Прејди на содржината

Подводна планина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батиметриско мапирање на дел од планината Дејвидсон. Точките означуваат значајни расадници на корали

Подводна или Морска планина — голема геолошка форма која се издига од дното на океанот, но која не допира до површината на водата (нивото на морето), и затоа не е остров или карпа. Морските планини обично се формираат од изгаснати вулкани кои нагло се издигнуваат и обично се наоѓаат издигнувајќи се од морското дно до 1,000 до 4,000 метри во висина. Тие се дефинирани од океанографите како независни одлики кои се искачуваат на најмалку 1,000 метри над морското дно, карактеристично со конусна форма.[1] Врвовите често се наоѓаат на стотици до илјадници метри под површината, и затоа се сметаат за длабоки мориња.[2] За време на нивната еволуција во текот на геолошкото време, најголемите морски планини можат да стигнат до површината на морето каде дејството на брановите го еродира врвот за да формира рамна површина. Откако ќе се спуштат и ќе потонат под површината на морето, таквите типови со рамни врвови се нарекуваат „ гајоти“.[1]

Земјините океани содржат повеќе од 14.500 идентификувани морски планини [3] од кои 9.951 морски планини и 283 гајоти, кои покриваат вкупна површина од 8,796,150 км2, кои биле мапирани [4] но само неколку се детално проучени од научниците. Морските планини и типови се најзастапени во Северниот Тихи Океан и следат карактеристична еволутивна шема на ерупција, акумулација, слегнување и ерозија. Во последниве години, забележани се неколку активни морски планини, на пример Лоихи на Хавајските острови.

Поради нивното изобилство, морските планини се еден од најчестите морски екосистеми во светот. Интеракциите помеѓу морските планини и подводните струи, како и нивната покачена положба во водата, привлекуваат планктони, корали, риби и морски цицачи подеднакво. Нивниот агрегациски ефект е забележан од комерцијалната риболовна индустрија, а многу морски планини поддржуваат екстензивно рибарство. Постои постојана загриженост за негативното влијание на риболовот врз екосистемите на поморските планини, како и добро документирани случаи на опаѓање на залихите, на пример со портокалова груба (Hoplostethus atlanticus). 95% од еколошката штета е направена со тралирање (влечење) на дното, што ги гребе цели екосистеми од морските планини.

Поради нивниот голем број, многу морски планини остануваат соодветно да се проучат, па дури и да се мапираат. Батиметријата и сателитската височина се две технологии кои работат на затворање на јазот. Имало случаи кога морнарските бродови се судриле со непознати морски планини; на пример, Мирфилдската подморска планина, е именувана по бродот што го погодил во 1973 година. Сепак, најголемата опасност од морски планини се колапсот на страните; како што стареат, истиснувањето што се пробива во морските планини врши притисок на нивните страни, предизвикувајќи лизгање на земјиштето кои имаат потенцијал да генерираат масивни цунами.

Географија

[уреди | уреди извор]

Морските планини може да се најдат во секој океански слив во светот, екстремно распространети и во вселената. Морската планина е технички дефинирана како изолиран пораст на надморска височина од 1,000 метри или повеќе од околното морско дно, и со ограничена површина на врвот, во конусна форма.[1] Има повеќе од 14.500 морски планини.[3] Покрај морските планини, има и повеќе од 80.000 мали гребени, гребени и ридови помалку од 1.000 m во висина во светските океани.[4]

Повеќето морски планини имаат вулканско потекло, и затоа имаат тенденција да се најдат на океанската кора во близина на средноокеанските гребени, облаците од плашт и островските арки. Севкупно, покриеноста со морски планини и гајоти е најголема како дел од површината на морското дно во Северниот Тихи Океан, еднаква на 4,39% од тој океански регион. Северноледениот Океан има само 16 морски планини и нема џуџиња, а Средоземното и Црното море заедно имаат само 23 морски планини и 2 гајоти. 9.951 морски планини, кои се мапирани, покриваат површина од 8,088,550 км2. Морските планини имаат просечна површина од 790 километри, со најмали морски планини пронајдени во Северноледениот Океан и Средоземното Море и Црното Море, додека најголемата средна големина на морски планини се јавува во Индискиот Океан со 890 километри. Најголемата морска планина има површина од 15,500 km2 и се јавува во Северниот Пацифик. Гајотите покриваат вкупна површина од 707,600 km2 и имаат просечна површина од 2,500 километри, повеќе од двојно поголема од просечната големина на морски планини. Речиси 50% од бројот на гајотите се наоѓаат во Северниот Тихи Океан, покривајќи 342,070 km2. Најголемите три гајаоти се сите во северниот дел на Тихиот Океан: Куко (проценето 24,600), Суико (проценето 20,220) и Палада (проценето 13,680).[4]

Групирање

[уреди | уреди извор]

Морските планини често се наоѓаат во групи или потопени архипелази, класичен пример е Симаунт, како продолжување на Хавајските острови. Формирани пред милиони години од вулканизам, тие оттогаш се спуштиле далеку под нивото на морето. Овој долг ланец на острови и морски планини се протега на илјадници километри северозападно од островот Хаваи.

Распространетост на морски планини и џинови во Северниот Пацифик
Распространетост на морски планини и џинови во Северен Атлантик

Има повеќе морски планини во Тихиот Океан отколку во Атлантикот, а нивната распространетост може да се опише како што опфаќа неколку издолжени синџири на морски планини надредени на повеќе или помалку случајна позадинска распространетост.[5] Морските синџири се појавуваат во сите три главни океански басени, при што Тихиот Океан има најголем број и најобемни синџири на морски планини. Тие ги вклучуваат Хаваи (Цар), Маријана, Гилберт, Туомоту и Австралските морски планини (и островските групи) во северниот дел на Тихиот Океан и гребените Луисвил и Сала и Гомес во јужниот дел на Тихиот Океан. Во северниот дел на Атлантскиот Океан, морските планини на Нова Англија се протегаат од источниот брег на САД до сртот на средината на океанот. Крег и Сендвел [5] забележале дека кластерите на поголемите морски планини на Атлантикот имаат тенденција да се поврзуваат со други докази за активност на жариштето, како што се на Волвис Риџ, Бермудските Острови и Зеленортските Острови. Средноатлантскиот гребен и раширените гребени во Индискиот Океан се исто така поврзани со изобилство на морски планини.[6] Инаку, морските планини имаат тенденција да не формираат карактеристични синџири во Индискиот и Јужниот Океан, туку нивната распространетост се чини дека е повеќе или помалку случајна.

Поретки се изолираните морски планини и оние без јасно вулканско потекло; Примерите вклучуваат Болонс, Ератосен, Аксијал.[7]

Ако сите познати морски планини се соберат во една област, тие би направиле копнена форма со големина на Европа.[8] Нивното севкупно изобилство ги прави едни од најчестите и најмалку разбрани, морски структури и биоми на Земјата, еден вид истражувачка граница.[9]

Геологија

[уреди | уреди извор]

Геохемија и еволуција

[уреди | уреди извор]
Дијаграм на ерупција (клуч: 1. Облак од водена пареа 2. Вода 3. Слој 4. Тек на лава 5. Магматски канал 6. Магматска комора 7. Дајк 8. Перничеста лава

Повеќето морски планини се изградени со еден од двата вулкански процеси, иако некои, како што е провинцијата Божиќен Остров во близина на Австралија, се позагадочни.[10] Вулканите во близина на границите на плочите и сртовите на средината на океанот се изградени со декомпресија на топење на карпите во горната обвивка. Магмата со помала густина се издигнува низ кората до површината. Вулканите формирани во близина или над субдуктивните зони се создаваат затоа што субдуктивната тектонска плоча додава испарливи материи на надлежната плоча што ја намалува нејзината точка на топење. Кој од овие два процеса вклучен во формирањето на морска планина има големо влијание врз нејзините еруптивни материјали. Тековите на лавата од морските планини на среден океански гребен и гранични плочи се претежно базалтни (и толеитски и алкални), додека тековите од субдукционите гребени вулкани се претежно калко-алкални лави. Во споредба со морските гребени во средината на океанот, морските планини во зоната на субдукција генерално имаат повеќе натриум, алкали и помалку магнезиум, што резултира со поексплозивни, вискозни ерупции.

Сите вулкански морски планини следат одредена шема на раст, активност, тонење и евентуално изумирање. Првата фаза од еволуцијата на морската планина е нејзината рана активност, градејќи ги нејзините крила и јадрото од морското дно. Ова е проследено со период на интензивен вулканизам, за време на кој новиот вулкан еруптира речиси целиот (на пр. 98%) од неговиот вкупен магматски волумен. Морската планина може дури и да порасне над морското ниво за да стане океански остров (на пример, ерупцијата на Хунга Тонга во 2009 година). По период на експлозивна активност во близина на површината на океанот, ерупциите полека исчезнуваат. Бидејќи ерупциите стануваат ретки и морската планина ја губи способноста да се одржува, вулканот почнува да еродира. Откако конечно изумреле (најверојатно по краткиот период на подмладување), тие се соземаат назад од брановите. Морските планини се изградени во многу подинамично океанско опкружување од нивните копнени колеги, што резултира со хоризонтално тонење додека морската планина се движи со тектонската плоча кон зоната на субдукција. Овде тој е спуштен под границата на плочата и на крајот уништен, но може да остави докази за неговото поминување со врежување вдлабнатина во спротивниот ѕид на субдукциониот ров. Поголемиот дел од морските планини веќе го завршиле својот еруптивен циклус, така што пристапот до раните текови од истражувачите е ограничен поради доцната вулканска активност.

Конкретно, забележано е дека вулканите од океански гребен следат одредена шема во однос на еруптивната активност, најпрво забележани со Хавајски морски планини, но сега се покажало дека е процес следен од сите морски планини од типот океански гребен. Во текот на првата фаза вулканот еруптира базалт од различни типови, предизвикани од различни степени на топење на плаштот. Во втората, најактивна фаза од својот живот, вулканите од океанскиот гребен еруптираат од толеитски до благо алкален базалт како резултат на топење на поголема површина во плаштот. Ова конечно е покриено со алкални текови доцна во неговата еруптивна историја, бидејќи врската помеѓу морската планина и нејзиниот извор на вулканизам е прекината со движењето на кората. Некои морски планини, исто така, доживуваат краток период на „подмладување“ по пауза од 1,5 до 10 милиони години, чии текови се многу алкални и создаваат многу ксенолити.

Во последниве години, геолозите потврдиле дека голем број на морски планини се активни подморски вулкани; два примери се Лоихи на Хавајските острови и Ваилулуу во групата Мануа (Самоа).

Видови лава

[уреди | уреди извор]
Перничеста лава, вид на базалтен тек кој потекнува од интеракциите на лава-вода за време на подморските ерупции [11]

Најочигледните текови на лава на морската планина се еруптивните текови што ги покриваат нивните крила, но магматските упади, во форма на насипи и прагови, се исто така важен дел од растот на морската планина. Најчестиот тип на проток е перничеста лава, наречена така по нејзината карактеристична форма. Поретки се тековите на листовите, кои се стаклени и маргинални и укажуваат на текови од поголем обем. Вулкански пирокластични седиментни карпи доминираат на морските планини со плитки води. Тие се производи на експлозивната активност на морски планини кои се во близина на површината на водата, а можат да настанат и од механичко трошење на постојните вулкански карпи.

Структура

[уреди | уреди извор]

Морските планини може да се формираат во широк спектар на тектонски поставки, што резултира со многу разновидни структурни форми. Морските планини доаѓаат во широк спектар на структурни форми, од конусни до рамми врвови до сложена форма. Некои од нив се изградени многу големи и многу ниски, како што се Коко Гијот [12] и Детроит ;[13] други се изградени поостро, како што се Лоихи [14] и Боуви.[15]

Многу морски планини покажуваат знаци на наметлива активност, што веројатно ќе доведе до инфлација, стрмнини на вулканските падини и на крајот, колапс на страните. Исто така, постојат неколку подкласи на морски планини. Првите се гијоти, морски планини со рамен врв. Овие врвови мора да бидат 200 метри или повеќе под површината на морето; Пречникот на овие рамни врвови може да биде над 10 километри. Knolls се изолирани висински шила со големина помала од 1,000 метри. И на крај, врвовите се мали морски планини слични на столбови.

Екологија

[уреди | уреди извор]

Еколошка улога на морски планини

[уреди | уреди извор]

Морските планини се исклучително важни за нивниот еколошки биом, но нивната улога во нивната околина е слабо разбрана. Бидејќи тие се испакнати над околното морско дно, тие го нарушуваат стандардниот проток на вода, предизвикувајќи витли и придружни хидролошки феномени кои на крајот резултираат со движење на водата во инаку мирното океанско дно. Струите се измерени до 0,9 јазли, или 48 сантиметри во секунда. Поради ова растење, морските планини често носат натпросечни популации на планктони, така што морските планини се центри каде што се собираат рибите што се хранат со нив, за возврат да станат плен на понатамошни грабливки, што ги прави морските планини важни биолошки жаришта.

Морските планини обезбедуваат живеалишта за овие поголеми животни, вклучувајќи и бројни риби. Се покажало дека некои видови, вклучително и Allocyttus niger и со Ostorhinchus nigrofasciatus се појавуваат почесто на морски планини отколку на кое било друго место на океанското дно. Морските цицачи, ајкулите, туната и главонозите се собираат над морски планини за да се хранат, како и некои видови морски птици кога одликите се особено плитки.

Coryphaenoides sp. и Paaragorgia arborea на сртот на Дејвидсон. Ова се два вида привлечени од морската планина; Paragorgia arborea особено расте и во околината, но никаде толку изобилно.

Морските планини честопати се проектираат нагоре во поплитки зони погостопримливи за морскиот живот, обезбедувајќи живеалишта за морски видови кои не се наоѓаат на или околу околното подлабоко океанско дно. Бидејќи морските планини се изолирани едни од други, тие формираат „подморски острови“ создавајќи ист биогеографски интерес. Бидејќи тие се формирани од вулканска карпа, подлогата е многу потврда од околното седиментно длабоко морско дно. Ова предизвикува постоење на различен тип на фауна отколку на морското дно, и доведува до теоретски повисок степен на ендемизам.[16] Сепак, неодамнешното истражување, особено фокусирано на Дејвидсон, сугерира дека морски планини можеби не се особено ендемични, а дискусиите се во тек за ефектот на морски планини врз ендемичноста. Сепак , самоуверено е докажано дека обезбедуваат живеалиште за видовите кои имаат тешкотии да преживеат на друго место.[17][18]

Вулканските карпи на падините на морските планини се многу населени со филтератори, особено коралите, кои капитализираат од силните струи околу морската планина за да ги снабдуваат со храна. Ова е во остар контраст со типичното живеалиште на длабоко море, каде што животните кои се хранат со наслаги се потпираат на храната што ја добиваат од земјата. Во тропските зони, екстензивниот раст на коралите резултира со формирање на корални атоли доцна во животот на морската планина.[19]

Дополнително, меките седименти имаат тенденција да се акумулираат на морските планини, кои обично се населени со многучетинести црви ( прстенести морски црви), малкучетинести црви ( микродрилни црви) и мекотели на гастроподи. Пронајдени се и ксенофифори. Тие имаат тенденција да собираат мали честички и на тој начин формираат места, кои го менуваат таложењето на седиментот и создаваат живеалиште за помали животни. Многу морски планини имаат и хидротермални заедници, на пример морските планини Суијо [20] и Лоихи.[21] Ова е помогнато од геохемиската размена помеѓу морските планини и океанската вода.

Според тоа, морските планини може да бидат витални точки за застанување за некои миграциски животни, особено за китовите. Некои неодамнешни истражувања покажуваат дека китовите можат да користат такви одлики како навигациски помагала во текот на нивната миграција.[22] Долго време се претпоставувало дека многу пелагични животни ги посетуваат и морските планини за да соберат храна, но доказ за овој збирен ефект недостасува. Првата демонстрација на оваа претпоставка била објавена во 2008 година.[23]

Ефектот што го имаат морските планини врз популацијата на рибите не останал незабележан од комерцијалната риболовна индустрија. Морските планини за прв пат биле интензивно риболовни во втората половина на 20 век, поради лошите практики на управување и зголемениот риболов притисок што сериозно го исцрпува бројот на залихи на типичното риболовно место, континенталниот гребен. Морските планини се место на насочен риболов од тоа време.[24]

Речиси 80 видови риби и школки комерцијално се собираат од морски планини, вклучувајќи јастог (Palinuridae), скуша (Scombridae и други), црвен кралски рак (Paralithodes camtschaticus ), туна (Scombridae roz)

Конзервација

[уреди | уреди извор]
Поради прекумерниот риболов на местата за мрестење на нивните морски планини, залихите на Hoplostethus atlanticus драстично се намалиле Експертите велат дека би можеле да бидат потребни децении за видот да се врати на својот поранешен број.

Еколошкото зачувување на морските планини е повредено од едноставниот недостиг на достапни информации. Морските планини се многу слабо проучени, при што само 350 од проценетите 100.000 морски планини во светот добиле примероци, а помалку од 100 во длабочина.[25] Голем дел од овој недостаток на информации може да се припише на недостаток на технологија,  и застрашувачката задача да се дојде до овие подводни структури; технологијата за целосно нивно истражување постои само во последните неколку децении. Пред да започнат конзистентни напори за зачувување, прво мора да се мапираат морските планини на светот, задача која сè уште е во тек.

Прекумерниот риболов е сериозна закана за еколошката благосостојба на морски планини. Постојат неколку добро документирани случаи на експлоатација на рибарството, на пример, портокаловата риба (Hoplostethus atlanticus) на бреговите на Австралија и Нов Зеланд и Pseudopentaceros richardsoni во близина на Јапонија и Русија. Причината за ова е што рибите кои се насочени над морски планини обично се долготрајни, бавно растат и бавно созреваат. Проблемот е помешан со опасностите од ловење , што ги оштетува заедниците на површината на морските планини, и фактот што многу морски планини се наоѓаат во меѓународни води, што го отежнува правилното следење. Конкретно ловењето на дното е екстремно погубно за екологијата на морски планини и е одговорно за дури 95% од еколошката штета на морските планини.[26]

Коралните обетки од овој тип често се направени од корали собрани од морски планини.

Коралите од морски планини се исто така ранливи, бидејќи се високо ценети за изработка на накит и украсни предмети. Значајни жетви се произведени од морски планини, често оставајќи ги коралните кревети исцрпени.

Поединечните нации почнуваат да го забележуваат ефектот на риболовот на морските планини, а Европската комисија се согласила да го финансира проектот OASIS, детална студија за ефектите од риболовот врз заедниците на поморските планини во Северен Атлантик. Друг проект кој работи на зачувување е CenSeam, проект за попис на морскиот живот формиран во 2005 година. CenSeam е наменет да обезбеди рамка потребна за да се даде приоритет, интегрирање, проширување и олеснување на истражувачките напори на морски планини со цел значително да се намали непознатото и да се изгради кон глобално разбирање на екосистемите на морските планини и улогите што тие ги имаат во биогеографијата, биоразновидноста, продуктивноста и еволуцијата на морските организми.

Веројатно најдоброто еколошки проучено море во светот е Дејвидсон, со шест големи експедиции кои забележале над 60.000 видови. Контрастот помеѓу морската планина и околината бил добро означен. Едно од примарните еколошки засолништа на морската планина е нејзината длабокоморска корална градина, а многу од забележаните примероци биле стари повеќе од еден век. По проширувањето на знаењето на морската планина, имало голема поддршка за да се направи морско засолниште, предлог што бил одобрен во 2008 година како дел од Националното поморско засолниште Монтереј Беј. Голем дел од она што е познато за морските планини еколошки се заснова на набљудувањата на Дејвидсон.[23][27] Друга таква морска планина е Боуви, која исто така е прогласена за морска заштитена област од Канада поради своето еколошко богатство.[28]

Истражување

[уреди | уреди извор]

Проучувањето на морски планини долго време било попречено од недостатокот на технологија. Иако морски планини биле земени во 19 век, нивната длабочина и положба значеле дека технологијата за истражување и земање примероци на морски планини со доволно детали не постоела до последните неколку децении. Дури и со вистинската достапна технологија,  само мал 1% од вкупниот број се истражени, и земање примероци и информации остануваат пристрасни кон првите 500 метри. Се набљудуваат или собираат нови видови и се добиваат вредни информации за речиси секое нуркање со потопување на морски планини.

Пред целосно да се разберат морските планини и нивното океанографско влијание, тие мора да бидат мапирани, што е застрашувачка задача поради нивниот огромен број. Најдеталните мапирања на морски планини се обезбедени со ехозвук со повеќе зраци (сонари), меѓутоа по повеќе од 5000 јавно одржани крстарења, количеството на морското дно што е мапирано останува мало. Сателитската височина е поширока алтернатива, иако не толку детална, со 13.000 каталогизирани морски планини; сепак ова е сè уште само дел од вкупните 100.000. Причината за ова е што несигурноста во технологијата го ограничува препознавањето на одликите од 1,500 метри. Во иднина, технолошкиот напредок би можел да овозможи поголем и подетален каталог.

Набљудувањата од CryoSat-2 во комбинација со податоци од други сателити покажале илјадници претходно неоткриени морски планини, а повеќе ќе дојдат додека се толкуваат податоците.[29][30][31][32]

Рударство

[уреди | уреди извор]

Морските планини се можен иден извор на економски важни метали. И покрај тоа што океанот сочинува 70% од површината на Земјата, технолошките предизвици сериозно го ограничиле обемот на ископувањето во длабоко море. Но, со постојано намалување на понудата на копно, некои специјалисти за рударство го гледаат океанското рударство како предодредена иднина, а морските планини се издвојуваат како кандидати.[33]

Морските планини се во изобилство и сите имаат потенцијал за метални ресурси поради различните процеси на збогатување за време на животот на морската планина. Пример за епитермална минерализација на злато на морското дно е Консијал, сместен околу 8 км јужно од островот Лихир во Папуа Нова Гвинеја. Оваа морска планина има базален пречник од околу 2,8 км и се издига околу 600 m над морското дно до длабочина на вода од 1050 м. Добиените примероци од нејзиниот врв ги содржат највисоките концентрации на злато досега пријавени од современото морско дно (макс. 230 g/t Ау, просечно. 26 g/t, n=40).[34] Железо - манган, хидротермални железен оксид, сулфид, сулфат, сулфур, хидротермално манган оксид и фосфорит [35] (последниот особено во делови од Микронезија) се сите минерални ресурси кои се депонирани на или во рамките на морски планини. Сепак, само првите две имаат потенцијал да бидат цел на рударството во следните неколку децении.

Опасности

[уреди | уреди извор]
УСС Сан Франциско на пристаниште во Гуам во јануари 2005 година, по неговиот судир со непозната морска планина. Штетата била голема, а подморницата едвај била спасена.[36]

Некои морски планини не се мапирани и затоа претставуваат навигациска опасност. На пример, Мирфилд е именувана по бродот што го погодил во 1973 година.[37] Неодамна, подморницата УСС Сан Франциско налетала на непозната морска планина во 2005 година со брзина од 64,8 километри на час, претрпувајќи сериозна штета и убивајќи еден морнар.

Еден од главните ризици од морските планини е тоа што често, во доцните фази од нивниот живот, екструзиите почнуваат да навлегуваат во морската планина. Оваа активност води до инфлација, прекумерно проширување на страните на вулканот и на крајот колапс на страните, што доведува до лизгање на земјиштето со потенцијал да започне големо цунами, кои можат да бидат меѓу најголемите природни катастрофи во светот. Како илустрација на моќта на колапсот на страните, падот на врвот на северниот раб на планинатаВлиндер резултирала со изразен гребен на ѕидот и поле со отпад до 6 километри подалеку. Катастрофалниот колапс на планината Детроит во голема мера ја срамнила целата негова структура. И на крај, во 2004 година, научниците пронашле морски фосили од 61 метри до крилото на планината Кохала на Хаваи. Анализата покажала дека во моментот на нивното депонирање, тие биле 500 метри до крилото на вулканот,[38] превисоко за да може да достигне нормален бран. Датумот кореспондира со масовниот колапс на крилото во блиската Мауна Лоа, и се теоретизира дека огромното цунами, генерирано од лизгањето на земјиштето, ги депонирало фосилите.[39]

 1. 1,0 1,1 1,2 IHO, 2008. Standardization of Undersea Feature Names: Guidelines Proposal form Terminology, 4th ed. International Hydrographic Organisation and Intergovernmental Oceanographic Commission, Monaco.
 2. Nybakken, James W. and Bertness, Mark D., 2008. Marine Biology: An Ecological Approach. Sixth Edition. Benjamin Cummings, San Francisco
 3. 3,0 3,1 Watts, T. (2019). „Science, Seamounts and Society“. Geoscientist. August 2019: 10–16.
 4. 4,0 4,1 4,2 Harris, P.T., MacMillan-Lawler, M., Rupp, J., Baker, E.K., 2014. Geomorphology of the oceans. Marine Geology 352, 4–24
 5. 5,0 5,1 Craig, C.H.; Sandwell, D.T. (1988). „Global distribution of seamounts from Seasat profiles“. Journal of Geophysical Research. 93 (B9): 10408–410, 420. Bibcode:1988JGR....9310408C. doi:10.1029/jb093ib09p10408.
 6. Kitchingman, A., Lai, S., 2004. Inferences on Potential Seamount Locations from Mid-Resolution Bathymetric Data. in: Morato, T., Pauly, D. (Eds.), FCRR Seamounts: Biodiversity and Fisheries. Fisheries Centre Research Reports. University of British Columbia, Vanvouver, BC, pp. 7–12.
 7. Keating, Barbara H.; Fryer, Patricia; Batiza, Rodey; Boehlert, George W. (1987), „Seamounts, Islands, and Atolls“, Washington DC American Geophysical Union Geophysical Monograph Series, Geophysical Monograph Series, American Geophysical Union, 43, Bibcode:1987GMS....43.....K, doi:10.1029/GM043, ISBN 9781118664209
 8. „Seamount Scientists Offer New Comprehensive View of Deep-Sea Mountains“. ScienceDaily. 23 February 2010. Посетено на 25 July 2010.
 9. Hubert Straudigal; David A Clauge. „The Geological History of Deep-Sea Volcanoes: Biosphere, Hydrosphere, and Lithosphere Interactions“ (PDF). Oceanography. Seamounts Special Issue. 32 (1). Архивирано од изворникот (PDF) на 13 June 2010. Посетено на 25 July 2010.
 10. K. Hoernle; F. Hauff; R. Werner; P. van den Bogaard; A. D. Gibbons; S. Conrad; R. D. Müller (27 November 2011). „Origin of Indian Ocean Seamount Province by shallow recycling of continental lithosphere“. Nature Geoscience. 4 (12): 883–887. Bibcode:2011NatGe...4..883H. CiteSeerX 10.1.1.656.2778. doi:10.1038/ngeo1331.
 11. „Pillow lava“. NOAA. Посетено на 25 July 2010.
 12. „SITE 1206“. Ocean Drilling Program Database-Results of Site 1206. Ocean Drilling Program. Посетено на 26 July 2010.
 13. Kerr, B. C., D. W. Scholl, and S. L. Klemperer (July 12, 2005). „Seismic stratigraphy of Detroit Seamount, Hawaiian–Emperor Seamount chain“ (PDF). Stanford University. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-16. Посетено на 15 July 2010.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 14. Rubin, Ken (January 19, 2006). „General Information About Loihi“. Hawaii Center for Volcanology. SOEST. Посетено на 26 July 2010.
 15. „The Bowie Seamount Area“ (PDF). John F. Dower and Frances J. Fee. February 1999. Посетено на 26 July 2010.
 16. „Davidson Seamount“ (PDF). NOAA, Monterey Bay National Marine Sanctuary. 2006. Посетено на 2 December 2009.
 17. McClain, Craig R.; Lundsten L., Ream M., Barry J., DeVogelaere A. (January 7, 2009). Rands, Sean (уред.). „Endemicity, Biogeography, Composition, and Community Structure On a Northeast Pacific Seamount“. PLoS ONE. 4 (1): e4141. Bibcode:2009PLoSO...4.4141M. doi:10.1371/journal.pone.0004141. PMC 2613552. PMID 19127302.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 18. Lundsten, L; J. P. Barry, G. M. Cailliet, D. A. Clague, A. DeVogelaere, J. B. Geller (January 13, 2009). „Benthic invertebrate communities on three seamounts off southern and central California“. Marine Ecology Progress Series. 374: 23–32. Bibcode:2009MEPS..374...23L. doi:10.3354/meps07745.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 19. Pual Wessel; David T. Sandwell; Seung-Sep Kim. „The Global Seamount Census“ (PDF). Oceanography. Seamounts Special Issue. 23 (1). ISSN 1042-8275. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 June 2010. Посетено на 25 June 2010.
 20. Higashi, Y; и др. (2004). „Microbial diversity in hydrothermal surface to subsurface environments of Suiyo Seamount, Izu-Bonin Arc, using a catheter-type in situ growth chamber“. FEMS Microbiology Ecology. 47 (3): 327–336. doi:10.1016/S0168-6496(04)00004-2. PMID 19712321.
 21. „Introduction to the Biology and Geology of Lōʻihi Seamount“. Lōʻihi Seamount. Fe-Oxidizing Microbial Observatory (FeMO). 2009-02-01. Посетено на 2009-03-02.
 22. Kennedy, Jennifer. „Seamount: What is a Seamount?“. ask.com. Посетено на 25 July 2010.
 23. 23,0 23,1 Morato, T., Varkey, D.A., Damaso, C., Machete, M., Santos, M., Prieto, R., Santos, R.S. and Pitcher, T.J. (2008). "Evidence of a seamount effect on aggregating visitors". Marine Ecology Progress Series 357: 23–32.
 24. „Seamounts – hotspots of marine life“. International Council for the Exploration of the Sea. Архивирано од изворникот на 13 April 2010. Посетено на 24 July 2010.
 25. „CenSeam Mission“. CenSeam. Архивирано од изворникот на 24 May 2010. Посетено на 22 July 2010.
 26. Report of the Secretary-General (2006) The Impacts of Fishing on Vulnerable Marine Ecosystems United Nations. 14 July 2006. Retrieved on 26 July 2010.
 27. „Seamounts may serve as refuges for deep-sea animals that struggle to survive elsewhere“. PhysOrg. February 11, 2009. Посетено на December 7, 2009.
 28. „Bowie Seamount Marine Protected Area“. Fisheries and Oceans Canada. 1 October 2011. Посетено на 31 December 2011.
 29. Amos, Jonathan. "Satellites detect 'thousands' of new ocean-bottom mountains" BBC News, 2 October 2014.
 30. "New Map Exposes Previously Unseen Details of Seafloor"
 31. Sandwell, David T.; Müller, R. Dietmar; Smith, Walter H. F.; Garcia, Emmanuel; Francis, Richard (2014). „New global marine gravity model from CryoSat-2 and Jason-1 reveals buried tectonic structure“. Science. 346 (6205): 65–67. Bibcode:2014Sci...346...65S. doi:10.1126/science.1258213. PMID 25278606.
 32. "Cryosat 4 Plus" DTU Space
 33. James R. Hein; Tracy A. Conrad; Hubert Staudigel. „Seamount Mineral Deposits: A Source for Rare Minerals for High Technology Industries“ (PDF). Oceanography. Seamounts Special Issue. 23 (1). ISSN 1042-8275. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 June 2010. Посетено на 26 July 2010.
 34. Muller, Daniel; Leander Franz; Sven Petersen; Peter Herzig; Mark Hannington (2003). „Comparison between magmatic activity and gold mineralization at Conical Seamount and Lihir Island, Papua New Guinea“. Mineralogy and Petrology. 79 (3–4): 259–283. Bibcode:2003MinPe..79..259M. doi:10.1007/s00710-003-0007-3.
 35. C.Michael Hogan. 2011. Phosphate. Encyclopedia of Earth. Topic ed. Andy Jorgensen. Ed.-in-Chief C.J.Cleveland. National Council for Science and the Environment. Washington DC
 36. „USS San Francisco (SSN 711)“. Архивирано од изворникот на 25 September 2009. Посетено на 25 July 2010.
 37. Nigel Calder (2002). How to Read a Navigational Chart: A Complete Guide to the Symbols, Abbreviations, and Data Displayed on Nautical Charts. International Marine/Ragged Mountain Press.
 38. Seach, John. „Kohala Volcano“. Volcanism reference base. John Seach, vulcanologist. Посетено на 25 July 2010.
 39. „Hawaiian tsunami left a gift at foot of volcano“. New Scientist (2464): 14. 2004-09-11. Посетено на 25 July 2010.

Литература

[уреди | уреди извор]

Геологија

Екологија

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]

Географија и геологија

Екологија