Началник на Генералштабот на АРМ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Армија на Република Македонија
Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg

Родови
Пешадија
Артилерија
ОМЕ
Врски
Инженерија
АБХО
ВВ и ПВО
Други единици
Специјални сили
Резервисти
Служби
Логистика
Интендантска
Санитетска
Ветеринарска
Сообраќајна
Градежна
Техничка
Воздухопловнотехничка
Чинови на АРМ
Генералски чинови
Офицерски чинови
Подофицeрски чинови
Војнички чинови
Организација
Организација на АРМ
Структура
Структура на АРМ
Генералштаб на АРМ
Началник на Генералштабот
Министер за одбрана
Институции
Касарни
Воена полиција
Воена болница
Воена Академија
Дом на АРМ
Историја на македонската војска
Историја на АРМ
Воена историја на Македонија

Началник на Генералштабот на АРМ е функција која ја врши лицето кое стои на чело на Генералштабот на АРМ. Ваквата функција ја извршуваат воени лица со генералски чин. Досега има 11 началници. Прв началник по осамостојувањето е Митре Арсовски, назначен во 1992, а тековен началник е генерал-мајорот Васко Ѓурчиновски, назначен во 2018 година. Досега најратко служел Панде Петровски, само околу 3 месеци, а најдолго Мирослав Стојановски, околу 6 години.

Име Во служба
Митре Арсовски 1992-1993
Драгољуб Боцинов 1993-1996
Трајче Крстевски 1996-2000
Јован Андревски 2000-2001
Панде Петровски 2001-2001
Методи Стамболиски 2001-2004
Ѓорѓи Бојаџиев 2004-2005
Мирослав Стојановски 2005-2011
Горанчо Котески 2011-2015
Методија Величковски 2015-2018
Васко Ѓурчиновски 2018-

Надворешни врски[уреди | уреди извор]