Грб на претседателот на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на претседателот на Македонија
Coat of arms of the President of North Macedonia.svg
Подробно
Усвоен2 декември 2009
Држачигранки на македонски даб
МотоРепублика Македонија Претседател

Грб на претседателот на Република Македонија — официјален грб на претседателот на државата. Грбот или амблемот е усвоен на 2 декември 2009 година, изработен по иницијатива на претседателот на Македонија Ѓорге Иванов од хералдичарите Стојанче Величковски, Петар Гајдов и хералдот Јован Јоновски од Македонското хералдичко здружение.[1].

Грбот е составен од македонското знаме на штит. Под штитот со македонското знаме се наоѓа венец од македонски даб со по осум листови и осум желади.[2] Ова е првиот грб на претседателот на Македонија, до 2009 претседателот немал свој грб. Сепак, до денес, претседателот на Македонија нема свое знаме.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот е составен од штит на кој е прикажано националното знаме на Македонија. Штитот е по форма ибериски штит и е обратно обрабен. Под штитот се наоѓа венец од македонски даб, кој служи како држач на грбот. Секоја гранка од македонскиот даб има по осум листа и желади, што одговара со бројот на краците од националното знаме. Вкупно се шестнаесет листа и шестнаесет желади. Боите на грбот се македонските национални бои[3]

Предлози во минатото[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

̣̺

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]