Исак Њутн

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Исак Њутн
GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg
Роден 25 декември 1642(1642-12-25)
Вулсторп крај Колстерворт
Линколншир, Англија
Починал 20 март 1727(1727-03-20) (воз. 83 г.)
Англија
Живеалиште Англија
Полиња физика, математика, астрономија, алхемија
Потпис
Is. Newton

Исак Њутн (англиски: Sir Isaac Newton; 25 декември 1642 - 20 март 1727 во Вулсторп крај Колстерворт) — англиски физичар, математичар, астроном, филозоф и алхемичар, автор на делото „Математички начела на природната филозофија“ (Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica), објавенo на 5 јули 1687), каде ја опишал универзaлната гравитација и преку неговите закони на движење ја поставил основата на класичната механика. Њутн исто така е делумно заслужен за развојот на диференцијалната анализа, заедно со Готфрид Вилхелм Лајбниц; иако двајцата ја откриле анализата речиси истовремено, тие не соработувале. Исак бил син на фармер.Тој го напуштил училиштето на шеснаесет (16) години и почнал да работи на фармата на неговите родители. Исак не бил многу заинтересиран за фармата и не бил многу среќен... Во 1661 година неговиот живот имал значајни промени кога тој отишол на Универзитетот во Кембриџ. Тој бил многу среќен таму. Таму тој студирал математика, историја, филозофија и станал одличен студент. Исак имал многу добри идеи. Еден ден, тој видел како едно јаболко паднало од дрвото. Тој многу размислувал за тоа, зошто јаболкото паднало и со тоа тој ја развил својата теорија за гравитацијата. Њутн прв предложил збир на природни закони според кои владеат силите на движење на земја и небеските сили на движење. Њутновото дело се врзува со научната револуција и напредокот и прифаќањето на хелиоцентристичката теорија. Њутн истотака е заслужен за математичката формулација на Кеплеровите закони за движењето на планетите. Во тек на своите истражувања тој ги проширил тие закони и покажал дека планетарните орбити не само што се елиптични, туку можат да бидат хиперболични или параболични. Бил значаен и по своите дискусии дека светлоста е создадена од честици. Њутн прв сфатил дека спектарот на боите кои стануваат видливи кога бела светлост ќе помине низ призма се својствени на самата бела светлост и не се додадени од призмата, како што во тринаесетиот век сметал Роџер Бејкон.

Понатаму, Њутн развил еден на ладење, опишувајќи ја стапката на ладење на тела изложени на воздух, биномната теорема во нејзина целост, како и начелата на запазувањето на моментот и аголниот момент. Њутн ја изучувал брзината на распростирање на звукот низ воздух и предложил теорија за настанокот на ѕвездите. Исак Њутн бил многу чуден и тежок човек. Не бил многу дружељубив,и имал многу непријатели. Тој исто така имал многу лоша меморија, па морал да запишува многу работи. Исак живеел сосема сам и никогаш не се оженил. Тој починал сам во 1727 година!

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]