Прејди на содржината

Демографија на Мали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Во јули 2009 година населението на Мали броело околу 13 милиони жители, со годишен природен пораст од 2.7%. Населението е претежно рурално, односно 68% живеат во рурални средини и 5-10% се номади.[1] Повеќе од 90% од населението живее во јужниот дел од земјата. Повеќе од 48% од населението се помлади од 15 години.

Старосна структура

[уреди | уреди извор]
  • 2007
  • од 0 до 14 години: 48%
  • од 15 до 64 години: 49%
  • од 65 нагоре: 3%

Коефициент на плодност

[уреди | уреди извор]

Етнички состав

[уреди | уреди извор]

Во Мали живеат значителен број африкански етнички групи. Најголема етничка група се Бамбара кои сочинуваат 36.5% од населението. Бамбара, заедно со Сонинке, Хасонке и Мандинка се дел од Манде групата народи и се 50% од населението во Мали. Други позначајни етнички групи се Пеул со 17%, Волтајци со 12%, Сонгаи со 6% и Туарези и Мори со 10%.

Службен јазик е францускиот, но над 40 јазици се зборуваат во земјата. Лингва франка е бамбара јазик.

Религија

[уреди | уреди извор]
Религија во Мали
религија процент
Ислам
  
90 %
Христијанство
  
5 %
Локални религии
  
5 %
  1. Mali country profile, p. 6.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]