Википедија:Уредувачки маратони 2018

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споделено знаење
Уредувачки маратони
Кратенки:
ВП:УМ

Во 2018 година било планирано да се организираат четири, а биле организирани шест уредувачки маратони.

Прв маратон[уреди извор]

Велоград[уреди извор]

Првиот уредувачки маратон во 2018 година се одржал на 18 јануари (четврток) во просториите на социјален центар „Дуња“ (видете карта) во Скопје со почеток од 19:00 часот. Темата гласела „Велоград“, а истиот траел околу три часа.

Бр. Корисник Придонеси
1 Amanito
2 Mantovelo
3 Sanjalichka
4 DafeTocak
5 Sandra 321
6 Snezhana.do
7 Nikola Andonoski
8 IskraS
9 Borisristovski
10 Невенка С.
11 Darko Arsovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Втор маратон[уреди извор]

Архитектура[уреди извор]

Вториот уредувачки маратон во 2018 година се одржал на 14 април (сабота) во просториите на Архитектонскиот факултет во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата гласела „Архивики 2018“, а истиот траел околу шест часа.

Бр. Корисник Придонеси
1 Falcone011
2 Sansonsim
3 Vitanovska. A
4 Orhan94
5 Msteria
6 Marija.ant
7 Simona1111
8 ZfrZfrv
9 Alek.11996
10 Tammbe
11 Зерона
12 Македонец
13 Ноеми Чаусидис
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Трет маратон[уреди извор]

Биологија[уреди извор]

Третиот уредувачки маратон во 2018 година се одржал на 26 јуни (вторник) во просториите на библиотеката на Природно-математичкиот факултет во Скопје со почеток од 16:00 часот. Темата гласела „Биологија“, а истиот траел околу два и пол часа.

Бр. Корисник Придонеси
1 Сузана Диневска
2 Krusevska
3 Vetrofix
4 Рашковска
5 Rafailovski
6 Трпчевска С.
7 Cvetce91
8 Сара Цветаноска
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија


Четврти маратон[уреди извор]

Деловно работење[уреди извор]

Четвртиот уредувачки маратон во 2018 година се одржал на 24 септември (понеделник) во просториите на сметководственото биро „Колчкоски“ во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата гласела „Деловно работење“, при што се создавале статии на теми од областа на деловното работење, сметководството и бизнис администрацијата, а истиот траел околу два и пол часа.

Бр. Корисник Придонеси
1 Mimozastojanoska
2 MajaLj
3 Ivotrajcev
4 Sanja ani
5 Dijana90
6 Sokolovskaana
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Петти маратон[уреди извор]

Психологија[уреди извор]

Петтиот уредувачки маратон во 2018 година се одржал на 24 ноември (сабота) во кафе-ресторанот „Umbrella“ во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата гласела „Психолохија“, при што се создавале статии на теми од областа на психологијата, а истиот траел три часа.

Бр. Корисник Придонеси
1 Andrea~vlnv
2 Daniela~mkwiki
3 Afije
4 Elena Lazareska
5 Настја
6 Moana246
7 VladimirMaksimovikj
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Шести маратон[уреди извор]

Полска[уреди извор]

Уредувачки маратон „Полска“, одржан во кафулето „Пјаца Либерта“
Уредувачки маратон „Полска“, одржан во кафулето „Пјаца Либерта“

Шестиот уредувачки маратон во 2018 година се одржал на 8 декември (сабота) во кафе-барот „Piazza Liberta“ во Скопје со почеток од 11:30 часот. Темата гласела „Полска“, во чии рамии биле опфатени теми од географијата, историјата, спортот, културата, економијата и други области, а истиот траел околу четири часа.

Бр. Корисник Придонеси
1 Natalia lukomska
2 Catherine2796
3 Histerykmelancholik
4 Daniel390023
5 DaliborStojanovski
6 Andrej Jovanchevski
7 Karikjtomi
8 Ilievski1987
9 Tomislav bogdanoski
10 Darebatmen
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија