Венециско биенале за архитектура

Од Википедија — слободната енциклопедија

Венециско биенале за архитектура (италијански: Mostra di Architettura di Venezia) — архитектонски дел од изложбата на Венециското биенале, започнат во 1980 година иако архитектурата е дел од оваа изложба од 1968 година. Освен академската страна на архитектурата, биеналето овозможува архитектите и дизајнерите да прикажат нови проекти поставени во различни павилјони, секој со различни теми. Моментално архитектонското биенале се одржува во градините на биеналето, (италијански: Giardini della Biennale). Македонија на оваа изложба учествува од 2004 година.

Изложби[уреди | уреди извор]

2016[уреди | уреди извор]

15та интернационална архитектонска изложба на тема "Извештај од фронтот" се надоврзува на миграциската парадигма и на архитектонските илузии како град за сите во кој низ мултикултурни асоцијации ги задржуваме формата и зафатнината. Куратор на биеналето е Алехандро Аравена.

Македонскиот национален претставник ќе учествува со павилјон на тема "Ничија земја". Проектот преку едно архитектонско-визуелно остварување ја проектираат публиката во една субјективна реалност на самопрепознавање на новите можни глобални географски поместувања. Куратор е Стојан Павлески.

2014[уреди | уреди извор]

14та интернационална архитектонска изложба на тема "Темели-прифаќање на модерноста:1914-2014", поставена од Рем Колхас, куратор на Венециско Биенале за 2014 година.

Македонскиот национален претставник - проектот "Наоди" се насочува кон претставување промоција на обемното и разновидно наследство на македонската модерна архитектура, видена низ специфичниот пример на архитектонската историја на Скопје. Тој опфаќа документирање и каталогизација на 50 архитеконски реализации од доменот на јавните згради и нивно (пре)откривање и (пре)прочитување. Македонскиот павилјон бил сместен во историскиот простор на Арсенале, Сала д'Арми. Куратор на проектот бил Јован Ивановски.

2012[уреди | уреди извор]

13та интернационална архитектонска изложба на тема "Заедничка земја", поставена од Дејвид Чиперфилд.

Македонскиот национален претставник е проектот "Архитектура во огледало: секојдневно и возвишено". Куратори се Александар Радевски и Саша Тасиќ.

2010[уреди | уреди извор]

12та интернационална архитектонска изложба на тема "Луѓето се среќаваат во архитектура", поставена од Казујо Сеџима.

Македонскиот национален претставник е проектот "Учење архитектура". Куратори се Минас Бакалчев и Митко Хаџи-Пуља.

2008[уреди | уреди извор]

11та интернационална архитектонска изложба на тема "Таму некаде: архитектура надвор од зграда". Куратор е Арон Бетски.

Македонскиот национален претставник е проектот "Метамак отсечоци". Куратори се Влатко П. Коробар, Минас Бакалчев и Митко Хаџи-Пуља.

2006[уреди | уреди извор]

10та интернационална архитектонска изложба на тема "Градовите во архитектурата и општеството". Куратор е Ричард Бурдет.

Македонскиот национален претставник е проектот "Град на можни светови". Куратори се Минас Бакалчев и Митко Хаџи-Пуља. Оваа година стручното жири му додели Специјално признание на македонскиот павилјон.

2004[уреди | уреди извор]

9та интернационална архитектонска изложба на тема "Метаморф". Куратор е Курт В. Форстер.

Македонскиот национален претставник е проектот "Метаморфоза: од хипер тело до инверзна перспектива". Куратор е Влатко П. Коробар.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]