Сурферска зона

Од Википедија — слободната енциклопедија

Како што површинските бранови на океанот се приближуваат до брегот, тие стануваат повисоки и се распаѓаат, формирајќи ја пенестата, шамчеста површина наречена сурф. Регионот на распаѓачки бранови ја дефинира зоната на сурфање, или зоната на распад. По пробивањето во зоната на сурфање, брановите (сега намалени во висина) продолжуваат да се движат и тие се надоврзуваат на наведнатата предница на плажата, формирајќи наплив на вода наречен сваш. Водата потоа повторно тече назад како одмивање. Блиската зона каде брановата вода доаѓа на плажата е зоната за сурфање. Водата во зоната на сурфање е плитка, обично помеѓу 5 и 10m (16 и 33 стапки) длабочина; ова предизвикува брановите да бидат нестабилни.

Животни[уреди | уреди извор]

Животните кои често живеат во зоната за сурфање се ракови, школки и полжави. Сурферски школки и кртски ракови се два вида кои се издвојуваат како жители на зоната за сурфање. И двете од овие животни се многу брзи копачи. Сурферската школка, позната и како променлива кокина, е филтер хранач кој ги користи своите жабри за филтрирање на микроалги, ситни зоопланктони и мали честички од морската вода. Кртскиот рак е хранител со суспензија што јаде така што го фаќа зоопланктонот со неговите антени. Сите овие суштества се закопуваат во песокот за да избегнат да бидат вовлечени во океанот од плимата и брановите. Тие исто така се закопуваат во песокот за да се заштитат од грабливци. Зоната за сурфање е полна со хранливи материи, кислород и сончева светлина што ја прави зоната многу продуктивна со животински свет.

Струи на отцепување[уреди | уреди извор]

Струја на отцепување во океанот. Честопати е многу тешко да се забележат струи со голи очи

Зоната за сурфање може да содржи опасни струи на отцепување: силни локални струи кои течат на брегот и претставуваат закана за капачите. Тековните изгледи го користат следниов сет на квалификации:

  1. Нискоризични струи на отцепување : Не се очекува условите на ветер и/или бранови да го поддржат развојот на струи на отцепување; сепак, понекогаш може да се појават струи на отцепување, особено во близина на брегови и столбови. Знајте како да пливате и слушајте ги советите на спасувачите.
  2. Струи на отцепување со умерен ризик : Ветерот и/или брановите услови поддржуваат посилни или почести струи на откинување. Во водата треба да влезат само искусни пливачи и сурфери.
  3. Високоризични струи на откинување : Ветерот и/или условите на бранови поддржуваат опасни струи на отцепување. Струите се опасни по живот за секој што влегува во сурф зоната.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Пинет, Пол Р (2008) Покана за океанографија, Поглавје 11: Динамичкото крајбрежје. Ревидирано издание 5. Џонс и Бартлет учење, ISBN 0-7637-5993-7
  • „Прекршна зона“. Слободниот речник. Farlex Inc, 2012 година. Веб. 18 април 2012. <http://www.thefreedictionary.com/breaker+zone>.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • MetEd (2012) Рип струи: Основи на крајбрежјето Универзитетска корпорација за атмосферски истражувања. Преземено на 17 април 2012 година.