Преспанско советување на ЦК на КПМ

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Преспанско советување)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Преспанско советување на ЦК на КПМ
Дел од делегатите на Преспанското советување
Учесницичленовите на ЦК на КПМ
МестоОтешево
Датум2-4 август 1943

Преспанско советување на ЦК на КПМ (2-4 август 1943 година) е втор состанок на Централниот комитет на КПМ, одржан во Преспа, во непосредна близина на село Отешево. Учествувале членовите на ЦК на КПМ Кузман Јосифоски - Питу, Цветко Узуновски - Абас, Страхил Гигов - Андро, инструкторот на ЦК на КПЈ во Македонија, Добривое Радосавлевиќ - Орце, подоцна се приклучил и Светозар Вукмановиќ - Темпо, делегатот на ЦК на КПЈ и на ВШ на НОВ и ПОЈ во Македонија.

Одлуки[уреди | уреди извор]

Споменикот на Преспанското советување.

Биле донесени одлуки за прераснување на партизанските одреди во воени единици, за интензивирање на изградбата на народната власт, организационо зајакнување и проширување на организациите на КПМ и СКОЈ, за усвојување платформа на НОВ на Македонија [1].

Споменик[уреди | уреди извор]

Се наоѓа во близина на раселеното село Отешево, во непосредна близина на брегот на Преспанското Езеро. Споменикот е изграден од армиран бетон. Состојбата на споменикот е лоша, бидејќи никој не го одржува и посетува.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Владо Иваноски, Преспанскиот состанок на ЦК КПМ од август 1943, посебно издание, Скопје, 1983
  2. Митаноски, Веле (8 август 2014). „Репортажа Преспанско Езеро - жални остатоци од некогашниот втор туристички центар“. Утрински весник. Скопје: МПМ Македонија. Посетено на 30 октомври 2016.