Прејди на содржината

Помилување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Помилување претставува акт на милост кој го дава државата спрема лица кои се огрешиле пред законот.

Во Македонија помулување може да даде Претседателот на Републиката. Со помилувањето се ослободува од гонење потполно, или делумно, или се ослободува од казна, или изречената казна му се заменува со поблага, или му се определува пократко траење на правните последици од казната на поимично определено лице.