Физиологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Физиологијата (од грчки:fizis-природа) е биолошка наука која ги изучува животните манифестации на материјата.Таа ги изучува физичките и хемиските фактори кои се вклучени и се одговорни за потеклото,развојот и одржувањето на животот.За да се проучат одредени физиолошки процеси во организмот,треба добро да се познаваат и некои други биолошки науки (цитологија,хистологија,биохемија),како и други природни науки (физика,хемија,физичка хемија).Физиологијата е експериментална наука,бидејќи само на тој начин можат да се изучуваат животните процеси.

Поделба на физиологијата[уреди]

Физиологијата се дели според различни критериуми: