Конус

Од Википедија — слободната енциклопедија
вертикален кружен конус и накривен кружен конус

Конус (лат. conus) или стожец — геометриско тело чии контури се добиваат ако еден правоаголен триаголник се врти околу една од своите страни што го образуваат правиот агол при што се создава вертикален кружен конус.