Прејди на содржината

Континентален гребен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Континентален гребен

Континентален гребен е поширокото подрачје на еден континент и неговата крајрбрежна рамнина. Околу континентите постојат области со многу плитка вода, наречени континентални гребени. Тука морското дно е мошне рамно и се наоѓа на само 130 м под површината. Во тие области постои изобилство морски растенија и животни. Зад гребенот морското дно се спушта и како што се оддалечува од гребенот морето е многу подлабоко. Во средишниот дел на океаните, сепак, морското дно се издига во гребен, каде што се среќаваат плочите на Земјината кора.

Поврзано[уреди | уреди извор]