Прејди на содржината

Мртва струја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Овие знаци на англиски и шпански објаснуваат како да избегне мртвата струја. Тие се објавени на Mission Beach, Сан Диего, Калифорнија. Покрај тоа што објаснува како да избегате, дава и основни безбедносни совети, како на пример да научите да пливате, да не пливате сами и да ја избегнувате водата ако пливачот не е сигурен дека е безбеден.
Како што се гледа одозгора, сликата покажува како функционира мртвата струја. Прекршените бранови ја преминуваат песочната лента од брегот; втурнатата вода може најлесно да се врати во морето преку празнина во песочната лента; овој тек создава брза мртва струја.

Мртва струја — специфичен вид на водена струја што може да се појави во близина на плажите преку прекршување на бранови. Мртвата струја е силна, локализирана и тесна струја на вода која се оддалечува директно од брегот, пробивајќи ги линиите на бранови кои се кршат како река што истекува кон морето. Струјата е најсилна и најбрза кога е најблиску до површината на водата.[1]

Мртвите струи можат да бидат опасни за луѓето во водата. Пливачите кои се фатени во оваа струја и кои не разбираат што се случува, или кои можеби ги немаат потребните вештини за вода, може да паничат или може да се исцрпат со обидот да пливаат директно против протокот на вода. Поради овие фактори, брановите струи се водечка причина за спасување на плажите и се причина за просечно 46 смртни случаи од давење годишно во САД.

Мртвата струја не е исто што и подводна струја, иако некои луѓе погрешно го користат терминот кога зборуваат за мртвата струја. Спротивно на популарното верување, ниту двете струи не можат да го влечат човек и да го задржат под вода. Мртвата струја едноставно носи пловечки предмети, вклучително и луѓе, надвор од зоната на брановите, во тој момент струјата се распаѓа и ослободува сè што носи.

Причини и појава

[уреди | уреди извор]

Мртвата струја се формира бидејќи ветерот и брановите што кршат ја туркаат површинската вода кон копното, а тоа предизвикува благо покачување на нивото на водата по должината на брегот. Овој вишок вода ќе има тенденција да тече назад кон отворената вода преку патеката со најмал отпор. Кога има локална област која е малку подлабока, или прекин во морската песочна лента или гребен, тоа може да овозможи водата полесно да тече на морето, а тоа ќе иницира струја на отцепување низ тој јаз.

Водата што е истуркана нагоре во близина на плажата тече по брегот како „подводна струја“, а потоа вишокот вода истекува под прав агол кон плажата, во тесна струја наречена „врат“. „Вратот“ е местото каде што протокот е најбрз. Кога водата во мртвата струја ќе достигне надвор од линиите на прекршените бранови, протокот се распрснува настрана, ја губи моќта и се распаѓа во она што е познато како „глава“ на мртвата струја.

Струите може да се формираат покрај бреговите на океаните, морињата и големите езера, секогаш кога има бранови со доволно енергија. Струите често се случуваат на брегот каде што брановите што се кршат се приближуваат до брегот паралелно со него, или каде што подводната топографија поттикнува одлив на одредена област. Местоположбата на мртвите струи е тешко да се предвиди; некои имаат тенденција да се повторуваат секогаш на истите места, но други може да се појават и да исчезнат одеднаш на различни локации покрај плажата. Појавата и исчезнувањето на мртвите струи зависи од долната топографија и точната насока од која доаѓаат отокот.[2]

Мртвите струи се јавуваат секаде каде што има силна варијабилност на долг брег во кршењето на брановите. Оваа варијабилност може да биде предизвикана од такви одлики како што се песочни столбови и брегови, па дури и преку вкрстување на морски бранови, и често се сместени на места каде што има празнина во гребен или ниска област на песочна лента. Струите откако ќе се формираат, може да го продлабочат каналот низ песочна лента.

Мртвите струи обично се прилично тесни, но тие имаат тенденција да бидат почести, пошироки и побрзи, кога и каде што брановите што кршат се големи и моќни. Локалната подводна топографија прави некои плажи да имаат поголеми струи; неколку плажи се озлогласени во овој поглед.[3]

Иако плимата и осеката е погрешен назив, во областите со значителен опсег на плимата и осеката, брановите струи може да се појават само во одредени фази од плимата, кога водата е доволно плитка за да предизвика брановите да се пробијат преку песочна лента, но доволно длабока за скршениот бран да тече над песочната лента.

Прилично честа заблуда е дека mrtvite струи можат да го повлечат пливачот надолу, под површината на водата. Ова не е точно, а во реалноста струјата е најсилна блиску до површината, бидејќи протокот близу до дното е забавен со триење.

Површината на струјата често може да изгледа како релативно мазна површина на вода, без никакви бранови кои се кршат, а овој измамен изглед може да предизвика некои посетители на плажа да веруваат дека тоа е соодветно место за влегување во водата.[4]

Технички опис

[уреди | уреди извор]

Подетален и технички опис на мртвите струи бара разбирање на концептот на стрес на зрачење. Напонот на зрачење е силата (или флуксот на импулсот) што се врши на водениот столб од присуството на бранот. Кога бранот ќе стигне до плитка вода и ќе се спушти, тој се зголемува во висина пред да се скрши. За време на ова зголемување на висината, стресот се зголемува, поради силата што ја врши тежината на водата што е турната нагоре. За да се избалансира ова, локалното средно ниво на површината паѓа; ова е познато како спуштање. Кога бранот се крши и почнува да се намалува во висина, стресот се намалува како што се намалува количината на покачена вода. Кога тоа ќе се случи, просечното ниво на површината се зголемува — ова е познато како поставување..

При формирање на мртва струја, бран се шири над песочна лента со празнина во неа. Кога тоа ќе се случи, поголемиот дел од бранот се распаѓа на песочната лента, што доведува до „поставување“. Меѓутоа, делот од бранот што се движи над јазот не се крши и со тоа „спуштањето“ продолжува во тој дел. Поради овој феномен, просечната површина на водата над остатокот од песочната лента е повисока од онаа што е над јазот, а резултатот е дека силен проток излегува нанадвор низ јазот. Овој силен проток е мртвата струја.

Проучени се витлите и инертноста на мртвите струи. Од моделот на вителот на струјата на отцепување направен во Институтот за океанографија „Скрипс“, било откриено дека брзата струја на отцепување се протега подалеку од плитка вода, виртуелноста на струјата се зголемува, а ширината на струјата се намалува.[5] Овој модел, исто така, признава дека триењето игра улога и брановите се неправилни по природа.[5] Од податоците од Sector-Scanning Doppler Sonar на Институтот за океанографија Скрипс, било откриено дека мртвите струи во Ла Џола, Калифорнија, траеле неколку минути, дека тие се повторувале еден до четири пати на час и дека создале клин со 45° лак и полупречник од 200–400 метри.

Видливи одлики

[уреди | уреди извор]
Пената што се носи во морето често е видлив знак на мртва струја.

Мртвите струи имаат карактеристичен изглед и, со одредено искуство, тие можат визуелно да се идентификуваат од брегот пред да влезат во водата. Ова е корисно за спасувачите, пливачите, сурферите, чамците, нуркачите и другите корисници на вода, кои можеби ќе треба да го избегнат или во некои случаи да го искористат протокот.

Мртвите струи често изгледаат нешто како пат или река што истекува директно кон морето и најлесно се забележуваат и идентификуваат кога зоната на бранови кои се пробиваат се гледа од висока гледна точка. Следниве се некои визуелни одлики што може да се користат за да се идентификува мртвата струја:[6]

 • Забележлив прекин во шемата на брановите - Водата често изгледа рамно, за разлика од линиите на прекршените бранови од двете страни на струјата.
 • „Река“ од пена — Површината на мртвата струја понекогаш изгледа пенливо, бидејќи струјата носи пена до отворената вода.
 • Различна боја — мртвата струја може да се разликува по боја; често е понепроѕирна, пооблачна или поматна, и така, во зависност од аголот на сонцето, мртвата струја може да се покаже како потемна или посветла од околната вода.
 • Понекогаш е можно да се види дека пената или лебдечките остатоци на површината се движат надвор, подалеку од брегот. Спротивно на тоа, во околните области на прекршените бранови, пловечки предмети и пена се туркаат кон брегот.

Овие одлики се корисни во учењето да се препознае и разбере природата на мртвите струи. Учењето на овие знаци може да му овозможи на човекот да го препознае присуството и положбата пред да влезе во вода.

Во САД, на некои плажи има знаци создадени од Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) и Здружението за спасување на животи на САД, објаснувајќи што е мртва струја и како да се избегне.[7] Два од овие знаци се прикажани на сликата на почетокот на оваа статија. Посетителите на плажа можат да добијат информации и од спасувачите, кои секогаш внимаваат на мртвите струи и кои ќе ги поместат своите безбедносни знамиња за да можат капачите да ја избегнат.

Опасност за пливачите

[уреди | уреди извор]
Зачувани предупредувачки знаци за мртва струја во Холандија.
Знак за предупредување во Франција

Мртвите струи се потенцијален извор на опасност за луѓето во плитка вода, без разлика дали тоа е во морињата, океаните или езерата.[6] Струите се блиска причина за 80% од спасувањата извршени од спасувачите на плажа.[8]

Мртвите струи обично течат на околу 0,5 метри во секунда, но тие можат да бидат брзи и до 2,5 метри во секунда, што е побрзо отколку што може да плива секој човек. Сепак, повеќето струи се прилично тесни, па дури и најшироките мртви струи не се многу широки; пливачите обично можат лесно да излезат од мртва струја со пливање под прав агол на протокот, паралелно со плажата. Пливачите кои не се свесни за овој факт може да се исцрпат обидувајќи се неуспешно да пливаат директно против протокот.[2] Протокот на струјата, исто така, целосно згаснува надвор од зоната на брановите кои пробиваат, така што постои дефинитивна граница до каде ќе биде изнесен пливачот во морето со текот на мртвата струја.

Во мртвата струја, смртта од давење настанува кога некое лице има ограничени вештини за вода и паничи, или кога пливачот упорно се обидува да доплива до брегот против силната мртва струја, и на тој начин на крајот се исцрпува и се дави.

Според NOAA, во текот на 10-годишен просек, мртвите струи предизвикуваат 46 смртни случаи годишно во САД, а 64 луѓе починале во 2013 година.[9] Сепак, Здружението за спасување на животи на САД „проценува дека годишниот број на смртни случаи поради струи на плажите на нашата нација надминува 100“.

Студијата објавена во 2013 година во Австралија открила дека ризиците убиле повеќе луѓе на австралиска територија отколку пожарите, поплавите, циклоните и нападите на ајкули заедно.[10]

Управување

[уреди | уреди извор]

Луѓето фатени во мртва струја може да забележат дека доста брзо се оддалечуваат од брегот. Честопати, не е возможно да се плива директно назад до брегот против мртвата струја, така што тоа не се препорачува. Спротивно на популарното недоразбирање, таа не го повлекува пливачот под вода; едноставно го носи пливачот подалеку од брегот во тесен појас на вода што се движи.[1]

Мртвата струја е како подвижна лента за трчање, од која пливачот може лесно да излезе со пливање под прав агол, преку струјата, т.е. паралелно со брегот во која било насока. Мртвите струи обично не се многу широки, така што излегувањето од една трае само неколку потези. Откако ќе излезете од струјата, враќањето на брегот исто така не е тешко, бидејќи брановите се кршат, а пловечките предмети (вклучувајќи ги и капачите) ќе бидат туркани од брановите кон брегот.[11]

Како алтернатива, луѓето кои се фатени може едноставно да се релаксираат (или да лебдат) и да дозволат струјата да ги носи додека не се расипе целосно откако ќе ја надмине линијата. Тогаш лицето може да сигнализира за помош или да плива назад, правејќи го тоа дијагонално, подалеку од мртвата струја и кон брегот.[2]

Потребно е крајбрежните капачи не само да ја разберат опасноста од мртвите струи, туку да научат како да ги препознаат и како да се справат со нив. И секогаш кога е можно, исто така, неопходно е луѓето да влегуваат во водата само во области каде што има спасувачи.[6]

Искусните и упатени пливачи, вклучувајќи сурфери, нуркачи, спасувачи на сурфање и кајакари, кога сакаат да излезат надвор од брановите, понекогаш можат да ја користат струјата како брзо и безнапорно превозно средство.[12]

 1. 1,0 1,1 „Rip Current Characteristics“. College of Earth, Ocean, and Environment, University of Delaware. Посетено на 2009-01-16.
 2. 2,0 2,1 2,2 „Rip Currents“. United States Lifesaving Association. Посетено на 2009-07-08.
 3. „Rip currents at Ocean Beach are severe hazard for unwary, UC Berkeley expert warns“. University of California, Berkeley. 2002-05-23. Посетено на 2018-01-10.
 4. Don't get sucked in by the rip... на YouTube
 5. 5,0 5,1 Arthur, Robert S. (1962). „A Note on the Dynamics of Rip Currents“. Journal of Geophysical Research. 67 (7): 2777–2779. Bibcode:1962JGR....67.2777A. doi:10.1029/JZ067i007p02777.
 6. 6,0 6,1 6,2 „Rip Currents Safety“. U.S. National Weather Service. Посетено на 2009-01-16.
 7. National Oceanic and Atmospheric Administration (2 јуни 2008). "NOAA Reminds Swimmers That Rip Currents Can Be a Threat. Rip Current Awareness Week Is June 1–7, 2008". Соопштение за печат.
 8. „NWS Rip Current Safety Home Page“. U.S. National Weather Service. Посетено на 2018-01-10.
 9. „NWS Weather Fatality, Injury and Damage Statistics“. NOAA. 2018-04-25.
 10. „Rips more deadly than bushfires and sharks“. Australian Geographic. 27 November 2013. Посетено на 2013-11-27.
 11. „Beach and Surf Safety“. Science of the Surf. Посетено на 2018-01-10.
 12. Cowan, C. L. „Ride the Rip“. Paddling.com. Архивирано од изворникот на 2017-08-17. Посетено на 12 July 2018.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]