Демографија на Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Танзанија изнесува 40 213 160 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2003)

  • 0-14 години: 44,3% (мажи 7 988 898 / жени 7 938 979)
  • 15-64 години: 53,1% (мажи 9 429 959 / жени 9 634 102)
  • над 65 години: 2,6% (мажи 405 803 / жени 524 713)

(2009)

  • 0-14 години: 43% (мажи 8 853 529 / жени 8 805 810)
  • 15-64 години: 54,1% (мажи 10 956 133 / жени 11 255 868)
  • над 65 години: 2,9% (мажи 513 959 / жени 663 233)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Јазици[уреди | уреди извор]

  • свахили (de facto)
  • англиски (Врховните судови, Високото образование)

Религија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]