Википедија:Работилница „Архивики“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Architecture capitol.svg
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки маратони.svg

Работилница „Архивики“ — иницијатива на архитектонското студио Архипункт во соработка со Споделено знаење и порталот за промоција на архитектурата МАРХ за збогатување на Википедија на македонски јазик со статии на теми од областа на архитектурата.

Првата ваква работилница се одржала на 15 и 16 април 2016 година во просториите на NewMan's Business Accelerator во Скопје. Во првиот ден, учесниците биле воведени во работилницата, основите на уредувањето на Википедија и слободните лиценци; додека во вториот ден бил одржан уредувачки маратон на тема „Архитектура“.

Втората ваква работилница се одржала на 23 и 24 мај 2017 година повторно во просториите на NewMan's Business Accelerator во Скопје. Во првиот ден, учесниците биле воведени во работилницата, основите на уредувањето на Википедија и слободните лиценци; додека во вториот ден бил одржан уредувачки маратон на тема „Архитектура“.

Третата ваква работилница се одржала на 13 и 14 април 2018 година во просториите на Архитектонскиот факултет во Скопје. Во првиот ден, учесниците биле воведени во работилницата, основите на уредувањето на Википедија и слободните лиценци; додека во вториот ден бил одржан уредувачки маратон на тема „Архитектура“.

Распоред[уреди извор]

Ден Активност Опис Место Време
15 април Воведен дел воведување на учесниците со работилницата и меѓусебно претставување NewMan's Business Accelerator 18:00 - 20:00 ч.
Основите на Википедија презентација со основни информации за Википедија
Почетен курс за уредување почетна обука за уредување со примена на основните алатки
Слободни лиценци и авторски права презентација со основни информации за авторските права, слободните лиценци и слободата на панорама
16 април Уредувачки маратон на тема „Архитектура“ уредувачки маратон NewMan's Business Accelerator 10:00 - 18:00 ч.

Подготовки[уреди извор]

Пред започнувањето на работилницата, организаторите подготвија списоци на теми за уредување статии поделени во следните категории:

 • Архитектонски термини;
 • Архитектонски правци и стилови;
 • Архитекти од Македонија и светот;
 • Значајни градби во Македонија; и
 • Архитектонски манифестации, награди и установи.

Тие исто така обезбедија достатна литература којашто им послужи на учесниците во маратонот за уредување на статиите, а изработија и предлог-структура со поднаслови коишто би требало да ги има секоја статија.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Marija.ant
2 Ljubentrajanoski
3 MitevskaMonika
4 Teodora0396
5 Bdaskalov
6 Fil marh
7 PozzitIva
8 Anagrkovska
9 Ана Рафаиловска
10 Jana Brsakoska
11 PetkovskaD
12 Wikiarh9
13 Зерона
14 Pstamatovska
15 Dtodorchevska
16 MatejaNikolikj
17 Tmihajlovska
18 Iko Ilievski
19 Nadica90
20 Archiamundsens
21 Kolegula
22 Инана
23 Marija Pet
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Галерија[уреди извор]

Распоред[уреди извор]

Ден Активност Опис Место Време
23 мај Воведен дел воведување на учесниците со работилницата и меѓусебно претставување NewMan's Business Accelerator 18:00 - 20:00 ч.
Основите на Википедија презентација со основни информации за Википедија
Почетен курс за уредување почетна обука за уредување со примена на основните алатки
Слободни лиценци и авторски права презентација со основни информации за авторските права, слободните лиценци и слободата на панорама
24 мај Уредувачки маратон на тема „Архитектура“ уредувачки маратон NewMan's Business Accelerator 10:00 - 18:00 ч.

Подготовки[уреди извор]

Пред започнувањето на работилницата, организаторите подготвија списоци на теми за уредување статии поделени во следните категории:

 • Архитектонски термини;
 • Архитектонски правци и стилови;
 • Архитекти од Македонија и светот;
 • Значајни градби во Македонија; и
 • Архитектонски манифестации, награди и установи.

Тие исто така обезбедија достатна литература којашто им послужи на учесниците во маратонот за уредување на статиите, а изработија и предлог-структура со поднаслови коишто би требало да ги има секоја статија.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ehrlich91
2 Archiamundsens
3 Зерона
4 Bojan.axievski
5 Lris.t
6 Ноеми Чаусидис
7 Vericaslav
8 Kiril Simeonovski
9 АнаАцевска
10 Marija.ant
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Галерија[уреди извор]

Распоред[уреди извор]

Ден Активност Опис Место Време
13 април Воведен дел воведување на учесниците со работилницата и меѓусебно претставување Архитектонски факултет 18:00 - 20:00 ч.
Основите на Википедија презентација со основни информации за Википедија
Почетен курс за уредување почетна обука за уредување со примена на основните алатки
Слободни лиценци и авторски права презентација со основни информации за авторските права, слободните лиценци и слободата на панорама
14 април Уредувачки маратон на тема „Архитектура“ уредувачки маратон Архитектонски факултет 10:00 - 18:00 ч.

Подготовки[уреди извор]

Пред започнувањето на работилницата, организаторите подготвија списоци на теми за уредување статии поделени во следните категории:

 • Архитектонски термини;
 • Архитектонски правци и стилови;
 • Архитекти од Македонија и светот;
 • Значајни градби во Македонија; и
 • Архитектонски манифестации, награди и установи.

Тие исто така обезбедија достатна литература којашто им послужи на учесниците во маратонот за уредување на статиите, а изработија и предлог-структура со поднаслови коишто би требало да ги има секоја статија.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Falcone011
2 Sansonsim
3 Vitanovska. A
4 Orhan94
5 Msteria
6 Marija.ant
7 Simona1111
8 ZfrZfrv
9 Alek.11996
10 Tammbe
11 Зерона
12 Македонец
13 Ноеми Чаусидис
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Галерија[уреди извор]

Поврзано[уреди извор]

Надворешни врски[уреди извор]