Одликувања и признанија на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ордените, медалите и Повелбата на Република Македонија ги врачува претседателот на државата, или друго лице кое е овластено од страна на претседателот. Законот за одликувања и признанија на Република Македонија е донесен на 27 јуни 2002 год. Според овој закон Република Македонија има пет ордени, две медалји и една Повелба на Република Македонија[1].

Одликувања[уреди | уреди извор]

Комисија за Одликувања и признанија на Претседателот на Република Македонија[уреди | уреди извор]

На 27 јуни 2014 година Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов го именува претседателот и членовите на Комисијата за одликувања и признанија на Претседателот на Република Македонија.

Претседател на комисијата е проф. д-р Биљана Ангелова.

Членови на комисијата се

Поранешни комисии за Одликувања и признанија на Претседателот на Република Македонија[уреди | уреди извор]

На 6 ноември 2009 година Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов го именува претседателот и членовите на Комисијата за одликувања и признанија на Претседателот на Република Македонија.

Претседател на комисијата е академик Љупчо Коцарев.

Членови на комисијата се


На 18 октомври 2004 година, Претседателот на Република Македонија Бранко Црвенковски со Одлука ја формира Комисијата за одликување и признанија, која е составена од следниве членови:

 1. Академик Цветан Грозданов, претседател на МАНУ.
 2. Академик Ѓорѓи Филиповски.
 3. Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски, ректор на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.
 4. Проф. д-р Алајдин Абази, ректор на Универзитетот на југоисточна Европа, Тетово.
 5. Проф. д-р Ванче Стојчев, проф. на Воената Академија.
 6. М-р Петар Гошев, гувернер.
 7. Д-р Вера Весковиќ Вангели, историчар.
 8. Дане Илиев, Претседател на Врховниот суд на Република Македонија.
 9. Горјан Тозија, историчар на уметноста, советник во Кабинетот.
 10. М-р Катерина Христова, нумизматичар, НБРМ.
 11. Мирослав Стојановски, началник на Генералштабот на АРМ.

Извори и надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. Одликувања и признанија на Република Македонија при официјалниот веб-сајт на Претседателот на државата
 2. Ордени и медали на Република Македонија, секција за фалеристика на страната на Македонското хералдичко здружение
 3. http://www.slvesnik.com.mk/Issues/73F958203F227F499B450C2A61A17508.pdf