Наука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Големинатa на универзумот спореденa со гранките на науката и подреденоста на науките.[1]

Наука[2] — систем кои ги гради и организира знаењата во облик на проверливи објаснувања и предвидувања за универзумот.[nb 1] Во постарите и блиско поврзаните значења, „наука“ се однесува на самиот систем на знаење, на видот кои може рационално да се објасни и примени. Уште од класичната антика, науката како тип на знаење била близу поврзана филозофијата. На запад за време на раниот современ период зборовите „наука“ и „филозофија на природата“ понекогаш биле користени наизменично,[3]:p.3 и се до XIX век природна филозофија (која денес се нарекува „природна наука“) се сметала за гранка на филозофијата.[4]

Во современата употреба сепак, „наука“ најчесто како поим се однесува за начинот на стекнувањето на знаењето, а не само на знаењето. И честопати се однесува само на оние гранки кои се обидуваат да ги изучат и објасант појавите во материјалниот универзум.[5] Во текот на XVII и XVIII век научниците со зголемен интерес се обидувале да го објаснат знаењето со помош на законите на природата. Во текот на XIX век, зборот „наука“ зголемено се поврзува со самиот научен метод, како дисциплински начин за изучување на природниот свет, преку физиката, хемијата, геологијата и биологијата. Токму во XIX век во употреба се внесува и поимот научник за оние кои биле во потрага по знаењето и сакале да го разберат начинот на кој функционира природата.[6] Сепак, поимот „наука“ исто така продолжил да се во поширока смисла за да се одбележи поткрепливоста и учливоста на знаењето за одредена тема, на начин кој може да се забележи во современите поими како библиотечна наука или компјутерска наука. Ова исто така се сретнува и во имињата на некои области на академското изучување на пример како што се социјална наука и политичка наука.

Историја[уреди | уреди извор]

Анимација која го прикажува движењето на континентите по нивното одвојување од Пангеја па до денес.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. „... современата наука е откритие колку што е и пронајдок. Таа е откритие според кое природата дејствува онолку колку за да се опише со законите со помош на математиката, и потребна е креативност за да се осмислат техники, извадоци, апарати како и организација за да се прикажување на повторливоста и обезбедување на записите во облик на законски описи.“—J. L. Heilbron (Heilbron 2003:p.vii)
  • Wilson, Edward O. (March 30, 1999). „The Natural Sciences“. Consilience: The Unity of Knowledge (Reprint издание). New York, NY: Vintage. стр. 49-72. ISBN 0-679-76867-X. 
  • „science“. Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster, Inc. http://www.merriam-webster.com/dictionary/science. конс. 16 октомври 2011. „3 a: knowledge or a system of knowledge covering general truths or the operation of general laws especially as obtained and tested through scientific method b: such knowledge or such a system of knowledge concerned with the physical world and its phenomena“. 

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. R. P. Feynman, The Feynman Lectures on Physics, Vol.1, Chaps.1,2,&3.
 2. „science“. Online Etymology Dictionary. http://www.etymonline.com/index.php?term=science&allowed_in_frame=0. конс. 20 септември 2014. 
 3. David C. Lindberg (2007), The beginnings of Western science: the European Scientific tradition in philosophical, religious, and institutional context, Second ed. Chicago: Univ. of Chicago Press ISBN 978-0-226-48205-7
 4. Isaac Newton's Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), for example, is translated "Mathematical Principles of Natural Philosophy", and reflects the then-current use of the words "natural philosophy", akin to "systematic study of nature"
 5. Oxford English Dictionary
 6. The Oxford English Dictionary dates the origin of the word "scientist" to 1834.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Publications

News

Resources