Прејди на содржината

Гајот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Подводна планина (лево) во северниот дел на Атлантскиот Океан

Во морската геологија, гајот е изолирана подводна вулканска планина (морска планина) со рамен врв со повеќе од 200 метри под површината на морето. Пречникот на овие рамни врвови може да надмине 10 километри.[1] Гајотите најчесто се наоѓаат во Тихиот Океан, но тие се идентификувани во сите океани освен во Северноледениот Океан.

Историја[уреди | уреди извор]

Гајотите првпат биле препознаени во 1945 година од Хари Хамонд Хес, кој собирал податоци користејќи опрема за ехозвук на брод со кој командувал за време на Втората светска војна.[2] Неговите податоци покажале дека некои подморски планини имале рамни врвови. Хес ги нарекол овие подморски планини „гајоти“, по географот од 19 век Арнолд Хенри Гијо.[3] Хес претпоставувал дека тие некогаш биле вулкански острови кои биле обезглавени од бранови, но денес се длабоко под нивото на морето. Оваа идеја била искористена за да се зајакне теоријата за тектониката на плочите.[2]

Формирање[уреди | уреди извор]

Гајотите покажуваат докази дека некогаш биле над површината, со постепено слегнување или тонење низ етапи од планина со реси, корален атол и, конечно, потопена планина со рамен врв.[1] Морските планини се направени со истиснување на лава нагоре во фази од извори во Земјината обвивка, обично жаришта, до отвори на морското дно. Вулканизмот секогаш престанува по одредено време, а други процеси доминираат. Кога подморскиот вулкан расте доволно високо за да биде близу или да ја пробие површината на океанот, брановидното дејство и/или растот на коралните гребени имаат тенденција да создадат здание со рамен врв. Како и да е, целата океанска кора и типови се формираат од топла магма и/или карпи, кои се ладат со текот на времето. Како што полека се лади литосферата, таа станува погуста и тоне пониско во обвивката на Земјата, преку процесот на изостазија. Дополнително, ерозивните ефекти на брановите и струите се наоѓаат главно во близина на површината: врвовите на џиновите обично лежат под оваа зона со повисока ерозија.

Ова е истиот процес што доведува до повисока топографија на морското дно на океанските гребени, како што е Средноатлантскиот гребен во Атлантскиот Океан, и подлабок океан во подводните рамнини и океанските ровови, како што е Маријанскиот Ров. Така, островот или гребенот полека се смирува во текот на милиони години. Во вистинските климатски региони, растот на коралите понекогаш може да биде во чекор со тонењето, што резултира со формирање на корален атол, но на крајот коралите се спуштаат премногу длабоко за да растат и островот станува гајот.[4]

Морските планини даваат податоци за движењата на тектонските плочи и за реологијата на основната литосфера. Трендот на синџир на морска планина го следи правецот на движење на литосферската плоча преку повеќе или помалку фиксиран извор на топлина во основната астеносфера, делот од Земјината обвивка под литосферата.[5] Се смета дека има до околу 50.000 морски планини во басенот на Тихиот Океан.[6] Синџирот на морски планини Хаваи е одличен пример за цел вулкански синџир кој минува низ овој процес, од активен вулканизам, до раст на коралниот гребен, до формирање на атол, до слегнување на островите и станување гајоти.

Одлики[уреди | уреди извор]

Градиентот на стрмнината кај повеќето типови е околу 20 степени. За технички да се сметаат за гајоти, тие мора да се наоѓаат на висина од најмалку 900 метри.[7] Посебно еден тип, Големата метеорска маса во североисточниот Атлантски Океан, има повеќе од 4,000 метри, со пречник од 110 километри.[8] Сепак, постојат многу подводни планини кои може да се движат од 90 до 900 метри.[7] Многу големи океански вулкански конструкции, долги стотици километри, се нарекуваат океански висорамнини.[9] Гајотите се многу поголеми по површина (просечно 3,313 км2) од типичните морски планини (средна површина од 790 км2).[10]

Во светските океани има 283 познати типови, при што Северниот Тихи Океан има 119, Јужниот Пацифик 77, Јужниот Атлантски 43, Индискиот 28, Северниот Атлантски Океан осум, Јужниот Океан шест и Средоземното Море два; Никој не е познат во Северноледениот Океан, иако еден е пронајден долж Фрамовиот Проток во североисточниот дел на Гренланд.[11] Гајотите се исто така поврзани со специфични форми на живот и различни количини на органска материја. Локалните зголемувања на хлорофилот а, зголемените стапки на инкорпорација на јаглеродот и промените во составот на видовите на фитопланктонот се поврзани со гајоти и други морски планини.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Guyot Encyclopædia Britannica Online, 2010. Retrieved January 14, 2010.
 2. 2,0 2,1 Bryson, Bill. "A Short History of Nearly Everything". New York: Broadway, 2003. p. 178
 3. Bryson, Bill (2004). A Short History of Nearly Everything. Broadway Books. ISBN 076790818X.
 4. „Guyot“. www.utdallas.edu. Посетено на 15 January 2019.
 5. Seamounts are made by extrusion of lavas piped upward in stages from sources within the Earth's mantle to vents on the seafloor. Seamounts provide data on movements of tectonic plates on which they ride, and on the rheology of the underlying lithosphere. The trend of a seamount chain traces the direction of motion of the lithospheric plate over a more or less fixed heat source in the underlying asthenosphere part of the Earth's mantle.
 6. Hillier, J. K. (2007). „Pacific seamount volcanism in space and time“. Geophysical Journal International. 168 (2): 877–889. Bibcode:2007GeoJI.168..877H. doi:10.1111/j.1365-246X.2006.03250.x.
 7. 7,0 7,1 „Seamount and guyot“. Access Science. doi:10.1036/1097-8542.611100. Посетено на 2 February 2016.
 8. „Great Meteor Tablemount (volcanic mountain, Atlantic Ocean) – Britannica Online Encyclopedia“. britannica.com. Посетено на 15 January 2019.
 9. „Answers - The Most Trusted Place for Answering Life's Questions“. Answers.com. Посетено на 15 January 2019.
 10. Harris, P.T.; Macmillan-Lawler, M.; Rupp, J.; Baker, E.K. (2014). „Geomorphology of the oceans“. Marine Geology. 352: 4–24. Bibcode:2014MGeol.352....4H. doi:10.1016/j.margeo.2014.01.011.
 11. . doi:10.1002/2015GC0059310 (неактивно 31 October 2021). Наводот journal бара |journal= (help); Отсутно или празно |title= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]