Биофизика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Биофизиката е интердисциплинарна наука која ги користи методите од физиката при проучување на биолошките системи. Таа ги поврзува физиката и биологијата, особено физиологијата. Проучувањата се вршат на сите нивоа на живата материја од молекуларно ниво па до ниво на цели организми.