Електрон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Електрон (некогаш нарекуван негатрон; симбол e) е субатомска честичка. Во еден атом, електроните кружат околу јадро од протони и неутрони. Зборот електрон потекнува од грчкиот збор ηλεκτρον, што значи килибар. Додавката -он, ја делат повеќето субатомски честички и се користи како аналогија на поимот јон.

Електроните имаат електричен полнеж и кога се движат, тие генерираат електрицитет. Заради тоа што од електроните зависи на кој начин еден атом се однесува во однос на другите атоми, тие имаат фундаментална улога во хемија.