Лакот (мерка)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лакот
Дефиниција на лакотот
Информации за мерката
Мерен системантропоморфни единици
Единица задолжина
Претворање на единици
1 лакот во ...... е еднакво на ...
   друга антропоморфна единица   ≈ 18 инчи (in)

Лакот или лакт — стара антропоморфна мера за должина, историски застапена во размни земји, меѓу кои и Македонија.

Историја[уреди | уреди извор]

Примената на оваа единица мерка е за првпат забележана во Египет и Месопотамија.

Особености[уреди | уреди извор]

Лакот претставува должина на раката од лактот до врвот на средниот прст. Според основната систематизација на антропоморфните единици мерки може да се изрази со 6-7 дланки или една половина стапка. Лакотот е 1/4 од човековата висина.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Хаџиева Алексиевска, Јасмина (Студентски збор, Скопје, 1985) „Мерки, антропоморфност и модуларни пропорции кај старата македонска куќа“