Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
===Историски наводи===
{{Refbegin}}
*{{Cite journal|first=О.|last=Ремер|author-link=Оле Ремер|date=|year=1676|title=„Демонстрација во врска со движењето на светлината“ („Démonstration touchant le mouvement de la lumière trouvé par M. Römer de l'Academie Royale des Sciences“)|url=http://dbhs.wvusd.k12.ca.us/webdocs/Chem-History/Roemer-1677/Roemer-1677.html|journal=„Journal des sçavans“|volume=|pages=223–36|language=fr|archiveurl=http://web.archive.org/web/20070729214326/http://dbhs.wvusd.k12.ca.us/webdocs/Chem-History/Roemer-1677/Roemer-1677.html|archivedate=29 јули 2007}}
*{{Cite journal|first=Е.|last=Халеј|author-link=Едмонд Халеј|date=|year=1694|title=„Господинот Касини, неговите нови и точни табели за помрачувањата на првиот сателит на Јупитер, редуцирани на меридијанот на Лондон|url=|journal=„Philosophical Transactions of the Royal Society“|volume=18|issue=214|pages=237–56|doi=10.1098/rstl.1694.0048}}
*{{Cite journal|first=Х.Л.|last=Физо|author-link=Иполит Физо|date=|year=1849|title=„За експеримент поврзан со брзината на ширење на светлината“ („Sur une expérience relative à la vitesse de propagation de la lumière“)|url=http://web.archive.org/web/20110613224002/http://www.academie-sciences.fr/membres/in_memoriam/Fizeau/Fizeau_pdf/CR1849_p90.pdf|journal=„Comptes rendus de l'Académie des sciences“|volume=29|pages=90–92, 132|language=fr}}
*{{Cite journal|first=Ж.Л.|last=Фуко|author-link=Леон Фуко|date=|year=1862|title=„Експериментална определба на брзината на светлината: паралакса на Сонцето“ („Détermination expérimentale de la vitesse de la lumière: parallaxe du Soleil“)|url=http://books.google.ca/books?id=yYIIAAAAMAAJ&pg=PA216&lpg=PA216&dq|journal=„Comptes rendus de l'Académie des sciences“|volume=55|pages=501–503, 792–796|language=fr}}
*{{Cite journal|first=А.А.|last=Мајкелсон|author-link=Алберт Абрахам Мајкелсон|date=|year=1878|title=„Експериментална определба на брзината на светлината“|url=http://www.gutenberg.org/ebooks/11753|journal=„Proceedings of the American Association of Advanced Science“|volume=27|pages=71–77}}
*{{Cite journal|first1=А.А.|last1=Мајкелсон|first2=Ф.Г.|last2=Пиз|author2-link=Френсис Г. Пиз|first3=Ф.|last3=Пирсон|author3-link=Фред Пирсон|title=„Мерење на брзината на светлината во делумен вакуум“|url=|journal=„Astrophysical Journal“|volume=82|pages=26–61|date=|year=1935|doi=10.1086/143655|bibcode=1935ApJ....82...26M}}
*{{Cite journal|first=С.|last=Њукомб|author-link=Сајмон Њукомб|date=|year=1886|title=„Брзината на светлината“|url=|journal=„Nature“|volume=34|issue=863|pages=29–32|doi=10.1038/034029c0|bibcode=1886Natur..34...29.}}
*{{Cite journal|first=Ж.|last=Перотин|author-link=Анри Жосеф Перотин|date=|year=1900|title=„За брзината на светлината“ („Sur la vitesse de la lumière“)|url=|journal=„Comptes rendus de l'Académie des sciences“|volume=131|pages=731–4|language=fr}}
{{Refend}}
 

Прегледник