Прејди на содржината

Спасител на вода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Спасител на вода на патрола во САД
Жолто и црвено знаме, што означува дека областа за капење е патролирана од спасувачи

Спасител на вода е лице кое ја нагледува безбедноста и ги спасува пливачите, сурферите и другите учесници во водните спортови во базени, водни паркови или планини. Спасувачите обучени за прва помош и добрите пливачи,обучени за спасување во вода користат различни помагала и опрема во зависност од барањата на определено место.Во некои области спасувачите се дел од сервисот за итни случаи,но и на инциденти и во некои општества спасувачите изведуваат планински спасувања или функционираат како основен обезбедувач на ЕМС

Одговорности[уреди | уреди извор]

Спасувачот е одговорен за безбедноста на луѓето во водата и вообичаено определената област,моменталното опкружување или да се присобобување кон тоа, како на пример: плажа одма до океан или езеро.Приоритет е да се обезбеди безбедност во областа каде се одговорни.Спасувачите обично ја прифаќаат оваа одговорност како за вработување,иако тие можат да бидат и волунтери. Условите кое резулираат со давање се сумирани во синџирот за давање каде што секој однос може да доведе до несреќи или да придонесе за невнимание.Недостатокот на образование за безбедност во вода или локални услови,недостаток од безбедносни совети(на пр:за обука на плажа),недостаток од заштита (како немање на гума за пливање за слаб пливач),неправилно наблудување или неспособност да се справи со условите(добар сурфер со слаб пливач).

Синџирот за давење обезбедува јасни основи за заштита од давење и вклучува

 • редуцирање и информирање
 • обезбедување на предупредувања
 • забрана за влез
 • супервизија
 • обучување во преживувачки услови.

Спасувачот е во можност да ги обезбеди овие сегменти за да помогне во спречувањето на давењата(или др.инцидент)во нивната област на одговорност и поради ова причина ова треба да биде како основен фокус на активности на спасувачите,бидејќи е подобро да спречи да се појави несреќа,туку да реагира подоцна откако се појавила.Ова значи дека делотворноста на спасувачите може да се согледа не во бројот на спасувања или во вештините кои тие ги изведуваат,туку во намалување на давење,инциденти и други итни медицински случаи. Се разбира спасувачите мора да бидат обучени,способни и спремни за реагирање во итни случаи,способностите треба да останат задолжителни,бидејќи е невозможно да се заштитат сите несреќи кои се појавуваат без одење на неприфатлива цена.Ова е клучна цел на популарната структурна врска,како Бајвач,што на времето беше едно од најгледаните емисии на светот.

Должности[уреди | уреди извор]

Клучна одговорност на спасувачите на плажата(вообичаено како дел од тимот,но на некои места од спасувачите се бара да работат сами),се:

 • спроведување на правилата за предвидуање на проблемите/повредите.
 • Одржување на концетрацијата за наблудување во област во кој се одговорни и неговите пливачи за предвидување на проблемите(ова овозможува на спасувачите да реагират со едно од мерките за заштита од давење и за индетификување на проблемот брзо).
 • Нагледување на друга опрема кога е назначен за таа одговорност(како:водни слајдови,или дрги активности кои заземаат место).
 • Врши спасување и извршување на други итни случаи кога е потребно.
 • Давање на моментална прва помош во случај на повреда на капач или друг инцидент.
 • Комуницирање со капач и други корисници за исполнување на погоре наведените задачи.

Спасувачите може да имаат други одговорности како на пример чистење,пополнување на документи,проверување на ПХ нивито на хлорот во базентите или се главен извор на информации. Многу е важно е дека спасувачите никогаш не дозволуваат нивните вторични одговорности да се помешат со првичните.

Исто така може да се бара од спасувачите да присуствуваат на привремени средби во текот на работењето, со цел на зајакнување на нивните вештини во спасувањата.

Определување типови на пливач[уреди | уреди извор]

Додека се врши наблудување на пливачите(вообичаено од издигнатата позиција или позиција на ниво на водата или седечка позиција),спасувачите гледаат да препознат пливач кој се бори или се дави и пливачите со ненајдена медицинска состојба како, удар,срцев напад,астма,диабетис или треска.Соодветното наблудување е клучна одговорност на спасувачите и тие гледаат по пливачите во различни категории и услови.

Пасивни жртви што се дават се неактивни во водата, пловат на површината или на дното кога спасувачот забележи од овај тип пливач изведува спасување од итен случај.

Активни жртви што се дават или вознемирени пливачи со носени во водата додека се обидуваат да останат на површината.Спасувачите гледаат по пливачите во вакви состојби со гледање на раце што мрдат или мавтаат странично( со напор да се издигне над водата и овозможувајќи за главата да остане на површина над водата ),потребно исправување на телото и неподржувачки удар.Ова однесивање е познато како инстиктивен одговор за давење.Спасувачите изведуваат спасување од итен случај да му помогнат на овај тип пливач.

Возбудени пливачи имаат проблем со пливањето најверојатно од премореност и можеби ќе викаат или не викаат за помош.Спасувачите вообичаено отпливуваат да им помогнат на овие пливачи до страната.Ова можеби ќе бара или не дополнителни подршки.

Нормален пливач (Здрави пливачи) се оние на кои не им треба никаква поддршка и можат да пливат самите.

Локации[уреди | уреди извор]

Спасувачите можат да бидат најдени наблудувајќи многу различни типови на вода и секој тип има свои различни одлики,одговорности и предизвици.Локации каде спасувачите можат да се најдат:

Океанска плажа спасувачите се заедничко поврзани со плажите и често се смета за најпредизвикувачка средина на спасувачите поради влијанието на надворешните фактори како времето,струи,приливи и бранови.

Внатрешен објект со водакаде спасувачите можат да ги набљудуваат отворените области со вода,како езера дури и реки каде пливачите можат да собираат.

Базенти за пливање ,базенти и внатрешни и надворешни се под надзор од спасувачи иако не се кваликафувани а дали и има.

Водни паркови:додека водните паркови се еден тип на базенти и се сметаат за различни типови на објекти,бидејќи тие можат да вклучат дополнителни карактеристиќи како на пр:водни слајдови и генератор за бранови.

Океанска лагуна или приливен базент, но како базенти сите имаат ограничени и загадени обалсти,и има потенцијал за дополнителен загадувач над и под вештачки базент.

Отворен океан во некои случаи луѓето може да пливаат на отворен океан од брод поради ова причина мора да бидат вработени спасувачи.

Позиционирање[уреди | уреди извор]

Спасувачите имаат примарна улога да ја надгледуваат областа за која се одговорни и за да го постигнат ова спасувачите мора да одржат оптимална позиција за надгледување на јавноста.Ова најдобро се постигнува од издигната позиција, која може да биде стол, платформа или дури покрив на возило. Ова овозможува максимална прегледност на нивната област и може да влијае на комуникацијата меѓу нив и нивниот тим.

Некои спасувачи користат преносливи платформи или столови кои можат да се местат на најсодветни позиции.Ова може да се примени кога посебни активности заземаат место.Постојан ветар или едноставно и овозможува на спасувачите да се доближат до водата ако има прилив на плажата.

Столот или кулата може да претставува склад за спасувачите чувајќи ги нивните важни опреми за спасување или комуницирање близу до нив.Исто така претставува претпознатливо место за луѓето да најдат помош од спасувачите.Поради ова причина често е обележан со знаме или знамиња да се виде позицијата од страната на луѓето и овие знамиња можат да дадат информација на капачите за условите за пливање.

Други опции во зависнот од локацијата може да се вклуче наблудување на работ од водата стоејќи, што овозможува блиска интеракција со луѓето и прилика да се обезбедат совети и осигорување лице в лице или наблудување од самата вода што најчесто се применува(како на море или дури голем воден парк),каде спасувачите може да користат бродови или други лични средства да отидат во водата, со што го продолжува нивниот домет и може да се обезбеди брз одговор за итните случаи.

Опрема[уреди | уреди извор]

Опремата користена од спасувачите ќе варира во зависност од локацијата и специфичните услови во кои се сретнуваат. Сепак некоја опрема е главно универзална како свирче за привлекување на вниманието на јавноста или на други членови од тимот,опрема за прва помош и спасувачки помагала.

Спасувачки помагала[уреди | уреди извор]

Постои хиеархија во спасувачките техники за да бидат искористени од спасувачи со цел намалување на опасноста на спасувачот и зголемување на делотворноста во спасувањето и ова ги диктира спасувачките помагала што треба спасувачот да ги има на располагање. Спасувачите би требало да имаат некоја опрема за помош во спасувањето.По утврдување дека пливачот е во неволја, тие се обидуваат да помогнат на начини кои нема да резултира со загрозување на животот на пливачот и на другите.Ова се прави на растојание со помош на ст,пливка за спасување може да биде фрлена,движејќи се кон жртвата,користејќи водени машини на располагање,пливање со помош како пливка за спасување.Како последна опција, пливање дирекно кон очигледната жртва.

Дополнително на овие техники на спасувачите,некои единици се обучувани во дополнителни водени спасувачки техники,како нуркање или спасувачки техники неповрзани со водно спасување како спасување со спуштање од карпа и се носи соодветна опрема за овие.

Прва помош[уреди | уреди извор]

Спасувачите се вешти за давање прва помош,и имаат на располагање складирана опрема за прва помош .Тие може да имаат напредни средства за прва помош како дополнителен кислород,редуциран апарат,маска,дефиблиратор или АЕД или даска за имобилизација на рбетот.Некои се обучени за итни медицински случаи. Комуникација Делотворната комуникација е важна за спасувачите и тие можат да одберат за користење:свирки,двонасочни радија,мегафони или сигнални ракети.Потрадиционален метод за комуникација со јавноста е преку употреба на обоени знамиња кои можат да се подигнат на придвремен или траен столб со знамиња за информирање на јавноста за различни информации. Почесто се користи свирче во водени објекти за одмор(јавни или приватни),следниве сигнали со свирче се користени од спасувачите

1 краток свиреж -се користи за да се здобие вниманието на пливач

2 кратки свирежа -се користи да се здобие вниманието од колега спасувач

3 кратки свирежа-се користат да се сигнализира на колега спасувач дека итен случај се случува.Акција мора да се преземат

1 долг свиреж - се користи да се сигнализира дека пливачите мора да излезат од базентот, ова е бидејќи базентот е затворен или итен случај се случува,доволно значајно да спасувачите го расчистат базентот.

Сообраќај[уреди | уреди извор]

За одговорната област преку широка област како плажи,езера,спасувачите може да имаат потреба за превоз на дистанци и тие можат да користат копнен превоз вклучувајќи, пик-ап камиони,школски велосипеди и други теренски возила.Тие исто така можат да користат цврсти или гумени бродови дури и лебдилка.

Спасувачи во различни земји[уреди | уреди извор]

Австралија[уреди | уреди извор]

Во Афстралија спасувачите се разликуваат од Сурв спасувачите.Спасувачите се платени работници кои ги контролираат плажите,езерата,базентите/водни места.Спасувачите на плажа вообичаено се вработени од властите на локалната влада и ја набљудуваат плажата низ целата година.Сурв спасувачите се голема доброволна организација кои ги набљудуваат плажите за викенди и јавни празници во потоплите месеци(вообичаено од средината на септември до крајот на април)и исто така изведуваат јавни обуки со деца како и натпревари како на пример сурв карневали или зимски настани со пливање.

Белгија[уреди | уреди извор]

Белгија има крајбрежје со должина од 68км(42милји).Брегот е населен практично низ целата негова должина и е посетен од илјадници туристи секоја година.Спасувачкиот сервис беше изграден,поради Северното Море само границите Фландерс,посебно провинцијата на Вест Фландерс,обуката на спасувачите е организирана од таа провинција.Спасувачите на плажа во Белгија се обучени од ВОБРА. Спасувачите на плажа повеќето се студенти кое се вработени на месец додека се летните празници(јули и авгист).Некои општини исто така вработуваат спасувачи во јуни и септември.Да се одржи уноформоста,сите општини од брегот на Белгија се придружија во ИКВВ.Ова е координациска организација на сите општини за сервисот на спасувачи.

Канада[уреди | уреди извор]

Во Канада сите спасувачи и помошници на спасувачите имаат сертификат од општеството во Канада за спасувања и од Црвениот Крст на Канада.Сертификатот за спасување понуден од страна на ЛСС е национална програма за служба на спасувачи,која беше официјално спроведена во 1964.Постојат 4 видови сертификати за спасувачите:базент,сурв,воден парк,и крајбрежје.Во ноември 2009,програмата на Црвениот Крст на Канада се разви во согласност со стандардите за квалитет на Меѓународниот Црвен Крст и ги исполни сите провинционални/територијални законодавни барања за дополнително да бидат во согласност меѓународните стандарди за спасувачи.

Данска[уреди | уреди извор]

Во Данска службата на спасувачи беше поделен во 2 поголеми групи.Крајбрежните спасувачи кои се основани на доброволни цели од страна на адмистраторите на плажа(во повеќе случаи општини).Постојат 3 главни снабдувачи на ова услуга,два подобро спонзорирани:Кистилевредерне.дк и ТрајГфунден Кистилврединг,додека Нордсјслсндске Кистиливедингстјенесте се спонзорирани од советите во северното крајбрежје на Зеланд.Сите државни базенти (комерцијалниот и владиниот и од двата)се бара да обезбедат сигурна и безбедна средина,а со тоа и спасувачи.Не како крајбрежни спасувачи,овие мора да го поминат владиниот тест за одобрување како и секоја година физичките испитувања и тестот за прва помош.

Германија[уреди | уреди извор]

Во Германија постојат три поголеми организации што обучуваат луѓе во пливање,спасување и што ја одржуваат службата на спасувачи на јавни плажи,езера итн.Сите три се засновани на доброволна работа.ДЛРГDeutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft- германско друштво на спасувачи е најголема организација за спасувачи на вода во светот со повеќе од 1 000 000 членови промотери.Wasserwacht,(гледање на водата)е движење на Германскиот Црвен Крст. Трет еWasserrettungsdienstод Arbeiter-Samariter-Bund.(Работничка Самарјанин Федерација)

Иран[уреди | уреди извор]

Нејзината површина речиси е еднаква на онаа на државата на Велика Британија,Франција,Шпанија и Германија во комбинација,или нешто повеќе од државата во САД,Алјаска.Иран има крајбрежје на Каспиското Море на север и на Персискиот Залив и Заливот на Оман на југ.Во Иран организацијата за спасувачи е Иранската организација на спасувачи.

Ирска[уреди | уреди извор]

Во Република Ирска законско тело основано да обезбеди водна безбедност е “Ирска Водна Безбедност” кое ги обучува и наградува со национална награда за спасувач на базент,национална награда за спасувач на плажа и награда за спасувач на внатрешно отворен воден обект.

Холандија[уреди | уреди извор]

КНБРД или Reddingsbrigade(спасувачите) е Холандското здружение на спасувачи.Холандија има повеќе од 200 единици на холандските плажи.Спасувачите го обезбедуваат холандското крајбрежје и многу градови што имаат вода за пливање,како езера.Тие исто така обезбедуваат обука.КНБРД носи меѓународен стил на облека кој е жолт/црвен.КНБРД работи заедно до КНРМ.

Северна Ирска[уреди | уреди извор]

Во Северна Ирска кралското општество за спасувачи(RLSS IRELAND) исто така обезбедива обука за спасувачите и курсеви за спасување и за двете национална квалификација за спасувач на базент (NPLQ)и национална квалификација за спасувач на плажа.

Италија[уреди | уреди извор]

Во Италија спасувачите имаат сертификат од Италијанската Федерација за Пливање,Националното Здружение за Спасување и Италијанската Федерација за Спасување во Вода.Дипломата на Италијанската Пливачка Федерација е призната во странство од земјите поврзани со ИЛС додека Националното Здружение за Спасување е активен член и меѓународно признат од Меѓународната Приморска Федерација за Спасување.Разлики постојат меѓу базенти, и езера.Исто така Италијанскиот Црвен Крст има посебна бранша наречена ОПСА што има посебни одговорности на спасувачите во посебни делови на Италија.

Нов Зеланд[уреди | уреди извор]

Во Нов Зеланд терминот спасувач генерално се однесува на спасувачите на базенти за капење но може да се замени и со "лајфесејвер"(спасувач).Овие квалификувани професионалци се платени и вработени од управата на базентот,за набљудување на капачите.Во Нов Зеланд Сурв спасување е одговорно за обука и за одржување на крајбрежните Сурв спасувачи во Нов Зеланд.Сурв спасувачите контролираат неколку плажи во Нов Зеланд.Доброволците патролираат на плажите на Нов Зеланд за викенди и преку летните месеци од Денот на Трудот до околу Велигден.Тие исто така спаѓаат под контрола на СЛСНЗ.

Шпанија[уреди | уреди извор]

Во Шпанија постојат повеќе организации што ги обучуваат луѓето во спасување.Меѓународното Општество за Спасување и Шпанската Федерација за Спасување се дел од истакнатите организации.

Тајван[уреди | уреди извор]

Во Тајван постојат повеќе организации обезбедувајќи лиценца и обука за спасувачи.Едната е наречена Национално Асоциација на Република Кина за Спасување,другата е наречена Црвен Крст на Здружението во Република Кина.НВЛСА за првпат беше формулирана во 1970 и подпомогната со Австралските Сурв спасувачи.Здружението Црвениот Крст беше формирано околу 1949.НВЛСА се придружи на Мегународната Федерација за Спасување во 1994.Кинеската Национална Асоциација за Спасувачи,основана во 1993 и се придружи ИЛС како придружен член во 1997, е прва и едиствена организација што се фокусира на обука на сурв спасувачи и спасувачи на отворени води.

Јужна Африка[уреди | уреди извор]

Спасувачите во јужна Африка се сертифицирани преку Спасување Јужна Африка,регулаторно тело.Сите обучувани спасувачи (ЛА)се целосно обучени во сурв спасување во базент и отворена вода икорпорирани со курсот за спасувачи ЛА.Еднаш годишно Спасување ЛА одржува повторно тестирање на сите сертифицирани ЛА спасувачи.Ако ова ретестирање не е целосно или паднато три години по ред се губи сертификатот за спасувач.Во случај на губење на сертификатот за спасувач,истиот тој ќе треба да го повтори курсот за спасувачи во целост.

Заедничка опрема што се користи од Спасувачите во ситуации на спасување се: Тврдо торпедо пливка, мека торпедо пливка, пловни објекти за спасување( малибу штици), лопатки и штици за рбет.Заедничка опрема на спасувачите во станиците за прва помош се: солен раствор, ханзаплас, антисептициди, стихистаминици, опрема за кислород,латекс ракавици, џебни маски, сплинтови, ќебиња за спасување и опрема за прва помош.

Многу главни плажи како Скотбург и плажите Свети Михаелс имаат волунтерски клубови за спасувачи.Овие клубови регуртираат млади членови во низата на спасувачи на начини на нивните детски и младински програми за Награди на Спасувачи.Економско,ефикасен начин за добивање на сертификат за спасувач, би било да се приклучат на клубот и да го направат со намален курс, преку тој клуб.

Обединетото Кралство[уреди | уреди извор]

Спасувачи на базени[уреди | уреди извор]

Во Обединетото Царство постојат две тела што обучуваат спасувачи Асоцијацијата на Професори за Пливање и Кралското Здружение за Спасување Обединетото Царство.Квалификациите на организациите се Национален Стандард за Водни Спасувања и соодветно Национална Квалификација за Спасувач на Базент .Квалификацијата за спасувач на базент е раководена од ИГЛ во име на РЛСС.

Двете квалификации се признаети професионално во самото Обединето Царство и го овозможува носителот да работи како професионален спасувач на базент задоволувајќи ги сите ХСЕ правила.За сезоните на јавно пливање, за потполна квалификација на спасувач е препорачено од ХСЕ во прирачникот за управување на здравјето и безбедноста во базентите за пливање.

Целосен курс на спасувач на базенти трае минмун 36 часа и завршува со надворешни тестови, тестирајќи ги идивидуите и на двете на земја и во вода вклучувајќи го и тестот на хартија.Квалификацијата е валидна две години од датумот на проценка.Минимун 20 часа обука мора да биде спроведена во тие 2 години за идивидуата да има можност да поднесе барање за нови тестови.Работодавецот на спасувачот треба да обезбеди обука секој месец во спасувачките вештини и ресуцитивно обучување за помош на усогласување со упатствата на ХСЕ.Дополнителни обуки можат да се додадат вклучувајќи ја употребата на даската за рбет посебен дел на спасувачката опрема дизејнирана за имобилизирање на жртвата со можна повреда на ’рбетниот столб. Професионален елемент на наградата не е остварен додека тестираниот не работи во самиот базент за пливање и ги има покриено специфичните сезонси обуки.Ова е дел два и е пропишано од ИСРМ.

Сите РЛСС квалификации се обучени од Тас тренери овие почесто се искусни спасувачи кои имаат посетувано дополнителни обуки со цел да се обучат и проценат.Многу центри за рекреација имаат свои ТАС тренери кои работат во домашна обука за спасувачи.Тас тренерите исто така ја проценуваат обновената квалификација но не се во можност да го проценат секој спасувач што работи на исто место со Тас тренерот што одржува сесии за обука.Исто така тие не се во можност да го проценат секој спасувач што го имаат обучувано.Овие правила се за намалување на ризикот од колузија.

Спасувачи на плажа[уреди | уреди извор]

Спасувачите на плажа двете алтернативни шеми за класифацирање на спасувачите на плажа во Обединетото Царство се управувани од Кралското Здружение за Спасување Обединетото Царство,што нуди Класификација за Национален Спасувач на Плажа” и Сурв Спасувачот во Велика Британија(во соработка со Кралскиот Национален Институт за Спасување со Чамец), кои ја нудат Класификацијата за Национални Спасувачки Стандарди на Плажа”.Двете организации исто така нудат разновидност од специјализирани модули што можат да се додадат на основните клалификации. РНЛИ е најголемиот оператор со единици на спасувачи во Обединетото Царство патролирајќи преку 140 оперативни плажи низ брегот на Англија и Велс,помагајќи на околу 7,000луѓе секоја година.

Кану спасувачи[уреди | уреди извор]

Британската Кану Унија има единици за кану спасувачи во Обединетото Кралство управувани од БЦУ спасувачите.Овие се специјални единици,што работат со кајаци и кануа во области каде моторните бродови би имале проблем.

Спасувачи на отворена вода[уреди | уреди извор]

Отворени водни предели како езера и реки типично каде што има посебна опрема,како спортски натпревари или јавни настани.Постојат повеќе примери на организации што обезбедуваат такви сервиси на национално,меѓународно,волунрески и рекламни основи.

САД[уреди | уреди извор]

Во Америка постојат неколку национални признати организации што даваат сертификат за спасувачи.Американската Програма на Црвениот Крст за Спасување, Американската Асоцијација за Спасувачи.Овие организации даваат стертификат на луѓето за прва помош и за вештачко дишење, поради тое не добиваат стертификат за спасувачи. Во 2009, 117 удавени на националните плажи:21 каде спасувачите беа на должност.Имаше 82 969 спасувања пријавени од 114 агенции за известивање.

Натпреварување за спасувачи[уреди | уреди извор]

Континуирана обука е неопходна за одржување на спасувачките вештини и знаење.Формалните натпреварувања се развија како начини за потикнување на обуката и исто така како социјална активност.Во Австралија, годишните натпреварувања за Сурв Спасувања, на плажата Курава, на Златниот Брег е најголемиот атлетски настан во светот после олимписките игри , со десетици илјади спасувачи кои се натпреваруваат.Натпреварите за спасувачи ги вклучиваат и двата, физичките настани и техничките(медицинските) настани.Техничките настани се предизвикувачки симулирани несреќи,каде спасувачите се оценувани на колку тие се придрживаат кон стандардите за третманот.Овие настани се предмет на контровезија меѓу некои спасувачи поради нивната субјективност.Често вклучува различни комбинации од трчање, пливање, веслање со кајче и сурфање.Повеќето натпреварувања за спасувачи го вклучува настанот “човек од челик “ што е комбинација од три различни физички активности.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]