Право

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Право е збир на норми, правни правила со кои се уредуваат односите помегу поединците во една држава, чии што однесувања треба да бидат во согласност со истите и во чии рамки се предвидуваат казните за оние што ќе ги прекршат тие правила. Во поширока смисла, под поимот право се подразбира општествена применета наука.

Гранки на правото[уреди]

Во зависност од тоа за каков вид на односи се работи, правото го делиме на: јавно право (jus publicum) и приватно право (jus privatum)