Тигри (архитекти)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Тигри — уметнички псевдоним на група на полски модернистички архитекти, создадена во 1930-тите години. Групата била составена од три студенти на Архитектонскиот факултет при Варшавската политехника: Вацлав Клишевски, Јежи Мокшињски и Еугењуш Вјежбицки.

Настанувањето на псевдонимот „Тигри“ се поврзува со Александра Вејхерт и цртежот на три тигри што таа го закачила на вратата од нивното заедничко студио. За време на нивното работење, групата подготвила 55 конкурсни проекти, од кои 38 биле наградени, вклучувајќи 18 првонаградени.

Групата се запознала за време на студиите на Архитектонскиот факултет на Варшавската политехника. Таму го реализираат првиот заеднички проект. Првата соработка била изготвување на декорации за популарните „Балови на младатата архитектура“.

Тие се автори на објектот, во кој денес е сместен Музејот на современата уметност во Скопје.