Список на претседатели на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Македонија
Flag of Macedonia.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Македонија






други земји
 Портал „Политика“

Претседателството на Македонија започнало со Декларацијата за независност од СФР Југославија на 8 септември 1991 година. Функцијата Претседател на Република Македонија е воведена со Уставот на Република Македонија од 17 ноември 1991 година.

Социјалистичка Република Македонија[уреди]

Претседател на Иницијативниот Комитет на АСНОМ[уреди]

Претседател на АСНОМ[уреди]

Претседатели на Президиумот на Народното Собрание[уреди]

Претседатели на Народното Собрание[уреди]

Претседатели на Претседателството[уреди]

Претседатели на независна Македонија[уреди]

Бранко Црвенковски

Бранко Црвенковски доаѓа на функција Претседател на Република Македонија на вонредните претседателски избори 2004 година организирани после трагичната смрт на претходниот претседател на Република Македонија.

Борис Трајковски

За време на мандатот на Претседателот Борис Трајковски во Република Македонија се случуваат борбени дејствија, во кои безбедносните сили на републиката се борат против недефинирана воена сила. После борбените дејствија доаѓа до промена на уставното уредување на Република Македонија со што Македонија од граѓанска држава на Македонскиот народ и останатите народи станува држава на етничките заедници на Македонците, Албанците и останатите.

Претседателот Борис Трајковски го завршува својот мандат после неговата трагична смрт во авионска несреќа под неразјаснети околности, со владиниот авион во близина на Мостар, Босна и Херцеговина.

Киро Глигоров

Прв претседател на независна Република Македонија. Во негово време и најстар претседател на постоечките држави во светот, се до престанокот на неговиот мандат во 1999 по сила на Уставот.

Првиот мандат го добива по пат на гласање во Собранието на Република Македонија.

Вториот мандат го добива на непосредни избори.

Киро Глигоров не бил во состојба да ја врши функцијата претседател по обидот за атентат врз него во 1995 год. За време на неговата спреченост за вршење на функцијата, вршител на функцијата Претседател на Република Македонија бил Стојан Андов.

Следува табеларен приказ на македонските претседатели:


Личност Слика Почеток на мандатот Крај на мандатот Политичка партија Начин на избор
Ѓорге Иванов Ѓорге Иванов.jpg 12 мај 2009 Независен редовни претседателски избори
Бранко Црвенковски Branko-Crvenkovski.JPG 12 мај 2004 12 мај 2009 СДСМ вонредни претседателски избори
Љупчо Јордановски (вршител на должност) 26 февруари 2004 12 мај 2004 СДСМ согласно Уставот
Борис Трајковски BorisTrajkovski1.jpg 15 декември 1999 26 февруари 2004 ВМРО-ДПМНЕ редовни претседателски избори
Саво Климовски (вршител на должност) 19 ноември 1999 15 декември 1999 ДА согласно Уставот
Киро Глигоров Kiro-gligorov.jpg 17 ноември 1995 19 ноември 1999 независен редовни претседателски избори
Стојан Андов (вршител на должност) 4 октомври 1995 17 ноември 1995 ЛП согласно Уставот
Киро Глигоров Kiro-gligorov.jpg 18 септември 1991 4 октомври 1995 независен

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]