Википедија:Уредувачки маратони 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споделено знаење
Уредувачки маратони
Кратенки:
ВП:УМ

Во 2017 година е планирано да се организираат четири уредувачки маратони.

Прв маратон[уреди извор]

Ликот и делото на Мајка Тереза[уреди извор]

Уредувачки маратон „Ликот и делото на Мајка Тереза“, кој се организира заедно со НУ „Спомен-куќа на Мајка Тереза“
Уредувачки маратон „Ликот и делото на Мајка Тереза“, кој се организира заедно со НУ „Спомен-куќа на Мајка Тереза“

Првиот уредувачки маратон во 2017 година се одржал на 16 февруари (четврток) април во просториите на Спомен-куќа на Мајка Тереза (видете [1]) во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата гласела „Ликот и делото на Мајка Тереза“, а истиот траел околу четири часа. Маратонот се одржал по потпишувањето на меморандумот за соработка помеѓу Споделено знаење и НУ „Спомен-куќа на Мајка Тереза“. На него учество земале 6 вработени од националната установа и двајцата вработени од Споделено знаење. Списокот на учесници и уредувани статии е во продолжение:

Бр. Корисник Придонеси
1 SnezhanaA
2 Костикј Драган
3 Cvetanka123
4 Andrianaj
5 Petrovskyz
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Фотографии

Во рамки на уредувачкиот маратон се направени и фотографии од Спомен-куќата на Мајка Тереза кои се достапни на следнава категорија:

Галерија

Втор маратон[уреди извор]

Архитектура[уреди извор]

Уредувачки маратон „Архитектура“, кој се организира заедно со здружението „Архипункт“ и „Македонска архитектура“ (МАРХ)
Уредувачки маратон „Архитектура“, кој се организира заедно со здружението „Архипункт“ и „Македонска архитектура“ (МАРХ)

Вториот уредувачки маратон во 2017 година се одржал на 24 мај во просториите на Њу Менс Бизнис Акцелератор (видете карта) во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата гласеше „Архитектура“, а истиот траеше околу осум часа. Маратонот се одржал во рамки на работилницата „Архивики“, организирана од страна на архитектонското студио Архипункт во соработка со Споделено знаење и порталот Македонска архитектура (МАРХ), и на него учество земале заинтересирани лица на теми од областа на архитектурата, кои за време на уредувачкиот потфат беа помагани од страна на искусни википедијанци. На маратонот учествувале десет википедијанци кои создале вкупно 21 нова статија. Списокот на учесници и уредувани статии е во продолжение:

Бр. Корисник Придонеси
1 Ehrlich91
2 Archiamundsens
3 Зерона
4 Bojan.axievski
5 Lris.t
6 Ноеми Чаусидис
7 Vericaslav
8 Kiril Simeonovski
9 АнаАцевска
10 Marija.ant
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Трет маратон[уреди извор]

Бразил[уреди извор]

Уредувачки маратон „Бразил“, одржан во изложбениот салон „Јавна соба“
Уредувачки маратон „Бразил“, одржан во изложбениот салон „Јавна соба“

Во рамките на заедничкиот проект помеѓу Викимедија Бразил и Споделено Знаење- Викимедија Македонија во чии рамки се одржува изложбата на фотографии насловена: „Бразил низ фотографии пред очите на Македонската јавност“, на 14 октомври (сабота) 2017 година ќе се одржи третиот уредувачки маратон во просториите на изложбениот салон „Јавна Соба“ во Скопје со почеток од 10:00 часот. Темата ќе гласи „Бразил“, каде што би се опфатиле теми од географијата, историјата, спортот, културата, економијата и други области, а истиот ќе трае околу четири часа.

Бр. Корисник Статии
1 Иван Живковиќ
2 Kiril Simeonovski
3 Sandra 321
5 Ehrlich91
6 Македонец
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Четврти маратон[уреди извор]

Психологија[уреди извор]

Четвртиот уредувачки маратон во 2017 година се одржал на 25 ноември во Пјаца Либерта (видете [https:http://piazzaliberta.mk/]) во Скопје со почеток од 10:00 часот. Настанот бил организиран во заедничка соработка со ЗСП ,,Психеско" (видете //https://www.facebook.com/Psihesko/?fref=mentions), на тема „Психологија“, а истиот траел околу три часа. На маратонот учествувале десет студенти-новорегистрирани корисници кои создале вкупно 13 нови статии и двајца волонтери википедијанци. Списокот на учесници и уредувани статии е во продолжение:

Бр. Корисник Статии
1 Иван Живковиќ
2 ɑnnabelʎee
3 Kinkajlo
4 Daniela~mkwiki
5 Македонец
6 Мекица
7 Alokins996
8 IWonderr
9 Andrea~vlnv
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија