Прејди на содржината

Континентална граница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Профил што ги илустрира гребенот, наклонот и издигнувањето

Континентална маргина — надворешниот раб на континенталната кора што се допира со океанската кора под крајбрежните води. Таа е една од трите главни зони на океанското дно, а другите две се длабоките океански басени и средноокеански гребени. Континенталниот гребен е релативно плитка водена област која се наоѓа во близина на континентите.[1] Континенталната граница се состои од три различни одлики: континентален раст, континенталниот наклон и континенталниот гребен.[2] Континенталните рабови сочинуваат околу 28% од океанската површина.

Видови[уреди | уреди извор]

Постојат два типа на континентални граници: активни и пасивни.

Активните граници обично се поврзани со границите на литосферските плочи. Овие активни граници можат да бидат конвергентни или да ги трансформираат границите, а исто така се места со висока тектонска активност, вклучувајќи вулкани и земјотреси. Западниот брег на Северна Америка и Јужна Америка се активни граници.[3] Активните континентални граници обично се тесни од брегот до гребенот, со стрмни спуштања во рововите.[3] Конвергентни активни граници се јавуваат таму каде што океанските плочи се среќаваат со континенталните плочи. Погустата океанска кора на една плоча се спушта под помалку густата континентална кора на друга плоча. Конвергентните активни маржи се најчестиот тип на активна маржа. Трансформираните активни рабови се поретки и се јавуваат кога океанската плоча и континенталната плоча се движат паралелно една со друга во спротивни насоки. Овие граници на трансформација често се одликуваат со многу раседи, што предизвикува висок степен на релјеф на морето, обележани со острови, плитки брегови и длабоки басени. Ова е познато како континентална граница.

Пасивните граници често се наоѓаат во внатрешноста на литосферските плочи, подалеку од границите на плочите и немаат голема тектонска активност. Тие често се соочуваат со сртови на средината на океанот.[4] Од ова, произлегуваат широк спектар на одлики, како што се нискорелјефно земјиште кое се протега со милји оддалечено од плажата, долги речни системи и купишта седименти што се акумулираат на континенталниот гребен.[5] Источниот брег на САД е пример за пасивна граница. Овие граници се многу пошироки и помалку стрмни од активните граници.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. P. J. Cook, Chris Carleton (2000) "Continental Shelf Limits: The Scientific and Legal Interface", ISBN 0-19-511782-4
  2. V., Thurman, Harold (2014-01-01). Essentials of Oceanography. Pearson. ISBN 9780321668127. OCLC 815043823.
  3. 3,0 3,1 Grotzinger, Jordan (2007). Understanding Earth. W H Freeman. стр. 491–496. ISBN 978-0716766827.
  4. Board., National Research Council (U.S.). Ocean Sciences (1979-01-01). Continental margins : geological and geophysical research needs and problems. National Academy of Sciences. ISBN 0309027934.
  5. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2022-02-10. Посетено на 2022-02-10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]