Набљудување на океаните

Од Википедија — слободната енциклопедија

Следниве се сметаат за суштински океански климатски променливи од страна на Панелот за набљудување на климата за океаните (OOPC) [1] кои во моментов се изводливи со сегашните системи за набљудување.

Променливи на океанската клима[уреди | уреди извор]

Атмосферска површина[уреди | уреди извор]

Површина на океанот[уреди | уреди извор]

Подповршина на океанот[уреди | уреди извор]

Извори за набљудување на океаните[уреди | уреди извор]

Сателит[уреди | уреди извор]

Постои композитна мрежа на сателити кои генерираат набљудувања. Тие вклучуваат:

Тип Забележани променливи Одговорни организации
Инфрацрвена (IR) SST, морски мраз CEOS, IGOS, CGMS
Микробран од AMSR класа SST, брзина на ветер, морски мраз CEOS, IGOS, CGMS
Површински векторски ветер (потребни се два распрснувачи со широк појас) површински вектор ветер, морски мраз CEOS, IGOS, CGMS
Океанска боја концентрација на хлорофил (биомаса на фитопланктон) IOCCG
високопрецизна височина аномалија на нивото на морето од стабилна состојба CEOS, IGOS, CGMS
нископрецизна височина нивото на морето CEOS, IGOS, CGMS
Радар со синтетичка бленда морски мраз, морска состојба CEOS, IGOS, CGMS

На самото место[уреди | уреди извор]

Постои композитна мрежа од набљудувања на самото место. Тие вклучуваат:

Тип Забележани променливи Одговорни организации
Глобална површинска пловечка низа со резолуција од 5 степени (вкупно 1250) SST, SLP, Тековно (врз основа на промена на позицијата) JCOMM Data Buoy Cooperation Panel (DBCP)
Глобална тропска пловечка мрежа (околу 120 пристаништа) типично SST и вектор површински вектор, но може да вклучува и променливи SLP, струја, воздушно-морски флукс JCOMM DBCP Tropical Moored Booy Implementation Panel (TIP)
Волонтерска флота за набљудување на бродови (VOS). сите изводливи површински ECV Тим за набљудување на бродот JCOMM (СОТ)
VOSClim сите изводливи површински ECV плус обемни метаподатоци за бродот Тим за набљудување на бродот JCOMM (СОТ)
Глобална референтна мрежа за прицврстување (29 пристаништа) сите изводливи површински ECV ОКЕАНСКИ СТРАНИЦИ
GLOSS основна мрежа на ниво на морето, плус регионални/национални мрежи нивото на морето JCOMM GLOSS
Јаглерод VOS pCO2, SST, SSS IOCCP
Морски ледени пловци морски мраз JCOMM DBCP IABP и IPAB

Подповршина[уреди | уреди извор]

Постои композитна мрежа на подземни набљудувања. Тие вклучуваат:

Тип Забележани променливи Одговорни организации
Повторлива XBT (потрошен батитермограф) линиска мрежа (41 линија) Температура Тим за набљудување на бродот JCOMM (СОТ)
Глобална тропска пловечка мрежа (~ 120 плови) Температура, соленост, струја, други изводливи автономно набљудувани ECV JCOMM DBCP Tropical Moored Booy Implementation Panel (TIP)
Референтна мрежа за прицврстување (29 пристаништа) сите автономно набљудувани ECV ОКЕАНСКИ СТРАНИЦИ
Одржлива и повторена хидрографска мрежа базирана на бродови Сите изводливи ECV, вклучувајќи ги и оние кои зависат од добивање на примероци од вода IOCCP, CLIVAR, други национални напори
Арго мрежа температура, соленост, струја Арго
Мониторинг на критична струја и транспорт температура, топлина, слатка вода, транспорт на јаглерод, маса CLIVAR, IOCCP, OceanSITES
Регионални и глобални програми за синтеза заклучени струи, транспортира мрежни полиња на сите ECV ГОДАЕ, КЛИВАР, други национални напори
Опсерватории на океаните со кабел аудио, назад расејување, хлорофил, CO2, спроводливост, струи, густина, Ех, гравитација, железо, зрачење, метан, нитрат, кислород, притисок, соленост, сеизмички, сигма-Т, брзина на звукот, температура, заматеност, видео Ocean Networks Canada, Монтереј забрзан истражувачки систем, Иницијатива за опсерватории на океанот, ALOHA, ESONET (Мрежа за опсерваторија на европските мориња), Мрежен систем за густо океанско дно за земјотреси и цунами (ДОНЕТ), опсерватории со отворен океан со фиксна точка (FixO3).

Точност на мерењата[уреди | уреди извор]

Квалитетот на in situ мерењата е нееднаков низ просторот, времето и платформите. Различни платформи користат голем број на сензори, кои работат во широк опсег на често непријателски средини и користат различни протоколи за мерење. Повремено, пловките се оставаат без надзор подолг временски период, додека бродовите може да вклучат одредена количина на влијанија поврзани со луѓето при собирањето и преносот на податоци.[2] Затоа, контролата на квалитетот е неопходна пред податоците на самото место понатаму да се користат во научно истражување или други примени. Ова е пример за контрола на квалитетот и следење на температурите на површината на морето измерени со бродови и пловци, системот iQuam развиен во NOAA/NESDIS/STAR,[3] каде што статистиката го покажува квалитетот на in situ мерењата на температурите на морската површина.

Еден од проблемите со кои се соочуваат океанските опсерватории во реално време е способноста да се обезбеди брза и точна проценка на квалитетот на податоците. Ocean Networks Canada е во процес на спроведување на контрола на квалитетот во реално време на дојдовните податоци. За скаларните податоци, целта е да се исполнат упатствата на групата за обезбедување квалитет на океанографски податоци во реално време (QARTOD). QARTOD е американска организација која има задача да ги идентификува проблемите поврзани со дојдовните податоци во реално време од американскиот интегриран систем за набљудување океани (IOOS). Голем дел од нивната агенда е да создадат насоки за тоа како да се одреди квалитетот на податоците во реално време и да се пријави на научната заедница. Тестирањето на квалитетот на податоците во реално време во Ocean Networks Canada вклучува тестови дизајнирани да ги фатат дефектите на инструментот и големите скокови или падови во податоците пред податоците да бидат достапни на корисникот. Тестовите за квалитет во реално време вклучуваат исполнување на стандардите на производителот на инструментите и севкупниот опсег на опсерваторијата/локацијата утврдени од претходните податоци. Поради позиционирањето на некои платформи за инструменти во високопродуктивни области, исто така се дизајнирани тестови со двојни сензори, на пр. за некои сензори за спроводливост. Тестирањето за контрола на квалитетот е поделено во 3 посебни категории. Првата категорија е во реално време и ги тестира податоците пред да се анализираат податоците во базата на податоци. Втората категорија е тестирање со одложен режим каде архивираните податоци се предмет на тестирање по одреден временски период. Третата категорија е рачна контрола на квалитетот од страна на експерт за податоци на Ocean Networks Canada.

Достапни историски податоци[уреди | уреди извор]

OceanSITES[4] управува со збир на врски до различни извори на достапни податоци за океанот, вклучувајќи ги: Hawaiian Оcean Timeseries (HOT),[5] JAMSTEC Kuroshio Extension Observatory (JKEO),[6] Line W кој го надгледува длабокиот западен дел на северниот дел на Атлантикот гранична струја,[7] и други.

Постојат различни збирки на податоци во библиотеката со податоци наведени на Универзитетот Колумбија:[8]

Оваа библиотека вклучува:

 • LEVITUS94 е Светски океански атлас од 1994 година, атлас на објективно анализирани полиња на главните океански параметри на годишни, сезонски и месечни временски скали. Тој е заменет со WOA98.
 • NOAA NODC WOA98 е Светски океански атлас од 1998 година, атлас на објективно анализирани полиња на главните океански параметри во месечни, сезонски и годишни временски скали. Заменет од WOA01.
 • NOAA NODC WOA01 е Светски океански атлас 2001 година, атлас на објективно анализирани полиња на главните океански параметри во месечни, сезонски и годишни временски скали. Заменет со WOA05.
 • NOAA NODC WOA05 е Светски океански атлас 2005 година, атлас на објективно анализирани полиња на главните океански параметри во месечни, сезонски и годишни временски скали.

Набљудувањата на самото место од раните 1700-ти до денес се достапни од Меѓународниот сеопфатен сет на податоци за океанската атмосфера (ICOADS).

Овој сет на податоци вклучува набљудувања на голем број површински океани и атмосферски променливи од бродови, вкотвени и пловни пловци и станици C-MAN.

Во 2006 година, Ocean Networks Canada започнала да собира мерења со висока резолуција на самото место од морското дно во влезот Саанич, во близина на Викторија, Британска Колумбија, Канада.[9] Местата за мониторинг подоцна биле проширени до теснецот Џорџија[10] и 5 локации во близина на западниот брег на островот Ванкувер, Британска Колумбија, Канада. Сите историски мерења се слободно достапни преку порталот за податоци на Ocean Networks Canada, Oceans 2.0.[11]

Идни случувања[уреди | уреди извор]

Области кои бараат истражување и развој[12]

 • Сателитски набљудувања со поголема резолуција и точност и повеќе спектрални опсези од геостационарни сателити
 • подобрена способност за набљудување на бојата на океаните во крајбрежните и заматените води
 • подобрена интерпретација на податоците од морскиот мраз од сателитите
 • сателитско мерење на соленоста
 • Набљудување на евалуацијата и дизајнот на системот, вклучително и подобрувања во параметризациите на флуксот воздух-море.
 • Подобрувања на океанските платформи, вклучително и зголемени способности за пловки-Арго
 • подобрена технологија на едрилици и технологија за прицврстување.
 • Нов развој во океанските сензори и системи, вклучително и подобрена заштита од био-насипување, автономни системи за земање примероци на вода, оптички и акустични системи, воздушни променливи сензори и двонасочни, евтини телекомуникации со мала моќност.
 • Нова и подобрена способност за мерење на биогеохемиски променливи, хранливи материи и растворен кислород и јаглерод диоксид, како и за идентификација на организми.
 • Подобрени инструменти, вклучувајќи мерачи на струја блиску до површината, радиометри во вода, сензори за променливи на интерфејсот воздух-морски и турбулентни флуксови и VOS сензорски системи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „OOPC“. Ioc-goos-oopc.org. Посетено на 14 January 2015.
 2. Kent, Elizabeth C.; Challenor, Peter G.; Taylor, Peter K. (1999). „A Statistical Determination of the Random Observational Errors Present in Voluntary Observing Ships Meteorological Reports“. Journal of Atmospheric and Oceanic Technology. 16 (7): 905–914. Bibcode:1999JAtOT..16..905K. doi:10.1175/1520-0426(1999)016<0905:ASDOTR>2.0.CO;2.
 3. „iQuam - in situ SST quality monitoring“. Star.nesdis.noaa.gov. Архивирано од изворникот на 2018-06-23. Посетено на 14 January 2015.
 4. [1][мртва врска][мртва врска]
 5. „The Physical Oceanography Component of Hawaii Ocean Timeseries (HOT/PO)“. Soest.hawaii.edu. Посетено на 14 January 2015.
 6. „JKEO Data Web Site“. Jamstec.go.jp. Посетено на 14 January 2015.
 7. „Line W - Monitoring the North Atlantic Ocean's Deep Western Boundary Currents“. Whoi.edu. Посетено на 14 January 2015.
 8. „dataset: SOURCES“. Iridl.ldeo.columbia.edu. Посетено на 14 January 2015.
 9. „VENUS Celebrates 6 Years of Streaming Data“. Oceannetworks.ca. Посетено на 3 November 2015.
 10. „Central Strait of Georgia“. Oceannetworks.ca. Ocean Networks Canada. Архивирано од изворникот на 2015-11-01. Посетено на 2015-11-03.
 11. Jenkyns, Reyna (20 September 2010). „NEPTUNE Canada: Data integrity from the seafloor to your (Virtual) Door“. Oceans 2010. стр. 1–7. doi:10.1109/OCEANS.2010.5664290. ISBN 978-1-4244-4332-1.
 12. [2] Архивирано на 20 јули 2009 г.