Демографија на Брегот на Слоновата Коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Брегот на Слоновата Коска изнесува 17.654.843 жители.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2007)

  • 0-14 години: 40,6% (мажи 3.603.386/жени 3.711.211)
  • 15-64 години: 56,6% (мажи 5.128.824/жени 5.060.027)
  • над 65 години: 2,8% (мажи 246.130/жени 263.831)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

(2004)

Дијаспора[уреди | уреди извор]

Табелата подолу го покажува бројот на население кои се родени во Брегот на Слоновата Коска, а мигрирале во земјите членки на ОЕСР.[1]

Земја Жители
Франција Франција 45.231
САД САД 7.595
Италија Италија 7.242
Обединето Кралство Велика Британија 2.794
Канада Канада 1.865
Белгија Белгија 1.363
Швајцарија Швајцарија 1.100

Религија[уреди | уреди извор]

(2001)

Јазик[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е францускиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „База на податоци за земја на раѓање“. ОЕСР. Посетено на 25 јуни 2010. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]