Хидроакустика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хидроакустика — проучување и примена на звукот во вода. Хидроакустика, со помош на сонарска технологија, најчесто се користи за следење на подводните физички и биолошки одлики.

Собирање на податоци на сонар со повеќе зраци

Хидроакустиката може да се користи за откривање на длабочината на водно тело (батиметрија), како и присуство или отсуство, изобилство, дистрибуција, големина и однесување на подводни растенија [1] и животни. Хидроакустичната сензација вклучува „пасивна акустика“ (слушање звуци) или активна акустика што создава звук и слуша ехо, па оттука и вообичаеното име за уредот, ехо звучник.

Постојат голем број на различни причини за бучава од превозот. Тие можат да се поделат на оние предизвикани од пропелерот, оние предизвикани од машините и оние предизвикани од движењето на трупот низ водата. Релативната важност на овие три различни категории ќе зависи, меѓу другото, и од типот на бродот [2] Една од главните причини за хидроакустична бучава од целосно потопените површини за подигање е нестабилниот разделен турбулентен проток во близина на задниот раб на површината што произведува притисок флуктуации на површината и нестабилен осцилаторен проток во близина. Релативното движење помеѓу површината и океанот создава турбулентен граничен слој кој ја опкружува површината. Бучавата се создава од флуктуирачките полиња за брзина и притисок во овој турбулентен граничен слој.

Специфични апликации[уреди | уреди извор]

  • Систем со сензор со влечена низа за надзор
  • Рибарска акустика
  • Акустичен профилатор на струја за мерење на брзината на водата
  • Акустична камера
  • Пасивен акустичен мониторинг

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-02-19. Посетено на 2008-12-02.
  2. reducing underwater noise pollution from large commercial vessels

Надворешни врски[уреди | уреди извор]