2001 година за време на експедиција на хидротермалното поле Каиреи во Индискиот Океан. Вториот користи железни сулфиди ( пирит и григит) за структурата на неговите дермални склерити (зацврстени делови од телото), наместо калциум карбонат. Екстремниот притисок од 2500 m вода (приближно 25 мегапаскали или 250 атмосфери) се смета дека игра улога во стабилизирање на железо сулфид за биолошки цели. Овој оклоп веројатно служи како одбрана од отровната радула (заби) на грабливи полжави во таа заедница.

Во март 2017 година, истражувачите објавиле докази за веројатно најстарите форми на живот на Земјата. Наводни фосилизирани микроорганизми биле откриени во хидротермалните талози во појасот Нувуагитук во Квебек, Канада, кои можеби живееле уште пред 4,280 милијарди години, не долго откако се формирале океаните пред 4,4 милијарди години и не долго по формирањето на Земјата пред 4,54 милијарди години.[26][27][28]

Животинско-бактериска симбиоза[уреди | уреди извор]

Екосистемите за хидротермални извори маат огромна биомаса и продуктивност, но ова се потпира на симбиотските односи што се развиле на отворите. Хидротермалните екосистеми на длабоко море се разликуваат од нивните хидротермални колеги со плитки води и копнени поради симбиозата што се јавува помеѓу домаќините на макробез'рбетниците и хемоавтотрофните микробни симбиони во првите. Бидејќи сончевата светлина не допира до длабоките хидротермални отвори, организмите во длабокоморските хидротермални отвори не можат да добијат енергија од сонцето за да извршат фотосинтеза. Наместо тоа, микробниот живот пронајден во хидротермалните отвори е хемосинтетички; тие го поправаат јаглеродот користејќи енергија од хемикалии како што е сулфидот, наспроти светлосната енергија од сонцето. Со други зборови, симбионтот претвора неоргански молекули (H2S, CO2, O) во органски молекули кои домаќинот потоа ги користи како исхрана. Сепак, сулфидот е исклучително токсична супстанција за повеќето животи на Земјата. Поради оваа причина, научниците биле вчудовидени кога во 1977 година за прв пат пронашле хидротермални отвори преполни со живот. Она што било откриено е сеприсутната симбиоза на хемоавтотрофите кои живеат во (ендосимбиоза) вентилационите жабри на животните; причината зошто повеќеклеточниот живот е способен да ја преживее токсичноста на системите. Затоа, научниците сега проучуваат како микробиолошките симбиони помагаат во детоксикација на сулфид (затоа дозволувајќи му на домаќинот да ги преживее инаку токсичните услови). Работата на функцијата на микробиомот покажува дека микробиомите поврзани со домаќинот се исто така важни во развојот на домаќинот, исхраната, одбраната од грабливци и детоксикацијата. За возврат, домаќинот му обезбедува на симбионтот хемикалии потребни за хемосинтеза, како што се јаглерод, сулфид и кислород. 

Во раните фази на проучување на животот на хидротермалните отвори, постоеле различни теории во врска со механизмите со кои повеќеклеточните организми се способни да добиваат хранливи материи од овие средини и како тие можат да преживеат во такви екстремни услови. Во 1977 година, било претпоставено дека хемоавтотрофните бактерии на хидротермалните отвори може да бидат одговорни за придонесот во исхраната на школките што се хранат со суспензија.[29]

Конечно, во 1981 година, било разбрано дека стекнувањето на исхраната на џиновските црви се случило како резултат на хемоавтотрофни бактериски ендосимбиони. Како што научниците продолжиле да го проучуваат животот на хидротермалните отвори, било разбрано дека симбиотските врски помеѓу хемоавтотрофите и видовите безрбетници на макрофауната се сеприсутни. На пример, во 1983 година, било потврдено дека ткивото на школката содржи бактериски ендосимбионти; во 1984 година, исто така, откриено е дека батимодиолидните школки и везикомиидните школки носат ендосимбионти.[30][31]

Меѓутоа, механизмите со кои организмите ги стекнуваат своите симбиони се разликуваат, како и метаболичките односи. На пример, цевчестите црви немаат уста и црева, но имаат „трофозом“, каде што се занимаваат со исхраната и каде се наоѓаат нивните ендосимбиони. Тие, исто така, имаат светло-црвен пердув, кој го користат за навлегување на соединенија како што се O, H2S и CO2, кои ги хранат ендосимбионите во нивниот трофозом. Неверојатно, цевчестиот (што случајно е причината за светло-црвената боја) е способен да носи кислород без мешање или инхибиција од сулфидот, и покрај фактот што кислородот и сулфидот обично се многу реактивни. Во 2005 година, било откриено дека тоа е можно поради цинковите јони кои го врзуваат водородниот сулфид во хемоглобинот на цевчестите црви, со што го спречуваат сулфидот да реагира со кислородот. Исто така, го намалува ткивото на цевчеста црви од изложеност на сулфидот и им обезбедува на бактериите со сулфид за да извршат хемоавтотрофија.[32] Исто така, откриено е дека цевчестите црви можат да го метаболизираат CO2 на два различни начини и можат наизменично да се менуваат по потреба како што се менуваат условите на околината.[33]

Во 1988 година, истражувањата потврдиле тиотрофни (сулфид-оксидирачки) бактерии во Alvinochonca hessleri. Со цел да се заобиколи токсичноста на сулфидот, школките прво го претвораат во тиосулфат пред да го пренесат на симбионите. Во случај на подвижни организми како што се алвинокаридните ракчиња, тие мора да ги следат оксичните (богати со кислород) / аноксичните (сиромашни со кислород) средини додека тие флуктуираат во околината.

Организмите кои живеат на работ на полињата за хидротермални отвори, како што се пектинидните раковини, исто така носат ендосимбионти во нивните жабри, и како резултат на тоа, нивната бактериска густина е мала во однос на организмите кои живеат поблиску до отворот. Сепак, зависноста на скалопот од микробиолошкиот ендосимбионт за добивање на нивната исхрана затоа е исто така намалена.

Понатаму, не сите животни домаќини имаат ендосимбионти; некои имаат еписимбиони - симбиони кои живеат на животното за разлика од внатре во животното. Ракчињата пронајдени на отворите во Средноатланскиот гребен некогаш се сметале за исклучок од неопходноста од симбиоза за опстанок на макробез'рбетниците на отворите. Тоа се променило во 1988 година кога било откриено дека носат еписимбиони. Оттогаш, откриени се и други организми на отворите кои носат еписимбионти, како што е Lepetodrilis fucensis.[34]

Понатаму, додека некои симбионти ги намалуваат сулфурните соединенија, други се познати како „метанотрофи“ и ги намалуваат јаглеродните соединенија, имено метанот. Батмодиолидните школки се пример кој содржи метанотрофни ендосимбионти; како и да е, вторите најчесто се јавуваат во ладни вдлабнатини за разлика од хидротермалните отвори.

Додека хемосинтезата што се случува во длабоките океани им овозможува на организмите да живеат без сончева светлина во непосредна смисла, тие технички сè уште се потпираат на сонцето за опстанок, бидејќи кислородот во океанот е нуспроизвод на фотосинтезата. Меѓутоа, ако сонцето одеднаш исчезне и фотосинтезата престане да се случува на нашата планета, животот на хидротермалните отвори на длабоко море би можел да продолжи со милениуми (додека кислородот не се исцрпи).

Теорија за хидротермално потекло на животот[уреди | уреди извор]

Хемиската и топлинската динамика во хидротермалните отвори ги прави таквите средини многу погодни термодинамички за да се одвиваат процесите на хемиска еволуција. Затоа, флуксот на топлинска енергија е постојан агенс и се претпоставува дека придонел за еволуцијата на планетата, вклучувајќи ја и пребиотичката хемија.[1]

Гинтер Вахтершаузер ја предложил теоријата на светот на железо-сулфур и предложил дека животот можеби потекнува од хидротермалните отвори. Вахтершаузер предложил дека раната форма на метаболизам и претходела на генетиката. Под метаболизам тој подразбирал циклус на хемиски реакции кои ослободуваат енергија во форма што може да се искористи со други процеси.[35]

Предложено е дека синтезата на аминокиселини можела да се случи длабоко во Земјината кора и дека овие аминокиселини последователно биле истрелани заедно со хидротермалните течности во поладни води, каде што пониските температури и присуството на глинени минерали би го поттикнале формирањето на пептиди и протоколи.[36] Ова е атрактивна хипотеза поради изобилството на CH4 (метан) и NH3 (амонијак) присутни во хидротермалните региони, состојба што не била обезбедена од примитивната атмосфера на Земјата. Главното ограничување на оваа хипотеза е недостатокот на стабилност на органските молекули на високи температури, но некои сугерираат дека животот би потекнувал надвор од зоните со највисока температура.[37] Постојат бројни видови на екстремофили и други организми кои моментално живеат веднаш околу отворите за длабоко море, што сугерира дека тоа е навистина можно сценарио.

Експерименталните истражувања и компјутерското моделирање покажуваат дека површините на минералните честички во внатрешноста на хидротермалните отвори имаат слични каталитички својства како ензимите и се способни да создадат едноставни органски молекули, како што се метанол (CH3 OH) и мравја киселина (HCO2H). растворен CO2 во водата.[38][39][40]

Се смета дека алкалните хидротермални отвори би можеле да бидат посоодветни за нов живот од црните поради нивните услови на pH.[41]

Длабока топла биосфера[уреди | уреди извор]

На почетокот на својот труд „Длабока топла биосфера“ од 1992 година, Томас Голд се осврнал на отворите на океаните како поддршка на неговата теорија дека пониските нивоа на земјата се богати со жив биолошки материјал што го наоѓа својот пат до површината[42]. Тој дополнително ги проширил своите идеи во книгата „Длабока топла биосфера“.

Една статија за производството на абиогени јаглеводороди во февруари 2008 година во списанието <i>Science</i> користела податоци од експерименти на хидротермалното поле „Изгубен Град“, пријавувајќи абиотската синтеза на јаглеводороди со мала молекуларна маса од јаглерод диоксид добиен од плашт со присуство на ултрамафични карпи, вода, и умерени количини на топлина.[43]

Откривање и истражување[уреди | уреди извор]

Пресек на типично вулканогено-масивно сулфидно (VMS) наоѓалиште [44]

Во 1949 година, истражувањето на длабоки води пријавило аномално топла вода во централниот дел на Црвеното Море. Подоцна работа во 1960-тите го потврдило присуството на жешките води, 60 °C (140 °F). Тие произлегувале од активна пукнатина на подморското дно. Високо солениот карактер на водите не бил гостољубив за живите организми. Солта и придружната кал моментално се под истрага како извор на благородни и основни метали што може да се ископуваат.

Во јуни 1976 година, научниците од Институтот за океанографија „Скрипс“ го добиле првиот доказ за хидротермалните отвори по должината на гребенот Галапагос, преку експедицијата Pleiades II, користејќи го системот за сликање на морското дно Deep-Tow. Во 1977 година, првите научни трудови за хидротермалните отвори [45] биле објавени од научници од Институтот за океанографија Скрипс; Истражувачкиот научник Питер Лонсдејл објавил фотографии направени од камери со длабоко влечење,[46] а докторантката Кетлин Крејн објавила мапи и податоци за температурните аномалии.[47] Транспондери биле распоредени на локацијата, која била наречена „Clam-bake“, за да и овозможи на експедицијата да се врати следната година за директни набљудувања со DSV <i id="mwAe8">Alvin</i>.

Хемосинтетичките екосистеми кои ги опкружуваат хидротермалните отвори на Галапагос за првпат биле директно забележани во 1977 година, кога група морски геолози финансирани од Националната научна фондација се вратиле на локациите на Кламбејк. Главниот истражувач за потопната студија бил Џек Корлис од Државниот универзитет во Орегон. Корлис и ван Андел од Универзитетот Стенфорд ги набљудувале и земале примероци од отворите и нивниот екосистем на 17 февруари 1977 година, додека нуркале во DSV Alvin, истражувачка потопница управувана од океанографската институција Вудс Хол (WHOI).[48] Други научници на истражувачкото крстарење биле Ричард (Дик) Фон Херцен и Роберт Балард, Џек Димонд и Луис Гордон од Државниот универзитет во Орегон, Џон Едмонд и Тања Атвотер од Технолошкиот институт во Масачусетс, Дејв Вилијамс од Геолошкиот институт на САД и Кетлин Крејн од Институт за океанографија.[48][49] Овој тим ги објавил своите набљудувања за отворите, организмите и составот на течностите за во списанието Science.[50] Во 1979 година, тим од биолози предводени од Ј. Фредерик Грасл се вратиле на истата локација за да ги истражат биолошките заедници откриени две години претходно.

Хидротермалните отвори со висока температура, „црните чадаци“, биле откриени во пролетта 1979 година од страна на тим од Институтот за океанографија „Скрипс“ користејќи го Алвин. Експедицијата RISE го истражувала издигнувањето на Источниот Пацифик на 21° северно со цел да тестира геофизичко мапирање на морското дно со Алвин и да најде друго хидротермално поле надвор од отворите на Галапагос. Експедицијата била предводена од Фред Спис и Кен Мекдоналд и вклучувала учесници од САД, Мексико и Франција.[16] Регионот за нуркање бил избран врз основа на откритието на насипи од сулфидни минерали на морското дно од страна на француската експедиција CYAMEX во 1978 година.[51] Пред операциите за нуркање, членот на експедицијата Роберт Балард открил аномалии на температурата на водата блиску до дното. Првото нуркање било насочено кон една од тие аномалии. Во неделата на Велигден на 15 април 1979 година за време на нуркањето на Алвин на 2600 метри, Роџер Ларсон и Брус Луендик пронашле хидротермално поле со биолошка заедница слична на отворите на Галапагос. На следното нуркање на 21 април, Вилијам Нормарк и Тиери Жуто ги откриле отворите за висока температура кои испуштаат црни минерални млазови честички од оџаците; црните чадаци.[52] По ова, Мекдоналд и Џим Ајкен поставиле температурна сонда до Алвин за да ја измери температурата на водата на отворите. Овде биле забележани највисоките температури на хидротермалните отвори на длабоко море (380±30 °C).[53] Анализата на материјалот и оџаците што ги хранеле откриле дека талогот од железо сулфид се вообичаени минерали во „чадот“ и ѕидовите на оџаците.[54] 

Во 2005 година, Neptune Resources NL, компанија за истражување на минерали, аплицирала и добила 35.000 km 2 од правата за истражување на лакот Кермадек во ексклузивната економска зона на Нов Зеланд за истражување на масивни наоѓалишта на сулфиди на морското дно, потенцијален нов извор на сулфиди на олово - цинк - бакар формирани од модерни хидротермални полиња. Откривањето на отворот во Тихиот Океан на брегот на Костарика, наречено хидротермално поле Медуза (по Медуза од грчката митологија), било објавено во април 2007 година. Хидротермалното поле Ашадзе (13°N на средноатлантскиот гребен, надморска височина -4200 м) било најдлабокото познато високотемпературно хидротермално поле до 2010 година, кога хидротермалниот столб што произлегувал од локацијата Бибе [55] (18°33′N 81°43′W / 18.550° СГШ; 81.717° ЗГД / 18.550; -81.717, кота -5000 м) бил откриен од група научници од лабораторијата за млазен погон на НАСА и океанографската институција Вудс Хол. Оваа локација се наоѓа на 110 км дилжина, ултрабавно се шири Средниот Кајмански гребен во рамките на Кајманското корито.[56] На почетокот на 2013 година, најдлабоките познати хидротермални отвори биле откриени во Карипското Море на длабочина од речиси 5,000 метри.[57]

Океанографите ги проучуваат вулканите и хидротермалните отвори на средишниот океански гребен Хуан де Фука каде тектонските плочи се оддалечуваат една од друга.[58]

Во моментов се истражуваат хидротермални отвори и други геотермални манифестации во Долна Калифорнија Сур, Мексико.[59]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Хидротермалните отвори се распоредени по должината на границите на Земјината плоча, иако тие исто така може да се најдат на места во внатрешноста на плочата, како што се вулканите на жариштето. Почнувајќи од 2009 година, имало околу 500 познати активни подморнички хидротермални полиња, а околу половина се визуелно забележани на морското дно, а другата половина се сомнителни од индикаторите.[60] Програмската канцеларија на InterRidge е домаќин на глобална база на податоци за местара на познатите активни подморнички хидротермални полиња.

Распределба на хидротермални отвори. Оваа карта е создадена со користење на базата на податоци InterRidge вер.3.3.

Роџерс и неговите соработници (2012) [61] препознале најмалку 11 биогеографски провинции на хидротермални системи:

 1. провинција Средноатлантски Гребен,
 2. провинција Источношкотски Гребен,
 3. северна провинција Источнопацифистички Гребен,
 4. централна провинција Источнопацифистички Гребен,
 5. јужна провинција Источнопацифистички Гребен,
 6. јужно од Велигденската микроплоча,
 7. Провинција Индиски Океан,
 8. четири провинции во западниот Пацифик и многу повеќе.

Експлоатација[уреди | уреди извор]

Хидротермалните отвори, во некои случаи, довеле до формирање на експлоатбилни минерални ресурси преку таложење на масивни сулфидни наоѓалишта на морското дно. Рудното тело на планината Иса сместено во Квинсленд, Австралија, е одличен пример за тоа.[62] Многу хидротермални отвори се богати со кобалт, злато, бакар и метали од ретки земји неопходни за електронските компоненти.[63] Се смета дека хидротермалното проветрување на архејското морско дно формирало железни формации со ленти од типот Алгома кои биле извор на железна руда.[64]

Неодамна, компаниите за истражување на минерали, поттикнати од зголемената ценовна активност во секторот на основни метали во средината на 2000-тите, го свртеле своето внимание кон екстракција на минерални ресурси од хидротермалните полиња на морското дно. Теоретски, можни се значителни намалувања на трошоците.[65]

Во земји како Јапонија каде минералните ресурси примарно се изведени од меѓународен увоз,[66] постои посебен притисок за екстракција на минерални ресурси на морското дно.[67] Првото „големо“ ископување во светот на минерални наоѓалишта било спроведено од Јапонската Национална корпорација за нафта, гас и метали (JOGMEC) во август - септември 2017 година. JOGMEC ја спровела оваа операција користејќи го истражувачкиот брод Хакуреи. Ова ископување било спроведено на полето „Изена“ во рамките на хидротермално активниот слив со заден лак познат како корито на Окинава кое содржи 15 потврдени полиња според базата на податоци InterRidge Vents.

Две компании моментално се ангажирани во доцните фази на започнување со ископување масивни сулфиди на морското дно. Nautilus Minerals е во напредна фаза на започнување на екстракција од своето наоѓалиште Солвара, во архипелагот Бизмарк, а Нептун Минералс е во порана фаза со своето наоѓалиште Румбл II Запад, сместено на лакот Кермадек, во близина на островите Кермадек. Двете компании предлагаат користење на модифицирана постоечка технологија. Nautilus Minerals, во партнерство со <i>Placer Dome</i> успеала во 2006 година да врати над 10 метрички тони минирани сулфиди на морското дно, како први во светот. Нептун Минералс во 2007 година успеал да поврати примероци од седиментот на сулфиди на морското дно со помош на модифицирана пумпа за вшмукување на нафтата, исто така за првпат во светот.[68]

Потенцијалното ископување на морското дно има влијанија врз животната средина, вклучително и прашина од рударските машини кои влијаат на организмите кои се хранат со филтри,[63] колабирање или повторно отворање на отворите, ослободување на метан клатрат или дури и подокеански лизгања на земјиштето.[69] Во моментов, двете горенаведени компании се ангажираат во голема количина на работа за да се осигури дека потенцијалните влијанија врз животната средина од ископувањето на морското дно се добро разбрани и дека се спроведуваат контролни мерки, пред да започне експлоатацијата.[70] Сепак, овој процес е веројатно попречен од непропорционалната дистрибуција на истражувачки напор меѓу екосистемите: најдобро проучените и разбрани хидротермални екосистеми не се претставителни за оние наменети за рударство.[71]

Во минатото биле направени обиди да се искористат минералите од морското дно. Во 1960-тите и 70-тите години се забележува голема активност (и расходи) во обновувањето на манганска нодула од абисалните рамнини, со различен степен на успех. Сепак, ова покажува дека обновувањето на минералите од морското дно е можно. Ископувањето на манганска нодула служело како насловна приказна за деталниот обид во 1974 година на ЦИА да ја подигне потопената советска подморница <i id="mwApg">К-129</i>.[72] Операцијата била позната како Проект Азориан, а насловната приказна на морското дно можеби послужила како поттик да се поттикнат други компании да направат сличен обид.

Конзервација[уреди | уреди извор]

Зачувувањето на хидротермалните отвори е предмет на понекогаш жестока дискусија во океанографската заедница во последните 20 години.[73] Било посочено дека можеби оние кои предизвикуваат најголема штета на овие прилично ретки живеалишта се научниците.[74][75] Имало обиди да се склучат договори за однесувањето на научниците кои ги истражуваат местата, но иако постои договорен кодекс на пракса, сè уште нема формален меѓународен и правно обврзувачки договор.[76]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Colín-García, María (2016). „Hydrothermal vents and prebiotic chemistry: a review“. Boletín de la Sociedad Geológica Mexicana. 68 (3): 599–620. doi:10.18268/BSGM2016v68n3a13.
 2. Chang, Kenneth (13 April 2017). „Conditions for Life Detected on Saturn Moon Enceladus“. New York Times. Посетено на 14 April 2017.
 3. „Spacecraft Data Suggest Saturn Moon's Ocean May Harbor Hydrothermal Activity“. NASA. 11 March 2015. Архивирано од изворникот на 2015-03-13. Посетено на 12 March 2015.
 4. Paine, M. (15 May 2001). „Mars Explorers to Benefit from Australian Research“. Space.com. Архивирано од изворникот на 21 February 2006.
 5. Garcia, Elena Guijarro; Ragnarsson, Stefán Akí; Steingrimsson, Sigmar Arnar; Nævestad, Dag; Haraldsson, Haukur; Fosså, Jan Helge; Tendal, Ole Secher; Eiríksson, Hrafnkell (2007). Bottom trawling and scallop dredging in the Arctic: Impacts of fishing on non-target species, vulnerable habitats and cultural heritage. Nordic Council of Ministers. стр. 278. ISBN 978-92-893-1332-2.
 6. 6,0 6,1 Haase, K. M.; и др. (2007). „Young volcanism and related hydrothermal activity at 5°S on the slow-spreading southern Mid-Atlantic Ridge“. Geochemistry, Geophysics, Geosystems. 8 (11): Q11002. Bibcode:2007GGG.....811002H. doi:10.1029/2006GC001509.
 7. 7,0 7,1 Haase, K. M.; и др. (2009). „Fluid compositions and mineralogy of precipitates from Mid Atlantic Ridge hydrothermal vents at 4°48'S“. Pangaea. doi:10.1594/PANGAEA.727454.
 8. Bischoff, James L; Rosenbauer, Robert J (1988). „Liquid-vapor relations in the critical region of the system NaCl-H2O from 380 to 415°C: A refined determination of the critical point and two-phase boundary of seawater“. Geochimica et Cosmochimica Acta (Submitted manuscript). 52 (8): 2121–2126. Bibcode:1988GeCoA..52.2121B. doi:10.1016/0016-7037(88)90192-5.
 9. Von Damm, K L (1990). „Seafloor Hydrothermal Activity: Black Smoker Chemistry and Chimneys“. Annual Review of Earth and Planetary Sciences (Submitted manuscript). 18 (1): 173–204. Bibcode:1990AREPS..18..173V. doi:10.1146/annurev.ea.18.050190.001133.
 10. Webber, A.P.; Murton, B.; Roberts, S.; Hodgkinson, M. „Supercritical Venting and VMS Formation at the Beebe Hydrothermal Field, Cayman Spreading Centre“. Goldschmidt Conference Abstracts 2014. Geochemical Society. Архивирано од изворникот на 29 July 2014. Посетено на 29 July 2014.
 11. Tivey, M. K. (1 December 1998). „How to Build a Black Smoker Chimney: The Formation of Mineral Deposits At Mid-Ocean Ridges“. Woods Hole Oceanographic Institution. Посетено на 2006-07-07.
 12. Petkewich, Rachel (September 2008). „Tracking ocean iron“. Chemical & Engineering News. 86 (35): 62–63. doi:10.1021/cen-v086n035.p062.
 13. Perkins, S. (2001). „New type of hydrothermal vent looms large“. Science News. 160 (2): 21. doi:10.2307/4012715. JSTOR 4012715.
 14. Kelley, Deborah S. „Black Smokers: Incubators on the Seafloor“ (PDF). стр. 2.
 15. Douville, E; Charlou, J.L; Oelkers, E.H; Bienvenu, P; Jove Colon, C.F; Donval, J.P; Fouquet, Y; Prieur, D; Appriou, P (March 2002). „The rainbow vent fluids (36°14′N, MAR): the influence of ultramafic rocks and phase separation on trace metal content in Mid-Atlantic Ridge hydrothermal fluids“. Chemical Geology. 184 (1–2): 37–48. Bibcode:2002ChGeo.184...37D. doi:10.1016/S0009-2541(01)00351-5.
 16. 16,0 16,1 Spiess, F. N.; Macdonald, K. C.; Atwater, T.; Ballard, R.; Carranza, A.; Cordoba, D.; Cox, C.; Garcia, V. M. D.; Francheteau, J. (28 March 1980). „East Pacific Rise: Hot Springs and Geophysical Experiments“. Science. 207 (4438): 1421–1433. Bibcode:1980Sci...207.1421S. doi:10.1126/science.207.4438.1421. PMID 17779602.
 17. „Boiling Hot Water Found in Frigid Arctic Sea“. LiveScience. 24 July 2008. Посетено на 2008-07-25.
 18. „Scientists Break Record By Finding Northernmost Hydrothermal Vent Field“. Science Daily. 24 July 2008. Посетено на 2008-07-25.
 19. Cross, A. (12 April 2010). „World's deepest undersea vents discovered in Caribbean“. BBC News. Посетено на 2010-04-13.
 20. Ramirez-Llodra, E; Keith, DA (2020). „M3.7 Chemosynthetic-based-ecosystems (CBE)“. Во Keith, D.A.; Ferrer-Paris, J.R.; Nicholson, E.; Kingsford, R.T. (уред.). The IUCN Global Ecosystem Typology 2.0: Descriptive profiles for biomes and ecosystem functional groups. Gland, Switzerland: IUCN. doi:10.2305/IUCN.CH.2020.13.en. ISBN 978-2-8317-2077-7.
 21. „Extremes of Eel City“. Astrobiology Magazine. 28 May 2008. Посетено на 2007-08-30.
 22. Sysoev, A. V.; Kantor, Yu. I. (1995). „Two new species of Phymorhynchus (Gastropoda, Conoidea, Conidae) from the hydrothermal vents“ (PDF). Ruthenica. 5: 17–26. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-08-08. Посетено на 2022-02-10.
 23. Botos, S. „Life on a hydrothermal vent“. Hydrothermal Vent Communities.
 24. Van Dover, C. L. „Hot Topics: Biogeography of deep-sea hydrothermal vent faunas“. Woods Hole Oceanographic Institution.
 25. Beatty, J.T.; и др. (2005). „An obligately photosynthetic bacterial anaerobe from a deep-sea hydrothermal vent“. Proceedings of the National Academy of Sciences. 102 (26): 9306–10. Bibcode:2005PNAS..102.9306B. doi:10.1073/pnas.0503674102. PMC 1166624. PMID 15967984.
 26. Dodd, Matthew S.; Papineau, Dominic; Grenne, Tor; Slack, John F.; Rittner, Martin; Pirajno, Franco; O'Neil, Jonathan; Little, Crispin T. S. (2 March 2017). „Evidence for early life in Earth's oldest hydrothermal vent precipitates“ (PDF). Nature. 543 (7643): 60–64. Bibcode:2017Natur.543...60D. doi:10.1038/nature21377. PMID 28252057.
 27. Zimmer, Carl (1 March 2017). „Scientists Say Canadian Bacteria Fossils May Be Earth's Oldest“. The New York Times. Посетено на 2 March 2017.
 28. Ghosh, Pallab (1 March 2017). „Earliest evidence of life on Earth 'found'. BBC News. Посетено на 2 March 2017.
 29. Lonsdale, Peter (1977). „Clustering of suspension-feeding macrobenthos near abyssal hydrothermal vents at oceanic spreading centers“. Deep Sea Research. 24 (9): 857–863. Bibcode:1977DSR....24..857L. doi:10.1016/0146-6291(77)90478-7.
 30. Fiala-Médioni, A. (1984). „Ultrastructural evidence of abundance of intracellular symbiotic bacteria in the gill of bivalve molluscs of deep hydrothermal vents“. Comptes rendus de l'Académie des Sciences. 298 (17): 487–492.
 31. Le Pennec, M.; Hily, A. (1984). „Anatomie, structure et ultrastructure de la branchie d'un Mytilidae des sites hydrothermaux du Pacifique oriental“ [Anatomy, structure and ultrastructure of the gill of a Mytilidae of the hydrothermal sites of the eastern Pacific]. Oceanologica Acta (француски). 7 (4): 517–523.
 32. Flores, J. F.; Fisher, C. R.; Carney, S. L.; Green, B. N.; Freytag, J. K.; Schaeffer, S. W.; Royer, W. E. (2005). „Sulfide binding is mediated by zinc ions discovered in the crystal structure of a hydrothermal vent tubeworm hemoglobin“. Proceedings of the National Academy of Sciences. 102 (8): 2713–2718. Bibcode:2005PNAS..102.2713F. doi:10.1073/pnas.0407455102. PMC 549462. PMID 15710902.
 33. Thiel, Vera; Hügler, Michael; Blümel, Martina; Baumann, Heike I.; Gärtner, Andrea; Schmaljohann, Rolf; Strauss, Harald; Garbe-Schönberg, Dieter; Petersen, Sven (2012). „Widespread Occurrence of Two Carbon Fixation Pathways in Tubeworm Endosymbionts: Lessons from Hydrothermal Vent Associated Tubeworms from the Mediterranean Sea“. Frontiers in Microbiology. 3: 423. doi:10.3389/fmicb.2012.00423. PMC 3522073. PMID 23248622.
 34. de Burgh, M. E.; Singla, C. L. (December 1984). „Bacterial colonization and endocytosis on the gill of a new limpet species from a hydrothermal vent“. Marine Biology. 84 (1): 1–6. doi:10.1007/BF00394520.
 35. Wachtershauser, G. (1 January 1990). „Evolution of the first metabolic cycles“. Proceedings of the National Academy of Sciences. 87 (1): 200–204. Bibcode:1990PNAS...87..200W. doi:10.1073/pnas.87.1.200. PMC 53229. PMID 2296579.
 36. Tunnicliffe, V. (1991). „The Biology of Hydrothermal Vents: Ecology and Evolution“. Oceanography and Marine Biology: An Annual Review. 29: 319–408.
 37. Chandru, Kuhan; Imai, EiIchi; Kaneko, Takeo; Obayashi, Yumiko; Kobayashi, Kensei (2013). „Survivability and Abiotic Reactions of Selected Amino Acids in Different Hydrothermal System Simulators“. Origins of Life and Biosphere. 43 (2): 99–108. Bibcode:2013OLEB...43...99C. doi:10.1007/s11084-013-9330-9. PMID 23625039.
 38. Chemistry of seabed's hot vents could explain emergence of life. Astrobiology Magazine 27 April 2015.
 39. Roldan, A.; Hollingsworth, N.; Roffey, A.; Islam, H.-U.; Goodall, J. B. M.; Catlow, C. R. A.; Darr, J. A.; Bras, W.; Sankar, G. (24 March 2015). „Bio-inspired CO2 conversion by iron sulfide catalysts under sustainable conditions“ (PDF). Chemical Communications. 51 (35): 7501–7504. doi:10.1039/C5CC02078F. PMID 25835242.
 40. Aubrey, A. D.; Cleaves, H.J; Bada, J.L (2008). „The Role of Submarine Hydrothermal Systems in the Synthesis of Amino Acids“. Origins of Life and Biosphere. 39 (2): 91–108. Bibcode:2009OLEB...39...91A. doi:10.1007/s11084-008-9153-2. PMID 19034685.
 41. Joseph F. Sutherland: on The Origin Of Tha Bacteria And The Archaea, auf B.C vom 16. August 2014
 42. Gold, T. (1992). „The Deep Hot Biosphere“. Proceedings of the National Academy of Sciences. 89 (13): 6045–9. Bibcode:1992PNAS...89.6045G. doi:10.1073/pnas.89.13.6045. PMC 49434. PMID 1631089.
 43. Proskurowski, G.; Lilley, M. D.; Seewald, J. S.; Fru h-Green, G. L.; Olson, E. J.; Lupton, J. E.; Sylva, S. P.; Kelley, D. S. (1 February 2008). „Abiogenic Hydrocarbon Production at Lost City Hydrothermal Field“. Science. 319 (5863): 604–607. doi:10.1126/science.1151194. PMID 18239121.
 44. Hannington, M.D. (2014). „Volcanogenic Massive Sulfide Deposits“. Treatise on Geochemistry. стр. 463–488. doi:10.1016/B978-0-08-095975-7.01120-7. ISBN 978-0-08-098300-4.
 45. „What is a hydrothermal vent?“. National Ocean Service. National Oceanic and Atmospheric Administration. Посетено на 10 April 2018.
 46. Lonsdale, P. (1977). „Clustering of suspension-feeding macrobenthos near abyssal hydrothermal vents at oceanic spreading centers“. Deep-Sea Research. 24 (9): 857–863. Bibcode:1977DSR....24..857L. doi:10.1016/0146-6291(77)90478-7.
 47. Crane, Kathleen; Normark, William R. (10 November 1977). „Hydrothermal activity and crestal structure of the East Pacific Rise at 21°N“. Journal of Geophysical Research. 82 (33): 5336–5348. Bibcode:1977JGR....82.5336C. doi:10.1029/jb082i033p05336.
 48. 48,0 48,1 „Dive and Discover: Expeditions to the Seafloor“. www.divediscover.whoi.edu. Посетено на 2016-01-04.
 49. Davis, Rebecca; Joyce, Christopher (December 5, 2011). „The Deep-Sea Find That Changed Biology“. NPR.org (англиски). Посетено на 2018-04-09.
 50. Corliss, John B.; Dymond, Jack; Gordon, Louis I.; Edmond, John M.; von Herzen, Richard P.; Ballard, Robert D.; Green, Kenneth; Williams, David; Bainbridge, Arnold (16 March 1979). „Submarine Thermal Springs on the Galápagos Rift“. Science. 203 (4385): 1073–1083. Bibcode:1979Sci...203.1073C. doi:10.1126/science.203.4385.1073. PMID 17776033.
 51. Francheteau, J (1979). „Massive deep-sea sulphide ore deposits discovered on the East Pacific Rise“ (PDF). Nature. 277 (5697): 523. Bibcode:1979Natur.277..523F. doi:10.1038/277523a0.
 52. WHOI website
 53. Macdonald, K. C.; Becker, Keir; Spiess, F. N.; Ballard, R. D. (1980). „Hydrothermal heat flux of the "black smoker" vents on the East Pacific Rise“. Earth and Planetary Science Letters. 48 (1): 1–7. Bibcode:1980E&PSL..48....1M. doi:10.1016/0012-821X(80)90163-6.
 54. Haymon, Rachel M.; Kastner, Miriam (1981). „Hot spring deposits on the East Pacific Rise at 21°N: preliminary description of mineralogy and genesis“. Earth and Planetary Science Letters (англиски). 53 (3): 363–381. Bibcode:1981E&PSL..53..363H. doi:10.1016/0012-821X(81)90041-8.
 55. „Beebe“. Interridge Vents Database.
 56. German, C. R.; и др. (2010). „Diverse styles of submarine venting on the ultraslow spreading Mid-Cayman Rise“ (PDF). Proceedings of the National Academy of Sciences. 107 (32): 14020–5. Bibcode:2010PNAS..10714020G. doi:10.1073/pnas.1009205107. PMC 2922602. PMID 20660317. Посетено на 2010-12-31. Краток описSciGuru (11 October 2010).
 57. Shukman, David (21 February 2013). „Deepest undersea vents discovered by UK team“. BBC News. Посетено на 21 February 2013.
 58. Broad, William J. (2016-01-12). „The 40,000-Mile Volcano“. The New York Times. ISSN 0362-4331. Посетено на 2016-01-17.
 59. Leal-Acosta, María Luisa; Prol-Ledesma, Rosa María (2016). „Caracterización geoquímica de las manifestaciones termales intermareales de Bahía Concepción en la Península de Baja California“ [Geochemical characterization of the intertidal thermal manifestations of Concepción Bay in the Baja California Peninsula]. Boletín de la Sociedad Geológica Mexicana (шпански). 68 (3): 395–407. doi:10.18268/bsgm2016v68n3a2. JSTOR 24921551.
 60. Beaulieu, Stace E.; Baker, Edward T.; German, Christopher R.; Maffei, Andrew (November 2013). „An authoritative global database for active submarine hydrothermal vent fields“. Geochemistry, Geophysics, Geosystems. 14 (11): 4892–4905. Bibcode:2013GGG....14.4892B. doi:10.1002/2013GC004998.
 61. Rogers, Alex D.; Tyler, Paul A.; Connelly, Douglas P.; Copley, Jon T.; James, Rachael; Larter, Robert D.; Linse, Katrin; Mills, Rachel A.; Garabato, Alfredo Naveira (3 January 2012). „The Discovery of New Deep-Sea Hydrothermal Vent Communities in the Southern Ocean and Implications for Biogeography“. PLOS Biology. 10 (1): e1001234. doi:10.1371/journal.pbio.1001234. PMC 3250512. PMID 22235194.
 62. Perkins, W. G. (1 July 1984). „Mount Isa silica dolomite and copper orebodies; the result of a syntectonic hydrothermal alteration system“. Economic Geology. 79 (4): 601–637. doi:10.2113/gsecongeo.79.4.601.
 63. 63,0 63,1 We Are About to Start Mining Hydrothermal Vents on the Ocean Floor Архивирано на 17 јануари 2022 г.. Nautilus; Brandon Keim. 12 September 2015.
 64. Ginley, S.; Diekrup, D.; Hannington, M. (2014). „Categorizing mineralogy and geochemistry of Algoma type banded iron formation, Temagami, ON“ (PDF). Посетено на 2017-11-14.
 65. „The dawn of deep ocean mining“. The All I Need. 2006. Архивирано од изворникот на 2021-03-03. Посетено на 2022-02-10.
 66. Government of Canada, Global Affairs Canada (2017-01-23). „Mining Sector Market Overview 2016 – Japan“. www.tradecommissioner.gc.ca. Посетено на 2019-03-11.
 67. „Liberating Japan's resources“. The Japan Times. 25 June 2012.
 68. „Neptune Minerals“. Посетено на August 2, 2012.
 69. Birney, K.; и др. „Potential Deep-Sea Mining of Seafloor Massive Sulfides: A case study in Papua New Guinea“ (PDF). University of California, Santa Barbara, B. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-23. Посетено на 2022-02-10.
 70. „Treasures from the deep“. Chemistry World. January 2007.
 71. Amon, Diva; Thaler, Andrew D. (2019-08-06). „262 Voyages Beneath the Sea: a global assessment of macro- and megafaunal biodiversity and research effort at deep-sea hydrothermal vents“. PeerJ (англиски). 7: e7397. doi:10.7717/peerj.7397. ISSN 2167-8359. PMC 6688594. PMID 31404427.
 72. The secret on the ocean floor. David Shukman, BBC News. 19 February 2018.
 73. Devey, C.W.; Fisher, C.R.; Scott, S. (2007). „Responsible Science at Hydrothermal Vents“ (PDF). Oceanography. 20 (1): 162–72. doi:10.5670/oceanog.2007.90. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-23.
 74. Johnson, M. (2005). „Oceans need protection from scientists too“. Nature. 433 (7022): 105. Bibcode:2005Natur.433..105J. doi:10.1038/433105a. PMID 15650716.
 75. Johnson, M. (2005). „Deepsea vents should be world heritage sites“. MPA News. 6: 10.
 76. Tyler, P.; German, C.; Tunnicliff, V. (2005). „Biologists do not pose a threat to deep-sea vents“. Nature. 434 (7029): 18. Bibcode:2005Natur.434...18T. doi:10.1038/434018b. PMID 15744272.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]