UTC−7

Од Википедија — слободната енциклопедија
UTC−07: Сино (јануари), Портокалово (јули), Жолти (преку целата година), Светлосино - морски површини

UTC−7 (UTC−07:00) е часовен појас седум часа пред средното време по Гринич и претставува часовното отстапување UTC од -7 часа. Во Северна Америка се применува како „планинско стандардно време“ (Mountain Standard Time, MST) во постудениот дел од годината и како „тихоокеанско летно време“ (Pacific Daylight Time, PDT) во текот на останатите 8 месеци. Неколку места го користат преку целата година.

Како стандардно време (зима на сев. полутопка)[уреди | уреди извор]

Планинско стандардно време[уреди | уреди извор]

 Канада
 САД
 Мексико

Летно сметање (лето на сев. полутопка)[уреди | уреди извор]

Тихоокеанско летно време[уреди | уреди извор]

 Канада
 Мексико
 САД

Преку целата година[уреди | уреди извор]

 Канада
 САД
 Мексико